• Šta su mikronutrijenti?

    Šta su mikronutrijenti?

    Sastav naše ishrane je od suštinskog značaja za zadovoljavanje potreba našeg organizma, pa je važno razumeti razliku između dve vrste hranljivih sastojaka koje se mogu podeliti na makronutrijente (ugljene hidrate, proteine i masti) i mikronutrijente (vitamine i minerale).

    Mikronutrijenti nisu neophodni u istim količinama kao i makronutrijenti ali su jednako važni. Rade u tandemu kako bi održavali funkcionisanje tela I bili ključni za održavanje energije, funkcionisanje metabolizma, ćelijske funkcije...

    Nivo zavisi od sadržaja minerala. Širok je spektar mikronutrijenata sa svim vitaminima A,B,C do K, a minerali kao što su magnezijum i cink su od suštinskog značaja.

     564
  • Kako sačuvati zdravo srce

    Kako sačuvati zdravo srce

    Da biste smanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao i da biste smanjili simptome već postojećih oboljenja, pokušajte slediti sledeća pravila.

    Ograničite unos zasićenih masnih kiselina - birajte krtije meso i nemojte jesti kožu sa pečenja. Nemojte konzumirati mesne prerađevine, hranu dinstajte, grilujte, pecite ili kuvajte, a nemojte je pržiti.
    Redovno jedite ribu i hranu biljnog porekla bogatu proteinima, poput soje, pasulja, sočiva i orašastog voća. Jedite sir sa manjim postotkom mlečne masti. Zamenite svoj punomasni jogurt kiselim mlekom koje je manje masno i lakše se vari. Nemojte jesti mnogo margarina, slatkiša i testa.

    Jedite hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama - ulje od lanenog semena i soje.Takođe, svojoj ishrani dodajte orašasto voće, ribu i jaja.

    Ograničite unos natrijuma (soli) - višak natrijuma u organizmu povišava krvni pritisak i otežava rad srca, tako da je korišćenje manje količine soli od one na koju ste navikli blagotvorno za srce. Da bi jelo imalo dodatnu dimenziju, koristite začinske biljke, a ne so.

     1296
  • Deset načina kako da ishranu obogatite povrćem

    Deset načina kako da ishranu obogatite povrćem

    Vaš cilj je da unesete više povrća u ishranu. Novi recepti umnogome će vam pomoći u tome. Iako postoji mnogo jednostavnih načina da u obroke dodate povrće, ovih deset nam se posebno dopada:

     9331
  • Ulje kamilice - lek za vašu kožu

    Ulje kamilice - lek za vašu kožu

    Kamilica je poreklom iz Evrope i zapadne Azije. Njena lekovita upotreba potiče još od drevnih vremena kada su Egipćani, Rimljani i Grci koristili kamilicu u lečenju različitih medicinskih poremećaja. Alergijske reakcije su izuzetno retke ali moguće, javljaju se u vidu osipa na koži ili respiratornih problema.

    Ulje kamilice se utrljava na kožu ili koristi u tretmanu parom. Nekoliko kapi eteričnog ulja sipa se u šolju ključale vode i neophodno je da odstoji sat vremena. Nanesite je na obolela mesta na koži utapkavanjem u vatu ili gazu. Kamilica je anti-inflamatorna biljka i pogodna je za sve vrsta iritacija kože uključujući i ekceme, psorijaze, posekotine, modrice, čireve, opekotine i plikove. Ulje možete koristiti u vidu kupke, dodavanjem nekoliko kapi u toplu vodu. Sačekajte 20 minuta kako bi se oslobodili svi aktivni sastojci.

     1043
  • Merenje bez vage

    Merenje bez vage

    Često vam se dogodi da je potrebno da izmerite nešto na brzaka, a nemate vagu pri ruci. I šta sad, za 50 gama brašna treba da vadite i montirate vagu...zaista nema potrebe! Dosta recepata mogu da uspeju sa približnim merama. Evo par saveta kako izmeriti najčešće korišćene namirnice u kuhinji bez kuhinjske vage.


    Oštro brašno

    1 puna kašika=25g

    Meko brašno
    1 puna kasika=20g
    1 čaša od 2dl=120g

    Griz
    1 puna kasika=22g

    Pirinač
    1 puna kasika=30g

    Kristal šećer
    1 puna kašika=25g
    1 čaša od 2dl=210g

    Šećer u prahu
    1 puna kasika=25g
    1 čaša od 2dl=190g

    Mak
    1 ravna kašika=17g

    Margarin
    1 ravna kašika=14g

    Mleveni orasi
    1 puna kašika=20 g

    Pirinač

    1 čaša od 2dl=180g

    Paradajz
    srednje veličine = 100 grama

    Voda
    6-7 kašika = 1 dl

    Med
    1 puna kašika = 50 grama

    Ulje
    1 kašika = 15 grama

     205060
Jedan od najvećih izazova u kuhinji nam zadaje jedno od najukusnijih ali i najprostijih jela- sufle. Mnogi se ne usuđuju da ga naprave ali nemate razloga za brigu, dobro se…
U mom kraju nema slavlja bez baklave. Ali ona prava sa domaćim korama i u velikim tepsijama isečena kao veliki cvet. I dan danas se sećam kako je moja baka…
Savršenstvo...u trenutku kada pomislite da je preslatka naletite na malinu koja hladi i osvežava...
19328
Focaccia je hrskavi hleb prepun začina i ukusa. Može da se služi kao predjelo, doručak, večera, umesto grickalica...
22609
Hladna supa od paradajza ili Gaspačo je izuzetna stvar za tople letnje dane. Pored toga što ne morate da stojite kraj toplog šporeta dok je spremate, osvežiće vas i napuniti…
17641
Miris likera od kafe ne može nikoga ostaviti ravnodušnim. Svako će hteti da proba malo ovog napitka onog trenutka kada otvorite flašu i njegova aroma krene da se širi po…
12726