• Vitamini u kruškama

    Vitamini u kruškama

    Kruške su veoma zdravo voće koje postoji u različitim oblicima i veličinama, u zavisnosti od regiona u kome se gaji. Njihova zrnasta struktura je ono što ih odvaja od ostalog voća. Jedna kruška pruža 133 kalerija i sadrži mnošto vitamina važnih za zdravlje tkiva.

    Vitamin C, koji štiti ćelije od oštećenja i stimuliše bela krvna zrnca, je samo jedan od obilja vitamina koje sadrži kruška.

    Vitami K je od vitalnog značaja za efikasno zgrušavanje krvi i možete ga pronaći upravo u ovom izvoru zdravlja.

    Vitamin A je prisutan u tragovima. Poznato je da utiče na vid, pravilno funkcionsanje imunog sistema, razvoj kostiju i reproduktivnih organa.

     584
  • Sujeverje i hrana

    Sujeverje i hrana

    Verovanja iz starine i bapske priče nekima su zanimljiva pričica, dok neki i dalje veruju da tu nečega ima, ali ni jedni ni drugi nisu imuni na novu priču o natprirodnim silama.

    Postoji verovanje vezano za jaja, koje kazuje da ukoliko ne polomiš jaje sa obe strane, veštice će uzeti tu ljusku i napraviti brod kojim će isplovljavati na pučinu i izazivati oluje. Ova priča datira još od 1580. Priča o ljusci jajeta nije jedina u čijem je centru ova namirnica. U većem delu Evrope farmeri nose sveže jaje u polje, u nadi da će to doneti dobar rod. Jaja se takođe koriste da predskažu budućnost – dva žumanca su znamenje da se uskoro sprema brak, tamne tačkice na žumancetu predskazuju loš događaj, a jaje bez žumanceta je najgore što može da vam se desi.

    Ni hleb nije izuzet iz ovih pričica, npr. postoji jedna u kojoj se tvrdi da pravljenje znaka krsta na hlebu onemogućava nečastivom da sedne na hleb i time ga pokvari.

    Smatra se lošom srećom ako dve osobe piju čaj iz istog čajnika, a uz to, ukoliko se čajnik ne poklopi tokom spravljanja čaja, stranac će posetiti kuću (postoji serija ritualčića kojim se čak može utvrditi tačan dan, vreme i pol tog nepoznatog posetioca).

    Bacanje pirinča na mladence je toliko odomaćen običaj da većina i ne razmišlja o njegovom nastanku. Ova tradicija veoma je stara, a treba da donese prosperitet, bogatstvo i sreću novovenčanom paru.

     1184
  • Saveti za prženje i pečenje

    Saveti za prženje i pečenje

    Kod prženja neophodno je voditi računa o temperaturi tiganja. Previše ugrejan tiganj će učiniti da vaše namirnice spolja pregore, a iznutra ostaju sirove.

    Izeberite ulje neutralnog ukusa – rafinisano suncokretovo ulje, ulje repice itd. Maslinovo ili kokosovo ulje promeniće ukus vaše hrane.

    Dodajte prstohvat soli u ulje pre prženja.

    Pre prženja povrća, ribe ili mesa potrebno je da budu u potpunosti suvi, bez viška vode zbog pravilnog pečenja I boljeg ukusa.

    Koristite što dublju posudu za prženje piletine.

    Kada pržite pečurke, posolite ih tek nakon što porumene.

    Iako nije preporučljivo da se već korišćeno ulje ponovo upotrebljava I ukoliko to činite – potrebno je da ga procedite kako biste uklonili ostatke hrane.

     740
  • Maslinovo ulje kao saveznik u čišćenju!

    Maslinovo ulje kao saveznik u čišćenju!

    Maslinovo ulje je i više nego zdrav dodatak ishrani! Može se koristiti kao sredstvo za čišćenje masnih naslaga ali i za održavanje radnih površina.

    Aparati i kuhinjski pribor od nerđajućeg čelika – Uklonite masne naslage sa sirćetom, a zatim koristite malo maslinovog ulja nakapanog na tkaninu da biste vratili sjaj i uklonili mrlje.

    Kožne stolice – Obnovićete boju i vratićete sjaj na istrošenim kožnim sedištima. Pokušajte i sa cipelama, kaiševima ili kožnim jaknama.

    Kuhinjski elementi – Pomešajte maslinovo ulje sa limunovim sokom i prebrišite drvene kuhinjske elemente, police, stolice. Rezultati će biti i više nego vidljivi!

    Srebrni escajg – Na pamučnu tkaninu nakapajte maslinovog ulja. Kružnim pokretima ćete vrlo lako očistiti escajg i vratiti mu sjaj.

     429
  • Energetske i hranljive vrednosti: crni biber

    Energetske i hranljive vrednosti: crni biber

    Biber je poreklom iz Indije, a najveći svetski proizvođač je Vijetnam. U srednjem veku bio je poznat i po nazivu "kralj začina", služio je kao sredstvo plaćanja. U to vreme, bio je jednako vredan koliko i zlato. U ishrani se upotrebljava preko 4000 godina. Preporučuje se u lečenju upale uha, zubobolje, a od davnina je korišćen protiv problema sa vidom. Ublažava simptome prehlade, sprečava zadržavanje vode u organizmu i ubrzava metabolizam. Naročito je cenjen u indijskoj medicini.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 255 kcal

    Ugljeni hidrati: 64,81 g

    Proteini: 10,95 g

    Masti: 3,26 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 26,5 g

    Niacin: 1,14 mg

    Vitamin A: 299 IU

    Vitamin C: 21 mg

    Vitamin E: 4,56 mg

    Natrijum: 44 mg

    Kalijum: 1259 mg

    Kalcijum: 437 mg

    Gvožđe: 28,86 mg

    Magnezijum: 194 mg

    Cink: 1,42 mg

     1143
Francuskog krompira se uvek setimo nakon Uskrsa kada nam ostane velika količina kuvanih jaja i ne znamo šta ćemo sa njima. Ali to ne mora biti uvek tako, ovo jelo…
21978
Ukoliko želite da vam se meso prosto topi u ustima marinirajte ga pre pripreme.
26834
Ako nemate inspiraciju šta da skuvate u toplim letnjim danima i ako vam se ne stoji kraj šporeta evo super ideje! Salata od tunjevine sa svežim povrćem.
21851
Fantastičan napitak za tople letnje dane. Krvara Meri će vas osvežti, probuditi i oraspoložiti! Priprema se brzo i lako, pozovite društvo, sednite na terasi i uživajte uz predivan specifičan ukus…
12099
Sarmice od vinovog lista me uvek podsete na Grčku i more. Moja mama ih služi uz kiselu pavlaku, ali ja volim da dodam i koju kap limuna.
19284
Juče sam ostala bez ručka pa sam bila primorana da spremim nešto od onoga što mi se nalazi u frižideru. Izbor nije bio veliki ali je zato bilo veoma ukusno!
30887