• Zašto je sladak krompir (batat) - najbolji krompir?

    Zašto je sladak krompir (batat) - najbolji krompir?

    Krompir je danas možda čak i najrasprostrenjije povrće koje se širom sveta priprema i konzumira na stotine načine. Pa ipak, sladak krompir (batat) je nekako zapostavljen u odnosu na običan, a ima zaista impresivne blagodeti po zdravlje:

    Umanjuje dijabetes
    Sladak krompir ima nizak hipoglikemijski indeks (što znači da sporo ispušta šećer u krvotok) i najnovije studije pokazuju da može kontrolisati nivo šećera u krvi kod ljudi koji pate od dijabetesa. Takođe, jedan osrednji batat sadrži čak 6g vlakana, a dokazano je da osobe sa dijabetesom tipa 1 treba da unose što više vlakana, oko 25g dnevno. Sladak krompir sadrži i mangan, koji pomaže organizmu da razgradi ugljene hidrate i kontroliše apetit.

    Ubrzava metabolizam
    Upravo zbog obilja vlakana, sladak krompir je odličan za sve one koji imaju problema sa zatvorom ili druge probleme sa crevima.

    Smanjuje krvni pritisak
    Što se tiče krvnog pritiska, natrijum je glavni krivac za njegovo povećanje, dok ga kalijum smanjuje, a sladak krompir ima upravo to - malo natrijuma i čak 542g kalijuma, što je sedmina preporučenog dnevnog unosa ovog minerala.

    Čuva srce
    Batat je odličan izvor vitamina B6 koji čuva krvne sudove i arterije, a kalijum je dobar ne samo za smanjenje krvnog pritiska već i za regulisanje otkucaja srca.

    Sprečava rak
    Narandžasti sladak krompir, po nekim studijama, zbog beta - karotena može smanjiti rizik od dobijanja raka dojke, a za ljubičasti sladak krompir se smatra da generalno sprečava razvoj raka u svim ćelijama organizma.

    Štiti kožu
    Gore je već pomenuto da sladak krompir sadrži vitamin A, a on štiti kožu od oštećenja nastalih preteranim sunčanjem, dok vitamin E obezbeđuje glatku i sjajnu kožu jer podstiče rast kolagena.

    Umanjuje stres
    Magnezijum je mineral koji je zadužen za dobro raspoloženje, a batat ga ima u izobilju. On relaksira organizam, ali i doprinosi zdravlju mozga, kostiju i mišića.

     1457
  • Hrana za čišćenje debelog creva

    Hrana za čišćenje debelog creva

    Sve više i više ljudi pati od problema sa debelim crevom. Kroz njega prolazi "otpad" pre nego što će biti izbačen iz vašeg tela. Ponekad su problemi uzrokovani navikama u ishrani, kao i način života. Ponekad se toksini i otpad zadržavaju na njegovim zidovima što uzrokuje zatvor, poteškoće u varenju, bolove, pa čak i glavobolje. Hronični slučajevi mogu rezultiratu ozbiljnijim problemima sa bubrezima i jetrom. Prvo i najvažnije za regulisanje rada debelog creva - hrana mora biti bogata vlaknima. Unosite dosta tečnosti - između 6 do 8 čaša vode u toku dana. Počnite dan sa čašom mleka i nekoliko kapi limunovog soka, tako ćete ubrzati metabolizam. Jabuke su savršene za uklanjanje toksina. Tokom dana trebalo bi da jedete laku hranu: supe od povrća, prirodne sokove i biljne čajeve. Ne jedite krompir, meso i izbegavajte hranu na bazi brašna, takođe smanjite unos šećera. Šačica orašastih plodova dnevno je takođe zdrava zbog količine vlakana koji su od najveće važnosti pri čišćenju debelog creva.

     1973
  • Različite vrste ulja

    Različite vrste ulja

    Ako ste u poslednje vreme obratili pažnju na asortiman u prodavnicama zdrave hrane i megamarketima, primetili ste sve veći broj različitih vrsta ulja za jelo. U ovom tekstu ćete saznati karakteristike neobičnijih vrsta ulja, poput ulja od lanenog semena, kokosa ili oraha.

    Nisu sva ulja predviđena za kuvanje - neka ulja, poput biljnog, susamovog i ulja od kikirikija, dobro podnose visoke temperature, dok su maslinovo, laneno i orahovo ulje bolje za prelive salata.

    Ulje od repice je zdravo, ima nizak postotak zasićenih masnih kiselina i dobar je izvor omega-3 kiselina. Dobro podnosi temperaturu i solidna je alternativa puteru za kuvanje.
    Ulje od susama sadrži omega-6 masnu kiselinu koja snižava nivo LDL holesterola, a koristi se u azijskoj kuhinji, posebno kao preliv.
    Laneno ulje sadrži omega-3, omega-6 i omega-9 kiseline, tako da se smatra vegeterijanskom alternativom ribljem ulju. Nije dobro za kuvanje pošto loše podnosi visoke temperature, ali dobro je za salate.
    Ulje od kikirikija sadrži supstance koje sprečavaju povećanje nivoa holesterola i sadrži vitamin E. Dobro se ponaša na visokoj temperaturi, tako da je odlično za prženje.
    Ulje od semenki grožđa snižava holesterol, dobro reaguje na toplotu, ali je prijatnog ukusa i može se koristiti i u prelivima za salate.
    Ulje od kokosa sadrži zasićene masne kiseline, tako da ga treba izbegavati ukoliko pazite na unos kalorija. Zbog svog slatkastog ukusa često se koristi umesto putera, posebno u vegetarijanskoj ishrani. Daje specifičnu, tropsku aromu jelima.
    Orahovo ulje je hladno ceđeno ulje koje sadrži omega-3 masne kiseline. Ima bogat ukus zbog čega je rado viđeno u salatama, a nije preporučljivo za kuvanje.

     1445
  • Voće sa niskim sadržajem šećera

    Voće sa niskim sadržajem šećera

    Jagode – bogate vlaknima, a samo osam grama šećera nalazi se u osam srednjih jagoda.

    Breskve – jedna breskva srednje veličine sadrži samo oko 13 g šećera.

    Kupine – kao I jagode, na sto grama sadrže oko 4 do 5 grama šećera.

    Limun I limeta – srednja veličina ovog citrusnog voća sadrži oko 2 grama šećera.

    Grejpfrut – pola srednje veličine grejpfruta sadrži oko 11 grama šećera.

     1243
  • Pet najzdravijih mahunarki

    Pet najzdravijih mahunarki

    Brazilski orah – Bogat je selenom, mineralom odgvornim za pravilan rad štitne žlezde. Odličan je za zdravlje kože I noktiju.

    Indijski orah – Sadrži više gvožđa nego bilo koja mahunarka. Preporučuje se kod metaboličkih poremećaja, normalizuje nivo holesterola u krvi, a ima I antiseptička I antibakterijska svojstva.

    Kikiriki – Dobar izvor proteina I različitih vitamina I minerala kao što su magnezijum I fosfor.

    Pistaći – Mali zeleni dragulji imaju visok sadržaj hranljivih sastojaka I antioksidanasa. Predstavljaju jednu od mahunarki sa najvišom koncentracijom luteina I zeaksantina koji utiču na zdravlje očiju.

    Orasi – Neverovatan izvor omega-3 masnih kiselina koji smanjuju rizi od srčanih oboljenja. U poređenju sa drugim mahunarkama, sadrže nešto više kalorija I zdravih masti neophodnih za pravilno funkcionisanje čitavog organizma.

     510
Žito torta sa keksom, mlevenim orasima ali bez žita. Uživajte!
Osvežavajuća keks torta sa žutim filom, jagodama, bananama i ananasom.
12740
Volite kesten?! Volite i maline?! Evo sjajnog recepta kako da ih iskombinujete u prekrasnu tortu od kestena i malina. Nemojte da vas uplaši dugačak tekst recepta jer se ova torta…
10538
Evo sjajnog recepta kako da brzo i relativno lako spremite sjajan kolač sa divnim belim trešnjama. Ali nemojte se sekirati, ukoliko nemate na raspolaganju bele trešnje možete iskoristiti i obične…
4968
Često pričamo o letu i jelima sa svežim povrćem ili voćem ali evo jednog predloga kako spremiti ukusno glavno jelo i tokom zimskim dana kada sveži spanać nije na dohvat…
6331
Malo drugačija musaka, umeto uobiajenog krompira, koristite mešavinu povrća. Dobra promena, probajte!
10404