• Ko gricka više - muškarci ili žene?

    Ko gricka više - muškarci ili žene?

    Prema istraživanjima tržišta, žene u proseku konzumiraju 3 grickalice više nedeljno od muškaraca.

    Ista studija je otkrila i još nekolicinu zanimljivih stvari:

    Žene češće nego muškarci paze na nutritivne vrednosti onoga što jedu.

    Top pet grickalica su sveže voće, čokolada, čips, keksići i jogurt.

    Raspoloženje ima veći uticaj na izbor grickalica nego pol, uzrast ili doba dana.

     1052
  • 5 razloga zbog kojih bi trebalo jesti sapodilu

    5 razloga zbog kojih bi trebalo jesti sapodilu

    Sapodila je voće i vodi poreklo iz Azije. Slična je jabukama i ima jedinstveni slatki ukus. Ljuska je braon boje kada je plod zreo. Evo zašto bi trebalo uzeti u obzir sapodilu:

    Visok nivo vlakana utiče na pravilan rad digestivnog sistema.

    Izvor je energije zbog količine ugljenih hidrata u plodu.

    Ovo voće je bogato antioksidansima koji štite ćelije od slobodnih radikala.

    Kao bilo koji plodovi sa visokim sadržajem vitamina C i sapodila je značajna jer jača imuni sistem.

    Pomaže u iskašljavanju zbog čega se često koristi za tretiranje problema respiratornog trakta.

     535
  • 5 namirnica koje imaju izuzetno dug rok trajanja

    5 namirnica koje imaju izuzetno dug rok trajanja

    1. Bademi - veliki izvor vitamina E i vlakana. Mogu trajati i do godinu dana samo ukoliko se čuvaju u frižideru. Konzumirajte ih kao popodnevnu užinu ili napravite bademovo mleko.

    2. Braon pirinač - u paketu sa vlaknima, vitaminom E i raznim antioksidantima, smeđi pirinač može da traje i do godinu dana na sobnoj temperaturi.

    3. Čia semenke - ukoliko se čuvaju u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru, mogu ostati sveže duži vremenski period.

    4. Ovas - žitarica koja pomaže da održavate vaš holesterol, a sadrži i vitamine, minerale, pa čak i proteine. Čuvajte ih na tamnom i suvom mestu kako biste produžili njihov rok trajanja.

    5. Maslinovo ulje - izvor mononezasićenih masti koga možete čuvati na sobnoj temperaturi i do godinu dana, a šest meseci ukoliko je boca već otvorena.

     1426
  • Osnovne karakteristike tradicionalne gvatemalske kuhinje

    Osnovne karakteristike tradicionalne gvatemalske kuhinje

    Gvatemala nema nacionalno jelo, ali ima mnogo specijaliteta koji su postali deo svakodnevne ishrane. Baš kao i za vreme Maja, kukuruz je i dalje glavna namirnica. Najčešće se jede u obliku tortilja, obično se služi toplo i umotano u tkaninu. Crni pasulj je neizbežan. Pirinač, jaja i sir su takođe među omiljenim namirnicama. Meso se često služi u čorbama ili kuvano u začinjenim sosevima. Popularna je i pečena ili pržena govedina, avokado sa lukom i začinima se veoma često služi. Gvatemalska kafa smatra se jednom od najboljih na svetu. Sladak voćni sok pomešan sa vodom ili mlekom, nazvan likuado, osvežavajuća je alternativa.

     695
  • Kajsija

    Kajsija

    Kajsija je poreklom iz Kine i Kirgistana ali se gaji u svim krajevima gde je topla klima. Osim samog ploda jestivo je i samo jezgro koštice, pa zbog toga kajsija spada u koštunjavo voće. Sveža kajsija sadrži šest puta manje kalorija nego suva. Kajsiju smo navikli da konzumiramo svežu, u kompotu, sok, sušenu, marmelada, džem, kao deo torti i kolača... U našim prostorima je dosta poznata i rakija od kajsije. Kajsija se može koristiti kao diuretik, laksativ, antioksidans, a povoljno deluje pri čišćenju organizma od raznih toksina.
     13434
Hladna čorba je izvrsno osveženje za tople dana. Možete je pripremiti uveče i sutradan kada se vratite s posla da vas sačeka osvežavajuća čorbica.
16142
Kada se spomene zima svi prvo pomislimo na sneg, a druga stvar na koju pomislimo su pečeni kesteni. Kako bi sačuvali ukus zime preko cele godine možete napraviti marmeladu od…
7608
Jesen nas podseća na pečenu bundevu i na pitu od bundeve, ali pored toga možete uživati i u soku. Sok možete koristiti bez ikakvih dodataka ali možete mu dodati i…
21183
Dok sam bila dete niko me nije mogao naterati da u usta stavim spanać, sada ga obožavam i ne znam kako da ubedim svoje dete da greši jer ne želi…
41144
Kraljičina čorba se lako priprema uz malo strpljenja.
24684
Navikli smo da ih jedemo isključivo u klasičnoj varijanti - punjene melevenim mesom. Nemojte se plašiti isprobajte sve varijante koje vam padnu na pamet, evo i jedne veoma zanimljive ideje.
35231