• Kako držiti bube podalje od hrane?

    Kako držiti bube podalje od hrane?

    Muve, ose, pčele, komarci, paukovi, mravi mogu biti nepozvani gosti ukoliko se odlučite za obrok na otvorenom. Kako ih se rešiti? Mešanje ulja paprike i vode i orošavanje na mestu gde ćete služiti hranu čini čuda kada su paukovi u pitanju. Ulje mente je takođe odličan saveznik u odbrani od paukova. Sveže kriške krastavca oteraće ose i pčele, dok je sirće najkorisnije u odbrani od muva i komaraca. Ekstrakt vanile je podjednako efikasan u iste svrhe.

     212
  • Da li ste čuli za crni kohoš?

    Da li ste čuli za crni kohoš?

    Koren crnog kohoša koristi se u medicinske svrhe. Poznato je da su ga konzumirali američki starosedeoci koji su ovu biljku kasnije predstavili evropskim kolonistima. Postao je popularan sredinom pedesetih godina prošlog veka i pokazao se kao efikasan za lečenje simptoma menopauze, bolnih menstruacija, akni i oslabljenih kostiju. Nekada je korišćen i za ublažavanje simptoma reumatizma, anksioznosti ali se danas više ne upotrebljava u navedene svrhe.

    Koren crnog kohoša bogat je hemikalijama koje jačaju imuni sistem i pomažu organizmu kod smanjenja upala. Zbog svojih anelgetičkih i antiinflamatornih svojstava, koristi se za bolove nastale usled povreda, grčeve i hroničnu nervozu.

     837
  • Marokanska tradicionalna kuhinja - najegzotičnija!

    Marokanska tradicionalna kuhinja - najegzotičnija!

    Ništa ne zvuči tako egzotično kao marokanska kuhinja. Razne marokanske đakonije spremljene sa opijajućim začinima tipičnim za ovaj predeo nijednog gurmana ne ostavljaju ravnodušnim!

    Južni Maroko poznat je ne samo po začinima već i po slatkišima, a meso se tradicionalno sprema u umaku od mente, maslinovog ulja i ceđenog limuna i narandže. Na severu preovlađuju orašasti plodovi i voće kao što su jabuke, smokve i kruške. Nijedno kuvano jelo ne može da prođe bez korijandera i belog luka.

    Četiri najpoznatija tradicionalna marokanska jela su:

    Harira - to je supa od piletine začinjena šafranom i cimetom, a pošto neki Marokanci vole kada su supe gušće, Hariri se dodaje i zaprška od brašna i jaja.
    Kuskus je nacionalno jelo Maroka; ujedno je i najpoznatije. Pravi se od posebne vrste krupnog brašna - semoline. Uz kuskus se služi začinjena repa, tikva, krompir i/ili piletina.
    Tajine je jagnjeći zapečeni paprikaš sa slatko - kiselim dodacima kao što su med, sirće ili neko voće. Od začina se obavezno koriste đumbir i šafran, a ovo jelo se tradicionalno peče u posudi od gline.
    Bistilla - to je najpoznatija marokanska pita punjena filom od iseckanog mesa, peršuna i mlevenog badema, začinjena cimetom, šafranom i kardamomom. Meso u slatkoj piti vam se čini kao loša ideja? Isprobajte ovaj recept, poješćete celu tepsiju sami, nisu Marokanske domaćice blesave!

     2470
  • Kontrolišite svoju težinu uz pomoć supe

    Kontrolišite svoju težinu uz pomoć supe

    Kada unosimo hranu u tečnoj formi duže se osećamo sitim, u odnosu na istu količinu namirnica i energije kao čvrsta hrana. To što smo duže siti, znači da je manja šansa da ćemo posegnuti za grickalicama kasnije u toku dana.

    Dakle, u čemu je tajna? Odgovor leži i ćelijama u zidu creva, kao i u hormonima koji kontrolišu apetit.

    Prema studijama, nakon obroka hrana se u stomaku meša sa želudačnim sokovima i vodom. Voda, međutim, skoro odmah prolazi do creva, ne zadržava se u želucu, tako da nemamo osećaj da smo siti dugo. Međutim, kada uz obrok jedemo supu, cela mešavina ostaje u želucu i ostajemo siti duže.

    Hormon koji kontroliše apetit oslobađa se kad je stomak prazan. Kada je stomak pun, ćelije prestaju da proizvode taj hormon, "isključujući" apetit. Što je duže stomak pun, hormon se neće lučiti, a stomak se sporije prazni ako jedete supu (i do dva-tri sata duže ćete biti siti).

    Kontrolisanje apetita je ključ kontrolisana težine. Zdrava i ukusna supa, prepuna hranljivih sastojaka - uglavnom vlakana i proteina, uz mali broj kalorija je upravo ono što vam treba. Ipak, izbegavajte kremaste čorbe, već se radije odlučite za lagane supe od povrća.

     1571
  • Kajsija

    Kajsija

    Kajsija je poreklom iz Kine i Kirgistana ali se gaji u svim krajevima gde je topla klima. Osim samog ploda jestivo je i samo jezgro koštice, pa zbog toga kajsija spada u koštunjavo voće. Sveža kajsija sadrži šest puta manje kalorija nego suva. Kajsiju smo navikli da konzumiramo svežu, u kompotu, sok, sušenu, marmelada, džem, kao deo torti i kolača... U našim prostorima je dosta poznata i rakija od kajsije. Kajsija se može koristiti kao diuretik, laksativ, antioksidans, a povoljno deluje pri čišćenju organizma od raznih toksina.
     13542
Sutlijaš nema ko ne voli, tako jednostavan a tako ukusan. Jeli smo ga u vrtiću, kod bake, u poslastičarnici… ali ipak mamin mi je oduvek bio najslađi zbog toga što…
24962
Torta sa ananasom i jogurtom je veoma osvežavajuća poslastica idealna za letnje dane.
10239
Bečki specijalitet, samo za obožavaoce čokolade!
16991
Očaravjući krem. Lako se priprema, izgleda veoma zanimljivo i veoma je ukusan.
10821
Način da probudite sva čula.  Toplo, hrskavo, kremasto, hladno, aromatično…
8791
Interestantna, lagana i osvežavajuća torta za sve ukuse.
16872