• Alternativna brašna bez glutena

    Alternativna brašna bez glutena

    Praznici samo što nisu, vreme je za kolačiće i razne druge đakonije, ali šta raditi ako ste osetljivi na gluten?

    Bez brige, u ovom tekstu saznaćete šta možete koristiti kao alternativu običnom brašnu od pšenice.

    Badem - brašno od badema je zapravo pečeni samleveni badem. Pošto ne raste baš najbolje, nije sjajna opcija za kolače, ali može se koristiti umesto prezle. Sadrži dosta proteina, zdravih masti i vitamina E. Najbolje je čuvati ga u frižideru.

    Pirinač - pirinčano brašno može biti belo i braon, a ima svojstva slična pšeničnom, te je odličan za kolače i testa. Najzastupljenije je u azijskoj kuhinji.

    Krompir - brašno od krompira je prirodni izvor vlakana i vitamina B. Najbolje je za pravljenje hleba, palačinki i vafla, a može se koristiti i kao gustin. Intenzivnog je ukusa i ne treba preterivati u količinama.

    Heljda - heljdino brašno ima bogat, orašast ukus i veoma je popularno za mešenje hleba, a odlično je i za kolače. Sjajan je izvor vlakana, a sadrži i dosta kalcijuma i proteina.

    Leblebije - ovo brašno je dobar izvor proteina, vlakana i gvožđa. Najčešće se koristi na Bliskom istoku i u Indiji, a zbog prepoznatljivog ukusa najbolje ga je upariti sa nekim intenzivnijim ukusom, poput bundeve ili čokolade.

     3046
  • Saveti za zamrzavanje mesa

    Saveti za zamrzavanje mesa

    Ako ne planirate da koristite meso u roku od nedelju dana nakon kupovine, zamrznite ga u plastičnoj foliji. Za duže skladištenje, čuvajte meso u kesama za zamrzivače. Održavajte temperaturu zamrzivača na 0 stepeni ili niže. Pečeno goveđe meso možete čuvati u zamrzivaču maksimum 12 meseci, jagnjeće pečenje do 9 meseci, svinjsko do 6 meseci. Kada želite da odmrznete meso, najpre ga iz zamrzivača prebacite u frižider, pa ga tek onda prebacite na sobnu temperaturu. Ne potapajte meso u vrelu vodu kako bi se što pre odledilo, na taj način gubi svoja svojstva i aromu.

     3159
  • Piskavica – drevna lekovita biljka

    Piskavica – drevna lekovita biljka

    Piskavica potiče sa Bliskog istoka i prepoznatljiva je po malim, okruglim listovima. Čak su i drevni Egipćani vrednovali ovu biljku budući da je njeno seme pronađeno u brojnim grobnicama. Najviše se konzumira u Indiji. Njeni listovi se mogu sušiti i koristiti kao lekovito bilje, a seme služi kao začin. Bogata je vlaknima, a prema jednoj studiji utiče na ublažavanje simptoma dijabetesa. Ima umirujuće dejstvo, pa se koristi i za lečenje rana, upale grla ili lečenja kašlja.

     719
  • Prednost fermentisane hrane

    Prednost fermentisane hrane

    Jačanje imunog sistema – Pružaju dosta hranljivih sastojaka, uključujući antioksidante koji jačaju imunitet. Proces rezultira zaštitom od bakterija koji doprinose slabljenju organizma.

    Zdravlje creva – Fermentisane namirnice odličan su izvor probiotika koji igraju ključnu ulogu kod pravilnog varenja.

    Jača kosti – Većina fermentisanih namirnica bogata je kalcijumom koji utiče na gustinu kostiju i sprečava pojavu osteoporoze.

    Izvor vlakana – Nutricionisti sugerišu da redovno konzumiranje adekvatne količine dijetetskih vlakana može sprečiti razne stomačne poremećaje, uključujući i upale. Redovno konzumiranje fermentisane hrane utiče na napetost i nadutost organa za varenje.

     744
  • Cimet

    Cimet

    Gotovo da ne postoji domaćica koja nije makar jednom svoje domaće kolače, kekse i slatka peciva začinila popularnim i široko rasprostranjenim cimetom. Iako postoji preko sto vrsta ovog začina, najčešće se koriste cejlonski cimet koji ima nežniju, blagu aromu i prodaje se u obliku štapića, i mleveni kasija cimet koji je nešto jačeg ukusa. Savršeno ide uz pečene jabuke, kompot, pilav, kuvano vino, a i nezaobilazan je deo raznih pikantnih azijskih i arapskih jela. Izuzetno je bogat vitaminima, snižava nivo masti i lošeg holesterola, uništava gljivice, a posebnu blagodet po zdravlje čini u kombinaciji sa medom.

     4242
Ova krem supa je veoma aromatična i ukusna.  Preporučujem je za hladne zimske dane.
6678
Ova pita se priprema veoma brzo i lako. Najukusnija je dok je topla.
16408
Recept je isti kao i za pekarske kiflice, samo ovo je varijanta za one koje vole nešto konkretnije.
22546
Oduvek sam se divila osobama koje umeju da naprave ceo pleh kiflica koje su podjendake veličine. U mom prvom i poslednjem pokušaju bilo je svih dimenzija pa čak i različitih…
33638
Nisu ni princes krofne, nisu ni obicne krofne već nešto između. Jednostavni predivni, morate ih probati. Možete naleteti na njih na ulicama Lisabona, u Meksiku, Španiji ...
31900
Suvlaki su grčki ražnjići. Možete ih servirati i kombinovati kako god želite.  Uz krompir, salatu, kao sendvič…
39227