• Hrana i kultura: Novi Zeland

    Hrana i kultura: Novi Zeland

    Zemlja u kojoj imate sve: od snežnih planinskih vrhova, preko smaragdnih pašnjaka, do brojnih jezera i plaža. Maori su sa pažnjom i strpljenjem godinama negovali i uzgajali sorte kukuruza, paprati, brojnih začina koji su vremenom ušli u svakodnevnu upotrebu uz obilje ribe, morskih plodova, različitih sorti ptica i drugih specijaliteta. Hleb, kolači, peciva su obavezni uz čajanke. Jagnje je omiljeno meso, a riba i plodovi mora uz sveže voće i povrće čine ishranu Novog Zelanda posebnom. Godišnje, po glavi stanovnika, pojede se do 100 kg maslaca i 65 kg sira. Doručak je uticaj britanske tradicije, a večera je najvažniji obrok. Tradicionalne bombone koje se služe i uz sladolede su njihov omiljeni dezert. Pavlova je najpoznatiji tradicionalni dezert, a čine ga puslice, šlag i voće. Ime je dobio po poznatoj ruskoj balerini.

     1852
  • Restoran "Sneki"

    Restoran "Sneki"

    Riblji restoran "Sneki", Beli breg selo Kajtasovo, smešten je na obali staroga Karaša, okružen je šumarcima koji izranjaju iz peščanih duna Deliblatske Peščare na pola puta od Kovina do Bele Crkve. Udaljen na svega nekoliko kilometara od obala Dunava i kanala Dunav-Tisa-Dunav u svako doba godine obiluje svežom, rečnom, ribom izvanrednog kvaliteta.

    Riblji restoran "Sneki" okružen je velikim pojasom uredno podšišanog travnjaka sa puno primera starih, banatskih, poljoprivrednih oruđa koji doprinose celokupnoj atmosferi i vraćaju posetioca u prošla vremena. Tu su i skuplture srna i jelena kojih u šumarcima oko restorana ima u izobilju a na velikom travnjaku nalazi se dečije igralište i teren za košarku na kojima će mališani, sasvim sigurno, uživati pre i posle ribljih specijaliteta.

    Na meniju ribljeg restorana "Sneki" uvek ćete naći izvrsnu riblju čorbu ali i sjajan riblji paprikaš, začinjen tako da se lako može osetiti iskustvo i tradicija u spremljanju ribljih specijaliteta.

    Svaki gost biće uslužen fenomenalnom ribljom paštetom dok se na ribljem meniju nalaze šaran, som, kečiga i smuđ. Kažu da su posebno poznati po dimljenom šaranu pa nas tako ne iznenađuje veliko prisustvo gostiju iz svih obližnjih gradova (Bele Crvke, Kovina, Smederava, Pančeva, Beograda itd.) pa nije loše da pre posete tokom vikenda pozovete radi rezervacije.

    Ako ste u blizini nemojte propustiti priliku da obiđete riblji restoran "Sneki" i uživate u ribljim specijalitetima a svim puticima koji putuju na relaciji KOVIN - VRŠAC toplo preporučujemo da se zaustave makar na kafici i uživaju u predivnom ambijentu i pejsažu Deliblatske peščare.

    Radno vreme restorana je svakoga dana od 12h do 22h osim ponedeljka!

     12013
  • 10 razloga zbog kojih bi trebalo da konzumirate rotkvice!

    10 razloga zbog kojih bi trebalo da konzumirate rotkvice!

    Rotkvice su diuretik, što znači da utiču na povećanu proizvodnju urina. Čisti bubrege i sprečava urinarne infekcije.

    Važe za detoksikatore. Bogate su vitaminom C, folnom kiselinom i dobar su izvor kalijuma što je povezano sa sniženjem krvnog pritiska.

    Pomažu u regulisanju apsorpcije šećera u krvi.

    Voda u rotkvicama održava kožu hidriranom.

    Rotkvice smanjuju telesnu temperaturu i efikasne su u borbi protiv brojnih upala.

    Koriste se kao efikasan tretman za ujede od insekata.

    Poboljšava varenje i obezbeđuje pravilno apsorbovanje hranljivih sastojaka iz namirnica koje konzumiramo.

    Zbog visokog nivoa vitamina C, rotkvice jačaju imunis sistem.

    Trebalo bi istaći i njihov doprinos u stvaranju kolagena, esencijalnog za jačanje krvnih sudova.

    Rotkvice su posebno korisne za pravilno funkcionisanje jetre i žučne kese.

     721
  • Zašto je bolje piti kafu bez šećera?

    Zašto je bolje piti kafu bez šećera?

    Oni koji svakodnevno konzumiraju kafu bez šećera imaju povećanu memoriju u odnosu na druge. Ako želite da zaštitite svoje srce, sa kafom ne možete pogrešiti, dokazano je! Svakodnevnom konzumacijom možete eliminisati neke od glavnih uzročnika brojnih srčanih oboljenja. Kofein jača metabolizam i sprečava masti i holesterol da zapuše arterije i uzrokuju ozbiljnije probleme kao što su moždani ili srčani udar. Pokazalo se da kafa bez šećera može povećati fizičke performanse za oko 11 do 12 odsto. Utiče na nivo adrenalina koji je povezan sa boljom koncentracijom i refleksima. Igra ulogu i u podizanju energije. Poboljšava proces sagorevanja masti, a zahvaljujući antioksidantima štiti telo od slobodnih radikala.

     1552
  • Najnezdraviji doručak na svetu

    Najnezdraviji doručak na svetu

    Jeste li nekad čuli da morate potpisati dokument koji potvrđuje da vam je jasno da je to što radite opasno po zdravlje pre nego što sednete da jedete? Ako ne, sigurno niste bili u kafeu Bear Grills.

    Ovaj kafe u severnoj Engleskoj služi najnezdraviji doručak na svetu. Ovaj obrok se zove Hibernator, ima 8000 kalorija i sastoji se od 4 pržena jajeta, 8 parčadi slanine, 8 kobasica, 4 uštipka od krompira, omleta sa sirom, 4 vafla, 4 parčeta tosta, 4 prženice, 4 parčeta krvavice, dve kutlače pasulja, paradajza i pečuraka i ogromne porcije pomfrita. I kao šlag na tortu, uz njega ide litar milkšejka.

    Ovu grdosiju od doručka pokušalo je da savlada oko 20 ljudi, ali niko od njih nije uspeo da dovrši čitavu porciju.

     3134
Krckave, slatke, neodoljive puslice :) Možete ih praviti obične bele, a možete ih obojiti, posuti mrvicama u boji, kako god se vama dopada. Ovo je osnovni recept.
22873
Recept za tradicionalni božićni "makoš" ili "bajgla" dobila sam od od prijatelja iz Subotice. Moram da priznam da moj pokušaj nije bio ni izbliza kao original, ali nije se ni…
Ne znate šta više da smislite za doručak? Evo jedne ideje, izgleda predivno a lako se pravi :)
Kada mi neko spomene gibanicu ja se uvek setim moje bake. Njen recept ne znam jer ona ima neke svoje varijante koje samo njoj uspevaju, ali sam i ja konačno…
13043
Kada sam prvi put videla kombinaciju dinje i pršute mislila sam da to nema šanse da bude nešto dobro, ali prevarila sam se! A još bolja varijanta je sa feta…
22181
Za ljubitelje kafe i gorke čokolade, evo predivnih kuglica.
22692