• Začini i njihov rok trajanja

    Začini i njihov rok trajanja

    Svako domaćinstvo poseduje bar jednu ili dve vrste začina kojima je istekao rok trajanja. Naime, začine bi trebalo zameniti svakih šest do 12 meseci. Mleveni začini su kraćeg veka, dok recimo biber u zrnu ili štapići cimeta mogu trajati malo duže.

    Šećer i so mogu trajati svega nekoliko meseci, nakon čega je njihova snaga oslabljena i hrana može imati slabije začinjen ukus. Savetuje se da začine držite čvrsto zatvorenim i udaljenim od izvora toplote, vlage i izloženosti suncu. Ne preporučuje se da ih držite uznad šporeta, mašine za pranje sudova, sudopere ili blizu prozora.

     798
  • Pečeni beli luk – idealan kao dodatak jelima

    Pečeni beli luk – idealan kao dodatak jelima

    Kako beli luk pretvoriti u pečenu poslasticu idealnu za punjenje kroasana ili kao dodatak supama, čorbama, pire krompiru? Isecite gornji i donji deo tako da se naziru čenovi. Postavite beli luk na foliju i prelijte sa oko dve kašike maslinovog ulja, dodajte bibera i soli. Zamotajte sastojke u foliju. Pecite u rerni na oko 160 stepeni i to 45 minuta do sat vremena. Ljuske će se same odvojiti. Luk možete iskoristiti odmah ili čuvajte u frižideru do tri dana.

     548
  • Hrana koju bi trebalo izbegavati tokom leta

    Hrana koju bi trebalo izbegavati tokom leta

    1. Razmislite o tome kako se osećate nakon što ste pojeli brokoli, kale, kupus ili karfiol. Ako je prva reč koja vam pada na pamet "nadutost", onda smo na pravom putu. Kada ovo povrće stigne do creva, fermentira ih bakterija i proizvodi metan, ugljen dioksid i vodonik - što dovodi do gasova.

    2. Spanać je izvrstan nutritivni dodatak letnjoj salati, ali ne zaboravite da su listovi bogati rastvorljivim vlaknima i oligosaharidima, pa vodite računa o količini koju unosite.

    3. Umesto gaziranih napitaka, izaberite običnu vodu. Vaše telo će zadržati manje tečnosti i ostati hidrirano.

    4. Umesto za suvim voćem, posegnite za svežim. Sušeno voće sadrži mnogo više šećera, dok će sveže voće hidrirati vaše telo.

    5. Izbegavajte kafu u velikim količinama tokom leta. Pokazalo se da kafa potpomaže oslobađanje gastrina što može uticati na učestale odlaske u toalet, kao i na otežane motoričke sposobnosti.

     1011
  • Šta nezdrava hrana za kojom žudite govori o vašem organizmu

    Šta nezdrava hrana za kojom žudite govori o vašem organizmu

    Velika žudnja za određenim slatkišima, grickalicama i testeninom često je znak da nam u organizmu fali određen protein ili mineral koji je potrebno nadoknaditi zdravim namirnicama. Ako se i vi ponekada zapitate zašto baš toliko žudite za npr čokoladom, iako je baš i ne volite, pogledajte ovu listu nezdrave hrane i zdravih zamena koje će dovesti vaš organizam u pravi balans, a i sačuvati vitku liniju.

    Ako žudite za čokoladom - to je znak da vam u organizmu nedostaje magnezijum - umesto da posegnete za ovim slatkišem koji i nije baš najbolji po vašu liniju, jedite orahe, zeleno povrće i voće

    Ako žudite za ostalim slatkišima i tortama - najverovatnije vam u organizmu nedostaju:

    zdravi ugljeni hidrati - jedite sveže voće

    hrom - jedite brokoli, grožđe, sir i piletinu

    fosfor - jedite piletinu, govedinu, ribu, jaja, povrće, žitarice

    sumpor - jedite brusnice, ren, kupus, karfiol

    triptofan - jedite sir, suvo grožđe, sladak krompir, španać

    Ako žudite za hlebom i testeninom - pogrešno je mišljenje da žudimo za ovim namirnicama kad nam nedostaju ugljeni hidrati, ustvari treba da nadoknadimo azot - i to preko hrane koja je bogata proteinima, dakle što više mesa, ribe, oraha, pasulja

    Ako žudite za masnom i prženom hranom - iako deluje da nema logike, najverovatnije vam u organizmu nedostaje kalcijum - povećajte unos zdravih mlečnih proizvoda poput organskog mleka, jogurta, sira, a preporučuje se i zeljasto povrće

    Ako žudite za jako slanom hranom i grickalicama - potreban vam je veći unos silicijuma - konzumirajte više ribe, kozjeg mleka i indijskog oraha

     711
  • Selen - idealan detoksikator!

    Selen - idealan detoksikator!

    Lisnata višegodišnja biljka – selen – izuzetno se vrednuje širom sveta. Naučnici i botaničari još uvek vode debate koje se tiču porekla ove biljke. U zavisnosti od predviđene upotrebe, različiti delovi mogu se koristiti u salatama, supicama, čorbama, kao začini, aromatični sastojci... Sadrži značajne količine kvercetina, što je prirodni inhibitor histamina, pa tako utiče na ublažavanje alergijskih simptoma. Smanjuje nadimanje i povoljno utiče na iritaciju creva. Poboljšava zdravlje bubrega jer deluje i kao diuretik. Stimuliše uriniranje ali ne dovodi do gubitka elektrolita stoga detoksira telo bez rizika od dehidracije.

     184
Brza, laka i veoma ukusna pita sa pečurkama. Priprema se sa šampinjonima ali možete iskoristiti i neku drugu vrstu.
28456
Obično se priprema za Božićne praznike ali može se služiti i u bilo kojoj drugoj prilici.
21406
Predivan način da se osvežite i nadoknadite nedostatak vitamina C.
53671
Fantastični osvežavajući napitak za tople letnje dane. Obavezno probajte i nećete se pokajati !
38070
Osvežavajući sok u kom ćete uživati u toku cele godine.
45445
Obožavam kako moja tetka kuva. Ovo je jedan od njenih recepata za koji sam mislila da neću uspeti nikada da ga pripremim kao i ona. Ali pogrešila sam,  lako se…
39266