• Šta ima za večeru? Džigerica!

    Šta ima za večeru? Džigerica!

    U mnogim kulturama iznutrice smatraju delikatesom, dok se mnogi ljudi naježe od samog pomena unutrašnjih organa kao izvora hrane. Npr. u Škotskoj ćete lako naći hagis, slani puding napravljen od, između ostalog, ovčijeg srca, džigerice i pluća. U Francuskoj, guščija pašteta je delikates koji se ne propušta.

    Medicinski eksperti (kao i naše bake), prepoznaju dobre strane džigerice - 100 grama ovog organa sadrži oko 160 kalorija, 4,5 grama masti i neverovatnih 25 grama proteina. Osim toga, džigerica je dobar izvor bakra, folne kiseline, gvožđa i kompleksa B vitamina, kao i veoma visoke koncentracije vitamina A. Zapravo, koncentracija vitamina A je toliko visoka da se preteranom konzumacijom ovog organa može doći do hipervitaminoze A, koja izaziva mučninu, promene na koži i kosi, oticanje i probleme u trudnoći. Ako se jede u ograničenim količinama, korisi se kao tretman za anemiju.

    U poslednje vreme vodi se debata u vezi sa bezbednošću, jer se džigerica ponaša kao filter koji treba da pročisti organizam životinje, a životinje se sve češće kljukaju hormonima koje ljudi posle unose u svoj organizam u mnogo većoj količini od poželjne.

    Sve u svemu, savet je kao i uvek isti - budite umereni!

     1328
  • Peršun i limun za čišćenje bubrega

    Peršun i limun za čišćenje bubrega

    Detoksikacija bi trebalo da postane navika u našim svakodnevnim životima koja je od izuzetnog značaja za celokupno zdravlje, Svrha je čišćenje i uklanjanje toksina iz tela. U suprotnom može doći do većih komplikacija poput kamena u bubregu. Stoga pijte dosta tečnosti i ograničite unos mlečnih proizvoda kao i prerađene hrane. Zamenite proteine iz životinjske hrane proteinima biljnog porekla. Izbegavajte alkohol i unosite što manje soli. Peršun vam može pomoći jer je snažan antioksidans koji pomaže regeneraciju ćelija i olakšava rad bubrega. Bogat je mineralima koji uklanjaju toksine i masti iz bubrega. Smanjuje visok krvni pritisak, a i pomaže telu da izbaci višak tečnosti. Sok od limuna jača bubrege i krvne sudove. Pospešuje čišćenje celokupnog organizma i utiče na zdravlje bubrega.

     1233
  • Namirnice koje snižavaju krvni pritisak

    Namirnice koje snižavaju krvni pritisak

    Ukoliko želite da snizite krvni pritisak, so vam može odmoći u tome, pa umesto nje koristite neko drugo bilje.

    Banane su bogate kalijumom, pa u velikoj meri regulišu krvni pritisak.

    Sladak krompir je pun kalijuma i stimulans je za bubrege da se oslobode viška natrijuma iz tela.

    Pijte mnogo soka od pomorandže, ili ih češće konzumirajte sveže. Bogate su vitaminom C kao i grejpfrut,paprike, paradajz, kivi, brokoli...

    Crna čokolada u velikoj meri snižava krvni pritisak i utiče na bolju cirkulaciju. Preporučuje se jedna kockica dnevno.

    Limun takođe sadrži protivtežu natrijumu zbog čega je odličan za snižavanje krvnog pritiska.

     644
  • Energetske i hranljive vrednosti: grašak

    Energetske i hranljive vrednosti: grašak

    Grašak spada u mahunarke i prepoznatljiv je po visokom sadržaju proteina, šećera i vitamina. U drevna vremena gajili su ga Vavilonci, Egipćani, Rimljani i Grci. U Evropu su ga preneli stari azijski narodi. Idealan je za one koji su pod stresom jer jača imunitet i obnavlja vitalnu energiju. Između ostalog, reguliše i probavu, jača kosti i srce...

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 81 kcal

    Ugljeni hidrati: 14,45 g

    Proteini: 5,42 g

    Masti: 0,40 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 5,1 g

    Niacin: 2,09 mg

    Vitamin A: 765 IU

    Vitamin C: 40 mg

    Vitamin E: 0,13 mg

    Vitamin K: 24, 8 µg

    Natrijum: 5 mg

    Kalijum: 244 mg

    Kalcijum: 25 mg

    Gvožđe: 1,47 mg

    Magnezijum: 33 mg

    Mangan: 0,41 mg

    Cink: 1,24 mg

     739
  • Maslačak nije obična trava

    Maslačak nije obična trava

    Dok je kelj dobio sjajnu reputaciju kao veoma zdrava hrana, vreme je da svoje mesto na pozornici podeli sa maslačkom.

    Jedna šolja sirovog maslačka sadrži 112% preporučenog dnevnog unosa vitamina A, 32% vitamina C, 10% kalcijuma, 9% gvožđa i 9% vitamina E. I mada je manje hranljiv nego kelj, imaju slične karakteristike, tako da je i salata od maslačka mudar izbor za vaš organizam.

    Ne možemo gledati samo na vitamine i minerale, setite se samo svih aktivnih supstanci koje se mogu naći u biljkama - antioksidanti koji utiču na zdravlje očiju, bešike, jetre i neki koji imaju snažno antibakterijsko svojstvo. Lišće i koren maslačka koriste se kao prirodni diuretici, a sadrži i inulin koji utiče na lučenje insulina.

    Maslačak ima gorak ukus, tako da neće svi uživati u njemu, ali svakako vredi pokušati.

     1232
Očaravjući krem. Lako se priprema, izgleda veoma zanimljivo i veoma je ukusan.
10558
Način da probudite sva čula.  Toplo, hrskavo, kremasto, hladno, aromatično…
8246
Interestantna, lagana i osvežavajuća torta za sve ukuse.
16625
Poznat još kao italijanski slatki hleb. Služi se na božićno jutro. Miris i ukus koji se pamti do sledećeg Božića.
23569
Brza, laka i veoma ukusna pita sa pečurkama. Priprema se sa šampinjonima ali možete iskoristiti i neku drugu vrstu.
28304
Obično se priprema za Božićne praznike ali može se služiti i u bilo kojoj drugoj prilici.
21223
Strana 1253 od 1256