• Energetske i hranljive vrednosti: boranija

    Energetske i hranljive vrednosti: boranija

    Boranija pripada mahunarkama, a poreklom je iz Meksika, a u Evropu je stigla u 16. veku. Pruža širok spektar hranljivih materija kao i veliki izvor dijetetskih vlakana koji povećavaju osećaj sitosti. Reguliše nivo šećera u krvi, kaoi nivo holesterola. Odlična je za anemiju, bronhitis kao i bolesti srca i krvnih sudova. Naručito je treba konzumirati u slučaju pada imuniteta, problema sa nesanicom, ili protiv prehlada i gripa.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 31 kcal

    Ugljeni hidrati: 7,13 g

    Proteini: 1,82 g

    Masti: 0,34 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 3,4 g

    Niacin: 0,752 mg

    Vitamin A: 690 IU

    Vitamin C: 16,3 mg

    Natrijum: 6 mg

    Kalijum: 209 mg

    Kalcijum: 37 mg

    Gvožđe: 1,04 mg

    Magnezijum: 25 mg

    Cink: 0,24 mg

     803
  • Hrana za zdrave bubrege

    Hrana za zdrave bubrege

    Uravnotežena ishrana koja sadrži dosta hranljivih materija važna je za svakoga. Međutim, ljudi sa smanjenom funkcijom bubrega trebalo bi da obrate pažnju na svoju ishranu.

    Previše proteina povećava pritisak na bubrege. Jedite namirnice koje sadrže nizak nivo proteina jer ćete smanjiti novo uree u krvi. Meso, jaja i mlečne proizvode zamenite sa žitaricama i povrćem.

    Ugljeni hidrati čine najveći deo ishrane ukoliko imate problema sa funkcionisanjem bubrega. Ukoliko imate bilo kakvu bolest ili oštećenje bubrega, trebalo bi da obratite pažnju na nivoe jednostavnih i složenih ugljenih hidrata. Složenih ugljenih hidrata ima u hlebu, smeđem pirinču i nekom povrću. Jednostavni ugljeni hidrati nalaze se u voću. Izbegavajte proizvode koji sadrže rafinisani šećer.

    Unos natrijuma je od gotovo najveće važnosti. Izbegavajte namirnice koje su bogate natrijumom, uključujući čips, slaninu, sir, konzervirano povrće, konzervirane supe... Začine i biljke koje ne sadrže natrijum možete koristiti za dodavanje arome hrani bez povećanog unosa natrijuma.

    Otežana funkcija bubrega utiče na balans nivoa kalcijuma i fosfora u krvi. Kada su visoki nivoi fosfora, a kalcijuma smanjeni - može doći do slabljenja kostiju i bolova u zglobovima.

    Takođe, neophodno je održavati nivo kalijuma u organizmu. Nepravilan rad bubrega uzrokuje i nepravilan rad srca usled povećanog nivoa kalijuma. Izbegavajte banane, brokoli, čokoladu, šljive, dinje i gljive. Namirnice sa veoma malom količinom kalijuma su: jabuke, lubenice, kruške, krastavci, grožđe, brusnice, višnje i šargarepe.

     994
  • Šargarepa

    Šargarepa

    Šargarepa potiče iz Avganistana, a koristi se u celoj zemlji. Pored narandžaste postoji purpurna, bela i žuta ali one su nastale veštačkim uzgajanjem. Konzumira se sveža, kuvana, konzervirana, šušena... Sadrži beta-karoten (zato i ima narandzastu boju) koji se uz pomoć žučne kiseline u crevima metabolizira u vitamin A. Takođe sadrži vitamine B i C, minerale, antioksidanse...
     21049
  • Kako sniziti krvni pritisak?

    Kako sniziti krvni pritisak?

    Pojedino voće i povrće utiče na snižavanje krvnog pritiska. Za to su odgovorni: kalijum, magnezijum i vlakna. Zato jedite banane, pomorandže, krompir i paradajz.

    Jedite nemasne mlečne proizvode jer su izvir kalcijuma i proteina, a ne narušavaju ravnotežu "dobrih" masti u organizmu.

    Riba i živina imaju nizak nivo zasićenih masti. Većina riba sadrži omega 3 masne kiseline koje se smatraju odgovornim za zdravo funkcionisanje srca.

    Integralne namirnice sadrže visok nivo vlakana, jedite ih minimum četiri do pet puta nedeljno.

    Pasulj i orasi su bogati vlaknima i proteinima, ali su i izvor kalijuma i magnezijuma.

     546
  • Lovorov list – efikasan u tretiranju dijabetesa tipa 2

    Lovorov list – efikasan u tretiranju dijabetesa tipa 2

    Postoje nezvanični dokazi koji ukazuju na to da lovorov list može pružiti pogodnosti osobama sa dijabetesom. U studiji objavljenoj u časopisu „Journal of Biochemical Nutrition“, pacijenti sa dijabetesom tipa 2 uzimali su tri grama lovorovog lista kao dodatak ishani tokom 30 dana. Svaka od tri grupe ovih pacijenata imale su niži nivo glukoze i smanjen nivo holesterola u krvi na kraju ispitivanja. Lovorov list bogat je vitaminima A, C i B6, manganom, gvožđem i kalcijumom. Najbolji način skladištenja je zamrzavanje zbog očuvanja arome.

     217
Kada se spomene zima svi prvo pomislimo na sneg, a druga stvar na koju pomislimo su pečeni kesteni. Kako bi sačuvali ukus zime preko cele godine možete napraviti marmeladu od…
7564
Jesen nas podseća na pečenu bundevu i na pitu od bundeve, ali pored toga možete uživati i u soku. Sok možete koristiti bez ikakvih dodataka ali možete mu dodati i…
21158
Dok sam bila dete niko me nije mogao naterati da u usta stavim spanać, sada ga obožavam i ne znam kako da ubedim svoje dete da greši jer ne želi…
41135
Kraljičina čorba se lako priprema uz malo strpljenja.
24671
Navikli smo da ih jedemo isključivo u klasičnoj varijanti - punjene melevenim mesom. Nemojte se plašiti isprobajte sve varijante koje vam padnu na pamet, evo i jedne veoma zanimljive ideje.
35178
Od trenutka kada sam shvatila da ne postoji ništa jednostavnije od pripreme podvarka još više ga volim!
42650