• Kurkuma

    Kurkuma

    Začin kurkuma (lat. Curcuma longa), koji pripada porodici đumbira, već više od pet milenijuma spada u red najpopularnijih i najzdravijih indijskih začina. Potiče iz tropskih krajeva Južne Azije, pa otuda i drugi naziv za kurkumu - indijski šafran. Mnogi ne znaju da je upravo kukruma najbitniji sastojak indijskog začina kari, kojem daje specifičnu žutu nijansu. Zbog te svoje intenzivne žute boje, kurkuma se osim u ishrani koristi i za bojenje jogurta, sireva, putera i senfa. No, ovaj orijentalni začin se u mnogim kulturama koristi i kao lek, jer zbog svog glavnog sastojka kurkumina pomaže u prevenciji dijabetesa, artritisa, ima snažno antioksidativno i antikancerogeno dejstvo te po nekim istraživanjima štiti organizam od raka dojki, prostate i pluća. Pored kurkumina, ovaj indijski začin sadrži i visok nivo vitamina B6, kalijuma, mangana, gvožđa ali i biljnih vlakana, zbog kojih povoljno deluje na rad metabolizma. Ljut i aromatičan ukus kurkume će najviše doći do izražaja ako ga kombinujete sa pirinčem, piletinom, kuvanim jajima, povrćem kao što je karfiol, brokoli, boranija ili crni luk, a nećete pogrešiti ni ako ga stavite u majonez ili standardni preliv za salatu. U hladnim zimskim danima se možete ugrejati toplim čajem od kurkume, tako što ćete supenu kašiku ovog začina preliti sa litar ključale vode, dodati malo đumbira i kardamoma, još malo prokuvati i piti dok je još vruće.

     1223
  • Hrana i kultura: Švajcarska

    Hrana i kultura: Švajcarska

    Osim što je dobro poznata po uzgoju žitarica i po velikom izboru sireva, verovali ili ne, krompir je obavezan na jelovniku za ručak. Životni standard u Švajcarskoj je izuzetno visok i to se posebno vidi po specijalizovanim pekarama. Svaka od "regija" u ovoj zemlji ima bogatu istoriju, a većina ljudi govori i po nekoliko jezika zbog raznolikosti kada je reč o etničkoj pripadnosti. U malim seoskim područjima, više od polovine stanovništva se bavi poljoprivredom. Takođe nije slučajno što neki od najboljih kuvara i učitelja ovog zanata potiču upravo iz Švajcarske. Ono po čemu su prepoznatljivi kada je ishrana u pitanju staje u jednu reč - jednostavnost. Na ishranu su uticali susedi, specijaliteti drugih zemalja brzo i lako bili su usvojeni i isprepletani sa lokalnim. Supa, sir, hleb, čokolada, jela koja obavezno sadrže jaja i jela sa povrćem su osnova švajcarske kuhinje. Regionalni specijaliteti uključuju sušenu govedinu ili svinjetinu. Prirodan sok od jabuke (Apfelsaft) je omiljen i kod mlađe i kod starije populacije.

     1708
  • Energetske i hranljive vrednosti: mak

    Energetske i hranljive vrednosti: mak

    Najstariji zapis o upotrebi maka potiče iz Mesopotamije. Poznat je i kao "biljka veselja". Interesantno je da su atletičari u antičkoj Grčkoj pre takmičenja pili napitak čiji je sastav uključivao vino, mak i med. I danas se koristi za opuštanje mišića i protiv bolova. Od davnina je korišćen za bolove u stomaku kao i za probleme sa organima za disanje. Nedovoljno je poznata činjenica da je mak bogat mnoštvom minerala. Dugo je smatran simbolom sna i smrti zbog opijuma koji se iz njega ekstrahuje.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 525 kcal

    Ugljeni hidrati: 28, 13 g

    Proteini: 18 g

    Masti: 42 g

    Holesterol:0 mg

    Dijetalna vlakna: 20 g

    Niacin: 0,89 mg

    Vitamin A:

    Vitamin C: 1 mg

    Vitamin E: 1,7 mg

    Natrijum: 26 mg

    Kalijum: 719 mg

    Kalcijum: 1438 mg

    Gvožđe: 9,76 mg

    Magnezijum: 347 mg

    Cink: 7,9 mg

     1142
  • Carrie Blease

    Carrie Blease

    Keri Blejz odrasla je u Los Anđelesu i tamo je započela svoju kulinarsku avanturu. Kada se preselila u San Francisko, upisala je akademiju u Kaliforniji. U "La Manoir" u Engleskoj bila je na razmeni tri meseca. Selila se nebrojeno puta, ali se uvek vraćala u San Francisko. "Čak i kada imate male ciljeve - idite u velike gradove, jer u velikim gradovima mali ciljevi neočekivano dobiju gigantske razmere."

    Ističe "La Manoir" zbog obuke i standarda koji je bio veoma visok. "Tamo sam naučila da i uz naizgled obične namirnice, možete napraviti vrhunska jela." Inspirisana je skandinavskom i japanskom kuhinjom gde svaka namirnica ima posebno mesto i značaj u tanjiru. Najviše obraća pažnju na odlaganje i čuvanje namirnica jer sastojke želi da održi svežim što je više moguće.

    Trenutno vodi restoran "Lord Stanley" zajedno sa svojim mužem, a njihova rafinirana kuhinja je moderna, jednostavna i koriste najbolje domaće i sezonske sastojke. Domaći sokovi, čajevi su posebno popularni, a vinskoj karti pridaju veliki značaj jer se na meniju nalaze pažljivo birana vina sa porodičnih farmi.

     688
  • Zašto ne bi trebalo da jedete kasno u noć?

    Zašto ne bi trebalo da jedete kasno u noć?

    Istraživanja pokazuju da konzumiranje hrane kasno u noć može prouzrokovati povećanje telesne težine. Telo skladišti kalorije kao masne naslage, umesto da otpočne njihova razgradnja. Ukoliko, ipak, osećate glad – savet je da obilne, masne obroke zamenite šakom koštunjavog voća ili žitarica. Ne samo da ćete nakon ovako zdravog obroka imati bolji san, nego ćete ujutru ustati puni energije. Druga vrsta zamene za nezdrave kasne obroke uključuje proteine, nisko-masne zakuske poput grčkog jogurta. Pomešajte ga sa bobičastim voćem, žitaricama i kašičicom meda. Osim što sadrži sve što je vašem organizmu potrebno, ujedno na ovakvu vrstu obroka možete gledati kao na čašu zdravlja!

     598
Nijedno slavlje ne može proći bez njih. Kombinacija - krem, keks i čokolada nam daje sve što nam je potrebno da nam zadovolji sva čula.
44813
Sutlijaš nema ko ne voli, tako jednostavan a tako ukusan. Jeli smo ga u vrtiću, kod bake, u poslastičarnici… ali ipak mamin mi je oduvek bio najslađi zbog toga što…
24812
Torta sa ananasom i jogurtom je veoma osvežavajuća poslastica idealna za letnje dane.
10121
Bečki specijalitet, samo za obožavaoce čokolade!
16710
Očaravjući krem. Lako se priprema, izgleda veoma zanimljivo i veoma je ukusan.
10715
Način da probudite sva čula.  Toplo, hrskavo, kremasto, hladno, aromatično…
8509