• Zbog čega je važno piti kokosovu vodu?

    Zbog čega je važno piti kokosovu vodu?

    Ukoliko ste probali kokosovu vodu, znate da je prilično osvežavajuća. Zbog čega je sve više u upotrebi, posebno kada je reč o sportistima? Utvrđeno je da čista tečnost u mladim kokosima sadrži neke elektrolite (kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum) koje gubite kroz znoj tokom vežbanja. Obratite pažnju na brendove koje birate, kao i na dodatne kalorije koje unosite.

     552
  • Kako koristiti određene vrste rendaljki?

    Kako koristiti određene vrste rendaljki?

    Četvrtaste "box" rendaljke idealne su za struganje mekih sireva ili krompira za pripremu pirea - koristite stranicu sa većim proredima. Rupe srednje veličine idealne su za tvrđe namirnice. Sitne rupice namenjene su sirevima, dok su horizontalne oštre ivice odlične za rendanje šargarepe.

    Pre upotrebe, pokvasite ploču kako bi namirnice lakše klizile, a kada dođete do samog kraja - prislonite namirnicu na dlan i prevlačite ga ravno uz podlogu kako biste izbegli ogrebotine.

    Ručno rende koristi se kada su vam neophodne namirnice u malim količinama, koje rendate direktno u posudu ili lonac. Uvek birajte one sa većom drškom i podlogom, da biste sprečili proklizavanje i da biste posao obavili uz što manje napora. Ručku uvek držite pod uglom od 30 stepeni, a ukoliko vam se namirnice tope u ruci, stavite ih u zamrzivač na nekoliko minuta, zatim umotajte hranu u celofan ili kuhinjsku krpu i nastavite sa rendanjem.

    Rotirajuće rende je savršeno za fino usitnjavanje hrane. Većina je tako dizajnirana da prianja na sve vrste podloga, a sve što je potrebno je da ubacite hranu u pregradu i okrećete dršku u smeru kazaljke na satu - brzo, lako, jednostavno.

     631
  • Znate li kada je počeo da se lomi jadac?

    Znate li kada je počeo da se lomi jadac?

    Kako je ova kost neobičnog oblika koja se nalazi tačno između vrata i grudi ptice postala deo tradicije? Odgovor je sličan kao i u drugim istorijskih pitanjima - stari Rim.

    U starom Rimu jadac je smatran simbolom sreće, a kako su Rimljani širili svoj uticaj širom Evrope, tako se širio i ovaj običaj. Smatrano je da kada u lomljenju ove kosti izvučete duži deo, sreća vam je naklonjena i želje će vam se obistiniti.

    Ova tradicija je stigla i do Engleske, a rani američki imigranti odneli su je na novi kontinent. Svoje ime "wishbone" jadac je dobio sredinom XIX veka, u Americi.

    Da bi kost pukla kako treba, treba da se osuši, a da bi se osušila treba joj nekoliko dana. Tako da morate imati na umu, ako biste da igrate igru sa jadcem, morate razmišljati unapred. Taman da smislite koju biste želju poželeli.

     1445
  • 9 saveta za ishranu ukoliko ste vegan

    9 saveta za ishranu ukoliko ste vegan

    1. Učinite povrće zvezdama vašeg obroka – Glavni obrok ne mora biti usredsređen na meso. Vege obroci su uvek pobednički izbor jer su puni vitamina A i K, sadrže mnoštvo kalijuma i imaju visoku količinu vlakana.

    2. Jedite raznovrsnu hranu – Da biste bili sigurni da unosite sve hranljive sastojke koji su vam potrebni, važno je da imate izbalansirane obroke koji uključuju raznovrsnost namirnica. Na primer, proteine i vlakna dobićete iz pasulja, zeleno povrće je odličan izvor vitamina A, C i K...

    3. Fokusirajte se na cela zrna kao što su braon pirinač i kinoa koji će vam obezbediti gvožđe i vitamine B kompleksa.

    4. Biljnim proteinima do zdravlja! Veganski izvori proteina uključuju tofu, sočiva, pasulj, bademi, suncokret, bundeva... Neophodno je da unesete 46 grama proteina dnevno ukoliko ste žena, a 56 grama ukoliko ste muškarac.

    5. Ne predpostavljajte da su veganski proizvodi zdraviji – Prerađena veganska hrana ponekad sadrži palmino ili kokosovo ulje koji mogu biti na bazi „loših“ masti.

    6. Fokusirajte se na Omega-3 – Čak i kada jedete raznovrsno, teško ćete doći do nekih hranljivih sastojaka. Omega 3 masne kiseline važne su za zdravlje očiju, mozga i srca. Dostupne su u biljkama poput semenki lana, u orasima i soji.

    7. Ne zaboravite na vitamin D – Većina ljudi unosi vitamin D putem ribe ili mlečnih proizvoda. Ne zaboravite da je on prisutan i u sojinom ili bademovom mleku, kao i soku od pomorandže. Neke gljive koje su izložene suncu su takođe dobri izvori.

    8. Obratite pažnju na gvožđe – Ovaj mineral možete uneti putem pasulja, mahunarki i zelenog povrća. Da biste maksimalno iskoristili gvožđe koje unosite putem biljaka, jedite namirnice koje su ujedno bogate i vitaminom C što povećava apsorpciju minerala.

    9. Imajte u vidu važnost vitamina B12 – Pomaže u transformaciji hrane u energiju, a nalazi se uglavnom u hrani životinjskog porekla. Ovaj vitamin naći ćete u pojedinim žitaricama, a ukoliko se odlučite za uzimanje dodataka obavezno porazgovarajte sa lekarom.

     429
  • „Dobri" i „loši" ugljeni hidrati

    „Dobri" i „loši" ugljeni hidrati

    Neki izvori ugljenih hidrata su zdraviji u odnosu na druge, ali su neophodni elementi za normalno funkcionisanje organizma.

    Voće i povrće su najbolji izvori ugljenih hidrata jer sadrže prirodne šećere i bogati su vlaknima. Imaju nizak sadržaj masti i pružaju druge važne hranljive materije, uključujući kalijum, folnu kiselinu i brojne vitamine.

    Integralne žitarice uključujući ječam, kukuruz, ovas, pirinač i pšenicu sadrže vlakna, vitamine, minerale pa čak i neke od antioksidanasa koji se nalaze u voću i povrću tako da su uvek dobar izbor.

    Pasulj i sočivo su jedni od najzdravijih ugljenih hidrata jer sadrže velike količine proteina i vlakana. Imaju nizak sadržaj masti i mogu se pripremati kao glavna ili prateća jela.

    Dokle god konzumirate mlečne proizvode bez dodavanja šećera ili veštačkih zaslađivača, osiguraćete dovoljan broj ugljenih hidrata držeći se onih sa niskim sadržajem masti.

    Slatkiši, kao i sam šećer, smatraju se izvorom loših ugljenih hidrata.

     2443
Meksička voda od jagoda je veoma aromatičan i osvežvajući napitak.
16009
Čatni se najlešće koristi u indijskoj kuhinji. Obično ima istovremno i sladak i ljut ukus. Jede se u malom količinama na početku obroka kako bi podstakao varenje. Može da se…
19991
Pripremite deci domaće krekere, neka vam pomognu dok ih pravite i svi uživajte u njima.
12943
Raita je vrsta salata koja nam dolazi sa istoka. Najčešće se pravi od jednog ili dva povrća koji se preliju sa jogurtom. Služe se uz glavno jelo koje ne treba…
15508
Krem čorba od karfiola se jednostavno priprema a podjednako je ukusna i topla i hladna.
48712
Pesto sos se često koristi u italijanskoj kuhinji, veoma je osvežavajući i lako se priprema. Možete ga koristiti kao preliv za špagete, krompir, dodatak jelima...
33112