• Tofu – bogat kalcijumom i gvožđem

    Tofu – bogat kalcijumom i gvožđem

    Hrana na bazi soje, poput tofua, sadrži izoflavone, fitoestrogensko jedinjenje koje može da imitira hormon estrogen i može pružiti određene zdravstvene pogodnosti uključujući regulisanje simptoma menopauze, prevenciju osteoporoze i smanjen rizik od bolesti srca. U poređenju sa drugim izvorima proteina kao što su govedina ili losos, tofu sadrži malo masti. Iako skoro polovina kalorija u tofuu potiče od masti, ona je i dalje izvor proteina niske masnoće. Pošto je reč o biljnom proteinu, mnogi koriste tofu kao zamenu za meso. Dobar je izvor kalcijuma i gvožđa. Jedna porcija sadrži oko 14 odsto dnevne preporučene količine kalcijuma i oko pet odsto gvožđa.

     509
  • Melem za opekotine

    Melem za opekotine

    Ovo je jedan odličan melem za opekotine koji želim da podelim sa čitaocima portala.

     25196
  • Kumin

    Kumin

    Kumin (lat. Cuminum cyminum) je indijski začin koji izgledom i mirisom neodoljivo podseća na mnogo popularniji i rasprostranjeniji kim, te mnogi često brkaju ova dva začina. Ono po čemu je kumin specifičan jeste jači, pikantniji miris koji daje posebnu aromu raznim pecivima, proizvodima od testa i jelima koja se prave u indijskoj kuhinji i drugim orijentalnim zemljama. Kumin je začin koji obiluje fitosterolom, supstancom koja dokazano smanjuje loš holesterol i procenat masnog tkiva pa po nekim studijama samo kašika kumina dnevno ubrzava metabolizam i pomaže pri mršavljenju. Naime, po nekim istraživanjima osobe koje konzumiraju kumin uz jogurt mogu izgubiti i do 2 kilograma mesečno bez drugih izmena u režimu ishrane. Ovaj indijski začin možete i posuti po kiflicama, ubaciti u razna variva, čorbe i soseve, kao i u majonez. Odlično se slaže i uz meso, posebno jagnjetinu koja će pomoću kumina dobiti posebnu orijentalnu aromu. Posebna vrsta kumina jeste crni kumin, u narodu poznat i kao kašmirski kumin, crni kim, rimski cvet, koji je nešto slađeg ukusa nego običan kumin. Njega možete koristiti prilikom pripreme mlevenog mesa, kobasica i kuskusa, a za crni kumin se smatra da redovnom konzumacijom popravlja imuni sistem.

     1546
  • Kako se rešiti zubobolje?

    Kako se rešiti zubobolje?

    Ulje karanfilića je jedno od rešenja ali ga pažljivo koristite. Ponekad može pogoršati bol zbog osetljivosti desni. Dve kapi ulja stavite na vatu i prislonite na zub i držite sve dok se bol ne smanji.

    Pomešajte ljutu mlevenu papriku sa vodom i napravite pastu. Dobijenu smesu nanesite na vatu i prislonite je na zub izbegavajući jezik i desni. Držite dok se bol ne povuče. Ljuti začini su snažna sredstva protiv ovakve vrste bolova zbog glavne hemijske komponente - kapsaicina.

    Kašičica soli rastvorene u šolji ključale vode umanjuje bol i uklanja nagomilane naslage. Slana voda čisti zube i smanjuje otok. Ovaj tretman ponavljajte onoliko često koliko je potrebno kako biste se rešili neprijatnog bola.

    Jednu kašičicu sušenih listova nane ostavite da odstoji oko 20 minuta u šolji ključale vode. Nakon što se čaj ohladi koristite ga za ispiranje usta. Alternativa su kesice čaja od nane koje bi trebalo prisloniti na bolno mesto.

    Vodonik peroksid ubija bakterije, nudi privremeno olakšanje ukoliko imate problema sa infekcijama. Rastvor vodonih peroksida služi samo za ispiranje nakon koga je neophodno dodatno isprati zube običnom vodom.

    Kockice leda obložite plastičnom kesom i uvijte u tanku tkaninu. Prislonite na bolno mesto i držite do 15 minuta kako bite "umrtvili" nerve.

     1385
  • Detox voda sa limunom, krastavcem, djumbirom i nanom

    Detox voda sa limunom, krastavcem, djumbirom i nanom

    Za ovaj fantastičan napitak vam je potrebno pola manjeg krastavca, jedan limun, komad svežeg djumbira i šaka sveže nane. Limun prethodno ostavite preko noći da odstoji u vodi sa malo sode bikarbone. Krastavac oljušite i naseckajte na kolutiće kao i limun. Djumbir oljuštite i sitno iseckajte ili izrendajte. Stavite u bokal i prelijte vodom. Dodajte listiće nane. Ostavite nekoliko sati i nakon toga možete da uživate par dana u ovom predivnom napitku. Kada budete odlili jedna deo, odmah nalijte novu količinu vode. Ova kombinacija će vam pomoći da veoma brzo i lako pročistite vaš ogranizam od raznih toksina.
    Krastavac sadrži dosta vitamina B i daje vam dodatnu energiju, a ujedno zbog vlakana koja sadrži pomaže u otklanjanju toksina poboljšanju varenja.
    Djumbir pomaže kod varenja i ima protiv upalno delovanje.
    Limun čisti vaša creva i neutralizuje slobodne radikale koji prouzrokuju starenje.
    Nana pomaže pri varenju i sadrži enzime koji utiču prevetivno u borbi protiv raka.
    Ukoliko vam nedostaje neki od navednenih sastojaka, nemojte odustajati pripremite napitak bez njega i uživajte!

     26741
Koliko god se trudili da se hranimo zdravo, hamburgere svi volimo, ali najzdraviji i najukusniji su oni u domaćoj izdradi.
3215
Hteli bi ste da pravite picu, ali da ipak bude drugačija, evo odlične ideje!
6464
Ko ne voli slatke sočne male mafine, još u kombinaciji čokolade i višnje....mmm pravi užitak!
23971
Tortu sa čokoladnim bananicama obožavaju klinci ali i odrasli. Torta je jako sočna i ukusna. Uživajte!
26196
Klasična pita sa mesom, koju su naše bake pripremale. Probajte, po želji možete malo modifikovati, primer dodati malo rendanog barenog krompira u fil.
4313
Medaljoni od svinjskog filea sa slaninicom, belim lukom i bosiljkom. Služiti uz pire krompir, bareni pirinač ili testeninu. Vreme pripreme 45 min.
14511