• Energetske i hranljive vrednosti: kukuruz

    Energetske i hranljive vrednosti: kukuruz

    Kukuruz pripada porodici trava, a jedan je od glavnih sastojaka u više od 3.000 prehrambenih proizvoda. Vodi poreklo iz Srednje i Južne Amerike. Interesantno je da se kukuruzna svila koristi za pravljenje cigareta proziv bronhijalne astme, a jednako je efikasna i u vidu čaja kod problema sa urinarnim traktom. Kukuruz obiluje hranljivim sastojcima, pre svega blagotvorno deluje na organe za varenje, posebno kod problema sa gorušicom ili gastritisom. Snižava nivo holesterola u krvi, bogat je brojnim vitaminima i preporučuje se u redovnoj ishrani.

    Energetska vrednost: 86 kcal

    Ugljeni hidrati: 18,70 g

    Proteini: 3,27 g

    Masti: 1,35 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 2 g

    Niacin: 1,77 mg

    Vitamin A: 187 IU

    Vitamin C: 6,8 mg

    Vitamin K: 0,3 µg

    Natrijum: 15 mg

    Kalijum: 270 mg

    Kalcijum: 2 mg

    Gvožđe: 0,52 mg

    Magnezijum: 37 mg

    Cink: 0,46 mg

    ß karoten: 47 µg

     730
  • Kratka istorija sendviča

    Kratka istorija sendviča

    Obrok sličan današnjem sendviču prvi put se u pisanoj istoriji pominje u prvom veku pre nove ere, u sagi „Hilel stariji“, gde je glavni protagonista obedovao tako što je stavio jagnjetinu sa začinima između dva parčeta hleba.

    U Srednjem veku, u Francuskoj, ljudi su koristili komade bajatog hleba kao podmetače za meso i povrće.

    U XVII veku, holandske krčme počele su da služe obrok koji se sastojao od govedine, putera i hleba.

    Svoje moderno ime sendvič duguje jednom engleskom plemiću iz XVIII veka. Džon Montegju, četvrti grof od Sendviča, strasni kockar, voleo je da poručuje meso između dva parčeta hleba, jer je mogao istovremeno da jede i da nastavi da igra karte. Vremenom, ljudi su počeli da poručuju „isto kao Sendvič“, tako da je to ime ostalo, iako sam grof nije bio tvorac ovog popularnog jela.

    Početkom XIX veka, 1827. godine, sendvič je našao svoje mesto u kuvarima, a do početka XX veka već je stekao popularnost u Sjedinjenim Američkim Državama.

    Istovremeno, sendvič je zauzeo svoje mesto i u srcima i stomacima Evropljana, jer je ljudima bio potreban jeftin obrok koji je mogao lako da se transportuje, a koji je dovoljno kaloričan da posluži kao obrok dovoljan za veći deo dana.

    Danas postoje sendviči svih veličina i kombinacija, od popularnih engleskih sendviča sa krastavcima, koji se konzumiraju uz čaj, pa sve do pljeskavica i drugih ukusnih varijacija jednog od najpopularnijih obroka na svetu.


     2002
  • 3 mita o ishrani!

    3 mita o ishrani!

    Žvakaćoj gumi je potrebno sedam godina kako bi se digestirala. Netačno! Digestira se na isti način kao i sve druge namirnice: enzimi će je rastvoriti, a ostatak će biti eliminisan.

    Kuvanjem povrća uništavaju se hranljivi sastojci – Netačno! Ne samo da značajna količina hranljivih materija ostaje u povrću, već u nekim slučajevima proces kuvanja može povećati njihov nivo.

    Žumanca nisu zdrava – Netačno! Bogata su holinom, luteinom, zeaksantinom, omega-3 masnim kiselinama i proteinima!

     304
  • Prednosti sirove čokolade

    Prednosti sirove čokolade

    - Sadrži više antioksidanata.

    - Zbog svog antiinflamatornog svojstva pomaže u smanjenju crvenila i otečenosti.

    - Povoljno utiče na cirkulaciju.

    - Smanjuje nivo „lošeg“ holesterola.

    - Uspostavlja hormonalni balans.

    - Imate problem sa nesanicom? Tabla sirove čokolade rešiće vaš problem!

    - Kontroliše protok krvi.

    - Vraća koži sjaj i elastičnost.

     782
  • Morska so – idealan saveznik protiv infekcija uha

    Morska so – idealan saveznik protiv infekcija uha

    Ukoliko imate problema sa infekcijom uha, možete koristiti zagrejanu morsku so kao prirodan lek. Dodajte dve šolje soli u zagrejani tiganj I mešajte na vatri oko pet minuta. Imajte u vidu da tiganj mora biti potpuno suv. Zagrejanu so ubacite u pamučnu čarapu I prislonite na obolelo mesto. Utrljavajte I u predelu vilice sve dok bol ne nestane. Kada su deca u pitanju, vodite računa zbog osetljivosti njihove kože .

     1435
Tortilje, ali ovaj put Francuske! Interesantna kombinacijai način pripreme, zaista vredi da se proba!
3481
Fantastičan spoji slatkog i kiselog ukusa. Čokolada koja će vas zasladiti i višnja koja će vas osvežiti i svojom aromom dati dodatni šmek.
29701
Pečurke u paradajz sosu sa suvim mesom možete služiti uz bareni krompir ili pirinač. Uživajte!
13894
Ako ne možete na Karibe, dovedite ih u vaš dom. Predivne plaže, beli pesak, miris kokosa...
5426
Sočni mladi krompirići zapečeni sa šampinjonima, šargarepicom i piletinom. Predivan spoj aroma, možete služiti uz ohlađeno vino.
18721
Mnogi misle da su burek i gibanica ista stvar, ali nisu. Postoji razlika u sastojcima, načinu pripreme i naravno ukusu.
11388