• Kiseli krastavčići - imaju čak i svoju Internacionalnu nedelju!

    Kiseli krastavčići - imaju čak i svoju Internacionalnu nedelju!

    Ako niste znali, svake godine se u maju u Americi obeležava "Internacionalna nedelja kiselih krastavaca" tokom koje se održavaju razne zgodbe posvećene ovom ukiseljenom povrću. U to ime, pročitajte ovaj zanimljiv istorijat kiselih krastavčića!

    2400. godina p.n.e - stavljanje hrane u turšiju je jedan od najstarijih metoda konzerviranja hrane. Kako tvrde u Muzeju ishrane u Njujorku, otprilike 2400. godine pre nove ere su krastavčići prvi put ukiseljeni, i to u drevnoj Mesopotamiji. Nekoliko vekova kasnije, ova praksa se prenela i u Indiju.

    50. godina p.n.e - te godine je egipatska kraljica Kleopatra po prvi put uvela kisele krastavce u svoju ishranu i time naglo digla popularnost ove namirnice u Egiptu. Smatrala je da će je učiniti još lepšom, a legenda kaže kako je nagovorila čak i svog ljubavnika Cezara da redovno hrani svoje vojnike kiselim krastavcima, jer je verovala da pored lepote, pospešuje i snagu.

    900. godina - u ovo vreme je u Zapadnoj Evropi mirođija postala jedan od omiljenih začina koji se dodaju u kisele krastavce.

    1492. godina - petnaesti vek se smatra "vekom istraživanja" tokom kojeg su mnogi istraživači i mornari patili od bolesti izazvane nedostatkom vitamina C. Tako je Kristofer Kolumbo u jednom svom dnevniku zabeležio kako je redovno davao kisele krastavce svojim mornarima, kako bi se osećali bolje.

    1809. godina - Napoleon Bonaparte je ove godine ponudio čak 12.000 franaka osobi koja će pronaći najbolje rešenje konzerviranje hrane za njegove vojnike. Francuski kuvar Nikolas Apert se dosetio metode konzerviranja kiselih krastavaca i osvojio prestižnu nagradu.

    1940. godina - u ovo vreme se čak 40% proizvedenih tegli kiselih krastavaca slalo američkim trupama, a osam godina kasnije (ubrzo po završetku rata) se i ustanovila „Internacionalna nedelja kiselih krastavaca“.

     1386
  • Australijska tradicionalna kuhinja - morski plodovi sa azijskim prilozima

    Australijska tradicionalna kuhinja - morski plodovi sa azijskim prilozima

    Australija ima izuzetno veliku obalu (11 miliona kvadratnih kilometara!), pa ni ne čudi što osnovu australijske tradicionalne kuhinje čine morski plodovi, a Australija ima oko 600 vrsti ribe (ovde se ubrajaju i morske i slatkovodne). Najrasprostranjeniji su jastozi i školjke.

    Pošto je Azija najbliži kontinent, Australijanci obožavaju da kombinuju svoje morske plodove sa, na primer, kineskim nudlama ili indijskim začinom kari, ali ništa manje nije zastupljena ni italijanska pasta.

    Što se tiče mesa, Australija je druga po redu u svetu što se tiče izvoza govedine, pa je ovo meso najzastupljenije. Često se prave i specijaliteti od jagnjetine, svinjetine, ovčetine, dok piletina i nije nešto popularna. U nekim specijalizovanim radnjama se čak može kupiti i meso od kengura, krokodila i zmije, i ovo egzotično meso se u australijskoj kuhinji tradicionalno griluje.

    Od povrća, Australijanci najviše vole sladak krompir, šargarepu, tikvice, ali i artičoke, dok od voća najviše jedu jagode, banane, grožđe, kivi i mango.

    Australijanci prosto obožavaju da piju specijalnu vrstu čaja koji se zove "Billy Tea", a najpopularnije piće je vino. Ova država godišnje izveze 760 miliona litara vina!

    U ovoj zemlji se naveliko prave i kolači, a kokos je ubedljivo omiljeni sastojak mnogih australijskih domaćica.

    Poznati australijski specijaliteti:
    Pavlova - kolač sa hrskavom korom, kremom i seckanim voćem
    Lamington - torta kockastog oblika sa čokoladnim prelivom i kokosom
    Australian Burger - burger od goveđeg mesa, poslužen sa vorčester sosem, kiselom repom, slaninom i prženim jajem.
    Melba Toast - tanka kriška tostera sa topljenim kačkavaljem. Ovo jelo je dobilo ime po operskoj zvezdi Dame Nellie Melba.

     1345
  • Četiri načina da ublažite bolove u grlu

    Četiri načina da ublažite bolove u grlu

    Prema knjizi “Kompletna knjiga ajurvedskih lekova” dr. Vasant Lada, jedna šolja vrućeg mleka kuvana sa dodatkom kašičice kurkume može uticati na suzbijanje bolova.

    Đumbir je začin koji sadrži antibakterijske i antiinflamatorne osobine koje pomažu u ublažavanju bolova. Dodajte đumbir u šolju čaja ili mleka uz kašičicu meda kako biste napitak učinili ukusnijim.

    Čaj od nane je poznat po svom umirujućem dejstvu, štaviše može izazvati osećaj utrnutosti zbog čega će vas lišiti bolova.

    Čaj od kamilice se već dugo koristi u medicinske svrhe zbog brojnih lekovitih svojstava. Njegove anti-virusne i anti-bakterijske osobine pomažu u borbi protiv infekcija, što dodatno smanjuje bol.

     562
  • Sezonska alergija na jabuke - prepoznajte simptome na vreme

    Sezonska alergija na jabuke - prepoznajte simptome na vreme

    Jedna od osnovnih alergijskih reakcija na jabuke su pojava plikova u ustima. Neki proteini u voću i povrću veoma podsećaju na polen koji izaziva alergije kod nekih ljudi. Ovaj sindrom obično se javlja tokom puberteta ili u zrelim godinama. Simptomi zahvataju usta, grlo, uši i usne. Ne postoji lista opštih simptoma jer mogu varirati od svraba do osipa i plikova. Neki od njih uključuju i problem sa disanjem ili bolom u grlu što može zahtevati hitnu medicinsku pomoć.

    Dve posebne vrste sezonskih alergija mogu izazvati reakcije na jabuke. Simptome možete sprečiti njihovim kuvanjem ili zagrevanjem.

     2295
  • Višenamenska upotreba korena cikorije

    Višenamenska upotreba korena cikorije

    Ukoliko niste znali, cikorija je popularna zamena za kafu (da, dobro ste pročitali!). Često se koristi i kao sastojak sladoleda, određenih dresinga ili kao zamena za margarin, a sve zbog svoje kremaste strukture. Koren biljke potiče iz porodice maslačaka, a prepoznatljiva je po svetlo plavom cvetu. S obzirom da je koren bogat vlaknima, biljka je poznata po svojim laksativnim efektima. Sadrži značajne količine mangana, koji utiče na zdravu formaciju kostiju i tkiva. Bogata je i inulinom, tipom probiotika koji jača imunitet.

    Koren cikorije iz više razloga može biti koristan po zdravlje. Pre svega, ne sadrži kofein ali stvara iste efekte, zbog čega može biti korisna kada je u pitanju smanjenje unosa kofeina. Povećava i nivo adiponektina, proteina koji reguliše nivo glukoze u krvi. Ekstrakt cikorije smanjuje oksidativni stres i sprečava oštećenja ćelija jetre. Ukoliko patite od artritisa, koren cikorije može biti koristan lek. Imajući u vidu diuretička svojstva cikorije, ona može eliminisati toksine iz vašeg sistema što je od izuzetne koristi za bubrege. Koristi se i u lečenju ekcema. Potrebne su samo dve kašičice mlevenog korena cikorije i čaša kipuće vode. Nakon trideset minuta, smesu nanesite na gazu i njom prekrijte zahvaćena područja. Gazu možete pokriti plastičnom folijom. Ostavite oko pola sata da odstoji. Za vidljive rezultate, proces ponavljajte svako jutro i noć tokom nedelju dana.

     457
Torta sa ananasom i jogurtom je veoma osvežavajuća poslastica idealna za letnje dane.
10607
Bečki specijalitet, samo za obožavaoce čokolade!
17873
Očaravjući krem. Lako se priprema, izgleda veoma zanimljivo i veoma je ukusan.
11160
Način da probudite sva čula.  Toplo, hrskavo, kremasto, hladno, aromatično…
9430
Interestantna, lagana i osvežavajuća torta za sve ukuse.
17204
Poznat još kao italijanski slatki hleb. Služi se na božićno jutro. Miris i ukus koji se pamti do sledećeg Božića.
25524