• Veza između ishrane i bolesti očiju

    Veza između ishrane i bolesti očiju

    Bolesti očiju su jedan od vodećih uzroka trajne nesposobnosti za rad. Problemi sa očima se dešavaju u zrelijem životnom dobu i odgovarajuća ishrana može da spreči ili ublaži neke od njih.

    Katarakta se javlja kada su proteini u očnom mišiću oštećeni. Ti proteini su zaduženi za jasan vid i kada se oštete, sočivo postane zamućeno. Ovo oboljenje se najčešće tretira operacijom.

    Slabljenje očnog mišića usled starenja se dešava kada ćelije u oku odumiru. Kada se ovo desi, vid više nije jasan, i ne vide se detalji predmeta. Za ovaj problem ne postoji lek, ali odgovarajuća ishrana može da uspori pogoršanje.

    Šta je ishrana za zdrave oči? Hranljive materije zadužene za zdravlje oka jesu vitamini C i E, karotenoidi, beta karoten, lutein, omega 3 masne kiseline, cink, vitamini B6, B9 i B12. Antioksidanti, posebno lutein, pomažu u sprečavanju taloženja štetnih materija u retini, što smanjuje rizik od razvijanja slabog očnog mišića. Na isti način reaguje i kompleks vitamina B.

    Namirnice koje treba jesti:

    Tamno zeleno povrće poput spanaća (lutein, vitamin E)

    Žuto i narandžasto voće i povrće (beta karoten)

    Inćuni, haringa, losos, sardine, pastrumka, tuna i bela riba (omega 3 masne kiseline)

    Junetina, jaja, jagnjetina, mleko, kikiriki, svinjetina i integralne žitarice (cink)

    Citrusi, zeleno lisnato povrće, džigerica, pečurke, orašasto voće i grašak (folna kiselina)

    Banane, piletina, riba, džigerica, krompir (vitamin B6)

    Mlečni proizvodi, jaja, meso, morski plodovi (vitamin B12)

    Ishrana bogata rafinisanim ugljenim hidratima, poput belog pirinča, belog hleba i testenine može povećati rizik od slabljenja očnog mišića.

     1132
  • Povrće i voće bogato vodom

    Povrće i voće bogato vodom

    Ako ste ikada uživali u zalogaju lubenice i poznat vam je njen osvežavajući, sočan ukus, onda bi trebalo da znate da sadrži 92 odsto vode, kao i jagode. Malina, ananas, šljive, breskve, narandže, brusnice, kajsije i borovnice se takođe nalaze u ovoj grupi. Ostalo voće ima našto manje vode – u rasponu od 81 do 84 odsto, a tu spadaju jabuke, višnje, grožđe i kruške.

    Krastavci prednjače sa 96 odsto vode u svom sastavu, u odnosu na celer, paradajz, karfiol, spanać, brokoli koji sadrže nešto manji iznos.

    Više od polovine ukupne telesne težine čini voda. Elektroliti, kao što su natrijum i kalijum moraju se rastvoriti u vodi pre nego što mogu izazvati kontrakcije mišića i nervne impulse. Voda pomaže u regulaciji telesne temperature, štiti vaš mozak, zglobove, transportuje hranljive materije...

    Gubitak od samo 2 do 4 odsto vode u telu smanjuje mišićnu snagu i izdržljivost.

     392
  • Lavanda

    Lavanda

    Iako većini na prvu pomisao lavande prvo padnu na pamet parfemi, sapuni, eterična ulja i osveživači prostorija, ova aromatična biljka plavičastih listova se itekako može koristiti i u kuhinji, kao začin u raznim mediteranskim jelima i poslasticama. Lavanda (lat. Lavandula angustifolia) je višegodišnja, polužbunasta biljka iz porodice usnatica. Postoji oko 30 podvrsti lavande, najviše se gaji u Francuskoj, a njeni listovi slatkastog, cvetnog ukusa mogu se osušiti i obogatiti ukus raznih letnjih supa i salata, a neki je koriste čak i za začinjavanje mesa, pogotovo roštilja. Odlično se kombinuje sa ruzmarnom i limunovim sokom. Posebno su ukusni sladoledi i džemovi od ove izuzetno aromatične biljke. Ali nije samo prijatan miris i ukus ono što krasi lavandu, dokazano je da deluje umirujuće, pospešuje san, umanjuje napetost i anksioznost, a redovna upotreba može u ishrani može smanjiti grčeve i nadutost u stomaku.

     1509
  • Svež espreso uvek i svuda? Moguće je, uz ovu spravicu!

    Svež espreso uvek i svuda? Moguće je, uz ovu spravicu!

    Kompanija iz Hong Konga izumela je portabl espreso mašinu koja vam omogućava da uvek sa sobom imate šoljicu sveže espreso kafe.

    Minipreso, kako je ova mašinica dobila ime, koristi ručnu pumpu da bi napravila isti pritisak kao espreso mašina starije generacije. Dve najvažnije stvari kod pravljenja espresa su temperatura i pritisak, a ovaj uređaj može da dostigne i jedno i drugo na odgovarajućem nivou.

    Ova mašinica je velika oko 20 cm, a može se nabaviti po ceni od oko 50 dolara. Ako ste ljubitelj kafe i želite da priuštite kvalitetan espreso u svakom trenutku, ovo može biti prava stvar za vas.

     997
  • Varfarin i ishrana

    Varfarin i ishrana

    Zdrava ishrana može biti pojednostavljena pri konzumiranju leka varfarina kada znate koje namirnice sadrže vitamin K. Neka hrana u interakciji sa ovim lekom - uključujući i voće i povrće, može učiniti varfarin neefikasnim.

    Preporučeni dnevni unos vitamina K je 80mg, a važno je izdvojiti voće koje omogućava 60 odsto ili više dnevnih vrednosti za ne više od tri obroka dnevno. Porcija šljiva je najveći izvor ovog vitamina sa ukupno 129 odsto preporučene dnevne vrednosti.

    Nekoliko plodova ne sadrži vitamin K, a to su mandarine, pomorandže sa izuzetkom grejpfruta koji je veliki izvor ovog vitamina. Voće koje sadrži vitamin K u tragovima: lubenica, jabuka, ananas, banane, trešnje, breskve...

    Zeleno povrće je veliki izvor vitamina K, može pružiti i više od 200 odsto preporučene dnevne vrednosti. Kako bi varfarin kao lek efikasno radio, ne znači da bi trebalo da izbegavate namirnice bogate vitaminom K, već da ih konzumirate u malim količinama.

     1386
Ja ne volim da pohujem hranu zbog velike količine ulja, ali sa druge strane obožavam pohovanu piletinu, tako da sam se oduševila kada sam pronašla ovaj recept. Brzo se sprema,…
64397
St. Honore je svetac zaštitnik pekara i poslastičara u Francuskoj. Ovaj kolač (torta) iako deluje komplikovano, naprotiv nije uopšte. Lako se priprema a veoma je intresantna i ukusna!
6994
Siguran sam da vam se milion puta desilo da vam ostanu belanca.Meni jeste,pogotovo kada pravim kiflice ili štrudle.Ovaj kolač ne samo da je jednostavan ,već je i ukusan a i…
28681
Ako volite proju a želite nešto da izmenite evo dobre ideje! Dodajte masline!
8209
U našoj kući plazma torta često ni ne dočeka deo dekorisanja, često se dešava da je pojedemo kašikom iz činije. Ne volim da koristim živa jaja i zato sam napisala…
135472
Ovo je jako dobar recept u slučaju da vam se jede nešto slatko a nemate strpljenja da spremate, ili vam ne treba veća količina, ili ste dobili nenajavljene goste koje…
20222