• Hrana za ublažavanje upala i bolova

    Hrana za ublažavanje upala i bolova

    Istraživači na Univerzitetu u Pensilvaniji otkrili su da jedna hemikalija u maslinovom ulju inhibira inflamatorne enzime na isti način kao ibuprofen. Koristite maslinovo ulje kao dodatak salatama, kao i u pripremi glavnih jela, čorbi...

    Bromelin, enzim za apsorbovanje proteina smanjuje zapaljenje. Studije pokazuju da konzumiranje ananasa može smanjiti bol kod pacijenata koji pate od osteoartitisa.

    Hrana bogata aminokiselinom triptofan može smanjiti osetljivost na bol samo jedan sat nakon konzumiranja hrane. Jedite više lešnike, seme suncokreta, ćuretinu, mlečne proizvode, soju, pirinač, pasulj, sočivo...

    Zeleno, lisnato povrće uključujući kale, zelenu salatu, spanać, puni su antiinflamatornim flavonoidima i karotenoidima.

    Crna čokolada sadrži hranljive materije koje pomažu u borbi protiv upala.

    Grožđe jednako koliko i vino na upale deluje poput aspirina, ali bez iritacije stomaka.

    Čaj je bogat antioksidansima koji se zovu flavonoidi i koji štite ćelije od oštećenja. Takođe, sadrži i brojne hranljive materije čije delovanje može ublažiti zapaljenja.

    Brokoli sadrži glutation – moćan antioksidant koji može štititi od artritisa. U manjoj meri glutation sadrže i kupus, karfiol, krompir, paradajz, avokado, grejpfrut, breskve, narandže...

     803
  • Srpska brvnara

    Srpska brvnara

    Etno restoran "Srpska brvnara" nalazi se na samoj obali reke Save i predstavlja savršen kutak za bekstvo od gradske buke i potpuno uživanje u prijatnoj pordičnoj atmosferi.

    Poznat je po vrhunskoj ponudi hrane i pića i sigurno će zadovoljiti najistančanije gurmanske ukuse. Od proleća do jeseni možete uživati na terasi sa koje se pruža divan pogled na reku.

    U prelepom etno ambijentu koji je pažljivo dizajniran može ugositi i do 250 osoba u zatvorenom delu i do 300 osoba na terasi. Obaveštavamo naše goste da imamo nove snižene cene kao i to da svakog vikenda organizujemo drugačiji program (Gurmanski dani, Dani vina, Dani Srpske kuhinje, Veče boema, Kafansko veče, Meraklijsko veče...)

    U etno restoranu "Srpska brvnara" organizuju se nezaboravne proslave rođendana, svadbe, krštenja, poslovnog uspeha i drugih trenutaka koji su gostima veoma značajni.

    Zahvaljiući specijalitetima kuće, prijatnoj atmosferi, ljubaznom i profesionalnom osoblju sigurno ćete poželiti da etno restoran "Srpsku brvnaru" posećujete iznova i iznova.

    Telefon za informacije i rezervacije: 064/102-36-47

     4816
  • Problemi sa upalama? Ovo su namirnice koje bi trebalo da izbegavate!

    Problemi sa upalama? Ovo su namirnice koje bi trebalo da izbegavate!

    Inflamacija je prirodni telesni proces izazvan imunim sistemom koji je u sukobu sa toksinom i patogenima koji izazivaju bolesti. Jedan je od faktora koji su povezani sa bolovima i umorom. Često se odnosi na bol u zglobovima, želucu, a javlja se i otežano disanje. Ipak, neki od nas ne obraćaju dovoljno pažnje na ove simptome pri čemu nekim namirnicama mogu pogoršati situaciju.

    Obrađeno meso – sadrži visok nivo natrijuma, nitrata, nitrita i drugih hemikalija koje izazivaju upale.

    Rafinisana biljna ulja – sadrže dodatne štetne masti.

    Mlečni proizvodi – utiču na pojavu brojnih alergija, otežano disanje, dijareju, bolove u zglobovima...

    Pržena hrana – bogata je trans mastima.

    Margarin – može uzrokovati metabolički disbalans zbog velikog broja trans masti i hidrogenizovanih ulja.

     634
  • Kako na zdrav način kontrolisati glad?

    Kako na zdrav način kontrolisati glad?

    Hrana je jedna od najvećih zadovoljstava, naročito kada pažljivo birate namirnice. Kako na zdrav način kontrolisati glad? Imamo nekoliko saveta za vas.

    Naučite da odredite osećaj istinske gladi i dajte sve od sebe da jedete samo kada ste gladni.

    Pazite na činjenicu da ponekad emocije izazivaju potrebu za hranom. Ukoliko jedete jer ste pod stresom, vodite računa da ne preterate.

    Uživajte u svakom obroku. Nemojte obavljati druge poslove istovremeno.

    Sat vremena nakon jela obratite pažnju na to kako se osećate. Da li ste pod pritiskom, da li imate osećaj nadutosti ili ste prilično letargični? Obratite pažnju na to kako se osećate posle konzumiranja određenih namirnica. Slušajte svoj organizam, od njega možete mnogo toga naučiti.

    Pijte dosta vode.

    U ishranu ubacite što više svežih namirnica. Smanjite konzumiranje prerađene hrane, kao i unos šećera.

     1036
  • Riblji restoran - Priča

    Riblji restoran - Priča

    Menzulana - Kuća sagrađena u osamnaestom veku kao tipična vojnograničarska zgrada: četvorougaona osnova, visok, strm krov, jednostavna fasada bez ukrasa, debeli zidovi, visoki ozidani dimnjaci. Krov je na četiri vode pokriven biber crepom. Ova zgrada je verovatno bila u sastavu Vojne kasarne koja je postojala u Novim Banovncima od 1730. godine i služila je kao poštanska stanica.

    Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica broj 201/73 od 30. 21. 1976. godine ova je lokacija proglašena za spomenik kulture.

    U spomenik kulture uselila se Priča. I to ne bilo kakva, već Priča o ribljoj čorbi, za koju Slavko i Branka Savić, vlasnici "autorskih prava", garantuju da će se dopasti njihovim gostima. I to, pre svega, zbog posve originalnog enterijera u kojem je svaki detalj nameštaja i dekora ili skinut s nekog tavana, ili izvučen iz bakinog ormana, ili "hand made by Slavko & prijatelji", pa je za opis ovog neobičnog restorana najbliža istini formulacija: etno restoran u retro stilu. Kao i u svim sličnim pričama, u kojima je glavna ideja da prostor što više zadrži svoju autentičnost, i u ovoj je prisno i toplo, skromno i jednostavno ali lepo. I ovde se od gostiju naprosto očekuje da budu opušteni, kao kod kuće, i da ulaskom u Priču zaborave na vreme, za kojim časovnici u najstarijoj kući u Banovcima ionako odavno ne jure. Dok se gosti odomaćuju, hvataju muzičke signale s radia, model 1955, u debeloj hladovini, iza prozora sa uštirkanim bakinim firangama, počinju polako da osećaju mirise koji dopiru iz otvorene kuhinje, kao nagoveštaj uzbudljive gastronomske priče koju će umeti da isprati i neko vino "po meri".

    U Priči o ribljoj čorbi, sasvim normalno, glavna uloga je dodeljena ribi, a ona je u Priči za priču: uvek sveža i majstorski pripremljena, jer do Dunava je tu kao kad bi malo više zabacio pecaroški štap. A i Slavko ima svoju vezu na reci - rođenog brata koji ne samo da ume da lovi, već i da priprema šampionske riblje čorbe bez kojih ne treba ni počinjati ručak u Priči, čak i kada vam riba nije najomiljenija hrana. Uz riblju čorbu i rečnu ribu na razne načine, obavezni deo svakodnevnog menia je i nadaleko najbolji riblji paprikaš sa domaćim rezancima ili kačamakom, zaliven nekim od dobrih domaćih vina.

    Za one koji su više klasično orijentisani i ne baš spremni da eksperimentiš u - iznenađenje! U Priči se sprema i najbolji roštilj, jer Slavko se od dvanaest godina koliko je živeo u Francuskoj, osam godina bavio ugostiteljstvom i to kao vlasnik nacionalnog restorana "Fontana" u Strazburu. Po svom povratku u Banovce, otvorio je riblji restoran "Krokodil", ali ga je posle par uspešnih godina rat zatvorio. I evo Slavka po treći put u ugostiteljstvu, u svojoj Priči koju, ko zna zašto, tako uporno i s toliko entuzijazma želi da ispriča svojim gostima. I da već koliko sledeće godine siđe na Dunav i tu na najlepšem mestu u Banovcima napravi pravu dunavsku Priču. Do tada, Banovci će, ušuškani uz najveću evropsku reku, za mnoge postati nova zanimljiva turistička destinacija nadomak Beograda. Da čisto, lepo i prijateljsko malo mesto konačno uđe u turističke vodiče, doprineće na svoj način i ova Priča. Slavkova i Brankina Priča o kojoj se već nadaleko govori.

     23665
Kako da se osvežite tokom nesnosnih vrućina?! Znam, najlakše je otići na more i brćkati se do mile volje ili pijuckati hladne koktele u bazenu. Ali kako odmori ne mogu…
20238
Evo kako da brzo i lako spremite krem koji će sasvim sigurno obradovati najmlađe i biće odličan sastojak za svaki doručak, palačinke, užinu...
7256
Postoji veliki broj načina kako dobro iskoristiti voće koga ima u izobilju tokom proleća, leta i jeseni a toliko nam nedostaje kada padne sneg ili mu jednostavno sezona prođe. Evo…
13912
Kuglof sa kokosovim brašnom i čokoladnim komadićima možete poslužiti vašim prijateljima i najbližima, posle ručka, uz kafu ili čaj.
11537
Pitate se šta možete uraditi sa starim hlebom, pa predivne prezle koje možete kasnije koristiti u mnogim receptima.
7063
Ljutenica sa šargarepom i belim lukom je nezaobilazna zimnica za sve one koji vole ljutu hranu. Uživajte!
49378