• Najčešće zablude o vodki

    Najčešće zablude o vodki

    Vodka se najčešće vezuje za Rusiju i neke delove istočne Evrope, ali je ona zapravo najpopularnije alkoholno piće u Americi (gde se pije više nego džin, tekila, rum i konjak zajedno). Uprkos popularnosti, o njoj vladaju česte zablude koje ćemo pokušati da objasnimo u ovom tekstu.

    Sva vodka je ista - to ni izbliza nije istina, jer njena aroma zavisi od načina destilacije i mesta porekla. Tradicionalne vodke iz istočne Evrope imaju jači i agresivniji ukus, dok se na zapadu proizvode vodke suptilnije arome.

    Više destilacija znači bolja vodka - ni ovo nije tačno, jer ako se ovo piće destilira više nego što treba gubi se aroma i ostaje vam čist alkohol.

    Vodka se pravi od krompira - neke vrste vodke se prave od krompira (npr. u Švedskoj), ovo popularno alkoholno piće može se napraviti od manje više bilo čega - postoji vrsta koja se pravi od grožđa, pa čak i od mleka! Ipak, najčešća sirovina za proizvodnju vodke su žitarice.

    Ne treba vam dobra vodka da biste pravili koktele - iako možda nećete osetiti ukus jer će biti zamaskiran drugim sastojcima, sutrašnji mamurluk će vam zasigurno otkriti jeste li sinoć pili dobru vodku ili ne.

    I zapamtite, cena nije nužno i odraz kvaliteta!

     1355
  • Crevni paraziti - posledice

    Crevni paraziti - posledice

    Crevni paraziti barem deo svog životnog ciklusa provedu u ljudskom crevu. Uobičajeni obuhvataju razne vrste glista i crva. Možete se inficirati ukoliko putujete u područja u kojima su sanitarni uslovi izrazito loši ili jedete hranu koja nije pravilno pripremljena. U nekim slučajevima, mogu se preneti i seksualnim putem. Postoje dva najčešća parazita koja mogu da žive unutar ljudskog tela godinama, bez bilo kakvih simptoma. Biljke koje ubijaju ove parazite su snažne i trebalo bi ih koristiti oprezno.

    Simptomi su slični kao i kod osoba koje pate od upale pluća ili astme. Otežano disanje, katak dah, kašalj i šištanje takođe mogu biti prisutni. Crvi mogu da provedu šest do deset dana u plućima dok ih iskašljete, pa zatim progutate i pošaljete u creva gde žive ostatak svog životnog ciklusa.

    Grčevi u stomaku ili bol se javljaju kod blagih crevnih infekcija. Mnoge larve crva žive u tankom crevu dok ne umru. Dijareja i krvarenje su uobičajeni simptomi, kao i stalna mučnina i povraćanje.

    Ukoliko su u pitanju gliste, javlja se svrab oko analnog otvora usled toga što ženka polaže jaja. Umor i gubitak težine su česte posledice. Crvi mogu biti vidljivi u stolici, ili izlaze kroz nos ili usta. Mogu izazvati blokadu u crevima koja izaziva jak bol, poremećaj sna i povraćanje.

     639
  • Energetske i hranljive vrednosti: plavi patlidžan

    Energetske i hranljive vrednosti: plavi patlidžan

    Plavi patlidžan potiče iz Indije, a u Evropu je došao u 13. veku zahvaljujući arapskim trgovcima. U Italiji je najpre upotrebljavan kao ukrasna biljka, a tek mnogo kasnije korišćen je i u ishrani. Od davnina je poznat po svojim lekovitim svojstvima. Pospešuje probavu i ublažava grčeve u crevima i želucu. Snižava holesterol, normalizuje rad srca i reguliše nivo vode u organizmu. Listovi patlidžana upotrebljavaju se protiv bolova, crvenila, opekotina, kao i protiv reume.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 24 kcal

    Ugljeni hidrati: 5,7 g

    Proteini: 1 g

    Masti: 0,19 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 3,40 g

    Niacin: 0,65 mg

    Vitamin A: 27 IU

    Vitamin C: 2,2 mg

    Vitamin K: 3,5 µg

    Natrijum: 2 mg

    Kalijum: 230 mg

    Kalcijum: 9 mg

    Gvožđe: 0,24 mg

    Magnezijum: 14,3 mg

    Cink: 0,16 mg

     610
  • Tri namirnice efikasne za upalu uha

    Tri namirnice efikasne za upalu uha

    Beli luk – tretira sve vrste upala i infekcija zahvaljujući svojim analgetskim osobinama. Dva čena je potrebno zagrejati na kokosovom ulju i dobijenu smesu upotrebiti kao kapi.

    So – može sprečiti rast bakterija. Malo soli prvo treba zagrejati, a zatim zaviti u čistu tkaninu I prisloniti na uho.

    Maslinovo ulje – jedan je od najčešće korišćenih lekova za ispuštanje viška voska. Nakon zagrevanja, nekoliko kapi sipati u obolelo uho. Ostavite nekoliko minuta, zatim se nagnite I isčistite ušni kanal.

     378
  • Norveška tradicionalna kuhinja - čak i kolače prave od ribe

    Norveška tradicionalna kuhinja - čak i kolače prave od ribe

    Rokt Laks (dimljeni losos) je zapravo norveški specijalitet koji je danas prepoznatljiv gotovo svugde u svetu. Smatra se da je ovo jelo najviše doprinelo popularnosti nordijske kuhinje ,a riba je tako popularna u ovim krajevima da se koristi čak i za pravljenje kolača. Ta poslastica se zove fiskekaker.

    U ovoj zemlji je početkom 20. veka bilo uobičajeno da se konzumira meso od kita, koje se koristilo kao zamena za goveđe meso. Danas se ipak konzumira daleko manje nego tada.

    Lutefisk, ilite jelo od osušene ribe je danas ponos mnogih Norvežana, a ustvari je prvi put napravljeno iz jednog razloga - nije kvarljivo i može da "preživi" dugu zimu tokom koje mnoge mrzi da kuvaju.

    Godišnje se iz Norveške izveze blizu milion tona ribe, što je treći po redu izvoz odmah nakon gasa i metala.

    Čak 80% stanovnika Norveške jede za doručak specijalnu vrstu hleba koja se zove grovbrod.

    Norvežani obožavaju picu - u marketima širom zemlje se godišnje proda čak 48 miliona komada smrznute pice.

    U ovoj zemlji se pivo može kupiti u gotovo svakoj radnji, dok se vino i žestina mogu naći isključivo u specijalizovanim prodavnicama koje se nazivaju Vinmonopolet. Još jedna zanimljivost vezana za alkohol - zabranjeno je proizvesti piće sa više od 22 procenta alkohola.

    Norvežani obožavaju kafu, prosečan norvežanin godišnje popije oko 10,7 kilograma kafe!

    Najpoznatiji norveški sir se zove brunost i godišnje se proizvede oko 4kg ovog sira po glavi stanovnika.
    Hrana je toliko skupa u Norveškoj da mnogi prelaze granicu kako bi kupili jeftinije namirnice u susednoj Švedskoj.

     1367
Predivna kombinacija boja. Čorbica se lako i brzo priprema i ukoliko se odlučite da dodate testenine može zameniti kompletan obrok.
14607
Toplo, fino, ukusno. Čorbica od tikvica koja se veoma brzo i lako sprema.
32912
Pravi mali slani kolačići. Možete ih služiti kao predjelo, glavno jelo, za ručak ili večeru.
41080
Predivna poslastica koja se lako priprema a još lakše pojede uz kafu ili čaj …
16373
Zatvorite oči i pokušajte da zamislite miris i ukus toplog domaćeg hleba... ili još bolje spremite ga sami i zaista uživajte u njemu.
44168
Predivan način da započnete dan, provedete popodne uz porodicu ili veče uz prijatelje… slane, slatke, mirišljave, u svakom slučaju šta god da odaberete nećete pogrešiti jer su jednostavno neodoljive.
22650
Strana 1249 od 1250