• Zbog čega je važno jesti smokve?

    Zbog čega je važno jesti smokve?

    Stari Grci i Rimljani smatrali su da je smokva simbol muškosti, plodnosti i moći.

    Smokva sadrži veliki broj antioksidanskih vitamina kao što su vitamin A, E i K, osim toga one sadrže dijetalna vlakna i minerale.

    Sadrže i do 80 odsto vode, a spadaju u grupu voća s najvišim nivoom prirodnih šećera.

    Smanjuju nivo holesterola u krvi, a pomažu i u prevenciji raka pluća.

    Bogate su kalcijumom, čak 121 mg u polovini šolje.

    Polovina šolje sadrži oko 1,5 mg gvožđa.

    Listovi smokve mogu biti dobri za zdravlje srca.

     697
  • Vlakna i stopa smrtnosti

    Vlakna i stopa smrtnosti

    Vlakna su nesvarljivi ugljeni hidrati koji igraju važnu ulogu u snižavanju holesterola, snižavanju krvni pritisak i doprinose mršavljenju i sprečavanju upalne procese u telu. Zato je važno jesti što više vlakana na dnevnoj bazi.

    Nedavno je kompletirana devetogodišnja studija tokom koje je testirano 219.123 muškaraca i 168.999 žena o navikama o ishrani i dnevnom unosu vlakana. Svi ispitanici su bili ljudi prosečne težine i nivoa fizičke spreme.
    Rezultati su pokazali da muškarci u proseku unose između 13 i 29 grama, a žene od 11 do 26. Tokom tih devet godina, preminulo je 20.126 muškaraca i 11.330 žena, a unos vlakana je u velikoj meri bio povezan sa stopom smrtnosti u analiziranom uzorku. I žene i muškarci koji su konzumirali više od 26 grama vlakana, rizik je bio 22% niži.

    Odlični izvori vlakana su kukuruz, pšenica, pirinač, laneno seme, susam, bademi i pistaći.

     1063
  • Prehlade, grip i vitamini

    Prehlade, grip i vitamini

    Sezona prehlada i gripa je pred vratima, a svi znamo koliko te stvari uzimaju danka na naše telo.
    Iako mnogi aspekti ishrane imaju uticaj na imuni sistem, evo nekoliko ključnih činilaca. Vitamini A, C i E prvenstveno - C je moćni antioksidant koji možete naći u većini voća i povrća, ali treba biti oprezan, jer prevelike količine ovog vitamina mogu izazvati poremećaje u varenju. Vitamin A se rastvara u masti i može se naći u tamno narandžastom povrću i voću, kao i u žumancima i mleku. Takođe je toksičan u prevelikim količinama. Još jedan vitamin rastvorljiv u masti, koji se ne treba konzumirati u prevelikim veličinama, vitamin E, ima snažna svojstva antioksidanata i može se naći u orašastom voću, semenkama i spanaću.Novija istraživanja povezuju vitamin D sa otpornošću imunog sistema. Vitamin D se rastvara u masti, a može se naći u masnoj ribi (poput tune i lososa), mleku i mlečnim proizvodima.

    Druge hranljive materije, poput cinka i folata takođe imaju veliki uticaj na imuni sistem. Oba se mogu naći u žitaricama. Cink se može naći i u crvenom mesu i morskim plodovima, a folati u tamno zelenom povrću.

    Još jedan vitalan deo je gastrointestinalni trakt, koji je odgovoran za oko 70% imunog sistema. Za zdravlje gastrointestinalnog trakta odgovorni su prebiotici i probiotici.

    Mada sve ove stvari čine delove slagalice, ključ je balansirana ishrana na redovnoj bazi. Mnoštvo voća i povrća, integralnih žitarica i leguminoza obezbediće vašem telu zdrav imuni sistem.

     825
  • Kako se rešiti fleka od hrane

    Kako se rešiti fleka od hrane

    Kada volite da kuvate, skoro je neizbežno da sa vremena na vreme nešto od hrane dospe na vašu odeću. Međutim, možete ograničiti štetu, uz nekoliko jednostavnih saveta.

    Prvo, najvažnije je identifikovati vrstu fleke.

    Postoje tri glavne kategorije: fleke od tanina
                                               fleke od masti/ulja
                                               fleke od krvi

    Ako je u pitanju taninska fleka, što se dešava u većini slučajeva, jer su u pitanju fleke od voća i povrća, vina, čokolade, kafe i čaja, držite se sledećih uputstava – za pamuk, lan i izdržljivu sintetiku, nanesite odstranjivač mrlja direktno na tkaninu i natopite je mlazom vrele vode. Ponavljajte postupak dok mrlja ne nestane, a onda odeću operite u mašini. Ako je u pitanju svila, vuna ili osetljiva sintetika, nanesite odstranjivač mrlja, potopite odevni predmet u vrelu vodu pomešanu sa deterdžentom i ostavite oko pola sata (nikako duže). Isperite i po potrebi operite u mašini.

    Ako ste se umazali nečim masnim, postupak je isti kao u slučaju tanina.

    Međutim, ako je mrlja od krvi, nikako nemojte koristiti toplu vodu, već hladnu. Postupak je isti kao u ostalim slučajevima, izuzev tog detalja.

     2814
  • Semenke suncokreta – prednosti za koje niste ni znali!

    Semenke suncokreta – prednosti za koje niste ni znali!

    - Odličan su izvor vitamina C koji pomaže u sprečavanju razvoja kardiovaskularnih bolesti.

    - Semenke su bogate mononezasićenim i polizasićenim mastima koje smanjuju loš holesterol.

    - Zbog visokog sadržaja dijetetskih vlakana, sirovo seme suncokreta može pomoći u varenju hrane i lečenju konstipacije.

    - Imaju visok sadržaj vitamina E, selena i brakra koji su poznati po antioksidativnim svojstvima. Sprečavaju oštećenje ćelija i tkiva od strane slobodnih radikala.

    - Magnezijum i bakar u većim količinama obezbeđuju čvrstoću i fleksibilnost kostiju i zglobova.

    - Semenke suncokreta sadrže triptofan, esencijalnu amino kiselinu koja pomaže u proizvodnji serotonina.

    - Holin, jedinjenje koje se takođe nalazi u suncokretu, pomaže u poboljšanju kognitivnih funkcija.

    - Suncokretovo ulje dobar je izvor vitamina A koji utiče na zdravlje očiju.

    - Seme suncokreta sadrži tiamin (vitamin B1). Stimuliše ćelijske katalizatore ili enzime uz pomoć kojih telo koristi energiju iz hrane.

    - Bakar u semenkama stimuliše proizvodnju melanina, pigmenta koji je odgovoran za boju naše kože.

     432
Mocart torta se priprema veoma jednostavno i brzo, a kombinacija čokolade i višnje (ili maline) je pravi pogodak za sve goste i ukućene!
25531
Uživajte u eksploziji ukusa kombinujući đumbir, cimet i karanfiliće. Uz dobar sladoled ili smrznuti jogurt mogu predstavljati nezaobilaznu letnju poslasticu.
13512
Slatko osvežavajuće piće tokom vrelih lentnjih dana. Brzo se sprema, ne košta mnogo a ukus možete prilagođavati po želji. Uz kriške limuna i mnogo kocki leta ovaj napitak može biti…
18319
Jela bazirana na soji su izuzetno zdrava, a zašto da ne, i ukusna. Ovu namirnicu ne treba da izbegavaju čak ni ljubitelji mesa. Naravno, pohovani odresci od soje ne treba…
19576
Meso japanske prepelice pomalo potseća na meso divljači - tamno je, slatkasno i naravno veoma ukusno. Počastite sebe, svoju porodicu ili prijatelje ovim specijalitetom i uživajte uz muziku Zvonka Bogdana,…
21359
Ako želite da malo promenite nešto u svakodnevnoj pripremi hrane, ili da iznenadite prijatno vaše goste sa nekim novim specijalitetom, isprobajte recept za hrskave prepelice.
20777