• Slatko rešenje problema

    Slatko rešenje problema

    Afte, neugodna pojava u ustima, obično se tretira lekovima na bazi kortikosteroida, ali možda postoji slađi i prirodniji način za rešenje ovog problema.

    U studiji objavljenoj u žurnalu Quintessence International, istraživači su podelili 94 ispitanika u tri grupe - jedni su dobili med kao terapiju, a ostale dve grupe dobile su lekove. Svi učesnici su terapiju sprovodili na isti način, a trebalo je i da prijave nivo bola ili neku drugu reakciju, kao i veličinu i stanje upale tokom studije.

    Ljudi koji su koristili med imali su bolove kraće od ljudi sa kortikosteroidima, afte su se brže povlačile, a upalni procesi završavali za manje vremena nego u slučaju druge dve grupe.

    Od ranije je poznato da med ima antiupalna i analgetska dejstva, zbog čega je i izvedena studija. Dakle, kada sledeći put budete imali pojave ove vrste, probajte ovo slatko rešenje velikog problema.

     1171
  • Zašto je gorka hrana zdrava?

    Zašto je gorka hrana zdrava?

    Svega oko 8% kalorija koje unesemo dnevno potiču od gorke hrane. Međutim, dobra je ideja da se taj procenat poveća. Gorak ukus znači da je ta hrana krcata antioksidantima.

    Brusnica i kelj sadrže flavonoide

    Crveno vino ima polifenole

    Nezaslađeni kakao sadrži katehin

    Kafa i čaj krcati su kafeinom

    Gorko nije po svačijem ukusu i veoma malo ljudi uživa u njemu. Još kao bebe razvijemo sklonost ka slatkom i kod većine ljudi to se ne promeni celoga života. Srećom, antioksidanti se mogu naći i u hrani koja nije gorka, poput kupina ili malina.

     2080
  • Upoznajte sjajnu Anu Roš - šefa kuhinje porodičnog restorana "Hiša Franko" iz Slovenije

    Upoznajte sjajnu Anu Roš - šefa kuhinje porodičnog restorana "Hiša Franko" iz Slovenije

    Ana Roš radi u porodičnom restoranu u Kobaridu, malom gradu u Sloveniji. Restoran su opremili roditelji njenog muža Valtera, koji je pretežno zadužen za vina. Kobarid je okružen planinama, a gleda i na Jadransko more zbog čega su riblji specijaliteti obavezna stavka na meniju restorana. Pored kuvanja, Anino najveće zadovoljstvo su egzotična putovanja zahvaljujući kojima nalazi novu inspiraciju u pripremi svojih specijaliteta.

    Jela su prepoznatljiva po intezivnim ukusima, kombinaciji neobičnih začina i boja. Iako živi i radi u malom mestu opasanom planinama, Ana ima sjajnu reputaciju širom sveta. Učestvovala je na brojnim projektima, kuvala sa velikim zvezdama, bila je gostujući šef kuhinje u restoranu "Grand Fooding" u Njujorku, a imala je i čast da potpuno preuzme kuhinju u restoranu "Hangar 7" u Salzburgu. Njeni počeci u "Hiši Franko" bili su, kako Rosova tvrdi, puni grešaka. Izgubili su većinu gostiju i usledile su finanskijske borbe za opstanak restorana. Odlučila je da putuje kako bi brojna iskustva i novostečeno znanje mogla da primeni u porodičnom restoranu. Skoro 20 godina kasnije, stekla je ugled i oživela domaće prizvode koja je uvrstila u brojna jela, na primer: hmelj ravioli sa mozgom jareta. "Putovanja su uticala na moju radoznalost, što je prouzrokovalo slobodu stvaranja. Što sam bila kreativnija, gosti su bili srećniji", napominje Ana Roš.

    Svesna je da priliv gastronomskih istraživačkih putnika doprinosi turizmu ali i poseti okolnim restoranima. Želi da pokaže najbolje što njena zemlja nudi ali i da oprezno i mudro koristi svoju slavu. "Hiša Franko je naš dom. Nemamo investitore, poslovne partnere, sponzore... Šta god da radimo, radimo na sopstvenu odgovornost i živimo sa tim. " Trebalo bi napomenuti da je Ana Roš napustila studije diplomatije i posvetila se kuvanju zbog porodične tradicije njenog muža. "Možete biti talentovani, ali talenat čini 30 odsto uspeha. Sve se svodi na motivaciju. Mogla sam doživeti neuspeh i kao šef kuhinje i kao roditelj, ali sam našla motivaciju i kreativnost i kao šef i kao roditelj."

     1346
  • Zašto je zdravo piti smutije?

    Zašto je zdravo piti smutije?

    Obezbedite svom telu neophodne zalihe vitamina i minerala upravo putem smutija, posebno ukoliko ste na određenom programu ishrane u cilju smanjenja telesne težine.

    Smutiji utiču na bolje varenje, ukoliko imate problema sa zatvorom.

    Značajni su za detoksikaciju organizma.

    Minerali i vitamini u smutijima utiču na zdravlje kože, kose i noktiju.

    Podstiču memoriju, izazivaju osećaj smirenosti i utiču na zdrav san.

     875
  • Navike zbog kojih se gojite

    Navike zbog kojih se gojite

    Većina ljudi pokušava da oslabi, ali često je u tome neuspešna. Razlog tome mogu biti navike kojih najčešće nismo ni svesni. U nastavku slede neke od radnji kojima podrivamo sopstvene napore u gubljenju kilograma.

    • Korišćenje velikih tanjira - veličina tanjira je bitna, jer smo naviknuti da pojedemo sve iz tanjira, tako da je bolje koristiti manji tanjir, jer će vam i stomak i mozak signalizirati da ste dovoljno jeli. Kupovina bez spiska - spontana kupovina najčešće rezultira većom količinom grickalica. Osim toga, planiranje obroka je pola bitke kad želite da oslabite, a pravljenje spiska potrebnih namirnica je veliki deo tog plana.
    • Neusredsređenost tokom obroka - ako uz jelo gledate tv, koristite kompjuter ili mobilni, verovatnije je da ćete jesti mehanički, da ćete pojesti više, a da nećete u tome preterano uživati. Umesto toga, ugasite tv, ostavite telefon i usredsredite se na obrok.
    • Gledanje fotografija ukusne hrane - ako stalno gledate slike od kojih vam ide voda na usta, velika je verovatnoća da ćete posegnuti za hranom i onda kad niste gladni.
    • Noćno grickanje - ovo je jedna od najgorih navika, jer ono što pojedete nećete potrošiti, već ćete punog stomaka otići pravo u krevet. Osim toga, otežaćete sebi san, jer će se vaš organizam mučiti da svari tu hranu, umesto da se i sam odmara.
    • Izbacivanje ugljenih hidrata - iako ugljene hidrate bije loš glas, našem telu oni trebaju, jer su glavni izvor energije. Problem je kad nemamo meru u konzumaciji ugljenih hidrata, a rešenje je birati dobre ugljene hidrate, poput integralnih žitarica, voća i povrća.
    • Emocionalno prejedanje - mnogi ljudi pate od ovog problema. Možda jedu jer im je dosadno, ili su pod stresom, ili tužni. Hrana nije rešenje, ali služi u velikoj meri kao uteha, jer utiče na lučenje hormona.
    • Nedovoljno sna - manjak sna je možda baš ono što vas sprečava da oslabite, ili vas čak tera da dobijate kilograme. Nedovoljno sna remeti hormonski balans, kao i apetit, tako da ćete žudeti za namirnicama koje će vas brzo zasititi, a to su obično slatkiši.
     1071
Čoko oranž torta sa mlevenim keksom i čokoladnim filom. Probajte!
18758
Pita sa sirom i kajmakom, nema ko joj može odoliti!
3440
Recept za jednostavnu i brzu proju sa komadićima seckanog mesa koji će joj dati poseban ukus i miris.
4265
Svi se sećamo onih bombonjera sa šerijem i višnjom koje su mame i bake krile od nas da se ne napijemo, a mi smo ih krišom jeli :) Evo i…
15301
Svi smo navikli na roze rozen tortu, ali evo i recepta za jednu belu. Probajte i uživajte!
5362
Ružice sa susamom su slani zalogajčići koje možete spremiti veoma brzo i jednostavno!
8317