• Negujte lice prirodnim sastojcima

    Negujte lice prirodnim sastojcima

    Problematična koža lica često ume da zada glavobolje, a kreme za negovanje su sve skuplje i pune neprirodnih hemikalija koje mogu dodatno da iziritiraju kožu. Zavirite u špajz ili frižider i tu ćete sigurno naći sastojke koje svakodnevno koristite, a za koje možda niste ni znali da su odlični za kožu vašeg lica.

    1. Med - kašika meda svakog dana odlična je za celokupan izgled bilo kojeg tipa kože, ali ako imate izrazito suv ili mešoviti tip kože, od ovog čudesnog sastojka možete napraviti odličan piling za lice. Potrebno je samo da uzmete malo meda na vrhove prstiju i time masirate kožu par minuta. Na kraju ostavite da deluje 10 minuta i isperite mlakom vodom.

    2. Smokve - odlična su zamena za med i postižu se slični rezultati. Uzmite dve smokve i izvadite unutrašnjost, pomešajte sa malčice meda i masirajte lice dva minuta i isperite.

    3. Mleko - već vekovima predstavlja omiljeni prirodni sastojak kojim se neguju žene širom sveta. Prvo se umijte, stavite malo mleka na vatu i utrljajte na lice. Nemojte ispirati. Jednom nedeljno se možete i umiti mlakim mlekom i nakon par meseci će koža biti vidno mekša i sjajnija.

    4. Avokado - savršen je za izrazito suvu kožu. Zgnječite jedan avokado i umasirajte na lice, te ostavite da odstoji pet minuta. Nakon toga, isperite kožu sa mlekom, pa na kraju sa vodom.

    5. Banana - ima slično delovanje na suvu kožu kao avokado, a i postupak je isti. Zgnječite unutrašnjost banane, umasirajte na lice i ostavite da odstoji, te isperite mlekom i vodom.

    6. Bademi - za dehidriranu kožu, prvo izmasirajte lice kašičicom bademovog ulja, pa napravite piling tako što ćete pomešati malo mleka i i usitnjenog badema. Na kraju isperite mlekom, pa vodom. Bademi su puni vitamina E koji je najbitniji sastojak za lepu i dehidriranu kožu lica.

    7. Masline - takođe su odličan izvor vitamina koji će goditi vašoj koži. Zgnječite tri ili četiri masline i utrljajte na vlažnu kožu. Ostavite sve dok se ne osuši, pa isperite. Maslinovo ulje je posebno dobro za kosu suvu kosu - nakon pranja, utrljajte par kapi maslinovog ulja na krajeve i nemojte ispirati.

    8. Papaja - nije baš često na našem meniju, ali počastite sebe s vremena na vreme ovim egzotičnim voćem koje će dati vašem licu sjaj i hidrataciju. Isecite papaju uzduš, izvadite koštice, zgnječite mesnati deo i pomešajte sa malo mleka, te stavite na lice i ostavite da odstoji par sati, ako ne i tokom cele noći.

    9. Smeđi šećer - odličan je za čišćenje problematične kože sklone aknama, kao i za otčepljenje pora. Pomešajte smeđi šećer sa malo gustog jogurta i time trljajte lice, pa isperite. Još jednom ponovite postupak i ostavite da odstoji 10 minuta.

    10. Aloe vera - ova biljka odlična je za problematičnu, masnu kožu i umiruje crvenilo. Iscedite gel iz lista aloe vere i umasirajte u lice. Ostavite par minuta i isperite na kraju sa što hladnijom vodom.

     874
  • Celer

    Celer

    Celer je dvogodišnja zeljasta biljka sa mesnatim korenom koja se danas u našim krajevima najviše koristi kao dodatak raznim supama i čorbama, mada mnogi ne znaju da se može koristiti na mnogo više načina. Ukus mu je slatkast i blago ljut, ali opet izuzetno aromatičan. Postoje beli celer, zeleni celer, i celer koji podseća na belu repu. Osim u supama i čorbama, njegovi listovi se mogu koristiti i u raznim salatama, kao dodatak raznom kuvanom povrću, a možete ga i sitno naseckati i dodati u razne marinade za pečeno meso, ribu ili roštilj. Ni seme ovog začina nije za bacanje, može se osušiti i pomešati sa solju i time se dobije izuzetno ukusan začin koji se može koristiti za posipanje slanih peciva. Smatra se da je odličan diuretik, smanjuje celulit, a mnogi tvrde i da zbog velike količine vitamina K jača nervni sistem.

     2932
  • Junetina

    Junetina

    Juneće meso koje nalazimo u prodaji obično ima od 5 do čak 30% masti u sebi. Najmanji procenat masti nalazi se u pečenici.

    Prema istraživanjima Mejo klinike, ljudi koji žele da smanje rizik od kardiovaskularnih oboljenja treba da smanje unos crvenog mesa. To ne znači da ga potpuno izbace iz ishrane, jer je ono korisno za organizam u manjoj količini, već da ga jedu jednom do dvaput nedeljno.

    Kao što je rečeno u prethodnim tekstovima, proteini su najvažnije gorivo koje telo koristi kako bi obnovilo mišićna tkiva. U 100 grama junetine nalazi se 21 gram proteina, što je nešto manje od polovine dnevne preporučene količine.

    Masti su takođe veoma važne, jer se veliki broj vitamina rastvara upravo u mastima, ali unos prevelike količine ove supstance vodi do zdravstvenih problema. Jedna porcija junetine sadrži 4 grama masti, od čega je 2 grama zasićenih. Osim toga, ista količina mesa sadrži 53 mg holesterola, ili gotovo 20% dnevne preporučene količine. Visok nivo holesterola u krvi utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema, šlog i druge zdravstvene probleme.

    Čisto juneće meso u sebi ne sadrži ugljene hidrate.

    Što se tiče vitamina i minerala, porcija junetine sadrži 8 mg kalcijuma, 19 mg magnezijuma, 168 mg fosfora, 294 mg kalijuma i 4 mg cinka. Osim toga, u manjoj meri su prisutni vitamin B1, B3, B6, B12, E, D i K.

     2266
  • Preporučena dnevna doza belog luka

    Preporučena dnevna doza belog luka

    Beli luk koristi se kao začin za brojna jela, od morskih plodova do raznih salata. Neki zagovornici tvrde da beli luk može izazvati gastrointestinalne komplikacije i brojne nuspojave. Preporučena doza svodi se na četiri čena dnevno, pri čemu svaki teži jedan gram.

    Primarna upotreba belog luka svodi se na dodatak jelima, a koristi se i za lečenje srčanih bolesti, ateroskleroze, visokog holesterola, infekcija kože i zagušenja sinusa. Neka od laboratorijsih ispitivanja pokazala su da beli luk može ubiti pojedine bakterije, poput salmonele. Međutim, može biti neefikasan kada je u pitanju lečenje dijabetesa, bakterija koje izazivaju čir na želucu i kod lečenja loše cirkulacije.

    Neželjeni efekti koji se mogu javiti usled preteranog konzumiranja su osećaj žarenja u ustima, dijareja i povraćanje. Beli luk takođe može povećati rizik od krvarenja. Ako imate osetljiv stomak ili gastrointestinalne poremećaje, preporučena doza za vas je mnogo manja u odnosu na četiri čena dnevno.

     8610
  • Mary Ann Esposito

    Mary Ann Esposito

    Meri En Espozito najbolje definišu tri reči: autentičnost, istorija i tradicija. Najpre bi trebalo napomenuti da je ona jedna od najtraženijih televizijskih kuvarica u Americi. Kao tvorac i domaćin televizijskog serijala „Ciao Italia with Mary Ann Esposito™", prenela je tradicionalne vrednosti milionima Amerikanaca. U pitanju je serijal sa najdužom tradicijom u istoriji televizije. Za nju je italijanska kuhinja način života. Kao devojčica odrasla je u Njujorku i posmatrala je svoje bake kako pripremaju italijanske specijalitete. Čini se da je to ključni uticaj na njen odlazak u Italiju zbog čega će vrlo brzo poželeti da stečeno znanje podeli sa širim auditorijumom putem televizije. Radila je sa brojnim svetski priznatim kuvarima sa kojima je delila istu strast. Brojne organizacije prepoznale su njenu želju da očuva italijansku tradiciju i kulturu. Dobitnik je i počasne nagrade za posvećenost i očuvanje autentične italijanske kuhinje. Kako bi promovisala običaje Italijana u Americi, uključena je u Nacionalnu italijansko američku fondaciju.

     1079
Slatke kiflice sa Milka čokoladom, nema kome se neće dopasti.
8717
Fantastična lešnik torta sa višnjama i Milka čokoladom. Sigurno će vam se dopasti!
12217
Ruža kocke su kolačići sa pudingom od vanile i čokoladnom glazurom. Izdašne su i ukusne, probajte!
9905
Torta koja možda izgleda da je komplikovana za pravljenje ali kada je napravite videćete da nije. Inače torta je pravljena za rodjendan moje ćerke.
9741
Ovo je jednostavan i jeftin kolač, koji možete da pravite u bilo koje doba godine, a potrebni materijal sigurno uvek imate u kući.
22556
Ova jednostavna poslastica prijaće vam u vrelim letnjim danima. Probajte i uveriće te se koliko je jednostavno a dobro.
11495