• Ljuta hrana = prevencija protiv raka

    Ljuta hrana = prevencija protiv raka

    Brojne studije potkrepile su vezu između začinjene (pre svega ljute) hrane i prevencije raznih bolesti, uključujući i srčana oboljenja. Sastojak kapsaicin zajednička je komponenta alevoj paprici i crvenoj čili paprici. Osim što smanjujete rizik od povišenog holesterola, zahvaljujući kapsaicinu izbeći ćete probleme u vezi sa radom srca.

    Prevencija raka: Neki začini, kao što je kurkuma, sadrže moćne antioksidanse. Smanjuju sposobnost raka da dobije svoje uporište.

    Čir: Kapsaicin u ljutim papričicama igra najveću ulogu u eleminisanju bakterija koje izazivaju čir.

    Smanjenje telesne težine: Začinjena hrana ubrzava metabolizam za čak 8 odsto, imajte to na umu ukoliko želite da smršate.

     1130
  • Da li višnje mogu izazvati neželjena dejstva?

    Da li višnje mogu izazvati neželjena dejstva?

    Osim ukoliko ste alergični na višnje, ne bi trebalo da imate ozbiljnijih nuspojava. Međutim, ukoliko preterate sa količinom, veoma visoka koncentracija vlakana može prouzrokovati neželjena dejstva: gasove, stomačne grčeve i nadimanje. Iako su pune pojedinih hranljivih sastojaka, višnje mogu prouzrokovati nedostatke osnovnih. Bogate su ugljenim hidratima, uključujući prirodne šećere, vitamin C i kalijum ali nemaju dovoljne količine drugih vitamina i minerala. Simptomi koji ukazuju na alergijusku reakciju na višnje su drhtavica, osećaj da vam ponestaje dah i problem sa gutanjem.

    Preporučena dnevna doza je jedna i po šolja tj. porcija višnji ukoliko unosite 1.600 kalorija, dve porcije kada trošite 2.000 kalorija i dve i po šolje ako trošite 2.800 kalorija.

     1831
  • Korijander – odličan za zdravlje bubrega

    Korijander – odličan za zdravlje bubrega

    List korijandera sadrži prirodne biohemijske supstance koje deluju kao diuretik. Izuzetan je za ublažavanje simptoma iritabilnog creva. Smanjuje i krvni pritisak pa je pogodan za one koji pate od hipertenzije. Njegova antimikrobna svojstva utiču na uklanjanje patogena iz hrane. Ukoliko imate problema sa urinarnim infekcijama, imamo rešenje za vas! Jedna i po kašičica sušenog korijandera je dovoljna za smanjenje bola i neugodnosti izazvanih infekcijom.

     422
  • Kim

    Kim

    Za kim (Carum carvi) se smatra da je verovatno najstariji od svih začina, njegove semenke su pronađene u neolitskim iskopinama u Srednjoj Evropi. Danas se najviše koristi kao klasičan začin za raznorazna peciva od raži, domaće kiflice, pogače (pogotovo sa čvarcima), hleb, u kombinaciji sa mahunastim povrćem, krompirom, kupusom a odličan je i za jela od sira. Listovi kima se takođe mogu koristiti i u raznim čorbama, a neki narodi mu kuvaju i koren. Kim sadrži eterična ulja (glavni je karvon) pa se ulje od kima koristi u borbi protiv nadutosti, loše probave i mučnine. Zanimljivo je da se od kima prave i razna alkoholna pića, poput likera, rakije. Ipak, ne treba preterivati sa ovim začinom jer u prevelikim količinama može izazvati probleme sa bubrezima i jetrom.

     1168
  • Mary Ann Esposito

    Mary Ann Esposito

    Meri En Espozito najbolje definišu tri reči: autentičnost, istorija i tradicija. Najpre bi trebalo napomenuti da je ona jedna od najtraženijih televizijskih kuvarica u Americi. Kao tvorac i domaćin televizijskog serijala „Ciao Italia with Mary Ann Esposito™", prenela je tradicionalne vrednosti milionima Amerikanaca. U pitanju je serijal sa najdužom tradicijom u istoriji televizije. Za nju je italijanska kuhinja način života. Kao devojčica odrasla je u Njujorku i posmatrala je svoje bake kako pripremaju italijanske specijalitete. Čini se da je to ključni uticaj na njen odlazak u Italiju zbog čega će vrlo brzo poželeti da stečeno znanje podeli sa širim auditorijumom putem televizije. Radila je sa brojnim svetski priznatim kuvarima sa kojima je delila istu strast. Brojne organizacije prepoznale su njenu želju da očuva italijansku tradiciju i kulturu. Dobitnik je i počasne nagrade za posvećenost i očuvanje autentične italijanske kuhinje. Kako bi promovisala običaje Italijana u Americi, uključena je u Nacionalnu italijansko američku fondaciju.

     745
 Biftek se brzo i lako priprema. Ono što je najbitnije kod pripreme je da odstoji par sati pre pečenja u marinadi. Nakon toga se prepustite mašti.
53383
Mramorni kuglof je jedan od najbržih i najjeftinijih kolača a ujedno i najukusnijih. Možete ga služiti uz čaj, kafu, mleko ...
12227
Fantastićan miris i ukus, još ako uspete da nabavite šumske jagode aroma će biti još jača.
41059
Piletina sa pirinčem je nešto što možete veoma brzo i lako pripremiti. Najukusnije je kada se jede odmah nakon pripreme.
86856
Jedan od najvećih izazova u kuhinji nam zadaje jedno od najukusnijih ali i najprostijih jela- sufle. Mnogi se ne usuđuju da ga naprave ali nemate razloga za brigu, dobro se…
U mom kraju nema slavlja bez baklave. Ali ona prava sa domaćim korama i u velikim tepsijama isečena kao veliki cvet. I dan danas se sećam kako je moja baka…