Kako izaći na kraj sa jutarnjom mučninom

Copyright
Copyright: berry4us.net
Pročitano: 5537 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(2 glasova)

Jutarnja mučnina veoma je česta pojava tokom prvog tromesečja trudnoće, a može se desiti u bilo koje doba dana.
Nju izazivaju hormonalne promene tokom trudnoće. Za neke žene, mučnina će trajati celu trudnoću, ali kod većine prestaje negde u toku četvrtog meseca. Razlog zbog kojeg se ova pojava najčešće dešava ujutro je taj što je najvećem broju trudnica okičad za mučninu prazan stomak.

Prema istraživanju sprovedenom na Kornelu, mučnina je način na koji organizam želi da zaštiti fetus od toksina i patogena. Prema toj studiji, meso, jaja, riba i brokoli, kao i gorka pića poput kafe. Istina je da će se u mesu, ribi i jajima naći patogeni pre nego u nekim drugim vrstama namirnica, a takođe mnogi toksini imaju gorak ukus, tako da bi averzija prema hrani koja podseća na tako nešto mogla imati zaštitničku ulogu.

Bez obzira na uzrok, jutarnja mučnina otežava život velikom broju žena. Postoji nekoliko strategija koje bi budućim majkama mogle pomoći da izađu na kraj sa ovim problemom.

Izbegavajte prazan stomak - česti, ali mali obroci i hranljive užinice pomažu u smanjenju mučnine.

Držite hranu blizu kreveta - ukoliko pojedete nešto kad se probudite, manja je šansa da vam se sloši, a najbolji izbor su suvi krekeri.

Jedite hranu koja vam prija - većina trudnica razvije osetljivost i averziju prema nekim vrstama hrane, tako da bi bilo najbolje da je se klone, iako je ona možda veoma ukusna i zdrava. Te namirnice se mogu kasnije uključiti u ishranu, kada ovaj osetljivi period prođe.

Izbegavajte tečnost tokom obroka - mučnina se često dešava i kada se mešaju hrana i voda, tako da je tokom ta tri meseca preporučljivo ograničiti pića na vreme pre ili posle obroka.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava