• Zašto piti sok od celera?

    Zašto piti sok od celera?

    - Ublažava upale – Artritis, osteoporoza, čak i astma mogu biti regulisani zahvaljujući jedinjenjima zvanim luteolin i poliacetilen koji su u velikim količinama prisutni u celeru. Oba jedinjenja imaju snažne antiinflamatorne osobine. U naučnim studijama dokazan je njihov snažni inhibitorni efekat na određene enzime.

    - Snižava krvni pritisak – Još jedan zanimljiv nutrijent u soku od celera – ftalid, opušta glatke mišiće unutar krvnih sudova čime se smanjuje visok krvni pritisak.

    - Detoksikacija – Mnogi hranljivi sastojci su od posebnog značaja za čišćenje bubrega. Mogu biti snažan diuretik za uklanjanje viška tečnosti i efikasnije oslobađanje toksina.

    - Dodatna energija – Posle napornog vežbanja ili bilo kakve fizičke aktivnosti, sok od celera je idealan izbor zbog velikog broja elektrolita.

     568
  • Sveže i suvo voće - ubrzajte rad creva

    Sveže i suvo voće - ubrzajte rad creva

    I sveže i sušeno voće pomažu u regulisanju pravilnog rada creva. Međutim, pošto suvo voće sadrži više vlakana i idealno je rešenje ukoliko patite od zatvora.

    Prema tvrdnjama brojnih fondacija za zdravlje, suve kajsije, šljive i smokve su naročito korisne za podsticanje rada creva. Dok jedna šolja svežih kajsija sadrži 3,1 grama vlakana, ista količina suvih kajsija sadrži 3,9 grama vlakana. Ako niste ljubitelj suvog voća, već preferirate sveže, nemojte skidati koru jer je većina vlakana upravo u njoj.

    Izbegavajte uvođenje previše vlakana suviše brzo u ishranu, možete izazvati neželjene efekte kao što su badutost i nadimanje.

     975
  • Šest namirnica za koje niste znali odakle potiču

    Šest namirnica za koje niste znali odakle potiču

    Kanadska slanina – uprkos svom imenu, kanadska slanina je nastala u Velikoj Britaniji.

    Dansko pecivo – još jedna namirnica čije je ime zbunjujuće. Nastalo je u Beču, a u Danskoj ovo pecivo zovu "bečki hleb".

    Kolačić sudbine – iako je rasprostranjeno mišljenje da je kolačić sudbine kineskog porekla, ovu namirnicu izmislili su Japanci.

    Pomfrit – sama reč sugeriše da je jelo francusko, i ko god to pomisli bio bi samo delimično u pravu, jer jeste u pitanju francuski jezik, ali samo jelo se prvi put pojavilo u Belgiji.

    Kivi – voćka koja nosi ime ptičice sa Novog Zelanda ne potiče i sama odatle, već iz Kine.

    Vorčester sos – ovaj engleski klasik prvi put je napravljen u Indiji.

     1447
  • Zbog čega je celer važan u ishrani?

    Zbog čega je celer važan u ishrani?

    Bogat je vodom i elektrolitima koji su od vitalnog značaja za hidrataciju i pravilno funkcionisanje brojnih ćelija.

    Sadrži kalijum, magnezijum, natrijum i gvožđe. Neutrališe efekte kiselih namirnica kao što su meso i mlečni proizvodi i visoko prerađena hrana.

    Hlorofil u celeru pomaže regeneraciji krvi i ima antitumorska, antiinflamatorna i antioksidativna svojstva.

    Visok nivo rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana reguliše nivo šećera u krvi.

    Eleminiše toksine i nagomilanu vodu u organizmu.

    Sadrži veliku količinu vitamina A.

    Smanjuje "loš" holesterol.

    Bogat je vitaminom K, koji je važan za zgrušavanje krvi, izgradnju jakih kostiju i dobro zdravlje srca.

    Zbog visokoh nivoa vitamina C, redovnim konzumiranjem celera možete smanjiti rizik od prehlada i raznih drugih bolesti.

    Štiti nervne ćelije i omogućava normalno funkcionisanje nervnog sistema i mozga.

     740
  • Šest razloga zašto piti limunadu

    Šest razloga zašto piti limunadu

    Pored toga što utiče na hidrataciju, limunada je odličan izvor vitamina C – antioksidanta koji štiti ćelije od oštećenja slobodnih radikala. Prema Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država, ¼ sirovog limunovog soka obezbeđuje oko 23,6 grama vitamina C. To ne preko 30 odsto preporučenog dnevnog unosa.

    Studija objavljena u Američkom društvu za kliničku ishranu zaključila je da ljudi koji konzumiraju više vitamina C nemaju problema sa suvom i osetljivom kožom.

    Uz poboljšanu rezistenciju na insulin, studija časopisa Kliničke biohemije i ishrane objavila je da antioksidanti u limunu značajno utiču na gubitak masti.

    Limunada pripremljena sa mlakom vodom utiče na poboljšano varenje.

    Ukoliko imate problema sa lošim zadahom, započnite dan limunadom ili je pijte nakon jela.

    Povećan unos limunske kiseline može biti odličan borac protiv stvaranja kamena u bubregu.

     528
Pre neki dan imala sam priliku da probam jedan veoma interesantan kolač. Kada su me poslužili pomislila sam da me neko zeza pa to je običan koh preliven karamelom. Ali…
150191
Za ljubitelje maka, brzo i lako se priprema a dzem od kajsija mu daje poseban šmek!
25288
Kiseli krastavčići su neizbežan deo svake trpeze tokom zimskih dana. Evo i jednog recepta za one koji vole ljutkasto.
15671
Moja baka pravi slatko od svega i svačega ali najlepše mi je od belih trešanja. Uplašena da će taj njen specijalitet jednoga dana nestati zajedno sa njom, počela sam svake…
Engleska moka torta je jedna od prvih torti koju sam napravila. Iako nisam verovala u svoje sposobnosti torta je ispala predivno.
10624
Boza je osvežavajuće bezalkoholno piće koje nastaje od fermentacije projinog brašna šećera i kvasca. Izuzetno je zdravo i osvežavajuće.