• Kako održati hrskavost pržene hrane?

    Kako održati hrskavost pržene hrane?

    Pržena hrana ostaje hrskava sve do njenog hlađenja nakon čega dolazi do vlaženja kore. U slučaju hlađenja hrane ili odlaganja u hermetički zatvorene posude dolazi do istog efekta. Da bi pržena hrana ostala hrskava, prekrijte je aluminijumskom folijom i zagrejte je pre ponovnog posluživanja.

     258
  • Kako bakar utiče na zdravlje?

    Kako bakar utiče na zdravlje?

    Bakar je treći najzastupljeniji mineral u našem telu. Ima brojne prednosti: jača krvne sudove, kosti, tetive i nerve, osigurava zdravu pigmentaciju kose i kože i utiče na zgrušavanje krvi. Može se koristiti kao dodatak ishrani, a možete ga unositi i putem avokada ili ostriga koji su njegovi najbolji izvori.

    Neophodan je u formiranju kolagena, fundamentalnih proteina značajnih za zdravlje kostiju, kože i vezivnog tkiva. Potreban je za proizvodnju mnogih enzima, kao i nekih od najmoćnijih antioksidanasa u telu. Uključen je u formiranje melanina koji je od velikog značaja za zdravlje kože, kose i očiju.

     1053
  • Brusnica

    Brusnica

    Ovo voće poreklom iz Severne Amerike najpopularnije je u zimskim danima, kada se od njega pravi ukusan i zdrav čaj, ali se zbog svojih lekovitih svojstava sve češće konzumira i sirovo, kao fil u pecivu, zatim u raznim džemovima, sokovima, pitama, i drugim kolačima i tortama. To je okruglo, bobičasto voće crvene boje i gorko - kiselkastog ukusa iz familije Ericaceae. Smatra se da su je prvi uzgajali još Indijanci i da se vremenom počela uzgajati i u Evropi. Tako sada postoje dve osnovne vrste brusnica: Američka brusnica (Vaccinium macrocarpon Cranberry), koju krase krupniji plodovi i Evropska brusnica (Vaccinium vitis-idaea). Iako se najviše koristi u raznim poslasticama, sok od svežih brusnica je najzdraviji i njega treba najviše konzumirati. Naime, neka istraživanja pokazuju da sok od ovog bobičastog voća izuzetno uspešno leči infekcije urinarnog trakta, kamen u bubregu, kao i da zbog Proantocijanidina, jedinjenja koja sadrže u sebi, pospešuju izbacivanje ešerihije koli iz bešike. Pored svega toga, bogate su vitaminom C i antioksidansima pa čuvaju srce, podižu nivo dobrog holesterola i jačaju imunitet. Zanimljivo je da se ispiranjem usne duplje sokom od brusnica ublažava i upala desni.

     798
  • Jamie Oliver

    Jamie Oliver

    Džejmi Oliver (rođen 27. maja 1975 ), poznatiji kao Goli kuvar, je engleski kuvar, ugostitelj i medijska ličnost, poznat po svom pozitivnom i harizmatičnom nastupu, svojoj hrani i televizijskim emisijama, kuvarima, nedavno je poznat i po  kampanji protiv korišćenja prerađene hrane u nacionalnim školama u Engleskoj i Americi. Džejmi je izdao mnoštvo knjiga i snimio dosta emisija pa je zato izuzetno teško odabrati samo par njegovih recepata, ali ostatak uvek možete pronaći na njegovom zvaničnom sajtu www.jamieoliver.com

     

    Pileće grudi u alu vreći … sa pečurkama, puterom, belim vinom i timijanom

    Sastojci za dve porcije:

    2x200 grama pilećih grudi

    1 šaka sušenih vrganja

    255 grama mešanih pečuraka, nasečenih

    1 velika čaša belog vina

    3 pune kašike putera

    1 šaka svežeg timijana

    2 čena belog luka, očišćenog i naseckanog

    Priprema:

    Pošto je u pitanju obrok za dvoje, treba vam velika vreća u koju će stati svi sastojci. Uzmite široku foliju i napravite vreću tako što ćete staviti dva sloja jedan preko drugog (dužine otprilike kao dve kutije za cipele) i onda saviti ivice sa tri strane pravougaonika. Četvrtu stranu ostavite otvorenu.
    Zagrejte rerenu na 220 stepeni. U činiji pomešajte sve sastojke sa piletinom osim vina. Smestite ih u vreću, zalijte vinom i pazite da ne probušite foliju. Onda previjte i zatvorite i četvrtu stranu i proverite da li je vreća dobro zatvorena sa svih strana. Nežno je položite u plitku posudu za pečenje.Pecite oko 25 minuta.
    Izvadite iz rerne, stavite vreću na veliki tanjir, iznesite na sto i otovorite foliju.

     

    Čokoladni biskviti sa mekim čokoladnim punjenjem

    Sastojci:

    140 grama putera

    140 grama šećera

    2 žumanca

    255 grama brašna

    prašak za peciva

    30 grama kakao praha

    oko 30 kocki čokolade (ne bitno da li je mlečna, za kuvanje, crna ili bela)

     

    Priprema:

    Na pleh stavite papir za pečenje. Rernu zagrejte na 190 stepeni. Mešajte puter i šećer dok ne postanu  penasti. Umutite žumanca, a onda dodajte vrašno i kakoi u prahu da doijete testo. Izmesite ga, pa stavite u frižider.  Na blago pobrašnjenoj površini tanko razvaljajte otprilike jednu trećinu testa i manjim kaupom izvadite 30 komada.  Posložite ih na papir za pečenje i na sredini svakog kruga stavite kocku čokolade.  Zatim razvijte i ostatak testa (dodajte rezance koji su vam ostali od prve ture) i većim kalupom izvadite još 30 komada.  Pokrijte komadiće čokolade, nežno pritiskajući ivice da ih spojite, tako da čokolada ne iscuri. Pecite u zagrejanoj rerni oko 10 minuta. Možete ih poslužiti tople ili hladne.

     29178
  • Karambola

    Karambola

    Karambola (Averrhoa carambola) je tropsko voće poreklom iz Jugoistočne Azije, tačnije iz Šri Lanke, ali se u poslednje vreme zbog svog specifičnog izgleda i ukusa sve više uzgaja i u Latinskoj Americi, na Karibima u SAD, Australiji... Karambolu krasi žućkasti plod neobičnog izgleda, u obliku petokrake zvezde, pa se osim u ishrani, često koristi i kao dekoracija voćnih kupova i koktela. Upravo zbog svog zvezdolikog izgleda, karambola je u svetu poznata i kao Star Fruit, što na engleskom znači "Zvezdano voće", a ustaljeni nazivi su još i kineska zvezda, ujnak i spu. Osim izgleda, može se reći da karambola ima i veoma karakterističan kiselo - slatkasti ukus koji podseća na kombinaciju limuna, jabuke, kruške, a neki kažu i jagode, procenite sami. U ishrani se najviše koristi za pravljenje raznih voćnih salata, sirupa, sokova, neki je čak i stavljaju u turšiju, a malo ko zna da se od karambole može praviti i izuzetno ukusno vino. Pored svega ovoga, ovo sve popularnije tropsko voće je bogato antioksidansima i vitaminom C pa izuzetno dobro utiče na celokupno zdravlje i izgled organizma.

     1623
Brzo spremljena voćna pita. Koristite sezonsko voće po želji.
9813
Baklava je specijalitet orijentalnih zemalja, ali zahvaljujućim turcima i kod nas se odomaćila.
3919
Štanglice sa kokosom, čokoladom i plazma keksom za svaku priliku.
7320
Interesantan kolač sa čokoladom i orasima u obliku meseca.
6001
Jutros sam ispred zgrade spazila bakicu koja prodaje cveklu, uzela sam ne razmišljajući šta ću sa njom. Ali kada sam stigla do kuhinje već sam dobila ideju-napraviću salatu od mlade…
15329
UmAli je desert na koji ćete naleteti u svakom restoranu u Dubai-ju. Tačnije radi se o vrsti pudinga koji je preukusan, sadrži lisnato testo, suvo grožđe, bademe, pistaći, lešnike, cime.
5427