• Sok pšenične trave: vitaminska bomba!

    Sok pšenične trave: vitaminska bomba!

    Sadrži vitamin A koji utiče na zdravlje kože, ali i poboljšan vid.

    Vitamin C u njemu deluje kao prirodan antibiotik, utiče na zdravlje zuba, kostiju...

    Bogat je enzimima koji pomažu apsorbovanje brojnih hranljivih materija.

    Gvožđe je korisno u trudnoći, utiče na letargiju i anksioznost.

    Sadrži cink koji je važan za zdravlje prostate i kose kojoj pruža sjaj i čvrstinu.

    Natrijum u soku pšenične trave postavlja ravnotežu vode u ćelijama.

    Kalcijum jača kosti, dok kalijum sprečava hipertenziju.

     732
  • Adrianna Adarme

    Adrianna Adarme

    Adriana Adarme je spisateljica, kuvarica i blogerka koja živi u Los Anđelesu. Godine 2009. pokrenula je blog „A Cozy Kitchen" koji su ljudi neretko posećivali kako bi čitali zanimljive anegdote o svakodnevnom životu, a usput i dobili na poklon ukusan recept. Njen blog privukao je pažnju brojnim novinskim listovima. Adrianine recepte možete naći na brojnim internet stranicama poput: „Food52.com", „A Cup of Jo", i „The Pioneer Woman's Tasty Kitchen". Njena prva knjiga „PANCAKES: 72 Sweet and Savory Recipes for the Perfect Stack" objavljena je 2013. godine. Predstavlja kolekciju slanih i slatkih egzotičnih recepata za palačinke, a usklađeni su prema vrsti dnevnog obroka.

     787
  • Supa od kokoške - mnogo drugačije spravljena iz 1938.

    Supa od kokoške - mnogo drugačije spravljena iz 1938.

    Dok smo čistili tavan, budućeg poslovnog prostora Centra za energetsku efikasnost CEFIX, naleteli smo pored gomile starih časopisa i dnevnih novina, na recepte iz davne 1935., 1936., 1937... Recepte je sakupljala Čisko Emilija iz Srpske, Nemačke i Mađarske štampe. Neki od recepata su i energetski efikasni!

    Drage bake, mame, supruge, devojke i ćerke, znam da ćete odmah kada vidite da se radi o receptu: "Supa od kokoške" prokomentarisati kako to sve domaćice i žene znaju, e pa žao mi je, ali ovakvu supu ni jedna od Vas nikada spremala nije, ako jeste, duboko se izvinjavam...  

    Supa od kokoške - recept je objavila Politika, 13. februara1938.

    SupaOdKokoskeClanak

    Uhranjenu, masniju kokošku očistiti od perja i droba, oprati, pa je celu metnuti u lonac, naliti hladnom vodom i polako kuvati, kao svaku supu. Gotovu supu ostaviti da se staloži, pa je zatim procediti i u nju zakuvati kobasice od pirinča i kokošijeg mesa, koje treba praviti na ovaj način: testo zamesiti kao za rezance za supu. Iseći od testa pravougaonu parčad 10 santimetara dugačku, a pet široku. Obariti sa malo supe pirinač i dodati u njega sitno iseckano kokošije meslo ili kad se ne pravi kokošija supa, onda može i teleće meso. Meso, pirinač, jedno celo jaje i so izmešati i od nadeva praviti male kobasice, stavljati ih na svako parče isečena testa i zamotati ih u testo. Svaku kobasicu premazati belancetom. Na štednjak (ukoliko koristite šporet Smederevac, onda je recept i energetski efikasan) staviti mast u šerpu, pa kada se ona dobro zagreje, spuštati kobasice od mesa i pirinča i pržiti ih na vreloj masti, dok ne postanu žute. Pred samo iznošenje na sto, staviti ih u čorbaluk i preliti proceđenom supom, pa odmah služiti.

    Centar za energetsku efikasnost - CEFIX

     12766
  • Šta su astronauti jeli u svemiru?

    Šta su astronauti jeli u svemiru?

    Picu, pomfrit, burger? Možda ćevape?

    Nažalost, ne. Obedovanje u svemiru je bio pravi izazov za svakog astronauta, i to zbog - gravitacije. Naime, svako parče hrane, pre nego što stigne u digestivni trakt, završiće plutajući po svemirskom brodu. Zbog toga su naučnici morali da osmisle posebne aluminijumske tube (kao paste za zube) u kojima se nalazila mekana hrana, poput pirea ili bebi hrane, a astronauti bi sadržinu te tube direktno istiskali u usta. Tako je, na primer, američki astronaut Džon Glen, 1962. godine tokom jedne svemirske misije iz jedne takve tube jeo pire od jabuka. Zvuči dosta gadno, a ni astronauti nisu baš bili oduševljeni takvom ishranom.

    Vremenom, naučnici su razvili neke "atraktivnije" tehnike pripremanja hrane u svemiru. Hrana bi prvo bila dehidrirana, pa smrznuta. Hrana poput komada mesa u gustom sosu ili nekoliko parčića kuvanog povrća. Neposredno pred jelo, astronauti bi u hranu ubrizgali malo tople vode, sačekali koji minut i brzo pojeli hranu. Takođe, često su grickali i sušeno voće, koje bi neretko iskočilo iz pakovanja i plutalo po stanici, te bi astronauti morali da se bace u pravu jurnjavu za komadićima voća. Koristili su i začine poput soli i bibera, ali u tečnoj formi, jer bi zrnevlja....pa znate već, plutala. Što se tiče pića, čuvalo se u posebnim vrećicama, iz kojih su astronauti pijuckali svoju kafu ili sokić pomoću slamčica. U slične vrećice se i danas pakuju uglavnom dečiji sokovi.

    Kako bi bili sigurni da njihova hrana neće završiti tamo negde u svemiru, astronauti su i svoje konzerve sa hranom, pomoću čičak trake, pričvršćivali za posebne poslužavnike koji su se nalazili u njihovom krilu. Sve ovo zvuči dosta komplikovano, ali verujemo da ne može ni da se uporedi sa svim drugim trudom i treninzima kroz koje jedan prosečni astronaut mora da prođe kako bi uživao u beskrajnom svemiru.

     467
  • Zanimljivosti o lubenici

    Zanimljivosti o lubenici

    Lubenica se sastoji od 92% vode.

    Demosten je jednom pogođen lubenicom u glavu, dok je kazivao jednu od svojih popularnih filipika. On se zahvalio na poklonu, stavio je na glavu i rekao da će je koristiti kao šlem u borbi protiv Filipa Makedonskog.

    Lubenica je odlična za zdravlje jer ne sadrži masti ili holesterol, a sjajan je izvor vitamina A, B6 i C.

    Postoji više od 1200 vrsta lubenica na svetu.

    Prva lubenica odgojena je u Egiptu pre oko 5000 godina.

    U Kini i Japanu lubenica je popularna kao poklon domaćinu kojem idete u posetu.

    U Izraelu i Egiptu lubenica se često jede sa feta sirom.

     3157
Divan osvežavajući kolač, koji je ujedno vrlo izdašan. Uživajte!
Predivne tople pogačice sa kozjim sirom, idealne kao predjelo ili meze uz bilo koje jelo.
3545
Ko ne voli kinder jajae, kinderladu i kinder čokoladu i ostale kinder stvari ?! :) A evo i recepta za kinder oblande.
13797
Najlepša čokoladna torta sa mlevenim keksom i pudingom od čokolade. Proverite da li je zaista najlepša!
145710
Sočne tikvice su deo skoro svakog letnjeg obroka. Grilovane možete služiti ka toplo predjelo ili kao prilog glavnom jelu.
16901
 Izvrnuti sočni kolač sa kajsijama. Možete ga uskrasiti šlagom, a ako ne volite ne morate. Uživajte!
29810