• Osnovne karakteristike tradicionalne tanzanijske kuhinje

    Osnovne karakteristike tradicionalne tanzanijske kuhinje

    Većina jela koja čini tanzanijsku kuhinju, tipična je za celo područje istočne Afrike. Meso se obično služi samo u posebnim prilikama, a posebno govedina. Ovce i koze se odgajaju isključivo zbog mleka. U ishrani, najzastupljeniji je skrob. Pirinač i riba kuvani u kokosu su najpoželjnije jelo. Uvođenje začina zahvaljujući Arapima je očigledno, posebno cimet, kari, paprika i karanfilić. Banane su obavezane u dnevnoj ishrani. Čaj je najčešće konzumiran napitak i obično se pije tokom celog dana. Uz čaj se jede i slatki prženi hleb. Ulični prodavci obično nude svežu crnu kafu u malim porcelanskim šoljama, kao i sveže sokove od ananasa, pomorandže ili šećerne trske. Omiljeni dezert su duboko pržene krofne.

     607
  • Upoznajte steviju

    Upoznajte steviju

    Kada se pomene stevia, ljudi obično pomisle na relativno nov prirodni zaslađivač, koji je trenutno veoma popularan u industriji hrane. Međutim, stevia je rod od preko 240 vrsta, od kojih je samo jedna prirodno slatka.
    List stevije sadrži dve vrste sastojaka, jedan koji je 200-300 puta slađi od šećera i drugi koji je 300-400 puta slađi od šećera. Taj drugi sastojak je osnova za proizvodnju zaslađivača na bazi stevije.

    Biljka stevia potiče iz južne Amerike, najviše je ima u Paragvaju, a može se naći i u severnoj Argentini.
    Iako je relativno nova (u SAD je registrovana kao dijetetski dodatak 1994.), ljudi koji žive u oblastima gde stevija raste koristili su ovu biljku stotinama godina ranije. Tek 1884. švedski naučnik Bertoni sproveo je prvu studiju o steviji, imenovao njene aktivne sastojke i približio je drugim zemljama.

    Stevia ne sadrži kalorije i ne utiče na nivo šećera u krvi, što je čini idealnom za dijete, ili za ljude koji boluju od dijabetesa.
    Nakon godina istraživanja ne postoje dokazi o štetnosti upotrebe ove biljke i njenih ekstrakata u ishrani, ali u istraživanjima sprovedenim na životinjama, stevia je povezana sa neplodnošću.

    Sve zamene za šećer imaju i dobre i loše strane, a to što je nešto prirodno ne znači da je nužno i bezbedno za konzumaciju (setimo se samo otrovnih pečurki). Čak i prirodni zaslađivači mogu škoditi, ako se neumereno koriste. Međutim, uz normalnu upotrebu, zasad ne postoje indikacije da je stevia opasna.

     797
  • 10 razloga zbog kojih bi trebalo da konzumirate rotkvice!

    10 razloga zbog kojih bi trebalo da konzumirate rotkvice!

    Rotkvice su diuretik, što znači da utiču na povećanu proizvodnju urina. Čisti bubrege i sprečava urinarne infekcije.

    Važe za detoksikatore. Bogate su vitaminom C, folnom kiselinom i dobar su izvor kalijuma što je povezano sa sniženjem krvnog pritiska.

    Pomažu u regulisanju apsorpcije šećera u krvi.

    Voda u rotkvicama održava kožu hidriranom.

    Rotkvice smanjuju telesnu temperaturu i efikasne su u borbi protiv brojnih upala.

    Koriste se kao efikasan tretman za ujede od insekata.

    Poboljšava varenje i obezbeđuje pravilno apsorbovanje hranljivih sastojaka iz namirnica koje konzumiramo.

    Zbog visokog nivoa vitamina C, rotkvice jačaju imunis sistem.

    Trebalo bi istaći i njihov doprinos u stvaranju kolagena, esencijalnog za jačanje krvnih sudova.

    Rotkvice su posebno korisne za pravilno funkcionisanje jetre i žučne kese.

     608
  • Zašto su drvene varjače bolje?

    Zašto su drvene varjače bolje?

    Varjače su nezaobilazna kuhinjska pomagala svih domaćica i kuvara. Glavni kriterijumi koji utiču i na njihove funkcije su materijal i oblik. Najbolji izbor je uvek drvo bukve, javora, masline ili čak bambusa. Uvek odaberite "tvrđe" drvo jer mekše varjače mogu upiti ulje i sokove namirnica. Jedan od razloga zbog koga je drvena varjača bolji izbor - ukoliko je ostavite u toploj posudi duže vreme, ostaće hladna. Posebno su zgodne ukoliko želite da izbegnete "lepljenje" namirnica za dno. Ukoliko ih koristite za mešanje kiselih sastojaka, metalne varjače mogu uticati na ukus hrane, kao i njenu boju. Perite varjače odmah nakon upotrebe i sušite ih odmah, bez odlaganja sa ostalim posuđem. Takođe, ekstremna toplota može isušiti drvo zbog čega varjače lako pucaju. Ostaci hrane mogu da se zavuku u pukotine, tako da broj bakterija može da naraste, stoga temeljno isperite varjaču nakon svake upotrebe.

     1151
  • Smokva

    Smokva

    Smokva (lat. ficus) je voće iz porodice dudovki (moraceae) i zbog svojih lekovitih svojstava spada u red najzdravijih namirnica na svetu. Smatra se da potiče iz Turske, a danas se najviše gaji u zemljama Mediterana jer joj je potrebna topla, sredozemna klima da bi uspela. O tome koliko je smokva popularna i blagodetna po zdravlje dovoljno govori i činjenica da je još u Staroj Grčkoj važila za cenjenu namirnicu čiji je izvoz bio zabranjen, dok su je u Starom Rimu smatrali svetim voćem. O smokvama su se pisale razne pesme, bajke i legende, a verovatno najpoznatija potiče upravo iz Rima, odakle kruži priča da se ispod smokvinog drveta odmarala vučica koja je odgojila Romula i Rema. Što se tiče našeg podneblja, ustaljeni nazivi za ovo voće su još i smokvinica, smokvenica, figovnik. Danas postoji oko 600 vrsti smokvi i one mogu biti različitih nijansi - bele, zelene, smeđe, pa čak i tamno ljubičaste. Osim što su ukusne, sadrže i veliki broj vitamina, a najviše vitamin A, E, C, K i beta karoten. Izuzetno su bogate i vlaknima, zbog čega dokazano smanjuju holesterol. Naime, smatra se da šaka smokvi može da upotpuni polovinu dnevnih potreba za vlaknima, dok kompot od smokve ubrzava metabolizam i deluje kao laksativ. U ishrani se najčešće koriste sušene, za pravljenje sokova, vina ili čaja. Ipak, treba paziti sa upotrebom suvih smokvi jer sadrže dosta šećera pa nisu pogodne za dijabetičare. Zanimljivo je da se zbog svoje lepote, stabljika smokve često koristi kao ukrasna biljka.

     1197
Bečki specijalitet, samo za obožavaoce čokolade!
16756
Očaravjući krem. Lako se priprema, izgleda veoma zanimljivo i veoma je ukusan.
10742
Način da probudite sva čula.  Toplo, hrskavo, kremasto, hladno, aromatično…
8551
Interestantna, lagana i osvežavajuća torta za sve ukuse.
16798
Poznat još kao italijanski slatki hleb. Služi se na božićno jutro. Miris i ukus koji se pamti do sledećeg Božića.
24072
Brza, laka i veoma ukusna pita sa pečurkama. Priprema se sa šampinjonima ali možete iskoristiti i neku drugu vrstu.
28489