• Miso supa – bogata hranljivim materijama

    Miso supa – bogata hranljivim materijama

    Miso supa poboljšava zdravlje creva, ojačava kosti, pospešuje rast mišićne mase, utiče na kardiovaskularno zdravlje, eliminiše slobodne radikale, spušta nivo holesterola, jača imuni sistem i usporava proces starenja.

    Miso supa je deo japanske i kineske tradicionalne kuhinje. Slatkasto slanog je ukusa i njena svetlo žuta boja ukazuje na minimalnu fermentaciju. Možete se susresti sa četiri različite varijacije:

    bela miso supa (shiro)

    crvena miso supa (aka)

    ječmena miso supa (mugi)

    žuta miso supa (shinashu)

    Između ostalog, miso supa sadrži probiotike koji utiču na uravnotežen odnos bakterija u vašem stomaku.

    Mikroorganizmi koji se koriste za fermentaciju podstiču razvoj vitamina K koji je od značaja za gustinu kostiju čime se smanjuje podložnost frakturama.

    Dijetetska vlakna, natrijum, kalijum, vitamini su ono što vam je potrebno za održavnje kardiovaskularnog zdravlja. Nutricionisti sugerišu da dve do tri porcije miso supe obogaćuju telo hranljivim materijama čime se smanjuje mogućnost pojave moždanog ili srčanog udara.

    Antioksidanti u miso supi efikasno utiču na eliminisanje slobodnih radikala koji oštećuju ćelije.

     433
  • Peršun - biljka koja umiruje

    Peršun - biljka koja umiruje

    Peršun se od davnina koristi kao začinska biljka ali je malo poznato i to da se ubraja u lekovito bilje.

    Peršun je dvogodišnja biljka prijatnog mirisa čiji je koren tanak, beo i repast. Listovi su sitni, zeleni i raznih oblika.

    Nema visoku kaloričnu vrednost, ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima, što ga i svrstava u red visokokvalitetnih i lekovitih namirnica.

    Pošto nije zahtevna biljka, može da se gaji i u zimskim uslovima na zatvorenoj terasi, pa čak i u sobi.

    Pogodan je za otklanjanje lošeg zadaha iz usta, a naročito se preporučuje grickanje listova kako bi se uklonio miris belog i crnog luka.

    Uspešan je lek kod tegoba sa varenjem jer otklanja nadutost i gasove u stomaku

    Preporučuje se ženama prilikom neredovnih menstruacija i predmenstrualnog sindroma.

    Pomaže prilikom kašlja, astme, pada imuniteta, gripa i povišene temperature.

    List peršuna uvek je bio poznat po svojim izbeljujućim i regenerativnim svojstvima. On odličnootklanja crvenilo kože, iritaciju i otok, izbeljuje kožu, osvežava i tonizira.

     729
  • Hrana koju bi trebalo izbegavati ukoliko imate problema sa migrenama

    Hrana koju bi trebalo izbegavati ukoliko imate problema sa migrenama

    - Izbegavajte mesne proizvode poput salama i kobasica.

    - Feta sir, parmezan i mocarela mogu dodatno podstaći migrene.

    - Pivo, crveno vino, šampanjac, pelinkovac, rum su posebno loši ukoliko imate problema sa migrenama.

    - Natrijum glutamat koristi se kao pojačivač ukusa u mesu i mesnim prerađevinama, a može podstaći glavobolju. Nalazi se i u zamrznutoj hrani, ali i viršlama, slanini i dimljenom mesu.

     1296
  • Spanać - izvor gvožđa i minerala

    Spanać - izvor gvožđa i minerala

    Spanać je jednogodišnja biljka koja potiče iz Persije, a masovno je uzgajan u Kini gde je dospeo još u 7. veku, dok je u Evropu stigao u 11. veku.

    Spanać je dostupan tokom cele godine, ali ga prvenstveno treba jesti od marta do maja, a potom i u prvim jesenjim mesecima - u septembru i oktobru.

    Oko 100 grama spanača sadrži približno 1.400 mg mineralnih sastojaka zbog čega se nijedna namirnica ne može porediti sa ovom biljkom po bogatstvu magnezijumom.

    Sadrži malo belančevina, ugljenih hidrata i masti i idealan je sastojak dijetama.

    Zbog obilja vlakana odličan je za regulisanje probave, a zahvaljujući visokom procentu gvožda, dobar je za popravljanje krvne slike, prevenciju anemije i snižavanje holesterola u krvi.

    Izvanredan je izvor luteina, karotenoida kojem su brojne studije, potvrdile ulogu u zaštiti od bolesti očiju poput katarakte.

    Prirodan je izvor vitamina C i beta-karotena, koji imaju ulogu u smanjenju količine štetnih slobodnih radikala u organizmu.

    Već skuvani spanać nije dobro ostavljati duže vreme, ni u frižideru, niti u zamrzivaču.

    Sadrži oksalnu kiselinu i nitrate, zbog čega se ne preporučuje bubrežnim bolesnicima.

     718
  • Propolis-prirodni antibiotik

    Propolis-prirodni antibiotik

    Za šta se upotrebljava propolis?

    Terapija medom i pčelinjim proizvodima (propolis, matični mleč, polen) naziva se apiterapija. Propolis je prirodni proizvod koji se tradicionalno koristi preko 2000 godina. Proizvode ga pčele, njime oblažu tavanicu košnice i na taj način je dezinfikuju.
    Propolis se koristi kod:

    • prehlada i gripa, kod bakterijskih infekcija gornjih disajnih puteva, kod sinuzitisa, pojačane sekrecije sluzokože nosa, kao imunostimulator (u obliku kapi, kapsula)
    • kod neprijatnog daha iz usta, upalnih procesa grla i usne duplje, afti (u obliku spreja)
    • kod herpesa, rana, ekcema, posekotina, opekotina (u obliku gela)
    • kod paradentoze, paradentopatije (u obliku spreja)
    • gastritis, kolitis (u obliku kapi)
    • kod pojačanog vaginalnog sekreta (u obliku vaginaleta)

    Propolis se primenjuje i u preventivi kod upalnih procesa uha, grla, nosa, usne duplje, gornjih disajnih puteva, za podizanje opšte otpornosti organizma. Propolis se može koristiti kao prva linija odbrane kod bakterijskih infekcija, pre nego što se pribegne antibiotskim lekovima. Uzroci prehlada i gripa nisu bakterije, nego virusi, pa je u tom slučaju bolje koristiti propolis, jer on ima antivirotsko dejstvo. Pošto se često mešaju virusne i bakterijske infekcije, a antibiotici nepotrebno koriste i kod virusnih infekcija (antibiotici ne deluju na viruse), najbolje bi bilo prvo se odlučiti za upotrebu propolisa, jer on ima šire dejstvo, a potom, ako treba, pribeći antibioticima.

    Kako deluje propolis?

    Propolis ispoljava:

    • antibakterijsko dejstvo (sprečava razvoj i širenje bakterija Strptococus, Bacilus, Salmonella)
    • antivirusno dejstvo (deluje protiv herpes virusa tip 1)
    • antigljivično dejstvo (na Candidu albicans, C. tropicalis, C. krusi, C. guillermondi)
    • antiseptično dejstvo (dezinfikujuće)
    • lokalno anestetičko (smanjuje bol)
    • blago antioksidaciono dejstvo (štiti od dejstva slobodnih radikala)

    Kako se uzima propolis?

    Kapi propolisa 10% rastvor, se obično koriste na sledeći način: oko 20 kapi se nakapa u vodu, na kašičicu meda ili kocku šećera i uzima 2-3 puta dnevno. Ako se koriste kapi (tinkture) veće koncentracije propolisa, doze su manje (npr. 30% rastvor maksimalno 2 puta po 8 kapi). Kod primene spreja za usta, potrebno je propolis naprskati direktno na bolno mesto ili na ranice, u slučaju afti. Od propolisa se može napraviti i rastvor za ispiranje usta kod infekcija. Sprej za nos na bazi propolisa, koristi se nekoliko puta dnevno po potrebi, a za razliku od lekova ne dovodi do stvaranja navike posle duže upotrebe. Gel propolisa se koristi kod površinskih rana, posekotina, ekcema, herpes virusa, a maže se 2-3 puta u toku dana. Masti na bazi propolisa i lekovitog bilja se koriste kod suve kože, za regeneraciju kože, kod hemoroida. Vaginalete propolisa se primenjuju kod pojačanog vaginalnog sekreta i kao vaginalni antiseptik.

    U kojim slučajevima se ne sme koristiti propolis?

    Kod postojanja alergije na pčele ili pčelinje proizvode.

    Koja neželjena dejstva mogu da se jave pri primeni propolisa?

    Propolis može dovesti do pojave alergijskih reakcija, a osobe alergične na druge pčelinje proizvode su sklonije pojavi alergije na propolis. Lokalno primenjen propolis može dovesti do kontaktnog dermatitisa.

     

    Izvor: prirodnilek.com

     5827
Savršenstvo...u trenutku kada pomislite da je preslatka naletite na malinu koja hladi i osvežava...
19376
Focaccia je hrskavi hleb prepun začina i ukusa. Može da se služi kao predjelo, doručak, večera, umesto grickalica...
22730
Hladna supa od paradajza ili Gaspačo je izuzetna stvar za tople letnje dane. Pored toga što ne morate da stojite kraj toplog šporeta dok je spremate, osvežiće vas i napuniti…
17676
Miris likera od kafe ne može nikoga ostaviti ravnodušnim. Svako će hteti da proba malo ovog napitka onog trenutka kada otvorite flašu i njegova aroma krene da se širi po…
12810
Hladna čorba je izvrsno osveženje za tople dana. Možete je pripremiti uveče i sutradan kada se vratite s posla da vas sačeka osvežavajuća čorbica.
16163
Kada se spomene zima svi prvo pomislimo na sneg, a druga stvar na koju pomislimo su pečeni kesteni. Kako bi sačuvali ukus zime preko cele godine možete napraviti marmeladu od…
7702