• Saveti za upotrebu miksera sa posudom

    Saveti za upotrebu miksera sa posudom

    1. Visina je podesiva – „glava“ miksera bi trebalo da se nađe tik iznad posude kako se prilikom mešanja ne bi oštetilo dno posude.

    2. Vodite računa o dobroj povezanosti svih delova aparata

    Veza između „glave“ miksera i postolja može vremenom olabaviti i pomerati se kada god uključite mikser, što može biti opasno.

    3. Peškir – potencijalno rešenje za mogući haos u kuhinji

    Mikseri sa posudama su snažni i mogu veoma lako napraviti nered u celoj kuhinji ukoliko sastojci „pobegnu“ iz posude. Rešenje je jednostavno – prekrijte mikser debljom kuhinjskom krpom ili manjim peškirom.

    4. Mikseri sa posudom ima svoja ograničenja

    Imajte na umu da bilo koji mikser nema ugrađenu zaštitu od preopterećenja i nije namenjen neprekidnom radu na duže vreme. Razmotrite nivo snage pre kupovine miksera.

     751
  • 4 namirnice koje imaju više vitamina C od narandži

    4 namirnice koje imaju više vitamina C od narandži

    Vitamin C je veoma važan za rast i regeneraciju različitih vrsta tkiva u organizmu. Telo ne može samo da ga proizvede, stoga je neophodno uneti ga hranom. Decenijama se govorilo da je narandža najbolji izvor ovog važnog nutrijenta, ali nove studije pokazuju da to zapravo nije slučaj.

    Istina, narandže jesu dobar izvor - 65 mg vitamina C u narandži srednje veličine (što je otprilike 100% preporučene dnevne količine). Međutim, sledi lista od 4 namirinice koje zapravo sadrže više ovog vitamina.

    Brokoli - svež brokoli ima oko 130 mg, što se spušta na 90 kada je kuvan. Ako niste probali svež brokoli dosad, možda je vreme da to učinite.

    Paprika babura - jedna mala paprika sadrži oko 95 mg, a najbolje je konzumirati svežu.

    Jagode - 100 grama jagoda sadrži oko 85 mg vitamina C.

    Kivi - 100 grama ovog voća sadrži čak 128 grama ovog dragocenog vitamina.

     1797
  • Najpopularniji insekti u ishrani

    Najpopularniji insekti u ishrani

    Larve tvrdokrilaca spadaju među najpopularnije insekte u ishrani brojnih azijskih zemalja. Iako je u određenim kulturama uobičajeno jesti potpuno razvijene leptire i moljce, većina ljudi širom sveta najčešće konzumira larve i gusenice. Često su začinjene pikantnim sosom i služe se u tortilji. Najpopularnija gusenica je mopanska. Mopanske šume prostiru se preko Južne Amerike, Mozambika, Nambije, Bocvane, Angole... Mravi se smatraju delikatesom u mnogim delovima sveta. Na Tajlandu se, recimo, mravlja jaja prodaju u konzervi. Crni tkivački mrav koji se nalazi u suptropskim područjima Kine, Malezije, Bangladeša, Indije i Šri Lanke, koristi se kao sastojak u zdravoj hrani. U Japanu su određene vrste osa delikatesi koji se uvoze i iz Vijetnama i Australije kako bi se zadovoljila potražnja. Većina od 80 vrsta skakavaca je jestiva. U Nigeriji, cvrčci se prodaju na ulicama. U pojedinim delovima SAD sastavni su deo pita i kolača.

     332
  • Susam

    Susam

    Gotovo da ne postoji osoba kojoj nije prva asocijacija na domaće bakine kiflice upravo ovaj orijentalni začin. Prvi pisani spisi o susamu potiču još iz 1550. godine pre nove ere, i od tada važi za jedan od najrasprostranjenijih začina. Uglavnom se koristi kao dodatak raznim pekarskim proizvodima, kiflama, pogačama, hlebu, odlično se kombinuje sa kimom i semenkama lana. Od njega se može praviti i alva. Najviše se gaji u Indiji, Kini i Sudanu i izuzetno je bogat proteinima i vitaminima i masnim kiselinama, te je dobar za kosti. Takođe, izuzetno je dobar i za čišćenje creva, lečenje opekotina, akni... Posebno je zdravo ulje od susama koje se često koristi kao zamena za maslinovo ulje. Postoje dve vrste susama: beli (koji se uglavnom i koristi na našem podneblju) i crni.

     4223
  • Ishrana u skladu sa godinama: pedesete

    Ishrana u skladu sa godinama: pedesete

    Početak menopauze donosi mnoštvo promena. Neki od simptoma su za sve isti: prekomerno znojenje, nesanica, problemi sa pamćenjem...

    Unos proteina je od velike važnosti, ali bi trebalo izbegavati crveno meso. Potrebno je mnogo kalcijuma za očuvanje sve slabijih kostiju. Važan je i povećan unos antioksidanata u cilju sprečavanja brojnih hroničnih bolesti koje se mogu javiti kasnije u životu. Mnoštvo vlakana i vode su od suštinskog značaja za zdrava creva.

    Idealna hrana za vas:

    Soja: Sadrži visok nivo fitoestrogena koji balansira hormone i ublažava neke od simproma menopauze.

    Sočivo: Proteini biljnog porekla pomažu u regulisanju hormona.

    Sveže povrće: Prirodna vlakna sprečavaju nagomilavanje masti u predelu stomaka.

    Lubenica: Ili bilo koje drugo voće sa visokim sadržajem vode čuva vaše telo i obezbeđuje mu prirodnu hidrataciju.

    Jedite redovno i umereno jer je vaš metabolizam značajno usporen. Izbegavajte suviše alkohola i kafe koji mogu uticati na nesanicu, anksioznost ili depresiju. Izbegavajte i previše začinjenu hranu.

     876
Evo mog recepta za snikers tortu. Klinci je obožavaju, a i ja sa njima :)
58109
Kremasti sos pogodan za špagete, taljatele ili kao odličan preliv za meso sa roštilja. Malo belog luka, parmezana, pavlake i sveži miris bosiljka svakome će fino zagolicati čulo mirisa.
9875
Inspirisan jučerašnjim ručkom u Iulius Mall-u (Temišvar) u kojem sam probao kinesku kuhinju rešio sam da pokušam da i ja probam nešto slično. U kući sam imao nešto zeleniša i…
11114
Juče sam bio u Rumuniji gde sam imao prilike da obiđem njihov supermarket Carrefour (francuski je zapravo, ali nema veze) i oduševim se svom hranom koju jednostvno ne možete pronaći…
12633
Evo odlične ideje za prilog uz glavno jelo, ili za glavno jelo.
5871
Ova supica od šampinjona se veoma brzo i lako priprema a uz to je mnogo ukusna. Možete koristiti drške od pečuraka ako su vam ostale.
8176