• Čaj od lipe – reguliše prekomerno znojenje

    Čaj od lipe – reguliše prekomerno znojenje

    Stotinama godina ljudi su koristili delove lipe, posebno lišće, cveće, drvo i koru u medicinske svrhe, pre svega kao sredstvo za smirenje. Čaj se može konzumirati vruć ili hladan i ima intezivan ukus. Veruje se da pomaže i kod anksioznosti, nesanice, kardiovaskularnih problema i problema sa varenjem, kod simptoma prehlade i gripa, reguliše i različite vrste alergija, opušta mišiće, snižava krvni pritisak, reguliše prekomerno znojenje i simptome mučnine. Prema izveštaju sa Univerziteta u Mičigenu, aktvini sastojci lipe su flavonoidi i glikozidi. Klinička ispitivanja pokazala su da lipa ublažava bolove želuca, a cvet lipe može biti koristan u lečenju prehlade i kašlja.

     164
  • Problemi sa upalama? Ovo su namirnice koje bi trebalo da izbegavate!

    Problemi sa upalama? Ovo su namirnice koje bi trebalo da izbegavate!

    Inflamacija je prirodni telesni proces izazvan imunim sistemom koji je u sukobu sa toksinom i patogenima koji izazivaju bolesti. Jedan je od faktora koji su povezani sa bolovima i umorom. Često se odnosi na bol u zglobovima, želucu, a javlja se i otežano disanje. Ipak, neki od nas ne obraćaju dovoljno pažnje na ove simptome pri čemu nekim namirnicama mogu pogoršati situaciju.

    Obrađeno meso – sadrži visok nivo natrijuma, nitrata, nitrita i drugih hemikalija koje izazivaju upale.

    Rafinisana biljna ulja – sadrže dodatne štetne masti.

    Mlečni proizvodi – utiču na pojavu brojnih alergija, otežano disanje, dijareju, bolove u zglobovima...

    Pržena hrana – bogata je trans mastima.

    Margarin – može uzrokovati metabolički disbalans zbog velikog broja trans masti i hidrogenizovanih ulja.

     471
  • Cvekla - za jačanje srca i imunog sistema

    Cvekla - za jačanje srca i imunog sistema

    Cvekla je povrće koje je lako prepoznati po jarko crveno-ljubičastoj boji. Može se uzgajati u različitim klimatskim uslovima i nudi niz lekovitih svojstava jer je izvor vlakana, minerala i vitamina.

    Nizak nivo masti može vam pomoći i u regulisanju telesne težine, što je samo jedna od njenih prednosti.

    Šolja cvekle sadrži 37g ugljenih hidrata što vašem telu pruža "gorivo", odnosno energiju neophodnu za svakodnevno funkcionisanje.

    Vlakna u cvekli pružaju veliki broj pogodnosti: regulisanje sistema za varenje, osećaj sitosti i održavanje nivoa šećera u krvi.

    Magnezijum u cvekli pomaže pravilnom funkcionisanju mišića, imunog sistema i srca. Premalo kalcijuma može da izazove slabost, umor i gubitak apetita.

    Vitamin A koji se nalazi u cvekli u velikim količinama održava vaše oči, kožu i zube zdravim.

    Važno je jesti cveklu u umerenim količinama zbog prisustva natrijuma koji može prouzrokovati visok krvni pritisak.

    Sok od cvekle je najefikasniji za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i poboljšanje krvi uopšte.

     778
  • Namirnice koje ne bi trebalo zamrzavati

    Namirnice koje ne bi trebalo zamrzavati

    Zamrzavanje hrane je veoma korisna stvar, jer time štedite tako što sprečavate da se ostaci obroka bace, a možete i naveliko kupiti namirnice kojima nije sezona, pa da ih samo izvučete iz zamrzivača kada su vam potrebne. Ipak, postoje neke namirnice koje će zamrzavanjem izgubiti ukus i teksturu, pa je bolje da ih kupite u manjim količinama ili prosto nađete način kako da ih odmah iskoristite.


    Prvo pravilo zamrzavanja: ako namirnica u startu nije imala dobar ukus, neće imati ni nakon zamrzavanja, štaviše, verovatno će imati još gori ukus. Zamrzavanje menja teksturu hrane, pa ako vam se nije dopala večera, bacite je odmah.
    Drugo pravilo zamrzavanja: ako zamrzavate sirovu namirnicu sa visokim procentom vode (krastavci, paradajz, lubenica), nakon odmrzavanja će imati loš i gorak ukus jer će izgubiti svu vlagu.
    Treće pravilo zamrzavanja: ne preporučuje se zamrzavanje bilo kakve hrane koja na sebi ima nekakav krem (npr krem od vanile) jer će se odvojiti ili raspasti, te izgubiti ukus.


    Zapamtite, ova pravila važe uglavnom za pojedinačne namirnice, ne valja smrzavati sirov paradajz ali ako napravite lazanje u koje ide paradajz sos, naravno da taj specijalitet možete zamrznuti bez bojazni da će se previše izmeniti ukus.


    Lista namirnica koje ne bi trebalo zamrzavati:


    Povrće: celer, krastavci, zelena salata, luk, paprika, krompir (sirov), rotkvice
    Voće: jabuke, grejpfrut, grožđe, limun, pomorandže, lubenica
    Mlečni proizvodi: sir, krem sir, jogurt, pavlaka, sirova jaja
    Začini: bosiljak, vlašac, peršun
    Ostalo: glazure, pržena hrana, pirinač

     734
  • Melitin lek za detoksikaciju

    Melitin lek za detoksikaciju

    Lek pomaze kod povećanog holesterola, triglicerida, tromboze, hroničnog bronhitisa, preterane mršavosti....

     4991
Slatko od smokvi je jedno od specifičnih i ređe se priprema u našim krajevima. Ovo je malo drugačije jer sadrži vino i rum, ali ne brinite se samo će mu…
18741
Žele od jagoda možete koristiti kao gotov desert ili za pripremu raznih slatkiša. Šta god da odaberete nećete pogreštiti.
14791
Idealno za hladne zimske dane, brzo, lako i interesantno. Može se koristiti kao prilog i kao glavno jelo.
23380
Nijedno slavlje ne može proći bez njih. Kombinacija - krem, keks i čokolada nam daje sve što nam je potrebno da nam zadovolji sva čula.
44892
Sutlijaš nema ko ne voli, tako jednostavan a tako ukusan. Jeli smo ga u vrtiću, kod bake, u poslastičarnici… ali ipak mamin mi je oduvek bio najslađi zbog toga što…
24856
Torta sa ananasom i jogurtom je veoma osvežavajuća poslastica idealna za letnje dane.
10150