• Mandarina

    Mandarina

    Mandarina (lat. citrus reticulata) je citrusno voće poreklom iz Jugoistočne Azije. Neki podaci govore da se u Kini koristila još pre tri hiljade godina, dok je tek u devetnaestom veku preneta u Evropu i Ameriku. Iako vlada mišljenje da je dobila naziv po narandžastoj kori i mesnatom delu koje je iste nijanse, ime je zapravo dobila po narandžastoj boji mandarina - drevnih kineskih javnih službenika. Izuzetno podseća na pomorandžu, s tim što je sitnija i tanje kore pa se lakše guli. Kao i svo drugo citrusno voće, i mandarine su izuzetno bogate vitaminom C, te su najbolji saveznik u borbi protiv gripe tokom hladnih zimskih dana. Takođe, sadrže i sinefrin koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi ali i flavanoide koji sprečavaju mnoge vrste raka. Koliko su zdrave za organizam, toliko su dobre i za lepotu, jer zbog svog diuretičkog svojstva smanjuju celulit i podstiču metabolizam, a malo ljudi zna da sok od mandarine mnogo bolje čisti kožu od akni nego mnogo poznatiji sok od limuna. Što se tiče primene u ishrani, mogu se jesti sirove, može se praviti sok od njih, džem, kompot, može se dodavati u salate. Iako su zimsko voće, od njih se može napraviti ukusan sladoled, ili se jednostavno mogu iskoristiti kao dekoracija na voćnom kupu. Zbog svoje specifične arome, poznat je trik da se kora mandarine ostavi pored šporeta, čime se dobije prirodan i aromatičan osveživač prostora.

     1132
  • Crevni paraziti - posledice

    Crevni paraziti - posledice

    Crevni paraziti barem deo svog životnog ciklusa provedu u ljudskom crevu. Uobičajeni obuhvataju razne vrste glista i crva. Možete se inficirati ukoliko putujete u područja u kojima su sanitarni uslovi izrazito loši ili jedete hranu koja nije pravilno pripremljena. U nekim slučajevima, mogu se preneti i seksualnim putem. Postoje dva najčešća parazita koja mogu da žive unutar ljudskog tela godinama, bez bilo kakvih simptoma. Biljke koje ubijaju ove parazite su snažne i trebalo bi ih koristiti oprezno.

    Simptomi su slični kao i kod osoba koje pate od upale pluća ili astme. Otežano disanje, katak dah, kašalj i šištanje takođe mogu biti prisutni. Crvi mogu da provedu šest do deset dana u plućima dok ih iskašljete, pa zatim progutate i pošaljete u creva gde žive ostatak svog životnog ciklusa.

    Grčevi u stomaku ili bol se javljaju kod blagih crevnih infekcija. Mnoge larve crva žive u tankom crevu dok ne umru. Dijareja i krvarenje su uobičajeni simptomi, kao i stalna mučnina i povraćanje.

    Ukoliko su u pitanju gliste, javlja se svrab oko analnog otvora usled toga što ženka polaže jaja. Umor i gubitak težine su česte posledice. Crvi mogu biti vidljivi u stolici, ili izlaze kroz nos ili usta. Mogu izazvati blokadu u crevima koja izaziva jak bol, poremećaj sna i povraćanje.

     960
  • Julia Child

    Julia Child

    Julia Carolyn Child, rođena 15. avgusta 1912, a umrla takođe u avgustu 2004. godine, je bila čuvena američka kuvarica, spisateljica, TV ličnost i novinarka, zahvaljujući kojoj su lepote francuske kuhinje približene domaćicama širom sveta.

    Julia je u rodnoj Kaliforniji završila politehničku školu, u Njujorku je radila kao novinarka, a posle Drugog svetskog rata odlazi sa mužem u Francusku gde se upoznaje sa čarima tradicionalne kuhinje te zemlje. Ona je naime, tada pohađala šestomesečni kurs u svetski poznatoj školi kuvanja Cordon Bleu i shvatila da je njen životni cilj da i široj javnosti predstavi recepte koje je naučila da sprema tokom boravka u Parizu.

    Tako je Julia 1961. godine, nakon odbijanja mnogih izdavačkih kuća, uspela da objavi knjigu "Mastering the Art of French Cooking". Knjiga je istog trenutka postala bestseler, pet godina se nalazila na vrhu liste najprodavanijih kuvara, a i dan danas predstavlja neizostavno štivo za sve one koji žele da se oprobaju u spremanju francuskih jela.

    Zbog velikog uspeha ove knjige, ubrzo je snimljena i kulinarska TV emisija "The French Chef" koja je se prikazivala na čak 96 TV stanica i koja je osvojila Emi nagradu za najbolju emisiju koja se bavi kulinarstvom. Tokom decenija koje su usledile, snimila je još tri TV emisije (Julia Child and Company, Julia Child i More Company, Dinner at Julia's) i objavila nekoliko takođe uspešnih kuvara.

    O njenom uspehu i značaju u svetu kulinarstva dovoljno govori činjenica da je ona prva žena koja je pimljena u Kulinarsku kuću slavnih. 2002. godine je u Američkom nacionalnom muzeju održana izložba sa eksponatima koji su se koristili tokom snimanja njenih TV emisija, a pre sedam godina je snimljen film o njenom životu i delu - Julia&Julia.

    2012. godine, na stogodišnjicu njenog rođenja, poznati restorani širom sveta su organizovali "Nedelju Julie Child" tokom koje su, specijalno njoj u čast, pripremali francuske specijalitete koje je ona osmislila ili volela da sprema.

     1729
  • Grožđe

    Grožđe

    Kada nam neko pomene grožđe (Vitis vinifera) prvo što nam padne na pamet jeste da je to bobičasto voće od kojeg dobijemo popularno crno ili belo vino. O tome koliko je popularna i daleka istorija grožđa govori i činjenica da se spominje čak u bibliji, a nađeni su i podaci da se uzgajalo i u Mesopotamiji pre devet milenijuma, kao i u Egiptu pre šest hiljada godina. Plod ovog voća sastoji se od sitnih bobica različitih nijansi koje čini želatinska unutrašnjost sa semenkama. Veoma je rasprostranjeno širom sveta i danas je poznato oko 8000 vrsti grožđa, a najpoznatija podela je ona na crno, crveno i belo grožđe. Može se podeliti i na stono (oko 50 vrsti, koristi se za ishranu) i 60 vrsti onog koje se uzgaja za vinarije. Neke od najpoznatijih evropskih vsti su Tompson, Carsko grožđe i Crni Korint. No, ovo voće se svakako ne koristi samo za pravljenje vina. Zbog visokog sadržaja polifenola, zdravo je za srce i za krvne žile. Smatra se da jedna čaša grožđanog soka dnevno pomaže kod malokrvnosti i jača koncentraciju. Prirodan je izvor gvožđa pa samim tim pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu hemoglobina. U ishrani se često koristi i u suvom obliku, u raznim kolačima i pitama. Puno je fruktoze i glukoze pa brzo vraća izgubljenu energiju. Naravno, nećete pogrešiti ni ako napravite džem ili pekmez od ove voćke, a svaka salata će biti zdravija i izgledati zanimljivije ako dodate par različitih bobica grožđa.

     1298
  • Čaša mlake vode svakog jutra - izvor zdravlja

    Čaša mlake vode svakog jutra - izvor zdravlja

    Ubedljiv prirodni lek za ublažavanje menstrualnih grčeva je topla voda. Opušta mišiće stomaka i ublažava menstrualni bol. Delotvorna je za sve vrste grčeva, poboljšava cirkulaciju i opušta mišiće.

    Topla voda povećava telesnu temperaturu, koja ubrzava metabolizam. Porast metaboličke aktivnosti daje telu mogućnost da sagori više kaorija tokom dana.

    Ukoliko otpočnete dan sa čašom mlake vode sa limunom, sagorećete brojne masti nagomilane u organizmu jer sadrži pektin vlakna.

    Osim toga, stimuliše probavni sistem i utiče na bolje varenje. Hladna voda nakon obroka može biti kontraproduktivna jer stvara masne naslage i otežava varenje.

     725
Šopska salata je neazaobilazni deo trpeze u našim krajevima. Gde god da se nađete na ovim prostorima ponudiće vam ovu salatu, možda malo modifikovanu i možda pod drugim imenom, ali…
19666
Brza i jednostavna čorbica od graška. Zdrava jer grašak sadrži viitamine C i E, takođe je bogat izvor ugljenih hidrata, a uz to je veoma ukusna. Uživajte.
16619
Kada pročitam ovaj naziv nikada ne bih pomislila da se iza toga kriju bakine predivne princes krofne. Ali zaista se tako zovu u prastarom kuvaru koji se raspada samo pri…
16596
Gledajući recepte na netu par puta sam naletela na neke deserte sa Oreo kolačićima.Obzirom da ih kod nas još uvek nema (ili ih barem ja nisam pronašla) zamolila sam kuma…
16062
Makin kolač je zapravo Bakin kolač, ali mi smo ga kao klinci ne znajući za original nazvali po našoj baki. Ovo je recept prepisan iz njene sveske i isproban milion…
7428
Lagano, ukusno i nezaboravno. Ako ste u Vršcu ili ste samo u prolazu ovo jelo sa menija Restorana Alcudia svakako treba isprobati.
4854