• Različite vrste ulja

    Različite vrste ulja

    Ako ste u poslednje vreme obratili pažnju na asortiman u prodavnicama zdrave hrane i megamarketima, primetili ste sve veći broj različitih vrsta ulja za jelo. U ovom tekstu ćete saznati karakteristike neobičnijih vrsta ulja, poput ulja od lanenog semena, kokosa ili oraha.

    Nisu sva ulja predviđena za kuvanje - neka ulja, poput biljnog, susamovog i ulja od kikirikija, dobro podnose visoke temperature, dok su maslinovo, laneno i orahovo ulje bolje za prelive salata.

    Ulje od repice je zdravo, ima nizak postotak zasićenih masnih kiselina i dobar je izvor omega-3 kiselina. Dobro podnosi temperaturu i solidna je alternativa puteru za kuvanje.
    Ulje od susama sadrži omega-6 masnu kiselinu koja snižava nivo LDL holesterola, a koristi se u azijskoj kuhinji, posebno kao preliv.
    Laneno ulje sadrži omega-3, omega-6 i omega-9 kiseline, tako da se smatra vegeterijanskom alternativom ribljem ulju. Nije dobro za kuvanje pošto loše podnosi visoke temperature, ali dobro je za salate.
    Ulje od kikirikija sadrži supstance koje sprečavaju povećanje nivoa holesterola i sadrži vitamin E. Dobro se ponaša na visokoj temperaturi, tako da je odlično za prženje.
    Ulje od semenki grožđa snižava holesterol, dobro reaguje na toplotu, ali je prijatnog ukusa i može se koristiti i u prelivima za salate.
    Ulje od kokosa sadrži zasićene masne kiseline, tako da ga treba izbegavati ukoliko pazite na unos kalorija. Zbog svog slatkastog ukusa često se koristi umesto putera, posebno u vegetarijanskoj ishrani. Daje specifičnu, tropsku aromu jelima.
    Orahovo ulje je hladno ceđeno ulje koje sadrži omega-3 masne kiseline. Ima bogat ukus zbog čega je rado viđeno u salatama, a nije preporučljivo za kuvanje.

     1435
  • Pivo može da leči i kašalj?

    Pivo može da leči i kašalj?

    Kod jakog kašlja se uglavnom preporučuje izbegavnje hladnih pića - kao što je i pivo, ali izgleda da ovo piće od hmelja može imati i lekovito dejstvo kod ovog problema.
    Ključ je u pravilnoj upotrebi, pa je caka u tome da se kod lečenja kašlja koristi kombinacija piva i rastopljenog šećera. Potrebno je samo na tihoj vatri rastopiti 150g šećera i u karamelizovanu smešu dodati pola litre piva. Zatim, potrebno je smešu kuvati još dvadesetak minuta i staviti u staklenu teglu. Kada se sirup ohladi, pijte jednu supenu kašiku dnevnu. Ako je kašalj izrazito suv, u sirup dodajte i nekoliko sušenih listova nane.

    Ovaj sirup smeju da piju i deca.

     1061
  • Arapska tradicionalna kuhinja - začini, začini, začini....

    Arapska tradicionalna kuhinja - začini, začini, začini....

    "Tafathalo" na arapskom znači "učinite mi tu čast" i predstavlja poziv da se osoba pridruži obroku.

    Arapska tradicionalna kuhinja je pre svega kombinacija turske, bliskoistočne i indijske kuhinje. Na nju su uticale i razne seobe Arapa kroz vekove, pa je sada pod snažnim uticajem i tradicionalnih kuhinja zemalja poput Španije, Italije, Francuske i Grčke.

    Sastojci i začini koji se najčešće koriste jesu: cimet, kari, riba (u primorskim krajevima), beli luk, jagnjetina, pirinač, susam, šafran, origano, kumin. Uz gotovo dve trećine jela se služi i neki ljuti sos, od povrća se najviše koriste krastavci, plavi patlidžan, paradajz i mahunasto povrće, a što se tiče voća, Arapi najviše vole citruse. Dakle, tipično arapsko jelo izgledalo bi ovako: jagnjetina ili piletina poslužena sa pirinčem ili kus-kusom i dinstanim povrćem koje je začinjeno gore navedenim začinima ili sokom od limuna.

    Iako Arapi ne konzumiraju svinjsko meso i alkohol, u Iraku, Libanu, Egiptu i Siriji (gde je veliki procenat nemuslimanskog stanovništva) se tu i tamo mogu naći neki marketi sa alkoholnim napicima i jelima od svinjetine.

    Čaj je nezaobilazno piće na trpezi svake arapske porodice, konzumira se čak duplo više nego kafa.
    Što se tiče hleba, on je jako cenjen u ovoj kuhinji. Naime, ako iko primeti parče hleba na ulici, tradicija i red nalažu da se skloni sa puta kako ne bi bilo zgaženo. Arapi ne prave vekne hleba na kakve smo mi navikli, već okrugle, tanke lepinje. Od mlečnih proizvoda, dosta se konzumiraju jogurt od ovčijeg mleka i kozije mleko. Suncokretovo ulje nije toliko popularno, Arapi preferiraju maslinovo ili susamovo ulje.

    Zanimljivo je to što su Arapi toliki gurmani da pored glavnog jela, uvek spreme i mezzah - tacne sa posebno spremljenom hranom koja dodatno nadopunjuje glavno jelo - da niko ne ostane gladan! :)

     3284
  • Simptomi alergije na med

    Simptomi alergije na med

    Iako se med često koristi kao prirodno sredstvo za lečenje brojnih bolesti, neki pojedinci mogu razviti alergijske reakcije. Šanse su veće ukoliko ste alergični ili osetljivi na polen. Alergijske reakcije variraju od pojedinca do pojedinca, ali i u zavisnosti od vrste meda. Najčešće se javlja svrab sa crvenkastim "pečatima" po koži. Ponekad se javljaju i bolovi u stomaku, grčevi, nadutost, povraćanje i dijareja. Poteškoće prilikom disanja su ozbiljnije pojave, praćene konstantnim kijanjem i curenjem nosa. Teži oblici podrazumevaju bolove u grudima, zatezanje zbog suženja disajnih puteva i tada je više nego neophodno obratiti se lekaru.

     13620
  • Kurkuma

    Kurkuma

    Začin kurkuma (lat. Curcuma longa), koji pripada porodici đumbira, već više od pet milenijuma spada u red najpopularnijih i najzdravijih indijskih začina. Potiče iz tropskih krajeva Južne Azije, pa otuda i drugi naziv za kurkumu - indijski šafran. Mnogi ne znaju da je upravo kukruma najbitniji sastojak indijskog začina kari, kojem daje specifičnu žutu nijansu. Zbog te svoje intenzivne žute boje, kurkuma se osim u ishrani koristi i za bojenje jogurta, sireva, putera i senfa. No, ovaj orijentalni začin se u mnogim kulturama koristi i kao lek, jer zbog svog glavnog sastojka kurkumina pomaže u prevenciji dijabetesa, artritisa, ima snažno antioksidativno i antikancerogeno dejstvo te po nekim istraživanjima štiti organizam od raka dojki, prostate i pluća. Pored kurkumina, ovaj indijski začin sadrži i visok nivo vitamina B6, kalijuma, mangana, gvožđa ali i biljnih vlakana, zbog kojih povoljno deluje na rad metabolizma. Ljut i aromatičan ukus kurkume će najviše doći do izražaja ako ga kombinujete sa pirinčem, piletinom, kuvanim jajima, povrćem kao što je karfiol, brokoli, boranija ili crni luk, a nećete pogrešiti ni ako ga stavite u majonez ili standardni preliv za salatu. U hladnim zimskim danima se možete ugrejati toplim čajem od kurkume, tako što ćete supenu kašiku ovog začina preliti sa litar ključale vode, dodati malo đumbira i kardamoma, još malo prokuvati i piti dok je još vruće.

     1514
Telefon štrudla sa orasima je dobila svoje ime zbog načina kako se uvija nakon čega presečena izgleda kao telefonska slušalica.
3215
Recept za predivne šarene kiflice sa kakaom koje mođete umakati u kokosovo brašno ili mlevene orahe.
7026
Nema koktela ili dobre žurke bez dobrog punča :)
5683
Štapići sa kimom - Idealni su uz hladno pivce i evropsko prvenstvo :)))
13390
Princes krofne nas uvek podsećaju na bakinu kuhinju i miris vanile i šećera u prahu. Jednostavno predivno!
3578
Predivni slani zalogajčići sa palentom i sirom koje možete sa malo volje i mašte da servirate na veoma interesantan način.
3460