• Hrana za jače nokte i kosu

    Hrana za jače nokte i kosu

    Uravnotežena ishrana bez brze hrane i masnih jela je od velikog značaja za zdravlje vašeg tela spolja i iznutra. Namirnice koje unosite moraju biti bogate vitaminima A, B, C, omega 3 masnim kiselinama, cinkom, biotinom i antioksidansima. Ukoliko želite da ojačate svoje nokte i kosu, uvrstite sledeće namirnice u svakodnevnu ishranu:

    Spanać, kelj, kupus su odlični izvori vitamina A, B, C koji regenerišu kožu i nokte. Navedene namirnice bogate su gvožđem, cinkom i proteinima.

    Pasulj je od suštinskog značaja jer ubrzava rast noktiju i kose.

    Šargarepa je savršena za regeneraciju i negu.

    Luk je bogat vitaminima i mineralima koji su glavni saveznici za jačanje kose i noktiju.

     793
  • Da li bi trebalo piti organska alkoholna pića?

    Da li bi trebalo piti organska alkoholna pića?

    Na primer, većina vinarija dodaju određene sulfide - hemikalije koje se smatraju aditivima, a koriste se kako bi očuvale proizvod. Mnoge vina se, bez obzira na pomenute aditive, ipak smatraju organskim proizvodima jer su pravljena od 100 odsto organskog grožđa. Različite zemlje slede različita pravila kada je reč o etiketama, tako da vrednost nije ista ukoliko. recimo, pijete francuski ili kalifornijski kaberne. Nekad je u pitanju marketinški trik, a nekada samo želja da se određeni proizvođači nađu rame uz rame sa najcenjenijim srodnim proizvodima.

    Kada je reč o ukusu organskih alkoholnih pića, mišljenja su podeljena. Neki smatraju da su pića svetlija, aromatičnija i čistijeg ukusa. Razlike su ipak relativno zanemarljive. Cene su veće, kao i kad je reč o organskoj hrani. Stručnjaci smatraju da bi na odnos cena trebalo gledati kao na malo veću, ali što je najvažnije, zdraviju investiciju.

     839
  • Ulje kamilice - lek za vašu kožu

    Ulje kamilice - lek za vašu kožu

    Kamilica je poreklom iz Evrope i zapadne Azije. Njena lekovita upotreba potiče još od drevnih vremena kada su Egipćani, Rimljani i Grci koristili kamilicu u lečenju različitih medicinskih poremećaja. Alergijske reakcije su izuzetno retke ali moguće, javljaju se u vidu osipa na koži ili respiratornih problema.

    Ulje kamilice se utrljava na kožu ili koristi u tretmanu parom. Nekoliko kapi eteričnog ulja sipa se u šolju ključale vode i neophodno je da odstoji sat vremena. Nanesite je na obolela mesta na koži utapkavanjem u vatu ili gazu. Kamilica je anti-inflamatorna biljka i pogodna je za sve vrsta iritacija kože uključujući i ekceme, psorijaze, posekotine, modrice, čireve, opekotine i plikove. Ulje možete koristiti u vidu kupke, dodavanjem nekoliko kapi u toplu vodu. Sačekajte 20 minuta kako bi se oslobodili svi aktivni sastojci.

     1084
  • Važne činjenice o holesterolu

    Važne činjenice o holesterolu

    Fizička aktivnost dobra je za rad srca na više načina. Redovni treninzi umerenog inteziteta (poput brze šetnje) može povećati nivo holesterola za skoro 25 odsto u tri meseca. "Dobar" tip holesterola može uticati na razgradnju "lošeg" u vašem organizmu. Pomaže i zdravlju krvnih sudova. Zato makar šetajte, minimum 30 minuta dnevno.

    Ponekad pecivo može gore uticati na holesterol od, recimo, krem sira. Sve veći broj dokaza ukazuje na to da ugljeni hidrati iz peciva vas mogu izložiti većem riziku kada je reč o bolestima srca. Trebalo bi imati na umu da peciva utiču na upale, oštećuju krvne sudove i podižu nivo holesterola. Prerađeni ugljeni hidrati, zasićene i trans masti su najveći neprijatelj.

    Holesterol proizvodi jetra, a neophodan je za stvaranje hormona i proizvodnju vitamina D. Preterana količina holesterola u arterijama može dovesti do začepljenja i brojnih upala koje neretko dovode do srčanog ili moždanog udara. Najvažniji savet: čuvajte se šećera i prerađene hrane.

     876
  • Kada ti život da limun, napravi Quatarmizat

    Kada ti život da limun, napravi Quatarmizat

    Teško da postoji piće koje tokom vrelih letnjih dana bolje rashlađuje od limunade - i to su vrlo dobro znali čak i naši preci, još pre par stotina godina.

    Naime, limun, koji je poreklom iz Azije (India, Burma i Kina) je tokom 12. veka našao svoj put do Mediteranske obale i Egipta. Iako mnogi smatraju da se limunada pravila i ranije, prve beleške o ovom napitku je upravo tada napisao persijski pesnik Nasir - I - Khusraw, dok u nekim dokumentima stoji da su Egipćani u tom periodu prodavali ceđeni limun pomešan sa šećerom, i da su to piće nazivali - Quatarmizat.

    U mnogim arapskim knjigama iz 13. veka se sirup od limuna spominje kao odličan dodatak kolačima, dok su Mongoli voleli da piju ovo piće od limuna i šećera, ali sa dodatkom alkohola.
    Do 17. veka, recept limunade se proširio po gotovo celoj Evropi, pa su tako, na primer, u Francuskoj obožavali da je piju sa dodatkom meda, a u 18. veku, limunada je imigrirala u Severnu i Južnu Ameriku zajedno sa hiljadama drugih Evropljana a potom i u Australiju, pa je samim tim Quatarmizat postao jedno od najomiljenijih pića na svim kontinentima!

     1729
Izuzetno ukusni i hrskavi kolačići sa čokoladom i ovsenim pahuljicama. Brzo se i lako spremaju ali uz dosta ručnog mešanja :)
34588
Ovako pripremljena piletina je vema ukusna, spolja ima divnu krckavu koricu dok je samo meso mekano i sočno.
8355
Pre neki dan imala sam priliku da probam jedan veoma interesantan kolač. Kada su me poslužili pomislila sam da me neko zeza pa to je običan koh preliven karamelom. Ali…
149842
Za ljubitelje maka, brzo i lako se priprema a dzem od kajsija mu daje poseban šmek!
25130
Kiseli krastavčići su neizbežan deo svake trpeze tokom zimskih dana. Evo i jednog recepta za one koji vole ljutkasto.
15608
Moja baka pravi slatko od svega i svačega ali najlepše mi je od belih trešanja. Uplašena da će taj njen specijalitet jednoga dana nestati zajedno sa njom, počela sam svake…