• Kako odabrati kvalitetnu ručnu mutilicu?

    Kako odabrati kvalitetnu ručnu mutilicu?

    Većina profesionalnih kuvara ima više od jedne ručne mutilice u svojoj kuhinji. Mućenje belanaca, na primer, može izgledati kao naporan i dug proces pa u tom slučaju svi češće koristite mikser, ali ukoliko se odlučite za ručnu pripremu, tekstura kreme biće mnogo drugačija. Prilikom odabira mutilice, vodite računa da okrugli kraj sa žicama bude što veći - jer će mućenje ići mnogo brže. Osetljivije i fleksibilnije žice su jedna od karakteristika koje morate imati na umu, kao i što čvršća drška. Vrsta materijala je uglavnom estetska karakteristika, ali profesionalni kuvari uglavnom preferiraju nerđajući čelik.

     922
  • Koje je optimalno vreme za večeru?

    Koje je optimalno vreme za večeru?

    Kada se suočite sa ovim pitanjem, treba uzeti u obzir dva velika faktora - kada je bio ručak i kada je vreme za spavanje?

    Četiri sata nakon ručka dovoljno je vremena da se stomak isprazni i da nesmetano možete da sebi priuštite novi obrok. Ako je pauza između ručka i večere duža od četiri sata, ne bi bilo loše da ubacite užinu pre večere.

    Gravitacija baš i nije uvek prijateljski nastrojena i ne volimo je previše (npr. kad se pentramo uz neko strmo brdo), ali naš stomak voli gravitaciju, jer ona pomaže varenju. Dobro pravilo je da ne treba jesti u okviru od sat vremena pred spavanje. Inače, ideja da se sva hrana koju pojedete nakon izvesnog vremena (npr. 6 popodne) sva hrana pretvara u mast je pogrešna.

    Ako ste i posle večere gladni, možete uzeti neku užinicu (ako imate više sati do polaska u krevet), a ako vam je dosadno i želite da grickate nešto, zapamtite, hrana ne treba da bude razbribriga.

     1132
  • Najlakši način ceđenja limuna, bez koštica

    Najlakši način ceđenja limuna, bez koštica

    Youtube je koristan izvor mnoštva zanimljivih informacija, a ovog puta naleteli smo na metod ceđenja limuna, toliko jednostavan metod da je neverovatno da se neko već nije setio toga.

    Ne treba vam ništa osim noža, ne prljate nikakve sudove, niti vam treba posuda u kojoj ćete držati limun kasnije. Pritom, on se ne suši, niti ćete baciti ijedan deo.

    Pogledajte video i probajte i sami ovaj metod.

     12282
  • Prednosti zelenih jabuka

    Prednosti zelenih jabuka

    Zelene jabuke imaju nekoliko prednosti u odnosu na sve ostale. Započnite jutro ovom poslasticom pre svakog doručka, osetićete brojne promene. Možete ih dodavati i u salate, šejkove, praviti sokove... Evo nekoliko razloga zbog kojih je važno da ih uvrstite u svakodnevnu ishranu.

    1. Zelene jabuke imaju visok sadržaj vlakana koji utiču na "unutrašnju" ravnotežu i jačanje metabolizma. Bogate su polisaharidima i ligninom koji su od vitalnog značaja za zdravlje debelog creva. Sadrže velike količine gvožđa koje povećava nivo kiseonika u krvi, ali tu su i bakar, cink, mangan i kalijum koji jačaju vaš metabolizam. Ukoliko se osećate umorno ili primetite pad energije, ne ustručavajte se, pojedite jednu zelenu jabuku.

    2. Ukoliko uvrstite makar dve zelene jabuke u vašu svakodnevnu ishranu smanjićete nivo šećera u krvi, snizićete nivo holesterola i istovremeno optimizovaćete zdravlje jetre.

    3. Mnogi isključuju zelene jabuke iz ishrane zbog njihove fruktoze. Međutim, zelene jabuke sadrže pektin koji pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi.

    4. Ukoliko patite od artritisa ili artroze - zgrabite zelenu jabuku odmah! Osetićete promene.

    5. Zelene jabuke povećavaju nivoe vitamina K koji pomaže telu u borbi protiv infekcija i prehlada.

     1111
  • Najpopularniji evropski festivali piva

    Najpopularniji evropski festivali piva

    PIVO JE DOKAZ DA NAS BOG VOLI I DA ŽELI DA BUDEMO SREĆNI, verovatno je najpoznatiji svetski citat o pivu.
    I da, nije daleko od istine.

    Zato i ne čudi što se širom sveta organizuje na stotinu festivala posvećenih ovom piću.
    Mi vam predstavljamo nekoliko lakše dosegljivih - pa evo liste najboljih festivala piva u Evropi:

    -Belgijski vikend piva
    Održava se u glavnom gradu, Briselu i na meniju je oko 225 vrsti piva. Ne čudi što se jedan od najboljih festivala piva, jer je upravo ova država začetnik proizvodnje voćnih piva, ali i ova "regularna" važe za izuzetno kvalitetne. Festival se održava u septembru, a zanimljivo je to što se uz piva uglavnom služi domaći sir trapist.

    -Veliki britanski festival piva
    Ovaj pivopijski festival se održava u Londonu, uglavnom početkom avgusta i nudi više od 800 vrsti piva iz čitavog sveta! I flaširanog, i točenog. Po zvaničnoj statistici, tokom festivala se popije 165.000 litara piva, a već je tradicija da se prvog utorka festivala dodeljuje "prestižna" nagrada - za Najvećeg pivopiju.

    -Pilsner fest
    Češka je već neko vreme pravi raj za pivopije, jer osim kvaliteta, nudi i vrlo pristupačne cene, pa ne čudi što se jedan od boljih festivala piva održava i u Pragu, i to uglavnom početkom oktobra. Traje samo dva dana, ali obećava nezaboravnu zabavu uz dobro pivo, hranu i lokalnu muziku. Pola litre pilsnera možete kupiti i za jedan i po evro!

    -Stokholmski festival piva i viskija
    Ko kaže da i Skandinavci nemaju dobra piva? No oni su odlučili da ubiju dve muve jednim udarcem i u isto vreme organizuju festival koji slavi i pivo, ali i viski. Održava se krajem oktobra i traje oko dve nedelje. Dakle, dovoljno vremena da se stanovništvo dovoljno proveseli, zagreje i pripremi za dolazak duge, hladne, skandinavske zime.

    -Oktoberfest
    Mislimo da nije potrebno posebno predstavljati ovaj minhenski festival piva. Sa svojih šest miliona posetilaca, važi za najmasovniji festival festival ove vrste na svetu, ali ga krasi i duga tradicija. Naime, prvi put je održan davne 1810. godine. Kao što već verovatno i znate, piva se često toče u krigle od jednog litra, i u njega se uglavnom služe i tradicionalne bele bavarske kobasice sa žutim senfom. Nek vas ime ne zavarava - Oktoberfest se uglavnom održava krajem septembra.

     271
Dobila sam neke predivne šljive od komšinice i nisam znala šta da radim sa celom kesom pošto su već bile poprilično zrele. Setila sam se bake koja je pravila neki…
Teletina sa sosom od pečuraka se prosto topi u ustima. Kombinacija slaninice i vina daje poseban šmek mesu. Možete služiti uz testeninu ili bareni krompir.
23840
Brzo, lako jednostavno, preukusno :)
7232
Predivna aromatična supica od zapečenog povrća. Povrće pripremljeno na ovakav način dalje poseban šmek čorbici!
14621
Ukoliko vam ostanu belanca i ne znate šta ćete sa njima evo predivne ideje! Nećete pogrešiti, predivno je!
4008
Parfe (Parfait) je reč francuskog porekla koja označava desert serviran u slojevina u visokoj staklenoj čaši. Sloj voća, sloj šlaga ili sladoleda, sloj voća... i sve tako dok se čaša…
25653