• Kupus

    Kupus

    Današnji kupus koji koristimo se razvio nakon dugih godina stalnom selekcijom od divljeg kupusa. Koristili su ga još stari Rimljani i prepoznali su njegovu lekovitost. Kupus sadrži vitamin C, beta-karoten (koji u našem organizmu metabolizira u vitamin A),kalijum, gvožđe, magnezijum, bakar... Zanimljiva je činjenica da kiseli kupus sadrži veliku količinu vitamina C, pa ga je zbog toga i kapetan Kuk poneo na svoje putovanje kako bi zaštitio svoju posadu od skorbuta (bolest koja nastaje zbog nedostatka vitamina C) i uspeo je u tome. Koristi se i kod čira na želucu, upale debelog creva i preventivno kod prehlade i kašlja.
     12231
  • Annabel Langbein

    Annabel Langbein

    Anabel Langbein je poznati kuvar i publicista sa Novog Zelanda. Ona takođe ima svoju TV emisiju "Annabel Langbein The Free Range of Cooking" koju možemo gledati ovih dana na 24 Kitchen kanalu.

    Poznata je po tome što često učestvuje u TV i radio emisijama i promoviše organsku hranu i korisiti sezonske namirnice.

    Ananbel nije školovani kuvar, već ima diplomu za Hortikulturu, ali je iskustvo stekla putujući i isprobavajući razne kuhinje. Takođe  završila  je i neke kuvarske kurseve u Nju Jorku. 1984. godine je počela da piše o hrani u raznim novinama, objavila je 18 kuvara koji su prevedeni na različite jezike. 1991. godine osnovala je Kulinarski Institut Novog Zelanda koji je zadužen za marketing i promociju proizvođača sa Novog Zelanda. 2010 je krenula sa snimanjem svoje TV emisije u njenoj predivnoj kući za odmor na jezeru Vanaka. Obzirom da je zagovornik organske i sezonske hrane, namirnice koje koristi prilikom snimanja emisije su iz njene bašte.

    Više o Anabel možete pročitati na njenom zvaničnom sajtu:http://www.annabel-langbein.com ili blogu: http://blog.annabel-langbein.com

    A evo i predivnog recepta za čokoladnu tortu:

    Sastojci:

    3 šolje brašna

    2 šolje šećera

    1 1/2 kašičica vanila ekstrakta

    3/4 šolje kakao praha

    2 kašičice sode bikarbone

    200 g putera, omekšalog

    1 šolja mleka ili jogurta (bez šećera)

    3 velika jaja

    1 šolja vrele instant kafe

    *Obzirom da u receptu ide "self-rising" brašno koje se teško pronalazi kod nas možete koristiti obično brašno za kolače i dodati 1 punu kašičicu praška za pecivo i na vrh kašičice soli.

    Orginal recept možete pronaći ovde, a način pripreme u video snimku niže!

     21713
  • Keleraba

    Keleraba

    Keleraba (lat. Brassica oleracea) je poreklom iz severnih krajeva Evrope, tačnije smatra se da je prvi put kultivisana na obalama Severnog mora. Zato nije ni čudo što se ubedljivo najviše gaji i uzgaja u Nemačkoj. Ovo povrće je ustvari pripitomljena vrsta kupusa, pa čak i njen naziv u prevodu znači "kupus-repa".

    Najčešće je zelenkaste ili bledo ljubičaste boje koju joj daje sastojak antocijan i u ishrani se najčešće koristi u sirovom obliku kao salata, ali se baš kao i na primer krompir, može kuvati, dinstati ili peći. Pre svake pripreme potrebno ju je oguliti, a list i stabljika se takođe mogu skuvati u slanoj vodi i dodati bilo kojoj čorbi ili varivu. Kelerabu je najbolje kombinovati sa maslinovim uljem ili mlečnim proizvodima kao što su jogurt ili pavlaka, dok neki preferiraju limunov sok.

    Keleraba je ne samo ukusna, već i izuzetno zdrava jer reguliše nivo lošeg holesterola u krvi, daje energiju i leči anemiju, ali i jača kosti i generalno štiti organizam od uticaja slobodnih radikala. I njeno lišće je takođe zdravo jer je tu skoncentrisana najveća količina beta karotena i vitamina A i K.

    Bitno je napomenuti to da je kelerabu poželjno držati na što hladnijoj temperaturi, kao i to da ju je najbolje što manje termički obrađivati kako ne bi izgubila sav vitamin C.

     1088
  • Grožđe

    Grožđe

    Kada nam neko pomene grožđe (Vitis vinifera) prvo što nam padne na pamet jeste da je to bobičasto voće od kojeg dobijemo popularno crno ili belo vino. O tome koliko je popularna i daleka istorija grožđa govori i činjenica da se spominje čak u bibliji, a nađeni su i podaci da se uzgajalo i u Mesopotamiji pre devet milenijuma, kao i u Egiptu pre šest hiljada godina. Plod ovog voća sastoji se od sitnih bobica različitih nijansi koje čini želatinska unutrašnjost sa semenkama. Veoma je rasprostranjeno širom sveta i danas je poznato oko 8000 vrsti grožđa, a najpoznatija podela je ona na crno, crveno i belo grožđe. Može se podeliti i na stono (oko 50 vrsti, koristi se za ishranu) i 60 vrsti onog koje se uzgaja za vinarije. Neke od najpoznatijih evropskih vsti su Tompson, Carsko grožđe i Crni Korint. No, ovo voće se svakako ne koristi samo za pravljenje vina. Zbog visokog sadržaja polifenola, zdravo je za srce i za krvne žile. Smatra se da jedna čaša grožđanog soka dnevno pomaže kod malokrvnosti i jača koncentraciju. Prirodan je izvor gvožđa pa samim tim pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu hemoglobina. U ishrani se često koristi i u suvom obliku, u raznim kolačima i pitama. Puno je fruktoze i glukoze pa brzo vraća izgubljenu energiju. Naravno, nećete pogrešiti ni ako napravite džem ili pekmez od ove voćke, a svaka salata će biti zdravija i izgledati zanimljivije ako dodate par različitih bobica grožđa.

     1158
  • Sajam vina 2014 Beograd  27.02.2014. - 02.03.2014.

    Sajam vina 2014 Beograd 27.02.2014. - 02.03.2014.

    Jedna od najekspanzivnijih industrijskih grana u Srbiji – proizvodnja i distribucija vina, predstavlja se od 2010. godine na Beogradskom sajmu. Pored domaćih vinara na Sajmu učestvuju i regionalni i svetski poznati proizvođači vina, a BeoWine intenzivno promoviše i vinski turizam. Održavanje ove manifestacije istovremeno sa Sajmom turizma, najatraktivnijim i jednim od najposećenijih sajmova, jasno govori o značaju ovog događaja i u turističkoj privredi.
    Na jednom mestu predstavljaju se najugledniji domaći i regionalni proizvođači vina, vinski podrumi, kuće vina i kompanije koje distribuiraju ovo „piće bogova". U ponudi je i kompletna oprema za vinogradarstvo i vinarstvo.
    Organizatori Sajma vina nastoje da neka dešavanja postanu zaštitni znak ove manifestacije. Svake godine održava se nekoliko takmičenja - za najbolje domaće vino, za najbolje vino Sajma i takmičenje somelijera. Aukcijska prodaja vina jedan je od nezaobilaznih segmenata ove smotre, a na štandovima izlagača svakodnevno se organizuju i brojne degustacije.

     Izvor: sajam.co.rs

     4449
Osvežavajući kolač sa jogurtom, plazmom i pti-ber keksom. Ne peče se i priprema se veoma brzo i jednostavno.
23446
Torta Bela dolina se jednostavno priprema a prosto se topi u ustima. Kombinacija kore od belanaca, žutog fila i bele čokolade je prosto neodoljiva.
10979
Evo jednog recepta za tulumbe koji se razlikuje od klasičnog po tome što se tulumbe peku a ne prže u ulju.
49407
Sokić od šargarepice je veoma ukusan i zdrav. Brzo i lako se priprema a još lakše popije !
70870
Supica od kelerabice, ma ne pitajte ništa već je samo spremite !
14616
Smrznuti jogurt se mnogo lakše i brže priprema od sladoleda a i zdraviji je.