• Paprika

    Paprika

    Paprika je izuzetno popularno i rasprostranjeno povrće koje su još u 15. veku doneli Španci iz Afrike, danas predstavlja simbol mađarske kuhinje, dok se ni kod nas ne može zamisliti nijedna zimnica bez čuvenog ajvara, ili varivo bez dodatka mlevene, ljute ili slatke paprike.

    Danas postoji približno 50 sorti ovog povrća, a najpoznatije svetske vrste su havano, kajenska, halapenjo, serano, mađarska...po obliku mogu biti šiljaste, spljoštene, okrugle (te se najviše koriste za pravljenje čuvenih "punjenih paprika") a po boji paprike mogu biti u raznim nijansama žute, zelene ili crvene.

    Paprike su izuzetno zdravo povrće pre svega zato što sadrže visok nivo vitamina C, na primer četri puta više nego narandža, a zbog alkaloida kapsaicina (od čije količine u plodu zavisi i ljutina paprike), pomažu kod lečenja asteroskleroze i smanjuju nivo bakterije candide u organizmu. Kapsaicin takođe poboljšava probavu i otvara apetit, te nije čudo što se ljuta paprika često služi kao aperitiv. Ovo povrće takođe sadrži i zavidan nivo karotenoida koji čuvaju organizam od razvitka raka.

    Što se tiče recepata, papriku možete koristiti u ishrani na mnoge načine, svežu, pečenu, ukiseljenu. Možete je koristiti u raznim salatama uz dodatak maslinovog ulja ili sirćeta, odlično se slaže sa raznim mediteranskim začinima kao što su bosiljak ili origano, a i sama paprika može biti aromatičan sladak ili ljutkast začin. Od paprike se prave čuveni đuveč i ajvar, a možete je i peći na roštilju ili dinstati sa tikvicom ili paradajzom sa kojima se odlično slaže.

    Sadrži čak 90% vode i malo kalorija, pa je možete jesti u neograničenim količinama.

     1017
  • Kantarionovo ulje

    Kantarionovo ulje

    Veoma je lako napraviti kantarionovo ulje. Tačna razmera pripravljanja nije precizna . Ako malo više stavite cvetova kantariona neće štetiti ulju, naprotiv bće jača koncentracija .

     5532
  • Estragon

    Estragon

    Estragon, u narodu poznat i kao troskitnjača, kozlac, betram, zmijska trava (naziv zbog korena zmijolikog oblika) je višegodišnja biljka grmolikog izgleda čiji se listovi naširoko upotrebljavaju kao začin, ponekad sveži, a ponekad u sušenom obliku. Potiče iz Istočne Evrope (Mongolija i Rusija) i karakteriše ga izuzetno oštar i ljutkast miris i ukus. Najčešće se koristi kao pojačivač ukusa sirćeta i senfa, mada se može koristiti i u sosevima (na primer u tartar sosu), u raznim salatama, uz marinirano povrće, uz jela od ribe (pogotovo tunjevinu) i za pripremu zimnice. Postoje dve vrste estragona: ruski i francuski, koji važi za kvalitetniji. Od njega se može praviti i čaj, a dokazano je da pospešuje apetit i ubrzava metabolizam.

     1311
  • Nitrati iz voća i povrća za zdravo srce

    Nitrati iz voća i povrća za zdravo srce

    Svi znaju priču o zdravom srcu - pazite na težinu, smanjite masnu hranu, spustite slanik, uzimajte više vlakana i sa vremena na vreme jedite ribu i eto, na dobrom ste putu.
    To jesu dobri saveti, ali drugi deo slagalice dobija sve više pažnje u poslednje vreme - mali molekul poznat kao nitrit oksid.

    Ovaj molekul, koji se stvara u ćelijama krvnih sudova, jeste gas koji širi arterije, čime poboljšava krvotok i snižava krvni pritisak. On je takođe i snažan antioksidant, čime snižava opasnost od kardiovaskularnih bolesti.
    Naša tela stvaraju nitrit oksid tako što aminokiseline iz proteina (orašastog voća, pasulja i morskih plodova) oksiduju u dodiru sa kiseonikom.

    Nitriti i nitrati su poznati kao aditivi u proizvodnji suhomesnatih proizvoda, jer se koriste da sačuvaju svežinu, boju i aromu mesa. Međutim, najveći deo nitrata koji pojedemo (70-85%) dolazi od povrća i voća - spanaća, zelene salate, celera, karfiola, grožđa i jagoda.

    Voće i povrće su najbolja hrana, krcata antioksidantima, vlaknima, mineralima i vitaminima, uz malo kalorija. Ipak, to što su bogati i nitratima, još je jedan od razloga da ih volimo i više nego do sada.

     944
  • Pokazatelji nedostatka vitamina D

    Pokazatelji nedostatka vitamina D

    Bol i slabost mišića je jedan od suštinskih znakova koji ukazuju na nedostatak vitamina D.

    Hipertenzija je nesumnjivo uzrok smanjenog nivoa vitamina D u organizmu.

    Jedno od posebno zanimljivih otkrića je veza između sezonskog afektivnog poremećaja sa fluktuirajućim nivoom vitamina D3.

    Preterano znojenje ukazuje na nedostatak vitamina D. Medicinski stručnjaci nisu sasvim sigurni zašto je nivo vitamina D povezan sa znojenjem, ali veza postoji.

     509
Zatvorite oči i pokušajte da zamislite miris i ukus toplog domaćeg hleba... ili još bolje spremite ga sami i zaista uživajte u njemu.
44786
Predivan način da započnete dan, provedete popodne uz porodicu ili veče uz prijatelje… slane, slatke, mirišljave, u svakom slučaju šta god da odaberete nećete pogrešiti jer su jednostavno neodoljive.
22986
Pomalo zaboravljena nedeljna porodična poslastica. Vratite se u detinjstvo kada je bakina kuća bila ispunjena slatkim mirisom rogača …
46977
Strana 1272 od 1272