• Najskuplje pečurke na svetu

    Najskuplje pečurke na svetu

    Macutake ili matake pečurke prepoznatljive po svom oporom mirisu u prevodu nose značenje „gljiva koja pleše". Ova vrlo cenjena mikrozna gljiva može se naći u Aziji, Severnoj Americi i Evropi, posebno u Japanu, Kini, Koreji, SAD, Kanadi, Finskoj i Švedskoj. Obično se krije ispod opalog lišća i veoma ih je teško pronaći. Godišnja berba u Japanu iznosi manje od 1000 tona. U prošlosti, težina gljive macutake merena je u zlatu. Najviše je korišćena za jačanje imunog sistema i u borbi protiv neželjenih efekata nakon hemioterapija, kao i za ublažavanju visokog krvnog pritiska i dijabetesa.

     2062
  • Hidratacija hranom

    Hidratacija hranom

    Nošenje flašice sa vodom svuda nije jedini način da ne dehidrirate. Hrana može značajno da utiče na dnevne potrebe u vezi sa vodom.

    Godinama je važilo pravilo da je potrebno 8 čaša vode, ali nije tako jednostavno. Potreba za vodom zavisi od klime, mišićne mase, fizičke aktivnosti i načina ishrane. Ljudima koji imaju veći procenat mišića potrebno je više vode, zato muškarcima obično treba više vode nego ženama.

    Hranom se obično obezbeđuje petina dnevne potrebe za vodom, ali ako konzumirate hranu bogatu vodom (poput lubenica, povrća ili mesa), taj postotak može biti i veći.

    Meso sadrži dosta vode, ali se čak 20 – 30% gubi kuvanjem, dok ovo nije slučaj sa povrćem, a konzumiranje svežeg voća može značajno smanjiti vašu potrebu za vodom, čak i u vrelim letnjim danima.

     940
  • Tri načina da se oslobodite akni preko noći

    Tri načina da se oslobodite akni preko noći

    Skoro 85 odsto ljudi od 12 do 24 godine pate od problema sa aknama. Muškarci češće trpe posledice koje traju duži vremenski period. Nije izvesno da će vam bilo koji od medicinskih preparata za negu kože nužno pomoći. Postoje prirodni načini za uspešnu borbu protiv akni, pa isprobajte jedan od njih.

    Led povećava protok krvi i otvara pore na koži čime izvlači akumuliranu prljavštinu. Stoga umotajte kocku leda u tanku tkaninu. Držite na „ugroženom“ području nekoliko sekundi. Sačekajte pet minuta i ponovite tretman.

    Sok od limuna je bogat vitaminom C, moćan je sastojak u borbi protiv akni. Navlažite pamučnu tkaninu u sveže isceđenom soku pomešanom sa kašičicom cimeta i nanesite na lice pre spavanja. Ujutru isperite sa toplom vodom.

    Vodena para osim što je značajna u procesu inhalacije, takođe je idealna za otvaranje pora i pomaže u eliminisanju bakterija, prljavštine i nagomilanog ulja.

     630
  • Australijska tradicionalna kuhinja - morski plodovi sa azijskim prilozima

    Australijska tradicionalna kuhinja - morski plodovi sa azijskim prilozima

    Australija ima izuzetno veliku obalu (11 miliona kvadratnih kilometara!), pa ni ne čudi što osnovu australijske tradicionalne kuhinje čine morski plodovi, a Australija ima oko 600 vrsti ribe (ovde se ubrajaju i morske i slatkovodne). Najrasprostranjeniji su jastozi i školjke.

    Pošto je Azija najbliži kontinent, Australijanci obožavaju da kombinuju svoje morske plodove sa, na primer, kineskim nudlama ili indijskim začinom kari, ali ništa manje nije zastupljena ni italijanska pasta.

    Što se tiče mesa, Australija je druga po redu u svetu što se tiče izvoza govedine, pa je ovo meso najzastupljenije. Često se prave i specijaliteti od jagnjetine, svinjetine, ovčetine, dok piletina i nije nešto popularna. U nekim specijalizovanim radnjama se čak može kupiti i meso od kengura, krokodila i zmije, i ovo egzotično meso se u australijskoj kuhinji tradicionalno griluje.

    Od povrća, Australijanci najviše vole sladak krompir, šargarepu, tikvice, ali i artičoke, dok od voća najviše jedu jagode, banane, grožđe, kivi i mango.

    Australijanci prosto obožavaju da piju specijalnu vrstu čaja koji se zove "Billy Tea", a najpopularnije piće je vino. Ova država godišnje izveze 760 miliona litara vina!

    U ovoj zemlji se naveliko prave i kolači, a kokos je ubedljivo omiljeni sastojak mnogih australijskih domaćica.

    Poznati australijski specijaliteti:
    Pavlova - kolač sa hrskavom korom, kremom i seckanim voćem
    Lamington - torta kockastog oblika sa čokoladnim prelivom i kokosom
    Australian Burger - burger od goveđeg mesa, poslužen sa vorčester sosem, kiselom repom, slaninom i prženim jajem.
    Melba Toast - tanka kriška tostera sa topljenim kačkavaljem. Ovo jelo je dobilo ime po operskoj zvezdi Dame Nellie Melba.

     938
  • Začini i njihov rok trajanja

    Začini i njihov rok trajanja

    Svako domaćinstvo poseduje bar jednu ili dve vrste začina kojima je istekao rok trajanja. Naime, začine bi trebalo zameniti svakih šest do 12 meseci. Mleveni začini su kraćeg veka, dok recimo biber u zrnu ili štapići cimeta mogu trajati malo duže.

    Šećer i so mogu trajati svega nekoliko meseci, nakon čega je njihova snaga oslabljena i hrana može imati slabije začinjen ukus. Savetuje se da začine držite čvrsto zatvorenim i udaljenim od izvora toplote, vlage i izloženosti suncu. Ne preporučuje se da ih držite uznad šporeta, mašine za pranje sudova, sudopere ili blizu prozora.

     834
Kiseli krastavčići su neizbežan deo svake trpeze tokom zimskih dana. Evo i jednog recepta za one koji vole ljutkasto.
15552
Moja baka pravi slatko od svega i svačega ali najlepše mi je od belih trešanja. Uplašena da će taj njen specijalitet jednoga dana nestati zajedno sa njom, počela sam svake…
Engleska moka torta je jedna od prvih torti koju sam napravila. Iako nisam verovala u svoje sposobnosti torta je ispala predivno.
10472
Boza je osvežavajuće bezalkoholno piće koje nastaje od fermentacije projinog brašna šećera i kvasca. Izuzetno je zdravo i osvežavajuće.
Danas smo u restoranu dobili pre jela preukusnu riblju paštetu pa sam se setila jednog recepta za riblju paštetu koji nisam odavno spremila.
Nijedno slavlje ne može proći bez njih. Kombinacija - krem, keks i čokolada nam daje sve što nam je potrebno da nam zadovolji sva čula.
14953