• Moderna daska za sečenje!

    Moderna daska za sečenje!

    Ako imate iPad i češto ga koristite u kuhinji ali ste uvek bili zabrinuti za bezbednost vašeg omiljenog tableta onda je vašim mukama došao kraj. Na ovogodišnjem MacWord sajmu predstavljena je daska za sečenja koja je namenski dizajnirana za korišćene uz iPad. Naime na dasci se nalazi žleb u kojem se može veoma lako uglaviti iPad. Na ovaj način će Vaši omiljene recepti biti uvek na dohvat ruke a uz zaštitne kesice koje se isporučuju moće ćete iPad i da koristite bez bozajni da će se po njemu nešto prosuti. Uz dasku se isporučuje još nekoliko dodataka koji omogućavanju korišćenje iPad-a i van daske.

    Ipak, vreme će najbolje pokazati da li će ovakvi proizvodi imati svoju primenu ili će ipak tableti u kuhinji biti korišćeni kao što je prikazano na donjem video klipu.

     11381
  • Lavandino ulje za opekotine usled sunčanja

    Lavandino ulje za opekotine usled sunčanja

    Eterično ulje lavande ima antiseptička i anti-inflamatorna svojstva zbog čega je idealno za prirodnu negu kože. Pored mnogih sličnih eteričnih ulja i biljnih ekstrakta, ulje lavande utiče na rast i proces ozdravljenja oštećenih delova kože. Kako biste umirili kožu, dodajte nekoliko kapi ulja lavande na hladnu i vlažnu krpu. Utrljajte na obolelo mesto veoma nežno i isperite nakon pet minuta. Eukaliptus i ulje lavande su povezani sa nekoliko neželjenih dejstava kada se koriste kao komponenta aromaterapije. Posavetujte se sa lekarom pre upotrebe. Mogući su osipi ili poteškoće u disanju. Najčešće nuspojave usled korišćenja lavande u aromaterapiji su ipak: vrtoglavica, zamor, promena boje kože, mišićna slabost, otežan govor...

     557
  • Šta doručkuju deca širom sveta?

    Šta doručkuju deca širom sveta?

    Prošlog meseca u Njujork Tajmsu izašao je foto esej sa temom "Šta doručkuju deca širom sveta?"

    Fotografije na kojima se nalaze, između ostalih, dvogodišnja devojčica iz Tokija, dva četvorogodišnjaka iz Malavija i mnoga druga deca su fenomenalne.

    Deca širom sveta jedu kornfleks i piju čokoladno mleko, ali u mnogim delovima sveta ona jedu hranu koja bi nam se činila preterano začinjenom i jakom. Profesor sa njujorškog univerziteta smatra da je ideja da deca jedu samo neutralnu ili slatku hranu pogrešna pretpostavka. U mnogim kulturama normalno je da klinci jedu nešto slano ili kiselo.

    Evo kako izgleda doručak jednog četvorogodišnjaka iz Tokija - pržena zelena paprika sa sušenom ribom, soja sosom i susamom; pirinač, jaja i soja sos; miso supa, grožđe, japanska kruška i mleko.

    Na ovoj adresi možete pronaći ceo foto esej: http://www.nytimes.com/interactive/2014/10/08/magazine/eaters-all-over.html?_r=0

     2149
  • Šta nezdrava hrana za kojom žudite govori o vašem organizmu

    Šta nezdrava hrana za kojom žudite govori o vašem organizmu

    Velika žudnja za određenim slatkišima, grickalicama i testeninom često je znak da nam u organizmu fali određen protein ili mineral koji je potrebno nadoknaditi zdravim namirnicama. Ako se i vi ponekada zapitate zašto baš toliko žudite za npr čokoladom, iako je baš i ne volite, pogledajte ovu listu nezdrave hrane i zdravih zamena koje će dovesti vaš organizam u pravi balans, a i sačuvati vitku liniju.

    Ako žudite za čokoladom - to je znak da vam u organizmu nedostaje magnezijum - umesto da posegnete za ovim slatkišem koji i nije baš najbolji po vašu liniju, jedite orahe, zeleno povrće i voće

    Ako žudite za ostalim slatkišima i tortama - najverovatnije vam u organizmu nedostaju:

    zdravi ugljeni hidrati - jedite sveže voće

    hrom - jedite brokoli, grožđe, sir i piletinu

    fosfor - jedite piletinu, govedinu, ribu, jaja, povrće, žitarice

    sumpor - jedite brusnice, ren, kupus, karfiol

    triptofan - jedite sir, suvo grožđe, sladak krompir, španać

    Ako žudite za hlebom i testeninom - pogrešno je mišljenje da žudimo za ovim namirnicama kad nam nedostaju ugljeni hidrati, ustvari treba da nadoknadimo azot - i to preko hrane koja je bogata proteinima, dakle što više mesa, ribe, oraha, pasulja

    Ako žudite za masnom i prženom hranom - iako deluje da nema logike, najverovatnije vam u organizmu nedostaje kalcijum - povećajte unos zdravih mlečnih proizvoda poput organskog mleka, jogurta, sira, a preporučuje se i zeljasto povrće

    Ako žudite za jako slanom hranom i grickalicama - potreban vam je veći unos silicijuma - konzumirajte više ribe, kozjeg mleka i indijskog oraha

     775
  • Jeff Osaka

    Jeff Osaka

    Džef Osaka rođen je u Los Anđelesu. Oduvek je bio fasiniran ugostiteljstvom, ali se kuvanjem nije bavio sve do svoje 28. godine. Osaka je, prema mišljenju brojnih vrhunskih kuvara, jedan od najboljih na Zapadnoj obali. Pored brojnih pohvala od strane svojih kolega, brojni kritičari ističu njegov neizbrisiv doprinos kulinarskom svetu.

    "Twelve" je restoran u kojem je oduvek želeo da radi, a njegov naziv povezuje sa godišnjim dobima. "Smatram da postoje više od četiri godišnja doba, kao što postoje i sastojci koji su dostupni tokom nekoliko meseci godišnje, što i te kako utiče na meni bilo kog restorana."

    Najveća inspiracija mu je majka i period odrastanja tokom koga je mnogo vremena provodio pomažući joj u kuhinji. Osakin deda bio je vlasnik restorana, pa je i na taj način naučio brojne trikove. Japanska kuhinja i kupus pita su mu obeležile detinjstvo. Njegovi omiljeni sastojci menjaju se u skladu sa godišnjim dobima, a najviše voli da priprema losos. Najmanje voli bele tartufe. "Uvek sam tvrdio da je so najpotcenjeniji sastojak, samo zato što brojni kuvari ne umeju da odrede savršenu meru." Osaka prezire beli biber: "Brojni šefovi su insistirali na njegovom korišćenju, ali bez obzira na to koliko ga sameljete i dalje ima ukus izmeta". Sastojak bez kog ne može je puter. "Puter je moj slatki greh, sa njim nikad ne znam kada je dosta."

     743
Engleska moka torta je jedna od prvih torti koju sam napravila. Iako nisam verovala u svoje sposobnosti torta je ispala predivno.
10548
Boza je osvežavajuće bezalkoholno piće koje nastaje od fermentacije projinog brašna šećera i kvasca. Izuzetno je zdravo i osvežavajuće.
Danas smo u restoranu dobili pre jela preukusnu riblju paštetu pa sam se setila jednog recepta za riblju paštetu koji nisam odavno spremila.
Nijedno slavlje ne može proći bez njih. Kombinacija - krem, keks i čokolada nam daje sve što nam je potrebno da nam zadovolji sva čula.
15018
Karanfilić, cimet, kafa-kombinacija predivnih aroma na jednom mestu.
11353
Kombinacija ukusa narandže, čokolade i badema za mene je prosto neodoljiva!
12418