• Kako sačuvati zdravo srce

    Kako sačuvati zdravo srce

    Da biste smanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao i da biste smanjili simptome već postojećih oboljenja, pokušajte slediti sledeća pravila.

    Ograničite unos zasićenih masnih kiselina - birajte krtije meso i nemojte jesti kožu sa pečenja. Nemojte konzumirati mesne prerađevine, hranu dinstajte, grilujte, pecite ili kuvajte, a nemojte je pržiti.
    Redovno jedite ribu i hranu biljnog porekla bogatu proteinima, poput soje, pasulja, sočiva i orašastog voća. Jedite sir sa manjim postotkom mlečne masti. Zamenite svoj punomasni jogurt kiselim mlekom koje je manje masno i lakše se vari. Nemojte jesti mnogo margarina, slatkiša i testa.

    Jedite hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama - ulje od lanenog semena i soje.Takođe, svojoj ishrani dodajte orašasto voće, ribu i jaja.

    Ograničite unos natrijuma (soli) - višak natrijuma u organizmu povišava krvni pritisak i otežava rad srca, tako da je korišćenje manje količine soli od one na koju ste navikli blagotvorno za srce. Da bi jelo imalo dodatnu dimenziju, koristite začinske biljke, a ne so.

     1341
  • Kako pravilno popuniti frižider

    Kako pravilno popuniti frižider

    Temperatura i nivo vlažnosti u frižideru variraju,i mada je svaki frižider različit, postoje opšte smernice kojih se treba pridržavati kako bi frižider funkcionisao na najbolji mogući način.

    1. Gornje police su najtoplije, pa na njima treba da stoje namirnice koje nisu preterano kvarljive, poput pića i voća.

    2. Na drugoj polici temperature je niža, a tu je najbolje držati mlečne proizvode i drugu lako kvarljivu hranu.

    3. Ispod toga treba držati lisnato povrće, jer je vlažnost vazduha tu sasvim odgovarajuća i povrće će ostati hrskavo i sveže. Takođe, ovo je odlično mesto i za sir.

    4. Poslednja polica je najbolja za meso i morske plodove, iz dva razloga – temperature je najniža, a ako se desi da voda iz mesa počne da curi, ispod nema ničega što bi moglo biti kontaminirano.

    5. Puter čuvajte u zatvorenom odeljku, jer veoma lako skuplja mirise.

    6. Začinsko bilje treba držati u vratima, gde je temperatura malčice viša nego u ostatku frižidera.

     3450
  • Kako se rešiti „zujanja" u ušima?

    Kako se rešiti „zujanja" u ušima?

    Tinitus ili zujanje u ušima u većini slučajeva traje samo nekoliko minuta. Zvuci koje čujete u nekim slučajevima mogu biti hronični, zbog čega utiču na koncentraciju i spavanje. Najčešći uzrok za ovakvo stanje je nedostatak vitamina B12. Ponekad je uzrokovano i infekcijama, nagomilanim voskom, blokadama u ušnom kanalu ili povredama. Univerzitet u Merilendu navodi razlog može biti povezan sa konzumiranjem antibiotika, alkohola ili kofeina. Ponekad su u pitanju visok krvni pritisak ili anemija. Vašem telu je neophodan vitamin B12 čiji nedostatak utiče i na nivo crvenih krvnih zrnaca. Meso i mlečni proizvodi su najveći izvor ovog vitamina.

     1585
  • Majčinom dušicom protiv kašlja

    Majčinom dušicom protiv kašlja

    Esencijalno ulje majčine dušice dobija se iz njenih listova i često se koristi kao prirodan lek za kašalj. U jednoj studiji, kombinacija majčine dušice i bršljana doprinela je ublažavanju kašlja kao i drugih simptoma akutnog bronhitisa. Sledeći put kada osetite bolove u grlu ili stezanje u grudima, ukoliko nemate ulje, pokušajte sa čajem od majčine dušice.

     674
  • Zašto je važan crveni luk?

    Zašto je važan crveni luk?

    Crveni luk je od davnina poznat i priznat prirodni antibiotik i antipiretik.

    Ukoliko dnevno žvaćete crveni luk 3-8 minuta, vaša pljuvačka može biti gotovo sterilna.

    Utiče na rad respiratornih organa, može umiriti kašalj i pomoći kod prehlada, gripa i bronhitisa.

    Poboljšava apetit, ubrzava i reguliše varenje i uklanja tegobe poput zatvora i nadutosti.

    Crveni luk ubrzava izbacivanje otrova iz organizma, pomaže u lečenju reumatotiodnog artritisa.

    Poznat je kao efikasan čistač krvi, "ubica" bakterija i bacila i važan za zdravlje štitne žlezde.

    Crveni luk sadrži alicin, organsko jedinjenje sumpora odgovorno za njegov miris i ukus. Osim toga on pruža zaštitu od upala, alergija, bakterija i tromboze. Omogućava pravilan rad srca i sprečava simptome dijabetesa.

     830
Bliži se žuta jesen a uz nju idu i žute, fine, bundeve. Dobre su i kada se jednostavno zapeku u rerni prelivene šećerom. Još ako su i same slatke da…
6009
Zašto dečija? Zato što se tako jednostavno sprema da je praktično mogu spremiti i đaci-prvaci. Provedite zabavne trenutke sa svojim mališanima u obučavanju kako da spreme ovu jednostavnu a ukusnu…
17609
Dosadio Vam je šlag iz kesice?! I meni je pa sam rešio da ga malo, ali samo malo, "začinim", da ne kažem "zavanilišem" :)
4521
Testenine ili paste uvek ima u kući. Uglavnom se sprema uz razne soseve ili prelive ali ovaj put sa Vama sam rešio da podelim recept za spremanje salate. Iako je…
20946
Leto je na izmaku ali se piletina kao i sveža salata mogu uvek pronaći. Lagano jelo koje vas može osvežiti u svakom trenutku. Dobar recept ako pokušavate da smršate, na…
15111
Sjajno predjelo koje odlično "paše" uz puter ili kajmak a, zašto da ne, i uz med, džem ili domaći pekmez. Ako pretekne može se poslužiti i uz glavno jelo a…
8812