• Sirak

    Sirak

    Sirak (lat. Sorghum vulgare) je žitarica koja pripada porodici Gramineae i najsličnija je žitarici proso. Njena prapostojbina je Afrika, mada se danas najviše proizvodi u Indiji i Kini. Koristi se i za ljudsku i za stočnu hranu.

    Danas postoji oko 13 vrsti ove žitarice, a prema načinu korišćenja postoji podela na ono koje se koristi za zrno - Sorghum vulgare var. ensorghum, za sirup - Sorghum vulgare var. saccharatum, kao metlaš - Sorghum vulgare var. techicum i za seno - Sorghum vulgare var. sudaneseza. Koristi se i za dobijanje skroba, glukoze, ulja i alkohola.

    Sirak je bogat gvožđem, kalijumom, fosforom, a sadrži i velike količine vitamina kao što su tiamin i nicin. Ne sadrži gluten. Čuva srce i leči artritis, a pošto je dobar izvor rastvorljivih vlakana, ubrzava metabolizam i pogodan je za redukcione dijete.

    Od ove žitarice možete praviti grickalicu sličnu kokicama, kašu, kao i hleb.

     2489
  • Krčma Timočka Buna

    Krčma Timočka Buna

    Krčma Timočka buna počela je sa radom 8. marta 2012. godine. Obzirom da se nalazi u blizini sela Krivi Vir odakle potiče i vlasnik, a tamo je započela Timočka buna 20.10.1883 godine, onda vam je jasno kako je nastalo samo ime.

    Krčma je predivna, u etno varijanti sa odličnom hranom i pozitivnom energijom. Uređena je interesantnim detaljima pažljivo osmišljenim, ali ipak dovoljno nenametljivim da bi ste se osećali opušteno kao kod svoje kuće. Ako vas put nanese u blizini Boljevca nemojte da štedite vreme, skrenite, lako ćete je pronaći i provedite koji sat tamo, nećete zažaliti.

    Takođe ukoliko želite malo aktivniji odmor možete dogovoriti posetu lokalnih manastira, Bogovinske pećine ili čak i uspon na Rtanj.

     2661
  • Par saveta i napitak protiv mamurluka

    Par saveta i napitak protiv mamurluka

    Imali ste sinoć lud provod, popili ste koju čašicu ili flašicu više, a danas vas ubija mamurluk dok je napornih obaveza na sve strane.

    Za početak, naspavajte se, priuštite sebi barem osam sati kvalitetnog sna. Posle toga, tuširajte se naizmenično toplom i hladnom vodom. Iako je kafa prva stvar koja je vecini na pameti ujutro, izbegavajte kofein, zeleni čaj i energetska pića jer će vas dodatno dehidrirati, a dehidratacija je glavni razlog glavobolje. Dakle - što više vode.

    Najbolji recept koji će vas instant razbuditi i vratiti u normalu je šejk od mleka, banane i meda.

    Izmešajte u blenderu veliku šolju mleka, jednu bananu i dve kašike meda. Ovaj šejk će vam smiriti stomak, hidrirati organizam, ublažiti glavobolju i vratiti nizak nivo šećera u organizmu na normalnu razinu. Ako nemate blender, sve sastojke možete i mikserom izmešati.

    Dakle puno sna, puno vode, toplo - hladan tuš, ovaj ukusan šejk i sledeće noći ludovanje može da se ponovi!

     1629
  • Hrana koju je najbolje konzumirati tokom letnjeg perioda

    Hrana koju je najbolje konzumirati tokom letnjeg perioda

    Paradajz – bogat antioksidansima I vitaminom C. Sadrži korisne fitohemikalije kao što je likopen koji sprečava razvoj hroničnih bolesti.

    Tikvice – značajne za hidrataciju jer su su bogate vodom. Snižava nivo holesterola I pospešuje zdravlje srca.

    Lubenice – povrće koje takođe sadrži visok nivo vode, a pored hidriranosi štiti ćelije od oštećenja izazvanog izlaganju suncu.

    Jogurt – bogat proteinima I bakterijama koji deluju kao probiotik čime održavaju zdravlje vašeg probavnog sistema.

    Kajsije, breskve, nektarine – bogate dijetetskim vlaknima, vitaminom A, C I antioksidansima.

    Orašasti plodovi – smanjuju nivo holesterola zbog prisustva mononezasićenih I polinezasićenih masti.

     659
  • Fed Up

    Fed Up

    Fed Up je Američki dokumentarac iz 2014. godine koji se fokusira na uzrocima gojanosti u SAD i prezentuje dokaze koji pokazuju da je glavni uzročnik ovog problema - rafinisan šećer koji se može naći u prerađenoj hrani. Takođe, ukazuje i na lobiranje kompanija "Velikog šećera" u blokiranju pokušaja kreiranja odredbi koje bi se bavile ovim pitanjem.

    Fed Up prikazuje kako su prve smernice o ishrani izdane od strane američke vlade pre 30 godina previdele ulogu šećera u riziku od gojaznosti, dijabetesa i ostalih povezanih zdravstvenih problema, pogotovo kod dece. Pošto ove smernice u osnovi dozvoljavaju neograničeno dodavanje šećera u hrani za decu, unos šećera se mnogo povećao, gojaznost je nikada veća i generacije dece su mnogo deblje od svojih roditelja. Ova deca se suočavaju sa pogoršanim zdravljem i kraćim opsegom pažnje kao rezultat ovih smernica.

    I pored svih ovih veza između velikog unosa procesuiranog šećera i generalno goreg zdravstvenog stanja nacije, interesi industrije šećera sa gotovo neograničenim sredstvima za lobiranje su porazili pokušaje roditelja, škola i kongresa da pruži zdraviju ishranu deci.

    Film se završava sa listom od 20 kompanija, industrijskih grupacija i političara koji su odbili da pričaju sa producentima.

     797
Fantastična lešnik torta sa višnjama i Milka čokoladom. Sigurno će vam se dopasti!
12234
Ruža kocke su kolačići sa pudingom od vanile i čokoladnom glazurom. Izdašne su i ukusne, probajte!
9922
Torta koja možda izgleda da je komplikovana za pravljenje ali kada je napravite videćete da nije. Inače torta je pravljena za rodjendan moje ćerke.
9788
Ovo je jednostavan i jeftin kolač, koji možete da pravite u bilo koje doba godine, a potrebni materijal sigurno uvek imate u kući.
22590
Ova jednostavna poslastica prijaće vam u vrelim letnjim danima. Probajte i uveriće te se koliko je jednostavno a dobro.
11500
Čokoladne kuglice nema ko ne voli, pravo su zadovoljstvo u svakoj prilici. Recept je za kuglice sa plazma keksom i pomorandžom.
10563