• Mogu li dijabetičari jesti banane?

    Mogu li dijabetičari jesti banane?

    Američko udruženje dijabetičara ukazuje na to da ljudi sa dijabetesom mogu jesti bilo kakvu vrstu voća, uključujući i banane. Važno je rasporediti redovnu konzumaciju ravnomerno tokom dana kako bi izbegli nagle promene nivoa šećera u krvi. Takođe, ne bi trebalo zaboraviti da voće sadrži ugljene hidrate na koje morate računati ukoliko planirate svoj desert.

    Ukoliko imate dijabetes, morate voditi računa o količini i vrsti ugljenih hidrata koje unosite u organizam. Koristeći insulin, ugljeni hidrati se pretvaraju u glukozu što vam daje energiju neophodnu za funkcionisanje. Dijabetičari imaju visok nivo glukoze, pa pošto voće sadrži visoke količine ugljenih hidrata i ukoliko ih konzumirate u većoj količini, imaćete više glukoze u odnosu na nivo sa kojim vaše telo može da se izbori. Važno je uspostaviti balans, a ne izbaciti pojedino voće iz ishrane.

    Dakle, banane, posebno prezrele su prihvatljiva alternativa i između obroka, kao zamena za grickalice, posebno osobama sa dijabetesom tip 2.

     8343
  • Ublažite gorušicu pravilnom ishranom

    Ublažite gorušicu pravilnom ishranom

    Gorušica je neugodan osećaj peckanja ili čak žarenja u želucu i grudima koji se polako preko jednjaka penje do grla i javlja se odmah nakon obilnijeg i masnog obroka. Smatra se da pogađa skoro petinu svetske populacije i ako se jako retko javlja, ne pretstavlja veliki problem. Međutim, ako vas želudačna kiselina muči više puta nedeljno, možda je vreme da povedete računa o ishrani, jer dugotrajna gorušica može stvoriti i ozbiljnije zdravstvene probleme kao što su oštećenje sluznice jednjaka i gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), koju prati otežano gutanje, promuklost, suv kašalj i konstatan bol u predelu stomaka.

    Pre svega, ako imate problema sa gorušicom treba da izbegavate bilo koji alkohol, gazirana pića, kafu i citrusne sokove. Što se tiče jela, izbacite svu masnu, prerađenu, previše začinjenu i ljutu hranu, kao i onu koja je pržena na mnogo masti i ulja.

    Preporučljivo je svo voće sem citrusnog, a najviše prijaju banane. Što se tiče povrća, može se jesti sve osim luka, dok su mnogi primetili da im ni paprike ne prijaju, pogotovo ako su spremljene u vidu đuveča ili ajvara. Izbegavajte i žumance. Pošto su meso i proteini bitni za pravilan rad organa, jedite samo meso sa niskim procentom masnoće (i to obareno) i ribu. Od ugljenih hidrata, najviše se preporučuje zob koji je zbog visokog procenta minerala i rastvorljivih vlakana savršen saveznik u borbi protiv gorušice. Sličan pozitivan efekat imaju i mahunarke, integralni pirinač i kuskus.

    Još par preporuka: ako vam pravilna ishrana nije donela željene rezultate, postoji još par stvari na koje treba da obratite pažnju. Pre svega, jedite više manjih obroka. Obilan obrok pritiska mišić između želuca i jednjaka i veće su šanse da će nastati gorušica iako ste uneli zdrave namirnice. Ako ste gojazni, smršajte jer salo okupljeno oko abdomena takođe stvara pritisak na želudac. Krećite se posle svakog obroka i izbegavajte kaiševe i preusku odeću. Za kraj, ostavite duvan - po mnogim studijama upravo duvanski dim sprečava čišćenje kiseline iz jednjaka.

    Pravilna ishrana može u dosta velikoj meri potpomognuti lečenje gorušice, ali ako nakon dužeg vremena simptopi i dalje ne prestaju, najbolje je da se konsultujete sa lekarom koji će vam prepisati lekove koji će podupreti vaš put do izlečenja.

     1034
  • Veliki čičak – lek tradicionalne kineske medicine

    Veliki čičak – lek tradicionalne kineske medicine

    Koren velikog čička vekovima je korišćen u tradicionalnoj kineskoj medicini. Istraživači američkih univerziteta rade na kliničkim studijama kako bi dokazali sve njegove zdravstvene koristi. Studija iz 2014. godine otkrila je da koren velikog čička značajno snižava nivo šećera u krvi kod miševa. U kineskoj medicini koristi se za lečenje prehlade, bolnog grla, infekcija... Koren biljke deluje kao diuretik. Pomaže pri uklanjanju viška vode iz tela. Antioksidanti suzbijaju slobodne radikale koji oštećuju ćelije i tkiva. Koren velikog čička bogat je vlaknima. Dostupan je kao čaj, prah, pilula...

     490
  • Brzo i lako čišćenje blendera

    Brzo i lako čišćenje blendera

    Šta vam je potrebno? Topla voda i deterdžent za sudove. Da, to je sve!

    Uputstva:

    Sipajte toplu vodu do polovine blendera. Dodajte samo kap deterdženta. Uključite blender i pustite ga da radi oko 10 sekundi. Nakon toga, blender temeljno isperite.

     165
  • Jabukovo sirće - trend koji ne prolazi

    Jabukovo sirće - trend koji ne prolazi

    Trendovi, bilo kada se radi o hrani ili o modi, obično imaju kratak životni vek. Međutim, postoji jedan koji već decenijama ne prolazi. Jabukovo sirće kao sredstvo za mršavljenje.

    Tajna dugovečnosti ove priče je nauka - postoje studije koje su potvrdile da jabukovo sirće utiče na apetit. Švedska studija od pre desetak godina pokazala je kako se ljudi osećaju sitim i po nekoliko sati nakon što pojedu hleb uz dodatak 2 kašike jabukovog sirćeta, dok to nije slučaj sa običnim hlebom. Studija je, međutim, bila sprovedena na svega 12 ljudi, pa nije u potpunosti pouzdana.

    Druga studija, objavljena 2010, bavila se dvema grupama, jedna je dobijala piće sa sirćetom, druga bez njega (ni jedni ni drugi nisu znali šta piju). Grupa koja je pila piće sa sirćetom imala je do 20% manji nivo šećera u krvi u poređenju sa drugom grupom.

    Spekulisano je da sirće nekako usporava pražnjenje stomaka nakon obroka, ili da reaguje sa enzimima u stomaku.
    Imajte na umu, međutim, da u mršavljenju učestvuje mnogo faktora i da čak i ako vas jabukovo sirće duže drži sitim, nije ni izbliza toliko hranljivo koliko su to salate i povrće sa kojima se to sirće jede.

     1771
Još jedan osvežavajući recept za tople letnje dane. Maline su veoma zdrave. Treba ih uzimati kad god se za to ukaže prilika.
11587
Sjajno je leto. Sve je zeleno i fino a voća na pretek. Evo odličnog recepta baziranog na breskvama da vas osladi dok boravite u hladu skrivajući se od velikih vrućina.…
21628
Alva od šargarepe je veoma ukusan desert prepun aroma a uz to se lako i brzo priprema.  U osnovnom receptu ide samo kokosov orah, ali vi je možete ulepšati po…
Osvežite svinjetinu žalfijom i crnim biberom. Ako vam je dosadilo da tokom sezone voća i povrća izbegavate meso evo sjajnog recepta da se malo "zasladite". Jednostavan i veoma ukusan recept.
11225
Leto je. Povrća ima na pretek. Zašto ne iskoristiti tu činjenicu i odmorite se malo od mesa i teških jela. Bećar paprikaš je izuzetno popularan, sprema se veoma jednostvno i…
Ja ne volim da pohujem hranu zbog velike količine ulja, ali sa druge strane obožavam pohovanu piletinu, tako da sam se oduševila kada sam pronašla ovaj recept. Brzo se sprema,…
64576