• Saveti za zdraviju pripremu određenih namirnica

    Saveti za zdraviju pripremu određenih namirnica

    Brokoli

    Kineska studija iz 2009. godine pokazala je da brokoli zadrži sve hranljive materije jedino ukoliko se priprema kuvanjem na pari. Najviše vitamina gubi kuvanjem u ključaloj vodi, kao i tokom prženja.

    Jagode

    Imajući u vidu da je vitamin C posebno osetljiv na svetlost i kiseonik, sečenjem jagoda svi njihovi hranljivi sastojci gotovo da nestaju. Zamrzavanje voća ne utiče na gubitak hranljivih sastojaka, čak se smatra boljom opcijom od kupovine voća koje je još nedozrelo doputovalo sa velike udaljenosti.

    Beli luk

    Preporuka velikog broja nutricionista je da isečeni beli luk ostavite da odstoji do 10 minuta, kako bi „aktivirao" sva svoja jedinjenja bogata vitaminima.

    Pasulj

    Pasulj sadrži antioksidanse koji se mogu vezati za određene vitamine i minerale u hrani, ali da bi se to dogodilo neophodno je pasulj potopiti u vodu i ostaviti da prenoći. Pored toga što pomaže da dobijete maksimalnu količinu hranljivih materija kao što su gvožđe i cink, proces potapanja pasulja takođe znači manje posla za vaš digestivni trakt.

    Grilovano meso

    Nacionalni institut za rak upozorava na potencijalno kancerogene hemikalije: heterociklični amini i policiklični aromatični ugljovodonik koji se formiraju ukoliko se meso peče na previsokoj temperaturi. Zato se savetuje pečenje mesa na optimalnoj temperaturi kako ne bi došlo do oslobađanja navedenih, potencijalno opasnih hemikalija.

     1257
  • The Search for General Tso

    The Search for General Tso

    "The Search of General Tso" je dokumentarac koji se bazira na životu misterioznog kineskog kuvara čija je ljuto začinjena piletina jedan od omiljenih specijaliteta mnogih Amerikanaca.

    Negde oko 2004. godine, režiser Jan Čenej i njegov najbolji prijatelj slučajno svraćaju u kineski restoran "With red booths and neon signs" i naručuju čuvenu piletinu Generala Tsoa. Oduševljen ukusom hrane koja mu je poslužena, Čenej odlučuje da malo bolje istraži istoriju kineske hrane u Americi.

    Inspirisan knjigom Dženifer Li koja se takođe bavi tematikom kineskih specijaliteta, kreće u avanturu u kojoj istražuje ne samo istočnoazijsku kuhinju već i daleki istorijat Generala Tsoa, njegov život pre nego što je postao popularan kuvar, kao i samu istoriju imigracije Kineza u Ameriku.

    Film sadrži i zanimljive intervjue sa mnogim poznatim kineskim kuvarima kao što su Sesilija Ćiang, Peng Chang i mnogi drugi.

    Jedna od zanimljivosti koje ovaj film donosi jeste razotkrivanje tajne kineskih kolačića sreće, ali i mnoge druge činjenice za koje sigurno niste znali.

     869
  • Sirak

    Sirak

    Sirak (lat. Sorghum vulgare) je žitarica koja pripada porodici Gramineae i najsličnija je žitarici proso. Njena prapostojbina je Afrika, mada se danas najviše proizvodi u Indiji i Kini. Koristi se i za ljudsku i za stočnu hranu.

    Danas postoji oko 13 vrsti ove žitarice, a prema načinu korišćenja postoji podela na ono koje se koristi za zrno - Sorghum vulgare var. ensorghum, za sirup - Sorghum vulgare var. saccharatum, kao metlaš - Sorghum vulgare var. techicum i za seno - Sorghum vulgare var. sudaneseza. Koristi se i za dobijanje skroba, glukoze, ulja i alkohola.

    Sirak je bogat gvožđem, kalijumom, fosforom, a sadrži i velike količine vitamina kao što su tiamin i nicin. Ne sadrži gluten. Čuva srce i leči artritis, a pošto je dobar izvor rastvorljivih vlakana, ubrzava metabolizam i pogodan je za redukcione dijete.

    Od ove žitarice možete praviti grickalicu sličnu kokicama, kašu, kao i hleb.

     2065
  • Najzdraviji prilozi u sendvičima

    Najzdraviji prilozi u sendvičima

    Odlučite se za manje veličine jer ćete uštedeti između 500-700 kalorija.

    Izbegavajte majonez, a umesto njega dodajte začine.

    Senf je u odnosu na bilo koji drugi namaz uvek dobar izbor zbog niske količine masti.

    Ukoliko možete, sireve preskočite u potpunosti.

    Fokusirajte se na izbor povrća – što šarenije – to bolje.

    Piletina je uvek zdraviji izbor kada je reč o mesu.

     451
  • Hrana koja čisti pluća

    Hrana koja čisti pluća

    Ljudi su neretko iznenađeni činjenicom da hrana može uticati i na disajne organe. Morate imati u vidu da namirnice koje unosite deluju kao gorivo za održavanje svih telesnih sistema, kao i da obezbeđuju energiju za sve fizičke aktivnosti. Nega i jačanje kardiovaskularnog sistema je umnogome povezana sa zdravljem pluća. Najčešće plućne bolesti su rak, pneumonija, astma... Neke od namirnica koje pospešuju rad i zdravlje pluća su: bundeva, spanać, kelj, žuta paprika, crni pasulj, sočivo... Inhalacije eteričnim uljima ruzmarina ili eukaliptusa takođe čiste pluća. Čili čisti sluz sa pluća, ali je od ključnog značaja dobra hidratacija jer ubrzava postupak detoksikacije zbog čega se preporučuje redovna konzumacija vode. Beli luk, jabuke, grejpfrut i čaj od korena đumbira podstiču izbacivanje toksina iz respiratornog trakta.

     1565
Evo recepta kako da spremite tradicionlni rolat od mesa. Dole navedeni sastojci dovoljni su za 6 osoba. Uživajte u finom porodičnom ručku! :)
13017
Evo još jednog ukusnog i isprobanog recepta sa piletinom u sjajnom sosu. Sastojci su odlični tako da nema greške.
27971
Bliži se žuta jesen a uz nju idu i žute, fine, bundeve. Dobre su i kada se jednostavno zapeku u rerni prelivene šećerom. Još ako su i same slatke da…
5887
Zašto dečija? Zato što se tako jednostavno sprema da je praktično mogu spremiti i đaci-prvaci. Provedite zabavne trenutke sa svojim mališanima u obučavanju kako da spreme ovu jednostavnu a ukusnu…
17527
Dosadio Vam je šlag iz kesice?! I meni je pa sam rešio da ga malo, ali samo malo, "začinim", da ne kažem "zavanilišem" :)
4451
Testenine ili paste uvek ima u kući. Uglavnom se sprema uz razne soseve ili prelive ali ovaj put sa Vama sam rešio da podelim recept za spremanje salate. Iako je…
20745