• Najzdraviji izbor za doručak

    Najzdraviji izbor za doručak

    Jaja – Nesumnjivo zdrava i ukusna! Povećavaju osećaj sitosti zbog čega utiču na smanjen unos kalorija i pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Jedan su od najboljih izvora holina, hranljivog materijala važnog za zdravlje mozga i jetre. Tri jaja obezbeđuju oko 20 grama visokokvalitetnog proteina.

    Grčki jogurt – Određeni tipovi grčkog jogurta su dobar izvor probiotika. Uz dodatak voća, povećajte nivo vitamina, minerala i vlakana i tako obezbedite sebi idealan doručak!

    Ovsene pahuljice – Pored velikog broja vlakana, bogate su antioksidansima! Jedna čaša ovsenih pahuljica sadrži oko 6 grama proteina!

    Čia semenke – Predstavljaju jedan od najboljih izvora vlakana. Deo vlakana čine viskozna vlakna koja apsorbuju vodu zbog čega pomažu da se osećate sito.

    Voće - Sve vrste voća sadrže vitamine, kalijum, vlakna i relativno mali broj kalorija. Jedna šolja seckanog voća sadrži oko 80 do 130 kalorija, u zavisnosti od vrste. Citrusni plodovi obezbediće vam idealan dnevni unos vitamina C, dovoljnu količinu vode i visok sadržaj vlakana.

     1011
  • Matematički savršen način sečenja torte

    Matematički savršen način sečenja torte

    Izgleda da je ono što smo celoga života radili, sečenje torte na kriške, pogrešno. Naučnici smatraju da grešimo sve vreme kada rasparčavamo tortu na klasičan način.

    Britanac Aleks Belos kaže da se tako ne iskorišćava do maksimuma gastronomski užitak koji bismo mogli izvući iz ove torte. U svom youtube videu nam je pokazao po njegovom mišljenju pravilan način za podelu ove vrste slatkiša.

    Kako on kaže, ova tehnika je stara oko 100 godina, i bila je objavljena u časopisu Priroda još 1906.
    Šta je u stvari problematično u tradicionalnom načinu sečenja torte? Belos smatra da se ivice parčadi sasuše i gube na svom kvalitetu, dok bi se sečenjem na drugačiji način ovaj problem eliminisao.

    Istina, ova tehnika bi se teško primenjivala na tortama sa šlagom, fondan je mnogo praktičniji, ali je sama ideja i dalje zanimljiva.

    Pogledajte i sami, pa procenite da li je ovo zaista savršen način sečenja torte.

     6202
  • Trikovi i tajne organizacije malog kuhinjskog prostora

    Trikovi i tajne organizacije malog kuhinjskog prostora

    Zapamtite: pult je dragocen iz prostog razloga – pored svoje dekorativne uloge, povećava vašu radnu površinu. Ukoliko nemate tehničkih mogućnosti ni za pult, predlažemo da nabavite ploču koja odgovara veličini vaše sudopere kako biste na još jednostavniji način sebi obezbedili više prostora za rad.

    Razmišljaj vertikalno! Koristite i zidni prostor za odlaganje kuhinjskog pribora i pomoćnih alata koje biste prema potrebama rasporedili na police ili zidne ručke. Ujedno će vam biti i nadohvat ruke!

    Ugradni kuhinjski elementi mogu biti velika ušteda u prostoru, ukoliko imate mogućnosti za tako nešto.

    Koristite čak i one delove kuhinje koji su vam teško dosupni. Pretvorite ih u niz polica na kojima možete držati kuvare, pribor, aparate koje ne koristite često ili začine koji se moraju čuvati van toplote ili svetlosti.

    Zaista vam nisu potrebni setovi od 12 najrazličitijih tanjira. Birajte kvalitet u odnosu na kvantitet. Preporuka je liveno gvožđe koje čini hranu ukusnijom ali je i praktično neuništivo.

    Uglovi u kuhinji su idelani za odlaganje vokova ili tiganja, pa čak i začina.

    Razmislite i o ugradnoj pisaćoj tabli koju možete postaviti na određeni kuhinjski element. Tabla je zgodna za zapisivanje namirnica koje nedostaju, kako biste imali podsetnih pre svake kupovine. Na njoj možete čak beležiti nedeljni meni ili pojedine recepte.

     739
  • Zašto sportisti treba da vole cveklu?

    Zašto sportisti treba da vole cveklu?

    Obaranje rekorda, poboljšanje rezultata i želja za pobeđivanjem protivnika zajedničke su svim sportistima, bili oni profesionalci ili amateri. Poneki od njih u svojoj želji za nadmetanjem posežu i za ilegalnim i ekstremno nezdravim supstancama, dok postoje i oni koji shvataju da se slični rezultati mogu postići i na prirodan način.

    Na primer, cvekla je odličan saveznik u poboljšanju sportskih rezultata. Ona je prirodan izvor nitrata, koji regulišu brži protok krvi kroz organizam. Krv koja brže cirkuliše brže doprema kiseonik do mišića, što za uzvrat sportistima daje izdržljivost i kraće vreme oporavka.

    Da bi se osetile blagodeti cvekle, sportisti treba da konzumiraju dve šolje soka od cvekle dva do tri sata pre treninga. Čak i ako niste profesionalni sportista, ovo povrće svakako treba ubaciti u ishranu, jer je krcato antioksidantima, gvožđem, vitaminom C i vlakinma. Dodajte je u salatu i očas posla ćete se osećati poletnije i bolje.

     1581
  • Odakle potiče neodoljivi miris slanine?

    Odakle potiče neodoljivi miris slanine?

    Od samog pomena pržene slaninice većini nas pođe voda na usta. Ukus te namirnice se ne može opisati, ali ono što je možda još bolje u vezi sa njom je taj njen neodoljivi miris, kada cvrči iz tiganja i mami da prekršiš dijetu.

    Aroma slanine potiče od 150 organskih jedinjenja koje ona sadrži. Kada se parče slanine počne pržiti, šećeri, aminokiseline i masti podležu hemijskoj reakciji, kojom se dobijaju molekuli koji prženoj slanini daju specifičan miris.

    Molekuli koji se dobijaju su ugljovodonici i aldehidi. Osim njih, prisutna su i jedinjenja azota – piridini i pirazini i još preko 140 drugih sastojaka koji kombinovani daju miris kojem retko ko može odoleti.

     1577
Recept za osnovno testo za kakao mafine, a vi posle možete iskoristiti vašu maštu i da ih ukrasite kako god poželite. Ili možete ih služiti ovako "klot" uz kafu, čaj,…
18581
Beč je poznat po dobroj čokoladi i predivnim čokoladnim kolačićima. Evo recepta za bečki kolač sa višnjama, naravno i sa čokoladom.
6952
Ledene kocke sa jabukama, pudingom od vanile i posnim keksom bez mleka.
5831
Kada se spomene krem bananica svi se na trenutak vratimo u detinjstvo i prisetimo se kako smo slatko jeli Mada mnogi od nas to rade i sada kada su odrasli.…
5296
Ledene lešnik kocke sa čokoladnim prelivom. Kremasto i ukusno!
4461
Čoko oranž torta sa mlevenim keksom i čokoladnim filom. Probajte!
18661