Napravite kafu kod kuće kao profesionalni „kofi mejker“

Pročitano: 946 puta
Kategorija: Saveti
Ocena teksta:
(1 Glas)

Dobra šoljica kafe ujutru može vam popraviti raspoloženje koje će trajati ceo dan, ako spadate u onu vrstu ljudi koji bez kafe ne izlaze iz kuće ili vole da je popiju u lokalnom kafiću. Do nedavno smo bili u situaciji da kafići nisu radili, pa su se mnogi odlučivali za „kafu za poneti“ ili spremljenu u kućnim uslovima.

Ako je to slučaj bio i kod vas, možda nije loše da znate kako da pravu, „kao iz kafeterije“ kafu napravite i kod kuće. U zavisnosti od količine kafe koju popijete dnevno, moglo bi vam uštedeti i nešto novca. A sa nekoliko jednostavnih pravila, moći ćete svako jutro da napravite svoju savršenu šoljicu kafe, upravo u svom domu.

Na tržištu se danas nalaze brojni aparati za kafu koji zadovoljavaju ukuse i najzahtevnijih kafoljubaca. Bez obzira na to da li se vaš jutarnji ritual sastoji od domaće, espreso ili kafe iz kapsule, sledite ova osnovna pravila za ukusnu, vrlo zadovoljavajuću šoljicu kafe koja uspeva svaki put. Sve što vam je potrebno je filter papir, kojeg ima gotovo u svakoj prodavnici, kao i mašinica za mlevenje. Zašto da i sami ne napravite kafu kod kuće kao profesionalni „kofi mejker“?

Tajna dobre kafe - sveža kafa u zrnu

Postoji razlog zbog kojeg većina proizvođača kafe ne navodi datum kada je ona pržena- kese sa mlevenom kafom koje su na rafovima u prehrambenoj prodavnici verovatno su tamo već mesecima. Tajna je da kafa dostiže vrhunski ukus samo nekoliko dana nakon što je pržena i treba je potrošiti u roku od mesec dana od datuma pečenja.

Da biste pronašli svežu kafu, proverite lokalne kafiće specijalizovane za kafu. Neki kafu prže na licu mesta ili ih nabavljaju od lokalnih pržionica koji je prže u manjim serijama, što obično znači svežiju kafu.

Kupovina u lokalnoj pržionici (a kafu možete i sami ispeći) je najsigurniji način da se dobiju apsolutno sveža zrna. Pazite da kupujete kafu u rinfuzi iz izložbenih kutija, jer su kiseonik i jaka svetlost pogubni po njenu svežinu. Zbog toga je kafa u zrnu koja je već upakovana u čvrstim kesama sa vakuumskim zatvaranjem, često bolja opcija.

zrna kafe soljica

Pravilno čuvajte kafu

Kada jednom otvorite kesu sa kafom u zrnu, uvek je čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi. Staklene posude za konzerviranje ili keramičke posude za odlaganje sa gumenim zatvaračima su dobar izbor. Nikada kafu nemojte držati u frižideru (osim ako ne želite da je koristite kao osveživač). Profesionalni „kofi mejkeri“ savetuju da se kafa nikada ne zamrzava, posebno dugo pržena. Najbolja opcija je da kupujete manje količine sveže kafe i čuvate je na sobnoj temperaturi dok se ne potroši.

Sameljite je sami

Ako već nemate od bake nasleđenu ručnu mašinicu za mlevenje kafe, onda morate uložiti nešto novca u novije aparate za mlevenje, ali to zaista nije preskupo ako želimo pravu i kvalitetnu kafu u kućnim uslovima. Stručnjaci kažu da kafa počinje da gubi svoj ukus u roku od 30 minuta nakon mlevenja. U tom slučaju, najbolje je mleti na licu mesta, neposredno pre kuvanja.

Veličina i konzistencija mlevenja su takođe prilično važni. Ako kafu sameljete pregrubo, imaćete slab ukus. Ako je, opet, sameljete previše sitno, previše ukusa se izvuče i biće izuzetno gorka. Većina današnjih aparata za kafu, kao i mašinica za mlevenje ima opciju srednje i srednje fino mlevenje, što je najidealnija opcija.

Voda je važna

Ništa ne može upropastiti šoljicu dobre kafe sigurnije od vode iz slavine sa hlorom. Ozbiljni ljubitelji kafe koriste flaširanu izvorsku vodu ili filtere sa aktivnim ugljem /ugljenom. Previše prečišćena ili destilovana voda daje užasnu kafu, jer su minerali u vodi neophodni.

Kafedžije savetuju da se filtrirana voda drži u frižideru, odnosno da odvojite bokal takve vode koja će uvek stajati tu i biti namenjen samo za kafu. Dobar saveznik u tome mogu biti Liebherr uredjaji.

kafa mlevena

I za kraj – priprema

Kada smo sve navedeno ispoštovali, vreme je da pripremimo svoju prvu profesionalnu kafu. Napravite fišek od filter papira i u njega stavite željenu dozu kafe, a filter u šolju ili manji bokal. Standardna mera za kuvanje kafe odgovarajuće jačine je 2 kafene kašičice po manjoj šolji ili oko 2 i 3/4 kašike po srednjoj ili većoj šolji.

Pretopla voda će u kafi izdvojiti jedinjenja koja su gorka, a ne prijatna za konzumaciju. Odgovarajuća temperatura vode za kuvanje je oko 45 sekundi nakon punog ključanja. Pustite da voda prolazi kroz filter i uskoro uživajte u omiljenom napitku.

Ali ne očekujte da kafa dugo zadrži svoj najbolji ukus. Podgrevanje, previše ključanja vode ili korišćeje malih platformi za zagrevanje šolje učiniće i najbolju kafu gorkom i neukusnom. Umetnost uživanja u kafi i jeste uživanje u trenutku.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava