• Stvari koje niste ni znali da možete da grilujete

    Stvari koje niste ni znali da možete da grilujete

    Meso, riba, pečurke i krompir spadaju u uobičajene namernice koje možete grilovati, no ako sledeći put želite probati nešto novo, ovih deset namirnica su odličan izbor za eksperimentisanje:

    1. Breskve - potrebno je samo da ih presečete na pola, izvadite košticu i stavite na gril. Možete ih potom začiniti sa malo cimeta ili žutim šećerom.

    2. Tofu sir - često se preporučuje kao zdrav izbor proteina za vegetarijanski način ishrane, a mnogi se žale kako ima prazan ukus. Probajte da stavite kriške tofu sira zajedno sa uobičajenom marinadom za meso na gril i dobićete ukusniju verziju ovog sira

    3. Banane - samo ih isecite uzduž i ostavite par minuta da se peku i imate odličan prilog uz meso

    4. Lubenice - da, dobro ste pročitali, čak i lubenice možete grilovati, odlično se kombinuju sa jelima od tune

    5. Prokelj - često se kuva, pa isprobajte novi način pripreme ovog povrća

    6. Ananas - grilovan ananas odličan je prilog uz ribu, može se začiniti marinadom od meda i cimeta

    7. Artičoke - pre grilovanja potrebno ih je kratko prodinstati na malo ulja ili kuvati u vodi.

    8. Masline - grilovane masline su odlične kao prilog mesu koje se poslužuje sa mediteranskim salatama

    9. Običan sir - baš kao i tofu sir, i običan možete grilovati tako što ćete ga staviti između dve tanke, vazdušaste lepinje.

    10. Avokado - retko se nalazi na meniju domaće kuhinje, no sledeći put iznenadite goste ovim egzotičnim voćem pripremljenim na neobičan način.

     1818
  • Da li masna hrana izaziva nadimanje?

    Da li masna hrana izaziva nadimanje?

    Hrana sa visokim sadržajem masti usporava pražnjenje želuca i povećava osećaj sitosti. Ukoliko imate sindrom iritabilnog creva ili kolitis, masna hrana može izazvati grčeve, dijareju ili nadimanje. Hrana bogata natrijumom takođe može uzrokovati ili pogoršati nadimanje uz povećano zadržavanje vode u organizmu. Uzrok nadimanja može biti prejedanje ili stres i anksioznost. Jedite više ribe, voća, povrća, mahunarki... Isto tako, brzina kojom jedete može uticati na nadimanje zbog prekomerne količine unetog vazduha. Ukoliko su simptomi konstantni – potražite stručnu pomoć.

     281
  • Jabuka

    Jabuka

    Jabuka (lat. Malus) je drvenasta biljka iz familije Rosaceae i krasi je gusta krošnja, ovalni listovi, beličasti i rozikasti cvetovi i plodovi koji su varijacije zelene, žute i crvene boje. Vodi poreklo iz centralnih delova Azije, ali se danas uzgaja u gotovo svim delovima sveta, te po nekim procenama danas postoji čak 10.000 vrsti ovog voća. Postoje razne varijacije ukusa jabuka, od slatkih, slatko - kiselih do izrazito kiselih vrsta. Kod nas su najpopularnije vrste Crveni delišes, Zlatni delišes, Ajdared, Jonagold, Greni Smit... Nije ni čudo što jabuka važi za rajsko voće, jer nema energetsku vrednost pa je odlična za dijetalnu ishranu, ali je zato izuzetno bogata vitaminom C (čak 40 mg po jabuci), a sadrži i vitamine A, E, B i beta - karoten, kao i 20 različitih antioksidanata. Zanimljivo je da 100g jabuka sadrži čak 3,3 grama vlakana, što je desetina preporučene dnevne količine. Zbog visokog sadržaja fruktoze i glukoze, nadoknađuje umor i pomaže u koncentraciji. Ali ovde njene dobrobiti ne prestaju; dokazano je da smanjuje holesterol, otčepljuje krvne sudove (zato se posebno preporučuje pušačima!) a zahvaljujući pektinu i celulozi poboljšava rad creva. Pored limuna, najbolji je saveznik u mršavljenju. Naime, neka istraživanja pokazuju da jedna jabuka pre svakog obroka znatno smanjuje apetit i ubrzava metabolizam. Iako je, naravno, najzdravije pojesti sirovu jabuku, od nje se mogu praviti i ukusni sokovi, džemovi, kompoti i kolači (gotovo da nema ko nije probao čuvenu pitu od jabuka), ali se od ovog voća može praviti i zdravija varijanta čipsa tako što se jabuke narežu na tanke kolutiće i peku na srednjoj temperaturi ili se prosto ostave par sati na suncu da se osuše. U narodu se od jabuka često pravi i sirće koje je odličan dodatak raznim salatama. Zanimljivo je da se u narodu jabuka često koristila za čišćenje zuba, jer se smatra da žvakanje ove voćke uništava i do 90% bakterija u usnoj duplji, tako da znate šta vam je činiti kad sledeći put ostanete bez paste za zube!

     936
  • Vlašac

    Vlašac

    Zbog arome koja podseća na mladi crni luk u našim krajevima se često zove i luk vlašac. Lako se uzgaja ali može i da se smrzava. Koristi se kao začin u salatama i umacima. Sadrži vitamine A i C.

     10918
  • Sitna kuhinjska pomagala

    Sitna kuhinjska pomagala

    Šta vi mislite o ovim kuhinjskim dodacima? Da i vam se dopadaju ili ih ne biste nikada koristili? Da li mislite da su cool ili jezivi? Zamislite kako bi vaši gosti reagovali ukoliko dok pijuckaju limunadu odjednom iskoči led u obliku proteza? Ili im poslužite kafu u prljavoj šoljici?

     5048
Bliži se žuta jesen a uz nju idu i žute, fine, bundeve. Dobre su i kada se jednostavno zapeku u rerni prelivene šećerom. Još ako su i same slatke da…
5975
Zašto dečija? Zato što se tako jednostavno sprema da je praktično mogu spremiti i đaci-prvaci. Provedite zabavne trenutke sa svojim mališanima u obučavanju kako da spreme ovu jednostavnu a ukusnu…
17589
Dosadio Vam je šlag iz kesice?! I meni je pa sam rešio da ga malo, ali samo malo, "začinim", da ne kažem "zavanilišem" :)
4497
Testenine ili paste uvek ima u kući. Uglavnom se sprema uz razne soseve ili prelive ali ovaj put sa Vama sam rešio da podelim recept za spremanje salate. Iako je…
20900
Leto je na izmaku ali se piletina kao i sveža salata mogu uvek pronaći. Lagano jelo koje vas može osvežiti u svakom trenutku. Dobar recept ako pokušavate da smršate, na…
15086
Sjajno predjelo koje odlično "paše" uz puter ili kajmak a, zašto da ne, i uz med, džem ili domaći pekmez. Ako pretekne može se poslužiti i uz glavno jelo a…
8778