• Sok od kupusa – idealan za regulisanje telesne težine

    Sok od kupusa – idealan za regulisanje telesne težine

    Brojni nutricionisti preporučuju konzumiranje kupusa ukoliko želite da regulišete svoju telesnu težinu, a pritom ojačate imunitet, kardiovaskularni sistem, kosti, kožu... Kupus je izuzetno hranljiva biljna namirnica, a različiti načini pripreme mogu uticati na njegov nutritivni sastav. Utoliko je bolje kupus konzumirati sirov ili u obliku soka. Prepun je vitamina A, C, E I K, a sadrži i esencijalne minerale poput gvožđa, fosfora i joda.

     1165
  • Namirnice koje smanjuju nadutost

    Namirnice koje smanjuju nadutost

    Prirodna svojstva nekih vrsta hrane mogu pomoći u redukovanju vode koja se zadržava u organizmu, povećavaju broj dobrih bakterija u stomaku i ubrzavaju funkciju creva, što sve doprinosi smanjenju nadutosti.

    Jogurt - proces fermentacije mleka koji kao rezultat daje jogurt podrazumeva dobre bakterije koje se lako vare i tako sprečavaju nadutost.

    Povrće - hrskavo povrće poput krastavaca ili celera ima visok postotak vode i ponaša se kao prirodni diuretik, što nije dobro samo za hidrataciju, već i za izbacivanje viška vode iz organizma.

    Fermentisana hrana - kiseli kupus, turšija ili kefir postaju sve popularniji i to sa dobrim razlogom. Prirodni proces fermentacije, kao i kod jogurta, podiže nivo bakterija u stomaku.

    Tropsko voće - određene voćke poput papaje, lubenice i banana imaju ulogu u sprečavanju nadutosti. Banane sadrže kalijum koji održava ravnotežu elektrolita u organizmu. Papaja sadrži enzime koji pomažu u varenju proteina. Lubenice imaju više od 90% vode, tako da se ponaša kao krastavac.

    Špargla i artičoke - ove dve vrste povrća sadrže vlakna poznata kao prebiotici, koji su hrana za dobre bakterije. Ova vlakna omogućavaju bakterijama da se kolonizuju i smanje digestivne smetnje.

     1563
  • Soja sos: čuvati u frižideru ili ne?

    Soja sos: čuvati u frižideru ili ne?

    Mnogi proizvođači na etiketama soja sosa imaju jasnu naznaku: „Čuvati na hladnom nakon otvaranja.“ Ipak, u mnogim restoranima primetićete soja sos na svakom stolu. U čemu je stvar? Našli smo odgovor! Soja sos se neće pokvariti ukoliko ga čuvate na sobnoj temperaturi, osim što će sačuvati svoj ukus i svežinu mnogo duže ukoliko ga odložite u frižider.

     1386
  • Suzanne Cupps

    Suzanne Cupps

    Suzan Kaps trenutno je šef kuhinje u "Untitled" kafe-restoranu. Odrasla je u Južnoj Karolini gde je leto provodila kod dede na farmi. Nakon što je 2005. godine diplomirala, svoju kulinarsku karijeru započela je kao terenac u "Union Square Hospitality Group". Iskustvo se pretvorilo u strast, pa se usavršavala uz pomoć Anite Lo ali i svog daljeg školovanja. "Na samom početku nisam znala ništa. Prvi test sam pala jer nisam razlikovala peršun od korijandera. Sećam se i kako sam nosila kući krompir i pokušavala da ga savršeno ispržim, ali je to trajalo satima. Nisam znala ništa o kuvanju, ali sam uživala."

    Smatra da su restorani odlična mesta kako biste sami uvideli koliko toga možete i kako biste "ojačali" veštine koje ste naučili u kulinarskim školama. Obožava morsku hranu zbog čega je ona obavezna na meniju. Veoma svesno ističe sastojke i arome koje potiču iz Azije - sa posebnim akcentom na Japan. "Zašto volim kuvanje? Zbog preciznosti koju iziskuje, a oduvek sam važila za perfekcionistu. Upotreba noža u kuhinji i usavršavanje seckanja za mene je bio jedan od prvih velikih izazova."

    Kapsova naglašava suptilonst kada je kulinarstvo u pitanju. Obožava povrće i priprema ga sa velikom pažnjom i ljubavlju. "Crpim inspiraciju iz pojedinačnih sastojaka. Fokusiram se na jedan i sve ostale dodatke i arome kombinujem u skladu sa onim sastojkom od koga je krenula zamisao. Uglavnom tako nastaju nova jela. Moja pažnja uvek je usmerena na namirnice sa severoistoka."

     1118
  • Njegoš Kaličanin

    Njegoš Kaličanin

    Prvi put počinje da kuva sa 23 godine. Sve je krenulo u Belgiji, otišao je na 15 dana, a ostao 15 godina.

    Prvi susret sa ugostiteljstvom je bilo pranje sudova, a onda je slučajno morao da pomogne u kuhinji gde je šef odmah prepoznao neotkrivan talenat za koji ni sam Njegoš nije znao. Od tog dana kreće njegov uspon ka "ligi šampiona" svetskog kulinarstva.

    Prvi susret sa vrhunskim kulinarstvom je počeo u restoranu "Karper" u Antverpenu.

    Iskustvo i reputaciju je izgradio radeći u vodećim restoranima koji su dobili najveće moguće priznanje u obliku "Mishelin" zvezdice: "Schone Van Boskoop" * ,"La Cabanne" *, "In De Wulf" *, "Fredsgatan 12" *, "EspaiSucre", "La Paix" *, "t'Zilte" * *, "Escabeche" (Knokke), "Cuinnes 33" * (Knokke), "Hertog Jan" *** (Brugge)

    Tokom prethodnih desetak godina Njegoš je vodio svoj restoran "Brasserie Pastis" i uspešno pokrenuo: "Cafe Canal", "Brasserie Gustav", "Grand Café Hangar 41", "Cafe Zurich", "Restorante Cosmo", "Bistro Deluxe Bicyclette"...

    Svaki dan Njegoš traži nove izazove, testira i usavršava se po najboljim restoranima. To je ono što voli i što ga čini srećnim. Kuva iz ljubavi i kaže da "što više zna, vidi koliko ne zna".

    Radi ovaj posao jer voli da upoznaje nove ljude, nove ukuse, nove gradove i to je ono što ga gura i što mu je važno. Trenutno imamo priliku da ga gledamo kao sudiju u emisiji  "Moja kuhinja moja pravila" na TV B92.

    Izvor: B92.net

     24721
Kome treba meso kada ima rizi bizi ?!
17941
Lovačke šnice se spremaju oko dva sata, ali vredi svaki trenutak proveden u kuhinji.
44777
Sećam se da ga je moja mama pravila sa celim jajetom u sredini, nisam bila oduševljena tom verzijom pa sam rešila da smislim svoju.
11097
Ako želite da promenite svakodnevni ukus piletine evo brzog i zanimljivog načina.  
26556
Ovaj žele sa neobičnom bojom je veoma osvežavajući pogotovo u letnjim danima, ali možete ga koristiti kao dodatak raznim jelima.
16333
Hleb od banana je veoma ukusan i mekan. Možete ga jesti samo tako ili premazati puterom ili dzemom.
17139