• Maska na bazi meda za uklanjanje bora - isprobajte!

    Maska na bazi meda za uklanjanje bora - isprobajte!

    Med je prirodni proizvod koji se može koristiti kao osnova za kozmetičke maske. Da li ste znali da može uticati na celokupnu teksturu kože, pa i same bore? Bogat aminokiselinama, enzimima i antioksidansima, med je jedan od najboljih sastojaka za regulisanje pH vaše kože. Zahvaljujući tome što hidrira i obnavlja kožu, mnogi biraju med kao alternativu skupim kremama na tržištu jer se lako kombinuje sa drugim sastojcima.

    Sastojci:

    1 kašika mlevenih badema

    2 kašike meda

    1 kašika soka od limuna

    Priprema:

    Dodajte sve sastojke u činiju i mešajte dok se ne zgusne. Noću, nakon što uklonite šminku sa lica, nanesite masku u tankom sloju. Ako želite, možete je naneti i na vrat i predeo grudi. Ostavite da odstoji 20 minuta, a tokom ispiranja koristite nežne, kružne pokrete. Operite toplom vodom i proceduru ponovite tri puta nedeljno.

     1335
  • Napravite sami eterično ulje!

    Napravite sami eterično ulje!

    Ruzmarin, lavanda, bosiljak, kamilica, kantarion, menta - izbor je na vama! Šačicu biljke po izboru prelijte maslinovim uljem i ostavite da odstoji na toplom i sunčanom mestu minimum tri dana. Nakon toga, smesu procedite kroz filter za kafu i dobili ste eterično ulje!

    Eterična ulja su od višestruke koristi: pojedina pomažu u lečenju brojnih kožnih oboljenja, a koriste se i za čišćenje ili kao osveživač prostora.

     1793
  • Semenke bosiljka za gubitak telesne težine

    Semenke bosiljka za gubitak telesne težine

    Semenke bosiljka idealne su za regulisanje apetita. Pune su antioksidanata, ali sadrže I velike količine vitamina A I K. Lutein koji se nalazi u semenkama poboljšava vid. Da biste ga koristili za potrebe suzbijanja kilograma, potrebno je da smanjite redovan unos kalorija. Dve kašičice semenki bosiljka na 150 ml tople vode ostavite da odstoji 5 minuta. Višak vode izbacite. Konzumirajte pre jela. Smanjiće vam apetit. Ukoliko vam se ne sviđa ukus, dodajte semenke u smutije ili ovsene pahuljice. Semenke bosiljka sadrže beta karoten, kalijum, mangan, kalcijum, magnezijum...

     1830
  • Potencijalno opasni aditivi i hemikalije u hlebu

    Potencijalno opasni aditivi i hemikalije u hlebu

    Kada je u pitanju proizvodnja hleba, aditivi se koriste iz više razloga. Antioksidansi produžavaju rok trajanja, testo dobija željenu strukturu, a zaslađivači pospešuju aromu i omogućavaju zadržavanje vlage. Neke od njih bi trebalo u potpunosti izbegavati jer mogu ozbiljno narušiti zdravlje.

    1. Kalijum bromat je oksidacioni agens koji pomaže bujanju testa, dajući mu veći volumen. Ovaj dodatak može uticati na rad bubrega i štitne žlezde. Kalijum bromat je na listi 65 hemikalija koje mogu izazvati rak, ali je odobren za korišćenje. Izbegavajte hleb koji sadrži ovaj aditiv.

    2. Azodikarbonamid koristi se za radi dobijanja lepše i jače teksture hleba. Odobren je za korišćenje kao dodatak hrani iako je potencijalno kancerogen.

    3. Većini ljudi je poznato da su trans masti opasne za rad srca koje se formiraju u toku delimične hidrogenizacije koja se vrši kako bi hleb bi otporan na oksidaciju i kvarenje. Ukoliko naiđete na oznaku na etiketi za delimično hidrogenizovano ulje, izbegnite kupovinu ovog hleba. Delimično hidrogenizovano ulje prvenstveno se koristi radi produžavanja roka trajanja, štetno je za arterije i povećava sistemsku upalu koja je povezana sa bolestima srca, dijabetesom i moždanim udarom.

    4. Monogliceridi i digliceridi deluju kao emulatori u hlebu, čine pecivo mekšim i poboljšavaju teksturu. Iako nisu štetni po ljudsko zdravlje, znak su proizvodnje industrijske hrane.

    5. Butilovani hidroksianizol je jedinjenje koje se koristi kao konzervans. Sprečava užeglost peciva. Nalazi se na listi hemikalija koje izazivaju rak.

     4529
  • Najzdravija "crvena" hrana

    Najzdravija "crvena" hrana

    Po pravilu, crveno voće i povrće imaju visok nivo vitamina i minerala koji pomažu u pretvaranju ugljenih hidrata, masti i proteina u korisnu energiju za telo. Sadrže antioksidanse koji štite DNK od oksidativnih oštećenja i sprečavaju određene bolesti.

    Paradajz

    Bilo u salatama, sosevima ili kao sok, paradajz ima nisku kalorijsku vrednost i pun je hranljivih sastojaka. Sadrži visok nivo likopena koji je važan u borbi protiv različitih bolesti. Bogat je kalijumom koji podstiče pravilan rad srca. Sadrži vitamin C, koji jača imunitet i utiče na zdravlje kože.

    Crvena paprika

    Sirova, na žaru ili kuvana, izvor je kalijuma koji pomaže varenju, zdravlju srca, a bogata je i vitaminom A koji utiče na bolji vid. Ljute crvene papričice sadrže kapsaicin koji izaziva vrlo jak efekat žarenja jezika i ždrela.

    Crveni pasulj

    Sadrži ogromne količine vlakana, cinka, vitamina B koji su ključni za neurološke funkcije. Dobar je saveznik za održavanje reproduktivnih organa zdravim, kao i za zarastanje rana.

    Jagode

    Novija istraživanja su pokazala da su jagode efikasne za čišćenje zuba u kombinaciji sa sodom bikarbonom. Pored toga, bogate su vitaminom C i kalijumom.

    Maline

    Njihova najveća prednost odnosi se na visok sadržaj vlakana, pored cinka i kalijuma.

    Prilikom kupovine hrane izbegavajte one namirnice koje su veštački obrađivane, u tom slučaju sadrže potencijalno štetne materije kao i druge neželjene aditive poput masti, šećera...

     1602
Sezona je šljiva pa je prava šteta ne izkoristite ovo divno voće. Naravno kolač možete napraviti i od šljive iz kompota.
4367
Odličnan recept!
14255
Ako ste ljubitelji zelenog paradajza za zimnicu, evo i recepta.
34681
Interesantne brze griz kocke sa keksom i slatkom pavlakom.
10495
Veoma ukusna rkem supica od tikvica i šargarepe.
2394
Odlična ideja za užinu ili laganiju večeru.
3814