• Kada ti život da limun, napravi Quatarmizat

    Kada ti život da limun, napravi Quatarmizat

    Teško da postoji piće koje tokom vrelih letnjih dana bolje rashlađuje od limunade - i to su vrlo dobro znali čak i naši preci, još pre par stotina godina.

    Naime, limun, koji je poreklom iz Azije (India, Burma i Kina) je tokom 12. veka našao svoj put do Mediteranske obale i Egipta. Iako mnogi smatraju da se limunada pravila i ranije, prve beleške o ovom napitku je upravo tada napisao persijski pesnik Nasir - I - Khusraw, dok u nekim dokumentima stoji da su Egipćani u tom periodu prodavali ceđeni limun pomešan sa šećerom, i da su to piće nazivali - Quatarmizat.

    U mnogim arapskim knjigama iz 13. veka se sirup od limuna spominje kao odličan dodatak kolačima, dok su Mongoli voleli da piju ovo piće od limuna i šećera, ali sa dodatkom alkohola.
    Do 17. veka, recept limunade se proširio po gotovo celoj Evropi, pa su tako, na primer, u Francuskoj obožavali da je piju sa dodatkom meda, a u 18. veku, limunada je imigrirala u Severnu i Južnu Ameriku zajedno sa hiljadama drugih Evropljana a potom i u Australiju, pa je samim tim Quatarmizat postao jedno od najomiljenijih pića na svim kontinentima!

     1620
  • Prednosti upotrebe kuhinjskog pribora od drveta

    Prednosti upotrebe kuhinjskog pribora od drveta

    Od davnina drveno posuđe i pribor za kuvanje preferirano je u odnosu na druge materijale. Ponekad zarad tradicionalnosti ali i iz praktičnih razloga. Brojne su prednosti korišćenja drvenih kuhinjskih alata u odnosu na nerđajući čelik ili plastiku.

    1. Drveni pribor ne oštećuje posuđe: Ovo je ujedno i jedna od najznačajnijih prednosti jer drvo ne šteti površinskim slojevima posuđa od livenog gvožđa ili nerđajućeg čelika.
    2. Drveni pribor ne provodi toplotu: Ukoliko ostavite drvenu varjaču u zagrejanom loncu duže vreme, neće doći i do zagrevanja drške. To nije slučaj sa metalnim priborom, a kod plastike može doći do topljenja usled visoke temperature.
    3. Drvo je inertni materijal: Nije reaktivno i neće ispuštati štetne hemikalije u vašu hranu. Ne reaguje sa kiselinama u hrani i ne menja njen ukus što je slučaj sa metalnim priborom.
    4. Trajnost: Drveni pribor je veoma izdržljiv i dokle god ga održavate na pravilan način, duže će vas služiti.
    5. Klice i bakterije ne vole drvo: Istraživanja pokazuju da se klice i bakterije mnogo brže šire na plastici i metalu nego na drvenim površinama.
    6. Ekološki odgovoran izbor: Drvo je prirodni i obnovljiv materijal što je još jedan razlog koji ide u prilog i očuvanju životne sredine upotrebom pribora napravljenog od obnovljivih, biorazgradivih i netoksičnih elemenata.

    Proizvod sa slike kao i mnoge druge drvene proizvode za Vašu kuhinju i domaćinstvo možete pronaći i poručiti putem:

     173
  • Ječam

    Ječam

    Potiče iz Mesopotamije a u Evropi je jedna od najstarijih žitarica. U srednjem veku kada je pšenica bila izuzetno skupa, ječam i raž su se koristili za pripremu hleba. Ječam se koristi pored hleba i za proizvodnju slada, piva i viskija. Sadrži dosta minerala, kalujum, fosfor, magnezijum, gvožđe,cink, selen, vitamine B...
     30922
  • Uzroci nedostatka gvožđa

    Uzroci nedostatka gvožđa

    Gvožđe je esencijalna komponenta hemoglobina, supstance u crvenim krvnim zrncima koja nosi kiseonik do određenih delova u našem organizmu. Nedostatak gvožđa znači nedostatak kiseonika koji se dostavlja ćelijama, što dovodi do umora i osetljivoti na infekcije.

    Simptomi nedostatka gvožđa mogu biti suptilni na početku, ali kasnije dovode do anemije. Bleda koža, umor, razdražljivost, slabost, gubitak daha, narušen imunitet su samo neki od pokazatelja. Najčešći uzroci nedostatka gvožđa uključuju neadekvatnu ishranu, gubitak krvi, prekomerno znojenje i nesposobnost apsorbovanja gvožđa iz hrane.

    U većini slučajeva, ishrana je ključ za vraćanje ravnoteže. Postoje i namirnice koje sprečavaju apsorpciju gvožđa. Dakle, jedite jarko obojeno voće i povrće. Međutim, povišen nivo gvožđa izaziva zatvor, mučninu i bol u stomaku, stoga vodite računa da ne preterate jer predoziranje može biti toksično.

     538
  • Cink u borbi protiv prehlade?

    Cink u borbi protiv prehlade?

    Potvrđeno je da cink neće sprečiti prehladu, ali će "skratiti" njeno trajanje. Brojni naučnici smatraju da se cink vezuje za receptore ćelija u ustima i grlu, blokira virus i njegovo dalje širenje. Cink je dostupan u raznim oblicima, ali su se pastile pokazale najefikasnijima. Preskočite sprejeve za nos tokom prehlade jer mogu oštetiti vaše čulo mirisa, obratite pažnju na cink. Jedan je od najvažnijih minerala u ishrani, Pomaže izgradnji stotinu različitih enzima i štiti imuni sistem. Važan je kod problema sa prostatom, ali i reguliše nivo insulina, pomaže i kod preterane aktivnosti štitne žlezde. Ipak, prekomeran unos cinka može dovestu do anemije - stoga budite oprezni.

     761
Jela bazirana na soji su izuzetno zdrava, a zašto da ne, i ukusna. Ovu namirnicu ne treba da izbegavaju čak ni ljubitelji mesa. Naravno, pohovani odresci od soje ne treba…
19536
Meso japanske prepelice pomalo potseća na meso divljači - tamno je, slatkasno i naravno veoma ukusno. Počastite sebe, svoju porodicu ili prijatelje ovim specijalitetom i uživajte uz muziku Zvonka Bogdana,…
21200
Ako želite da malo promenite nešto u svakodnevnoj pripremi hrane, ili da iznenadite prijatno vaše goste sa nekim novim specijalitetom, isprobajte recept za hrskave prepelice.
20711
Krem supa od karfiola je veoma ukusna i hranljiva, u letnjim danima vam može zameniti ceo obrok.
16161
Uvek se pitamo šta uraditi sa gomilom kuvanih jaja koji nam ostanu posle Uskrsa??? Dobro,Uskrs je odavno prošao,ali u ovom receptu ću Vam objasniti kako da iznenadite Vaše goste sa…
12775
Kada sam prvi put čula za gulaš sa pivom prvo mi je prošlo kroz glavu da je to nešto penasto i gorko...nikako ukusno, ali kada sam ga probala momentalno sam…
24613