• Kako iseći luk bez ijedne suze – naučnici imaju rešenje!

    Kako iseći luk bez ijedne suze – naučnici imaju rešenje!

    Sumporna jedinjenja oslobođena nakon probijanja ćelijskih zidova luka su ono što izaziva suze. Isto tako, ta sumporna jedinjenja utiču na oštar ukus luka koji svi volimo. Prvo pravilo – što oštriji nož! Zatim ohladite luk u frižideru ili posudi ledene vode najmanje 30 minuta pre seckanja. Nakon sečenja luka na pola, isperite obe strane pod hladnom tekućom vodom. Na taj način uklonićete neke od iritanata. Pokušajte!

     662
  • Antioksidanti smanjuju rizik od raka bubrega

    Antioksidanti smanjuju rizik od raka bubrega

    Prednosti antioksidanata dobro su poznate. Istraživanje je pokazalo da su od ključnog značaja kao "podrška" imunog sistema i sprečavaju bolesti kao što je rak. Najviše ih ima u voću i povrću. Naravno, sadržaj vlakana pojačava lekovita svojstva. Antioksidanti mogu se naći u organskoj kafi, čaju, sirovoj čokoladi, orahu... Smanjuju upale koje mogu dovesti do bolesti srca ili do dijabetesa.

    Rak bubrega je među prvih deset najčešćih vrsta raka. Postoje dve vrste: jedan napada centralni deo, a drugi utiče na sluzokožu. Trenutna istraživanja su jednako i podstrek za unos antioksidanasa kao efikasno sredstvo za zdravlje ćelija bubrega. Konzumirajte brokoli, jabuke, banane u što većim količinama. Istraživači veruju da karotenoidi u ovim namirnicama sprečavaju oksidativna oštećenja DNK. Razlog više da jedete što više, pre svega sirovog, voća i povrća svaki dan.

     1016
  • Jabuka

    Jabuka

    Jabuka (lat. Malus) je drvenasta biljka iz familije Rosaceae i krasi je gusta krošnja, ovalni listovi, beličasti i rozikasti cvetovi i plodovi koji su varijacije zelene, žute i crvene boje. Vodi poreklo iz centralnih delova Azije, ali se danas uzgaja u gotovo svim delovima sveta, te po nekim procenama danas postoji čak 10.000 vrsti ovog voća. Postoje razne varijacije ukusa jabuka, od slatkih, slatko - kiselih do izrazito kiselih vrsta. Kod nas su najpopularnije vrste Crveni delišes, Zlatni delišes, Ajdared, Jonagold, Greni Smit... Nije ni čudo što jabuka važi za rajsko voće, jer nema energetsku vrednost pa je odlična za dijetalnu ishranu, ali je zato izuzetno bogata vitaminom C (čak 40 mg po jabuci), a sadrži i vitamine A, E, B i beta - karoten, kao i 20 različitih antioksidanata. Zanimljivo je da 100g jabuka sadrži čak 3,3 grama vlakana, što je desetina preporučene dnevne količine. Zbog visokog sadržaja fruktoze i glukoze, nadoknađuje umor i pomaže u koncentraciji. Ali ovde njene dobrobiti ne prestaju; dokazano je da smanjuje holesterol, otčepljuje krvne sudove (zato se posebno preporučuje pušačima!) a zahvaljujući pektinu i celulozi poboljšava rad creva. Pored limuna, najbolji je saveznik u mršavljenju. Naime, neka istraživanja pokazuju da jedna jabuka pre svakog obroka znatno smanjuje apetit i ubrzava metabolizam. Iako je, naravno, najzdravije pojesti sirovu jabuku, od nje se mogu praviti i ukusni sokovi, džemovi, kompoti i kolači (gotovo da nema ko nije probao čuvenu pitu od jabuka), ali se od ovog voća može praviti i zdravija varijanta čipsa tako što se jabuke narežu na tanke kolutiće i peku na srednjoj temperaturi ili se prosto ostave par sati na suncu da se osuše. U narodu se od jabuka često pravi i sirće koje je odličan dodatak raznim salatama. Zanimljivo je da se u narodu jabuka često koristila za čišćenje zuba, jer se smatra da žvakanje ove voćke uništava i do 90% bakterija u usnoj duplji, tako da znate šta vam je činiti kad sledeći put ostanete bez paste za zube!

     964
  • Endivija

    Endivija

    Endivija (lat. Cichorium endivia) je ustvari vrsta zelene salate poreklom iz Indije koja se dosta retko konzumira u našim krajevima. Ima slična svojstva kao i cikorija, a danas su najrasprostranjenije dve vrste endevije: ona tamnija sa nazubljenim listovima i bataviljska sa širokim, ravnim lišćem.

    Upravo je zeleno lišće ovog povrća najzdravije za ishranu, ali se treba koristiti samo kad je mlado, jer vremenom gubi gotovo sve zdrave sastojke od kojih najviše ima vitamina C i beta karotena. Upravo zbog beta karotena, endivija je snažan antioksidant, a pored toga, bogata je i hranljivim vlaknima pa je dobra za probavu, varenje i izbacivanje toksina iz organizma.

    Ono što je bitno napomenuti jeste to da je endiviju korisno staviti na meni onima koji pate od dijabetesa, jer zbog visokog sadržaja insulina reguliše nivo šećera, holesterola i triglicerida u krvi.

    Endiviju možete koristiti u raznim salatama i varivima, a ako vam smeta njen gorak ukus, ublažićete ga tako što ćete je kombinovati sa kuvanim krompirom ili jajetom, cveklom, limunovim sokom ili začinima kao što su mirođija ili peršun.

     893
  • Možete li konzumirati iste obroke svakog dana?

    Možete li konzumirati iste obroke svakog dana?

    Da li pripadate grupi ljudi koja ima spisak namirnica za svaku nedelju i držite se rutine koja podrazumeva unos istih namirnica svakog dana u nedelji? Raznovrsnost u ishrani je važna, samo ukoliko povedete računa o vrsti namirnica koje konzumirate. Ukoliko ste ljubitelj pržene i masne hrane, obavezno na svoj „repertoar“ dodajte i raznoliko voće i povrće. Osiguraćete unos vitalnih hranljivih materija, vitamina, minerala i antioksidanasa. Ako ste navikli na svoju rutinu u ishrani, budite sigurni da ćete se osećati zdravije ako s vremena na vreme obogatite svoju ishranu namirnicama i napicima koje će nadoknaditi hranljivih sastojaka koje su od vitalnog značaja za zdravlje vašeg tela.

     487
Leto je na izmaku ali se piletina kao i sveža salata mogu uvek pronaći. Lagano jelo koje vas može osvežiti u svakom trenutku. Dobar recept ako pokušavate da smršate, na…
15154
Sjajno predjelo koje odlično "paše" uz puter ili kajmak a, zašto da ne, i uz med, džem ili domaći pekmez. Ako pretekne može se poslužiti i uz glavno jelo a…
8865
Izuzetno ukusni i hrskavi kolačići sa čokoladom i ovsenim pahuljicama. Brzo se i lako spremaju ali uz dosta ručnog mešanja :)
34832
Ovako pripremljena piletina je vema ukusna, spolja ima divnu krckavu koricu dok je samo meso mekano i sočno.
8475
Pre neki dan imala sam priliku da probam jedan veoma interesantan kolač. Kada su me poslužili pomislila sam da me neko zeza pa to je običan koh preliven karamelom. Ali…
150175
Za ljubitelje maka, brzo i lako se priprema a dzem od kajsija mu daje poseban šmek!
25282