• Grejpfrut pre ili posle obroka?

    Grejpfrut pre ili posle obroka?

    Polovina grejpfruta sadrži samo 41 kaloriju, visok nivo vitamina C, a postoje i brojne tvrdnje da pomaže u mršavljenju ukoliko se jede u određenom periodu između obroka.

    Prednosti pre obroka

    Studija iz 2006. godine je pokazala da ljudi koji jedu pola grejpfruta pre obroka ubrzano gube težinu ali i utiču na poboljšanje insulinske osetljivosti. Takođe, pominje se da čaša vode pre obroka ima isti pozitivan efekat kao i ukoliko biste pojeli polovinu grejpfruta.

    Prednost posle obroka

    Ukoliko ga pojedete umesto deserta doprinećete manjem broju unešenih kalorija. Procenjuje se da bi na taj način unos bio smanjen za 11 do 208 kalorija.

     1334
  • Keleraba

    Keleraba

    Keleraba (lat. Brassica oleracea) je poreklom iz severnih krajeva Evrope, tačnije smatra se da je prvi put kultivisana na obalama Severnog mora. Zato nije ni čudo što se ubedljivo najviše gaji i uzgaja u Nemačkoj. Ovo povrće je ustvari pripitomljena vrsta kupusa, pa čak i njen naziv u prevodu znači "kupus-repa".

    Najčešće je zelenkaste ili bledo ljubičaste boje koju joj daje sastojak antocijan i u ishrani se najčešće koristi u sirovom obliku kao salata, ali se baš kao i na primer krompir, može kuvati, dinstati ili peći. Pre svake pripreme potrebno ju je oguliti, a list i stabljika se takođe mogu skuvati u slanoj vodi i dodati bilo kojoj čorbi ili varivu. Kelerabu je najbolje kombinovati sa maslinovim uljem ili mlečnim proizvodima kao što su jogurt ili pavlaka, dok neki preferiraju limunov sok.

    Keleraba je ne samo ukusna, već i izuzetno zdrava jer reguliše nivo lošeg holesterola u krvi, daje energiju i leči anemiju, ali i jača kosti i generalno štiti organizam od uticaja slobodnih radikala. I njeno lišće je takođe zdravo jer je tu skoncentrisana najveća količina beta karotena i vitamina A i K.

    Bitno je napomenuti to da je kelerabu poželjno držati na što hladnijoj temperaturi, kao i to da ju je najbolje što manje termički obrađivati kako ne bi izgubila sav vitamin C.

     998
  • Zašto je zdravo piti čaj od maslačka?

    Zašto je zdravo piti čaj od maslačka?

    1. Ukoliko osećate nadutost u donjem delu stomaka, čaj od maslačka će učiniti da neprijatne tegobe nestanu.

    2. Poslednja istraživanja pokazuju da čaj od korena maslačka može biti efikasan za detoksikaciju organizma, a posebno je značajan za zdravlje jetre.

    3. Verovali ili ne, lekari preporučuju čaj od korena maslačka umesto kafe.

    4. Nedavna korejska studija utvrdila je da čaj od maslačka može biti koristan ukoliko želite da se rešite viška kilograma.

    5. U kombinaciji sa uvom, odličan je saveznik protiv problema urinarnog trakta.

     1011
  • Prednosti zelenih jabuka

    Prednosti zelenih jabuka

    Zelene jabuke imaju nekoliko prednosti u odnosu na sve ostale. Započnite jutro ovom poslasticom pre svakog doručka, osetićete brojne promene. Možete ih dodavati i u salate, šejkove, praviti sokove... Evo nekoliko razloga zbog kojih je važno da ih uvrstite u svakodnevnu ishranu.

    1. Zelene jabuke imaju visok sadržaj vlakana koji utiču na "unutrašnju" ravnotežu i jačanje metabolizma. Bogate su polisaharidima i ligninom koji su od vitalnog značaja za zdravlje debelog creva. Sadrže velike količine gvožđa koje povećava nivo kiseonika u krvi, ali tu su i bakar, cink, mangan i kalijum koji jačaju vaš metabolizam. Ukoliko se osećate umorno ili primetite pad energije, ne ustručavajte se, pojedite jednu zelenu jabuku.

    2. Ukoliko uvrstite makar dve zelene jabuke u vašu svakodnevnu ishranu smanjićete nivo šećera u krvi, snizićete nivo holesterola i istovremeno optimizovaćete zdravlje jetre.

    3. Mnogi isključuju zelene jabuke iz ishrane zbog njihove fruktoze. Međutim, zelene jabuke sadrže pektin koji pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi.

    4. Ukoliko patite od artritisa ili artroze - zgrabite zelenu jabuku odmah! Osetićete promene.

    5. Zelene jabuke povećavaju nivoe vitamina K koji pomaže telu u borbi protiv infekcija i prehlada.

     643
  • Odvojite lako žumance od belanca!

    Odvojite lako žumance od belanca!

    Ukoliko niste baš vešti u kuhinji ili jednostavno želite da ubrzate pripremu jela, pogledajte na koji načim možete odvojiti žumanca od belanaca.

    Za izvođenje ovog kulinarskog trika su vam potrebne dve činije i prazna plastična flaša. Najpre razbijete jaja, ali vodite računa da žumance ostane celo, zatim uz pomoć plastične flaše usisate žumance i prebacite u drugu činiju.

    Pogledajte zanimljiv video i odvojite žumanca poput pravog kulinarskog mađioničara.

    Izvor: stvarukusa.rs

     3793
Ćufte od krompira se veoma lako priprema i veoma je ukusno, može biti dobra zamena za mesne ćufte ili ga jednsotavno služite kao predjelo ili prilog.
43020
Kome treba meso kada ima rizi bizi ?!
16372
Lovačke šnice se spremaju oko dva sata, ali vredi svaki trenutak proveden u kuhinji.
43820
Sećam se da ga je moja mama pravila sa celim jajetom u sredini, nisam bila oduševljena tom verzijom pa sam rešila da smislim svoju.
10186
Ako želite da promenite svakodnevni ukus piletine evo brzog i zanimljivog načina.  
24255
Ovaj žele sa neobičnom bojom je veoma osvežavajući pogotovo u letnjim danima, ali možete ga koristiti kao dodatak raznim jelima.
15374
Strana 1249 od 1254