• Zbog ovih stvari vaša kuhinja izgleda neuredno

    Zbog ovih stvari vaša kuhinja izgleda neuredno

    Previše stvari na pultovima ili policama je veliko NE. Nije važno da li ste poređali nekoliko malih uređaja ili dekorativnih predmeta – bitno je kako će se uklopiti u prostor.

    Frižider nije umetnička galerija. Ako je prepun magneta, fotografija, poruka, papira sa receptima – stvara privid dodatnog nereda. Umesto toga, razmislite o plutanoj tabli na koju ćete kačiti sve ostale sitnice koje su suvišne na vašem frižideru.

    Sve sitnice koja vam bespotrebno zauzimaju prostor širom kuhinje poput – otvarača za vino, cediljki, podmetača i slično – odložite u fioku namenjenu isključivo ovakvim i sličnim potrepštinama.

     640
  • Hrana koja pospešuje artritis

    Hrana koja pospešuje artritis

    Artritis može progresovati uz pomoć proteina koji se nalaze u mlečnim proizvodima. Neki ljudi su neovisno od artritisa netolerantni na proteine koji se nalaze u mleku i formiraju antitela na proteine u mleku. Međutim, ne reaguju svi isto, zato eksperimentišite kako biste uvideli koje namirnice utiču na simptome artritisa.

    Zahvaljujući studiji jedne medicinske škole, ustanovljeno je da pržena hrana može pogoršati upalu usled obilja zasićenih masti. Loana Sandon, asistent na Univerzitetu u Teksasu, savetuje prelazak na nezasićene masti. Naglašava upotrebu maslinovog ulja umesto putera, kako bi se ublažili simptomi.

    Prerađeni šećeru u mnogim namirnicama lako mogu izazvati zapaljenje. Izbegavajte konzumiranje belog pirinča, krompira, hleba i krekera koji sadrže prerađene ugljene hidrate.

    Istraživači takođe veruju da neki sastojci u kafi izazivaju reumatoidni faktor, koji kasnije može napredovati u artritis.

    Alkohol ne samo da utiče na funkciju jetre, već i na poremećenu interakciju između drugih organa što potencijalno uzrokuje upalu. Iako istraživanja ukazuju na činjenicu da crveno vino pomaže zdravlju srca, mišića i zglobova, studija iz 2006. Godine na Univerzitetu u Severnoj Karolini ukazuje da prekomerna upotreba alkohola pospešuje razvoj artritisa.

     625
  • Slatki krompir

    Slatki krompir

    Slatki krompir ili batat nema nikave morfološke sličnosti sa krompirom osim što mu nalikuje i što se priprema na isti način. Slatkastog je ukusa i zbog toga i svog izgleda dobio je svoje ime. Možete ga naći u žuto beloj, narandžastoj pa i crvenoj boji. Veoma je bogat beta-karotenom koji pomaže u sprečavanju nekih vrsta karcinoma (pankreas, želudac...). Takođe je bogat kalijumom, vitaminom B6, vitaminom C. Poreklom je iz Južne Amerike ali najveći proizvođać sa oko 80% učešća je Kina.

     15495
  • Kako iseći luk bez ijedne suze – naučnici imaju rešenje!

    Kako iseći luk bez ijedne suze – naučnici imaju rešenje!

    Sumporna jedinjenja oslobođena nakon probijanja ćelijskih zidova luka su ono što izaziva suze. Isto tako, ta sumporna jedinjenja utiču na oštar ukus luka koji svi volimo. Prvo pravilo – što oštriji nož! Zatim ohladite luk u frižideru ili posudi ledene vode najmanje 30 minuta pre seckanja. Nakon sečenja luka na pola, isperite obe strane pod hladnom tekućom vodom. Na taj način uklonićete neke od iritanata. Pokušajte!

     543
  • Grupe namirnica - alat za zdravu ishranu

    Grupe namirnica - alat za zdravu ishranu

    Ishrana je složena stvar, postoje brojni tradicionalni hranljivi sastojci (vitamini, minerali, vlakna, proteini, masti i ugljeni hidrati), plus hiljade drugih sastojaka. Hrana poput brokolija, šargarepe ili jabuka je izuzetno zdrava, ali ishrana koja bi se sastojala samo od njih ne bi bila zdrava. Način ishrane treba da obezbedi raznovrsnost koja vodi zdravlju.

    Grupisanje namirnica u pet grupa treba da nam olakša ova težak posao.

    Proteinska grupa sadrži meso, morske plodove, pasulj, grašak, jaja, orašasto voće, semenke i soju. Ova hrana pruža dovoljnu količinu proteina za normalno funkcionisanje. Ograničite unos industrijski obrađenog mesa poput kobasica, viršli, raznih salama, jer su krcate nitratima i solju.

    Voćna grupa sadrži sveže, konzervisano, zamrznuto ili suvo voće. Iako je izuzetno zdravo, nemojte preterivati sa voćem, jer sadrži dosta šećera i kalorija.

    Grupa povrća sadrži sve vrste povrća, sirovo, kuvano, zamrznuto, konzervisano ili sušeno. Povrće je veoma hranljivo, a sadrži veoma malo kalorija, što znači da ga treba jesti u gotovo neograničenim količinama.

    Grupa u koju spadaju mleko i mlečni proizvodi sadrži namirnice bogate kalcijumom - mleko, sir, pavlaku, jogurt i sl.

    Žitarice (i proizvodi koji se dobijaju od brašna) imaju sopstvenu grupu. One mogu biti rafinisane ili integralne. Pšenica, pirinač, ječam, kukuruz, ovas, spelta i sl. ako su integralni sadrže dosta vlakana, gvožđa i vitamina B. Rafinisanim žitaricama se dodaje vitamin B i gvožđe, ali ona gotovo da ne sadrže vlakna.

    Uravnotežena ishrana obuhvata sve ove grupe, što vodi očuvanju našeg zdravlja.

     1916
Kisela čorba od mlade boranije se lako i brzo priprema a veoma je ukusna i osvežavajuća.
14940
Brzi kolač od višanja volimo svi da jedemo, postoje mnoge varijante, a evo i jedne sa slatkom pavlakom i jogurtom.
35261
Mohito ili po naški sok od nane je veoma osvežavajući i ukusan napitak! Možete ga pripremiti veoma brzo i lako, a popiti još brže i lakše! Ovo je varijanta bez…
23351
U skoro svakom američkom filmu gledam kako spremaju neke pite od tankog prhkog testa pune fila i dugo se već kanim da napravim jednu. I konačno je došao taj dan.…
11190
Pogačice od krompira su veoma ukusne i lako se pripremaju. Napunite ih nadevom koji vam odgovara i oduševićete ukućane i goste.
23888
Brownies su sitni kolačići sa čokoladom koji se veoma brzo i jednostavno pripremaju a prilikom služenja iskoristite svoju maštu. Moji ukućani ih obožavaju uz sladoled od vanile! Uživajte u ukusu…
5750