• Ulje sandalovine i njegova višenamenska upotreba

    Ulje sandalovine i njegova višenamenska upotreba

    Ulje sandalovine poznato je po svom slatkastom mirisu i često se koristi kao osnovni sastojak parfema i kozmetičkih preparata. Tradicionalno, ulje sandalovine je deo verske tradicije u Indiji i drugim zemljama istočne Evrope. Drvo sandalovine smatra se svetim. Koristi se u raznim verskim obredima uključujući venčanje i rođenje. Jedno je od najskupljih eteričnih ulja koja su danas dostupna na tržištu. Da bi se dobilo najviše koristi od ovog eteričnog ulja, drvo sandalovine mora da raste najmanje 40-80 godina pre nego što se koreni mogu sakupiti. Starije, zrelije drvo sandalovine obično proizvodi eterično ulje sa jačim mirisom. Istraživači su otkrili da je glavno jedinjenje sandalovine – alfa-santalol odgovorno za uticaj na pažnju i raspoloženje. Smanjuje i upale i blage iritacije kože poput površinskih rana, bubuljica, bradavica ili čireva. Korišćenje ulja od sandalovine u proizvodima za negu kože je uobičajeno. Možete ga koristiti i kao dodatak balzamu za kosu. Dodavanjem samo par kapi sprečićete perutanje kože glave.

     158
  • Đumbir - zamena za aspirin

    Đumbir - zamena za aspirin

    Imajte uvek na umu rizike usled konzumiranja aspirina: problemi sa jetrom i bubrezima, čirevi, zujanje u ušima, pa čak i moguć moždani udar usled preterane upotrebe. Većina ljudi smatra đumbir idealnmim lekom usled problema sa bolovima u stomaku, ali zaboravlja na njegove druge brojne prednosti.

    Sadrži 12 antioksidantnih jedinjenja koji su jači od vitamina E. Značajni su u borbi protiv slobodnih radikala u vašem telu. Posebno su dobri za rad srca.

    U jednoj studiji, istraživači su podelili 40 ljudi u dve grupe. Polovina je bila potpuno zdrava, a druga polovina imala je istoriju bolesti vezanih za koronarne arterije. Jedna grupa je primala placebo, a druga je konzumirala pet grama đumbira svakodnevno. Posle četiri nedelje, oksidacija je smanjena za 18 odsto u "zdravoj grupi", a za 23 odsto kod onih sa istorijom srčanih oboljenja.

    Đumbir takođe razređuje krv, pa je značajan u borbi protiv formiranja krvnih ugrušaka i deluje na sličan način kao aspirin. Napravite čaj od đumbira u samo pet koraka:

    1. Kuvajte četiri šolje vode u šerpi.

    2. Iseckajte malo svežeg korena đumbira na tanke kriške.

    3. Dodajte đumbir u ključalu vodu.

    4. Pokrijte ga, smanjite temperaturu i kuvajte 15-20 minuta.

    5. Procedite čaj i dodajte meda i limuna po ukusu.

    Uživajte u zdravom i toplom napitku.

     2199
  • Sočna priča o sokovima

    Sočna priča o sokovima

    Mnogi ljudi investiraju u sokovnike, jer postoje tvrdnje da su voćni sokovi neverovatno zdravi. Dok se ne može osporiti da jesu zdravi, neke od stvari koje se pričaju o prirodnim sokovima su previše dobre da bi bile istinite.

    Par dana života na sokovima, bez hrane čisti organizam - ne postoji dovoljno dokaza da je ova tvrdnja utemeljena na istini. Zdrava jetra i bubrezi će raditi svoj posao šta god vi odlučili da uradite sa svojim režimom ishrane.

    Sokovi vode gubitku kilograma - pošto kilogrami i njihovo gubljenje zavise od broja kalorija koje unesete, a ne da li su one u čvrstoj ili tečnoj formi (zapravo, veća je verovatnoća da ćete slučajno uneti više nego što treba, jer ne obraćate pažnju na tečne kalorije).

    Vitamini i minerali se lakše apsorbuju iz sveže ceđenog soka nego iz čvrste hrane - ne postoje studije koje to potvrđuju.

    Sveže ceđeni sokovi su dobar način da unesete dodatno voće i povrće u svoju ishranu, ali pazite da ne preterate sa količinom, zbog fruktoze koja se može negativno odraziti na kilažu.

     1012
  • Selen - idealan detoksikator!

    Selen - idealan detoksikator!

    Lisnata višegodišnja biljka – selen – izuzetno se vrednuje širom sveta. Naučnici i botaničari još uvek vode debate koje se tiču porekla ove biljke. U zavisnosti od predviđene upotrebe, različiti delovi mogu se koristiti u salatama, supicama, čorbama, kao začini, aromatični sastojci... Sadrži značajne količine kvercetina, što je prirodni inhibitor histamina, pa tako utiče na ublažavanje alergijskih simptoma. Smanjuje nadimanje i povoljno utiče na iritaciju creva. Poboljšava zdravlje bubrega jer deluje i kao diuretik. Stimuliše uriniranje ali ne dovodi do gubitka elektrolita stoga detoksira telo bez rizika od dehidracije.

     187
  • Osnovne karakteristike tradicionalne libanske kuhinje

    Osnovne karakteristike tradicionalne libanske kuhinje

    Libanska kuhinja fokusirana je na biljke, začine i teške soseve. Mint, peršun, origano, beli luk, muskantni oraščić i cimet su neretko glavni sastojci brojnih jela. Hleb se služi uz skoro svaki obrok i presudan je za libansku ishranu jer označava život. Humus, pirinač i meso umotani u listove grožđa, pire od brašna, vruće i hladne salate, morski plodovi na žaru su među najpopularnijim jelima. Baklava je omiljeni tradicionalni dezert. Arak - bezbojno alkoholno piće napravljeno od anisa, takođe nazvano i kao Lionovo mleko, najčećše se služi uz dezert. Arapi su poznati po svom gostoprimstvu, čak iako vaša poseta nije bila najavljena. Ručak, najvažniji obrok, obično se služi u 14 časova. Najpre se služi meze - topli hleb, humus, sirevi, masline... Nakon glavnog jela, obično se služi baklava ili činija svežeg voća. Odrasli obično uživaju u pivu, vinu ili araku, dok deca piju limunadu ili sok od sveže ceđenog voća.

     1136
Jela bazirana na soji su izuzetno zdrava, a zašto da ne, i ukusna. Ovu namirnicu ne treba da izbegavaju čak ni ljubitelji mesa. Naravno, pohovani odresci od soje ne treba…
19539
Meso japanske prepelice pomalo potseća na meso divljači - tamno je, slatkasno i naravno veoma ukusno. Počastite sebe, svoju porodicu ili prijatelje ovim specijalitetom i uživajte uz muziku Zvonka Bogdana,…
21213
Ako želite da malo promenite nešto u svakodnevnoj pripremi hrane, ili da iznenadite prijatno vaše goste sa nekim novim specijalitetom, isprobajte recept za hrskave prepelice.
20718
Krem supa od karfiola je veoma ukusna i hranljiva, u letnjim danima vam može zameniti ceo obrok.
16165
Uvek se pitamo šta uraditi sa gomilom kuvanih jaja koji nam ostanu posle Uskrsa??? Dobro,Uskrs je odavno prošao,ali u ovom receptu ću Vam objasniti kako da iznenadite Vaše goste sa…
12780
Kada sam prvi put čula za gulaš sa pivom prvo mi je prošlo kroz glavu da je to nešto penasto i gorko...nikako ukusno, ali kada sam ga probala momentalno sam…
24623