• Energetske i hranljive vrednosti: tikvice

    Energetske i hranljive vrednosti: tikvice

    Malo je poznato da tikvice mogu doprineti lečenju astme, a tradicionalna medicina je upravo sledila to verovanje u pokušaju suzbijanja ove hronične bolesti. Takođe, tikvice mogu poslužiti i kao prevencija za bolesti prostate, doprinose snižavanju nivoa holesterola, jačaju imuni sistem i štite creva od toksina.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 17 kcal

    Ugljeni hidrati: 3,11 g

    Proteini: 1,21 g

    Masti: 0,32 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 1 g

    Niacin: 0,451 mg

    Vitamin A: 200 IU

    Vitamin C: 17, 9 mg

    Vitamin E: 0,12 mg

    Vitamin K: 4,3

    Natrijum: 8 mg

    Kalijum: 261 mg

    Kalcijum: 16 mg

    Gvožđe: 0,37 mg

    Magnezijum: 18 mg

    Mangan: 0,18 mg

    Cink: 0,32 mg

     534
  • Najzdraviji izbor za doručak

    Najzdraviji izbor za doručak

    Jaja – Nesumnjivo zdrava i ukusna! Povećavaju osećaj sitosti zbog čega utiču na smanjen unos kalorija i pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Jedan su od najboljih izvora holina, hranljivog materijala važnog za zdravlje mozga i jetre. Tri jaja obezbeđuju oko 20 grama visokokvalitetnog proteina.

    Grčki jogurt – Određeni tipovi grčkog jogurta su dobar izvor probiotika. Uz dodatak voća, povećajte nivo vitamina, minerala i vlakana i tako obezbedite sebi idealan doručak!

    Ovsene pahuljice – Pored velikog broja vlakana, bogate su antioksidansima! Jedna čaša ovsenih pahuljica sadrži oko 6 grama proteina!

    Čia semenke – Predstavljaju jedan od najboljih izvora vlakana. Deo vlakana čine viskozna vlakna koja apsorbuju vodu zbog čega pomažu da se osećate sito.

    Voće - Sve vrste voća sadrže vitamine, kalijum, vlakna i relativno mali broj kalorija. Jedna šolja seckanog voća sadrži oko 80 do 130 kalorija, u zavisnosti od vrste. Citrusni plodovi obezbediće vam idealan dnevni unos vitamina C, dovoljnu količinu vode i visok sadržaj vlakana.

     629
  • Neverovatni limun

    Neverovatni limun

    Iako svi znamo da je voće zdravo za naš organizam, često nismo ni svesni pojedinih dobrobiti koje ono ima. Pročitajte kako na vaš organizam utiče samo jedna prirodna limunada dnevno.

    Limun je pun vitamina C (antioksidans, poboljšava imuni sistem), vitamina B (obnavlja energiju), riboflavina (obnavlja tkivo, utiče na rast i ravoj), minerala kao što su kalcijum i magnezijum i vaš je najbolji saveznik kroz dan.

    Pomaže jetri da eliminiše toksine

    Jetra je zadužena za sintezu proteina, detoksifikaciju i proizvodnju svih bioloških hemikalija koje pomažu telu da ispravno vari. Limunada pomaže jetri da ove funkcije obavlja još efikasnije. Budući da je limun dijuretik, on takođe povećava mokrenje što pomaže u čišćenju organizma.

    Jeftin lek za podmlađivanje

    Limun pomaže pri sprečavanju nastanka bora i osvežava lice. Vaša koža ne može izgledati zdravo ako vaše telo skladišti previše toksina. Limun takođe sadrži citrusne kiseline koje vam pomažu da se izborite s aknama.

    Dobar je za gubljenje kilograma

    Jetra usporava metabolizam kada je puna toksina i otpada što vodi do gojenja. Limun pomaže jetri da eliminiše sve te toksine i pomaže da se brže sagorevaju masti. Najbolje deluje kada se kombinuje sa zdravom hranom i vežbama.

    Oslobađa disajne puteve i osvežava dah

    Limunada pomaže da se rešite plućnih infekcija i kašlja. Veruje se da pomaže ljudima s astmom i alergijama. Limun takođe osvežava dah i pomaže kod zubobolje i gingivitisa, ali takođe pazite s unosom jer kiselina zna da ošteti gleđ.

    Izvor:B92.net

     4557
  • Semenke lana - izvor zdravlja

    Semenke lana - izvor zdravlja

    Semenke lana neki nazivaju i najmoćnijom hranom na planeti, a postoje i dokazi koji kažu da njegovom konzumacijom smanjujete rizik od srčanih obolenja, moždanog udara, kancerogenih obolenja i dijabetesa.

    Sadrži vitamine A, F, E, B, omega 3, 6 i 9 masne kiseline, kojima je bogatiji čak i od ribljeg mesa.

    Smanjujete rizik od srčanih obolenja, moždanog udara, kancerogenih obolenja i dijabetesa.

    Lanena sluz je najodgovornija za uticaj lana na probavu, jer podstiče rad lenjih creva - najčešćeg problema mnogih ljudi.

    Lan je izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana neophodnih u ishrani, poseduje lecitin, koji može rastvarati masti i snižavati nivo holesterola.

    Semenke lana jačaju imuni sistem i preventiva su za brojne upalne bolesti.

    Stabilizuju bolni menstrualni ciklus.

    Ubrzavaju zarastanje opekotina od sunca.

    Laneno seme u sebi sadrži elemente natrijuma, magnezijuma, kalijuma, gvožđa, fosfora, cinka, selena i druge.

     647
  • Lekovito dejstvo tikvica

    Lekovito dejstvo tikvica

    Postoji nekoliko vrsta tikvica, a svaka vrsta se razlikuje po obliku, boji, veličini i ukusu. Tivica je cela jestiva - i kora, i meso i cvet, a u italijanskoj i francuskoj kuhinji jestive su i semenke.

    Šolja sitno seckane tikvice sadrži oko 19 kalorija. To je skoro dva puta manje u odnosu na porciju zelenog povrća kao što su brokoli i prokelj. Možete uživati u ovoj niskokaloričnoj poslastici na najrazličitije načine; kao dodatak različitoj hrani ili salatama.

    Sadrže 295 mg kalijuma po šolji, ili osam odsto u odnosu na preporučenu dnevnu vrednost.

    Regulišu krvni pritisak, smanjuju rizik za razvoj bolesti srca, štite od začepljenja arterija.

    Magnezijum pomaže u snižavanju pritiska, vitamini C i A sprečavaju razvoj ateroskleroze, hranljiva vlakna u tikvicama utiču na snižavanje holesterola, kao i na čišćenje toksina iz debelog creva.

    Tikvice sadrže i kalijum, kalcijum, folate i beta karoten. Ovakva kombinacija pravih malih nutritivnih bogatstava tikvice čini savršenim za svakoga ko želi da vodi računa o svom zdravlju ali i o kalorijama.

    Preporučuju se obolelima od astme, reumatoidnog artritisa. Tikvice aktiviraju metabolizam ćelija, poboljšavaju rad mozga i doprinose vitalnosti organizma.

    Letnje tikvice su mekše i kremastije od onih koje dozrevaju zimi, a njihov blagi ukus odlično se slaže s bosiljkom, majčinom dušicom i ruzmarinom.

     971
Osvežavajući sok u kom ćete uživati u toku cele godine.
45447
Obožavam kako moja tetka kuva. Ovo je jedan od njenih recepata za koji sam mislila da neću uspeti nikada da ga pripremim kao i ona. Ali pogrešila sam,  lako se…
39271
Ovo je recept moje bake. I dan danas se sećam trenutaka kada smo kao deca čekali nestrpljivo da ajvar bude gotov i da probamo pre nego što se stavi u…
33777
Navikli smo da ih jedemo sveže i kao dodatak raznim tortama i kolačima, ali i pekmez od banana je veoma ukusna poslastica. U svakom trenutku ćete u špajzu imati odlični…
Džem od jagoda, mažemo na hleb, koristimo za kolače, jedemo iz tegle ...
29489
Predivna kombinacija boja. Čorbica se lako i brzo priprema i ukoliko se odlučite da dodate testenine može zameniti kompletan obrok.
14751