• Greške koje pravite kod kuvanja pirinča

    Greške koje pravite kod kuvanja pirinča

    Kuvanje pirinča za neke je iznenađujuće težak posao ali predstavljamo vam tehniku vrednu učenja.

    Ukoliko vam je potreban pirinač kao dodatak salati ili kao prilog uz ribu ili piletinu, predlažemo vam beli ili braon dugog zrna. Voda u kojoj kuvate pirinač mora biti minimum dva centimetra iznad nivoa pirinča. Zagrevajte na tihoj vatri. Kada voda proključa, smanjite na još tišu vatru kako bi voda lagano strujala kroz zrna. Oko 10 do 13 minuta je potrebno izdvojiti za kuvanje. Po završetku procedite vodu. Lonac prekrijte pamučnom krpom, pa tek onda poklopcem kako bi tkanina izvukla ostatak vode. Uživajte u savršenom zalogaju!

     1030
  • Osam važnih pravila za upotrebu daski za sečenje

    Osam važnih pravila za upotrebu daski za sečenje

    1. Izbegavajte seckanje mesa i povrća na istoj dasci

    Koristite zasebne daske za meso i povrće. Razmislite o obeležavanju namene daski prema bojama: crvena za seckanje sirovog mesa, a zelena za povrće. Ukoliko više volite drvene daske, koristite trake za obeležavanje.

    2. Kako rešiti problem seckanja na „klizavim“ daskama?

    Uštedite vreme i čim primetite da vam daska klizi tokom rada, stavite vlažni papirni ubrus ispod nje. Izbegavajte upotrebu krpa ili peškira, bilo kakvog materijala zbog koga bi vaša podloga za rad bila neravna.

    3. Izaberite odgovarajuću veličinu prema nameni

    Da biste bili sigurni da li je veličina vaše daske odgovarajuća, postavite nož koji koristite dijagonalno preko ploče. Površina ploče bi trebalo da bude nekoliko centimetara veća od noža.

    4. Izbegavajte pranje u mašini za pranje sudova

    Bez obzira da li je u pitanju drvo ili plastika, daske ne bi trebalo odlagati u mašinu za sudove gde su izložene toploti zbog koje mogu pucati.

    5. Sprečite preteranu apsorpciju vode

    Vrlo je jednostavno. S vremena na vreme premažite dasku pčelinjim voskom ili mineralnim uljima bez mirisa kako ne bi došlo do isušivanja drvenih daski.

    6. Izbegavajte podloge od stakla i mermera

    Osnovni razlog – noževi gube na oštrini.

    7. Koristite dasku pravljenu od bambusa?

    Ukoliko je osnova vaše daske pravljena od bambusa, uložite novac u čelični nož. Bambus je teži od drveta i brže će otupiti oštrice svih drugih noževa.

    8. Kada je pravo vreme za zamenu daski?

    Istrošene ivice, pukotine ili veliki broj ogrebotina nastalih prilikom sečenja su odlične za razvoj brojnih bakterija, pa su i osnovni pokazatelj da bi dasku trebalo zameniti.

     575
  • Lunch Hour

    Lunch Hour

    Ovaj američki dokumentarac iz 2011.godine, režiran od strane Džejmsa Koste, na realan način skreće pažnju na problem dečje gojaznosti uzrokovane nezdravom hranom u školskim kantinama. Pokazuje šta škole, roditelji, kuvari, doktori, političari, ali i slavne ličnosti preduzimaju kako bi pomogli omladini u Americi.

    Jedan od zaključaka koji ovaj zanimljiv film iznosi jeste da je deci u školama ponuđena samo jeftina, nezdrava hrana koja košta manje od jednog dolara, ali da je ta hrana marketinškim trikovima vremenom postala kulturološki prihvatljiva i "in" među školarcima.

    Vrednost ovog filma je i ta što, uporedno sa rezultatima višemesečnih istraživanja poznatih novinara o tome šta će tek u budućnosti američka omladina svakodnevno jesti, postavlja i bitna sociološka pitanja o kojima svi treba da zastanemo i razmislimo: Šta je ono šta nas vuče da jedemo nezdravu hranu? Da li smo mi to nesvesno odlučili da ignorišemo ovu situaciju i prihvatimo nezdrave obroke kao društveno prihvatljivu normu?

     504
  • Kako sniziti krvni pritisak?

    Kako sniziti krvni pritisak?

    Pojedino voće i povrće utiče na snižavanje krvnog pritiska. Za to su odgovorni: kalijum, magnezijum i vlakna. Zato jedite banane, pomorandže, krompir i paradajz.

    Jedite nemasne mlečne proizvode jer su izvir kalcijuma i proteina, a ne narušavaju ravnotežu "dobrih" masti u organizmu.

    Riba i živina imaju nizak nivo zasićenih masti. Većina riba sadrži omega 3 masne kiseline koje se smatraju odgovornim za zdravo funkcionisanje srca.

    Integralne namirnice sadrže visok nivo vlakana, jedite ih minimum četiri do pet puta nedeljno.

    Pasulj i orasi su bogati vlaknima i proteinima, ali su i izvor kalijuma i magnezijuma.

     536
  • Crni luk

    Crni luk

    Iako se mnogima pri samu pomisao seckanja ovog povrća zavrti u glavi zbog suza koje obavezno proteku, crni luk (lat. Allium cepa) je u mnogim krajevima širom sveta nezaobilazni deo gulaša, variva i drugih čorbi, dok je kod nas obavezan deo roštilja.

    U narodu poznat i kao crvenac, ljutika, kapula i mrki luk, odavnina je dobar saveznik ljudskog zdravlja pa su ga koristili još pre pet hiljada godina. U Egiptu su faraone sahranjivali sa glavicom crnog luka, dok su ga u Indiji, Staroj Grčkoj i RImu koristili za lečenje mnogih bolesti. Danas su najveći uzgajivači ovog povrća zemlje Dalekog Istoka, Rusija i SAD.

    No, ono zbog čega je luk najzdraviji jeste činjenica da, isto kao i beli luk, sadrži redak element sumpor (zbog kojeg i ima jak, ljutkast ukus), koji je dragocen po zdravlje, a jako malo biljaka ga sadrži u sebi. Mnogi ne znaju da redovna upotreba luka smanjuje nivo glukoze u krvi, pa je ovo povrće odlično za ishranu dijabetičara. Takođe, sok od luka je odličan za lečenje mnogih kožnih bolesti kao što su akne, bradavice, opekotine i osip.

    Što se tiče ishrane, crni luk zaista spada među najomiljenije sastojke koji se koriste u kuhinjama širom sveta. Koristi se u raznim varivima, u paprikašu, čorbama, ili sirov kao deo mnogih letnjih salata. Zajedno sa avokadom, paprikom i paradajzom, čini ukusni i svetski poznat umak Gvakamole.

    Jedan od načina da ublažite ljutinu i peckanje očiju prilikom seckanja jeste to da luk prvo posolite i ostavite da odstoji.

     789
Ja ne volim da pohujem hranu zbog velike količine ulja, ali sa druge strane obožavam pohovanu piletinu, tako da sam se oduševila kada sam pronašla ovaj recept. Brzo se sprema,…
64327
St. Honore je svetac zaštitnik pekara i poslastičara u Francuskoj. Ovaj kolač (torta) iako deluje komplikovano, naprotiv nije uopšte. Lako se priprema a veoma je intresantna i ukusna!
6962
Siguran sam da vam se milion puta desilo da vam ostanu belanca.Meni jeste,pogotovo kada pravim kiflice ili štrudle.Ovaj kolač ne samo da je jednostavan ,već je i ukusan a i…
28613
Ako volite proju a želite nešto da izmenite evo dobre ideje! Dodajte masline!
8153
U našoj kući plazma torta često ni ne dočeka deo dekorisanja, često se dešava da je pojedemo kašikom iz činije. Ne volim da koristim živa jaja i zato sam napisala…
134235
Ovo je jako dobar recept u slučaju da vam se jede nešto slatko a nemate strpljenja da spremate, ili vam ne treba veća količina, ili ste dobili nenajavljene goste koje…
20157