• Mitološki nastanak nara

    Mitološki nastanak nara

    Nar je još jedna voćka čije se poreklo vezuje za Afroditu. Prema legendi, ona je zasadila prvo drvo nara, na ostrvu Kipar. Povezanost nara i boginje ljubavi i strasti zacementirana je činjenicom da je voće prepuno semenki, kao simbola plodnosti.

    Nar je, prema grčkoj legendi, i Heri bio sveta biljka, a kako je Hera bila boginja plodnosti, jasna je reputacija koju nar i danas uživa, ne samo u Grčkoj. Ovome je dodata još jedna dimenzija – nar ne samo da je pun semenki, već i jarko crven, poput krvi device, što je još jedna asocijacija sa bračnim dužnostima.

    Ovo voće se pominje i u mitu o Persefoni. Had je oteo Persefonu i odveo je u donji svet, a njihova je zajednica zacementirana tako što je ona pojela nekoliko zrna nara, u zamenu za priliku da povremeno pređe reku Stiks i poseti svet smrtnika na površini.

     1449
  • Jesu li belanca zaista zdravija od žumanaca?

    Jesu li belanca zaista zdravija od žumanaca?

    Namirnica krcata proteinima, jaja su brz i jednostavan način da unesete ovaj važan sastojak. Ipak, često čujemo upozorenja kako se treba čuvati žumanaca zbog holesterola i kalorija. Žumance sadrži svu mast u jajetu, ali takođe sadrži i veći deo vitamina i hranljivijih materija.
    U ovom tekstu sagledaćete žumance kroz brojke.

    Kalorija 54
    Masti 5 grama
    211 miligrama holesterola
    1 gram ugljenih hidrata
    4 grama proteina
    55 mg natrijuma
    15,8 mikrograma selena
    38,8 mikrograma omega 3 kiselina

    Osim toga, žumanca su ono što vam treba ako želite da unesete velike količine vitamina A, B12 i D, kao i veći deo svojih dnevnih preporučenih količina kalcijuma i folne kiseline. Ako vas brine holesterol, imajte na umu da je preporučena maksimalna količina 300 mg dnevno, tako da vam jedno jaje dnevno svakako neće škoditi ukoliko povedete računa o ostaloj hrani koju unosite tog dana.

     1183
  • Restoran Diamantis

    Restoran Diamantis

    Riblji restoran Diamantis nalazi se u malom mestašcu Siviri na Kasandri u Grčkoj. Ovaj predivni restoran započeo je svoju kulinarsku avanturu još daleke 1938. godine. Dobio je visoku ocenu posetioca na TripAdvisor-u kao i "Certificate of Excellence" što je bilo i više nego dovoljno da ga posetimo i isprobamo.

    Oduševili smo se kvalitetom, cenom i samim ambijentom! Restoran za svaku preporuku.

     1364
  • Vlašac

    Vlašac

    Zbog arome koja podseća na mladi crni luk u našim krajevima se često zove i luk vlašac. Lako se uzgaja ali može i da se smrzava. Koristi se kao začin u salatama i umacima. Sadrži vitamine A i C.

     10714
  • Najveće greške koje rade kuvari amateri

    Najveće greške koje rade kuvari amateri

    Možda mislite da dobro kuvate jer znate kako da koristite biljke i začine. Ipak, veća je verovatnost da ste napravili jednu od ovih uobičajenih grešaka kuvara amatera.

    Vlasnik restorana u kineskom Sečuanu Johnathan Law na Quori je upozorio na najčešće greške.

    Previše začina

    Puno amatera to radi. I ja sam nekad. Kad sam dobio svoj prvi stalak sa začinima, stavljao sam desetak začina u sve. Tako sam samo zbunjivao nepce. Kasnije sam shvatio da dobra tehnika i sastojci ukusu pridonose puno više nego sami začini. Dobar obrok treba imati najviše tri ili četiri različita osnovna ukusa, zajedno s nekim aromama.

    Nedovoljno vruća tava

    Ako pečete ili pržite, tava mora biti jako vruća. Za prosečan wok treba pet do sedam minuta da se celi pravilno zagreje.

    Mešanje hrane tokom prženja

    Većina ljudi prženje doživljava kao jednostavno kuvanje nečega na visokoj temperaturi. Ali to nije tako. Ideja je da ispržite hranu, ne da je parite, a to znači konstantno prevrtanje hrane 'bacanjem', a ne mešanje varjčom.

    Ne koristite termometar

    To uglavnom rade svi amateri. Kad god me pitaju zašto pečenje nije ispalo onako kako je trebalo, pitam ih jesu li koristili termometar. U 99 posto slučajeva kažu da nisu.

    Previše tečnosti tokom dinstanja

    Vidio sam da ljudi tokom dinstanja dodaju toliko vode ili vina da meso potpuno pliva. Ne, nemojte to raditi! Postoji razlika između dinstanja i kuvanja!

    Dodavanje sastojaka u pečenje na osnovi okusa, a ne hemijskog sastava

    Nikad ništa nemojte dodavati u pečenje osim ako niste potpuno upoznati ne samo s ukusom, nego i hemijskim svojstvima. Super je eksperimentirati, ali na edukovan način.

    Dodajete previše gustina kako biste zgusnuli sos

    I ovo radi puno ljudi, pretpostavljam zbog nestrpljivosti. Za gušći sos trebate najviše dve, tri kašike gustina po šoljici tečnosti, i to samo ako tečnost već ne sadrži proteine ili neku emulgirajuću stvar. Treba vremena da skrob učini svoju čaroliju. Ako dodate previše skroba, dobi ćete bljutav, zrnasti i neukusan sos.

    Izvor: magazin.net.hr

     9542
 Biftek se brzo i lako priprema. Ono što je najbitnije kod pripreme je da odstoji par sati pre pečenja u marinadi. Nakon toga se prepustite mašti.
52636
Mramorni kuglof je jedan od najbržih i najjeftinijih kolača a ujedno i najukusnijih. Možete ga služiti uz čaj, kafu, mleko ...
12010
Fantastićan miris i ukus, još ako uspete da nabavite šumske jagode aroma će biti još jača.
38640
Piletina sa pirinčem je nešto što možete veoma brzo i lako pripremiti. Najukusnije je kada se jede odmah nakon pripreme.
85617
Jedan od najvećih izazova u kuhinji nam zadaje jedno od najukusnijih ali i najprostijih jela- sufle. Mnogi se ne usuđuju da ga naprave ali nemate razloga za brigu, dobro se…
U mom kraju nema slavlja bez baklave. Ali ona prava sa domaćim korama i u velikim tepsijama isečena kao veliki cvet. I dan danas se sećam kako je moja baka…