• Smanjite bore konzumiranjem pravih namirnica

    Smanjite bore konzumiranjem pravih namirnica

    Bore su svakako jedan od najgorih neprijatelja žena i postoji par načina kojima ih možemo sprečiti - na primer skupim kremama ili zatezanjem lica kod hirurga. Ni jedna ni druga opcija nisu baš jeftine, pa probajte unosom sledećih namirnica da ih makar malo ublažite:

    Belo meso - bogato je proteinima. Dok varimo proteine, telo ih razbija u aminokiseline koje pomažu u stvaranju ćelija i kolagena koji daje strukturu koži. Dobar izvor ovih proteina je i riba.

    Beli luk - obiluje antioksidantima polifenolima i upravo oni štite kožu od slobodnih radikala (nestabilnih molekula koji razbijaju kolagen). Za lepu kožu, zgnječite beli luk, ostavite ga da odstoji 15 minuta kako bi otpustio sve zdrave sastojke i potom nastavite sa pripremom recepta.

    Zeleni čaj - dok je kafa najgori neprijatelj kože jer prouzrokuje prerano stvaranje bora, zeleni čaj je pravi prijatelj jer je takođe izvor gore navedenih polifenola. Zamenite kafu ovim čajem i na taj način održite svežinu i zategnutost lica.

    Voda - veoma je bitna jer hidrira kožu. Voda "puni" membranu ćelije kože tečnošću i na taj način ćelije lakše zadržavaju zdrave nutrijente. Vaša koža će izgledati hidrirano i glatko.

    Maline - u suštini svo bobičasto voće (kupine, borovnica, jagode, trešnje, a pogotovo maline) je odlično u borbi protiv bora, jer sadrži više antioksidanasa nego bilo koje drugo voće ili povrće. Već smo napomenuli kako antioksidansi štite od slobodnih radikala, tako da svaki dan započnite sokom od bobičastog voća i koža će vam biti zahvalna.

    Maslinovo ulje - ovo zdravo ulje sadrži u sebi oleinsku kiselinu - tj. masnu kiselinu koja u umerenim količinama, baš kao i voda, održava ćelije kože hidriranim. Pored toga, maslinovo ulje je bogato i vitaminom E koji takođe održava kožu mladolikom. Za najbolje rezultate, koristite ekstradevičansko maslinovo ulje.

    Losos - omega 3 masne kiseline u lososu nisu dobre samo za srce, već su odlične i za kožu. Konzumirajte barem dve porcije masne ribe poput lososa nedeljno i rezultati će ubrzo biti primetni.

    Pasulj - po studiji grupe naučnika iz Australije, osobe čija se ishrana sastoji od pasulja (koji je pun proteina), ribe, maslinovog ulja i bobičastog voća, imaju najmanje bora, a i pojavljuju se znatno kasnije nego kod osoba koje ne konzumiraju ove četiri grupe namirnica. Dakle, zaključak je da su proteini, zdrave masnoće i antioksidansi najbolji saveznici u borbi protiv bora.

     981
  • Daisy Martinez

    Daisy Martinez

    Dejzi Martinez je portorikanka iz Bruklina. Živela je kod bake sve do svoje pete godine, a porodica joj seže do najrazličitijih krajeva španskog govornog područja. Baka i majka su joj prenele ljubav prema kuvanju i domaćinstvu. Dejzi je jednom prilikom izjavila da je kuhinja usko povezana sa porodicom i ljubavlju, a ne samo sa formalnom pripremom hrane. Pre nego što se posvetila umetnosti kuvanja, Martinezova je bila usmerena ka glumi i modnoj industriji. Pojavljivala se u brojnim američkim reklamama, pa i filmovima. Dok je pohađala univerzitet na Long Ajlandu, udala se i posvetila porodici. Diplomirala je na francuskom institutu za kulinarstvo i osvojila nagradu za svoj završni projekat „The Passionate Palate". Ubrzo počinje da radi kao kuvar i njen entuzijazam sve više jača. Ne krije da najviše uživa u pripremanju jela latinoameričkog porekla.

     1023
  • Hrana za čišćenje debelog creva

    Hrana za čišćenje debelog creva

    Sve više i više ljudi pati od problema sa debelim crevom. Kroz njega prolazi "otpad" pre nego što će biti izbačen iz vašeg tela. Ponekad su problemi uzrokovani navikama u ishrani, kao i način života. Ponekad se toksini i otpad zadržavaju na njegovim zidovima što uzrokuje zatvor, poteškoće u varenju, bolove, pa čak i glavobolje. Hronični slučajevi mogu rezultiratu ozbiljnijim problemima sa bubrezima i jetrom. Prvo i najvažnije za regulisanje rada debelog creva - hrana mora biti bogata vlaknima. Unosite dosta tečnosti - između 6 do 8 čaša vode u toku dana. Počnite dan sa čašom mleka i nekoliko kapi limunovog soka, tako ćete ubrzati metabolizam. Jabuke su savršene za uklanjanje toksina. Tokom dana trebalo bi da jedete laku hranu: supe od povrća, prirodne sokove i biljne čajeve. Ne jedite krompir, meso i izbegavajte hranu na bazi brašna, takođe smanjite unos šećera. Šačica orašastih plodova dnevno je takođe zdrava zbog količine vlakana koji su od najveće važnosti pri čišćenju debelog creva.

     1533
  • Farbanje jaja kroz istoriju

    Farbanje jaja kroz istoriju

    Tradicija farbanja kuvanih jaja u proleće starije je od hrišćanstva. U mnogim kulturama širom sveta jaje je simbol novog života, plodnosti i ponovnog rađanja. Hiljadama godina ljudi u Iranu ukrašavali su jaja za Novruz, iransku novu godinu koja se slavi u proleće.

    Egipćani, Persijanci, Feničani i Hindusi su verovali da je svet nastao iz ogromnog jajeta, stoga je jaje simbol života.

    Za hrišćane, uskršnja jaja simbolišu vaskrsenje Hristovo. Farbanje uskršnjih jaja je naročito popularno u pravoslavnim crkvama, gde se jaja tradicionalno farbaju u crveno, kao simbol Hristove krvi koje je prolio na krstu. Uskršnja jaja se blagosiljaju na kraju uskršnje liturgije i dele se pastvi. Ljuska predstavlja zapečaćenu grobnicu Hrista, a njeno razbijanje simboliše Hristovo uskrsnuće. Osim toga, nakon dugog uskršenjeg posta, Uskrs je prva prilika za vernike da pojedu jaja nakon dužeg vremena.

    Postoje spisi koji potvrđuju da je engleski kralj Edvard I platio pozlaćivanje i bojenje 450 jaja za Uskrs.

    Prva knjiga koja spominje uskršnja jaja po imenu datira od pre oko 500 godina.

    Potraga za uskršnjim jajima i kotrljanje uskršnjih jaja su dve popularne tradicije u vezi sa jajima. Potraga za uskršnjim jajima podrazumeva skrivanje farbanih jaja koje deca treba da pronađu i sakupe za Uskrs. Kotrljanje jaja je simboličko predstavljanje kotrljanja kamenja koje se nalazilo na ulazu u Hristovu grobnicu. U Americi, kotrljanje uskršnjih jaja je godišnji događaj koji se održava na travnjaku Bele kuće svakog ponedeljka nakon Uskrsa.

     2374
  • 10 namirnica koje će vam olakšati radni dan

    10 namirnica koje će vam olakšati radni dan

    Dan koji nikako da završi, stresni sastanci, stalno ste u nekoj gužvi, nemate dovoljno energije, koncentracija vam slabi, boli vas glava...zvuči poznato?
     Kako bi ste sebi olakšali ovakve dane i imali snage da ih izgurate što lakše potrudite se da u vašu svakodnevnu ishranu uvrstate ove namirnice.

    Bundevine semenke - pune su magnezjuma koji održava vašu energiju i poboljšava metabolizam.

    Avokado - odličan izvor kalijuma koji pomaže kod povišenog pritiska.

    Kafa - dokazano je da je kofein veoma efikasan kada je potrebno da brzo, mada kratkotrajno, poboljšate koncentraciju. Ali pazite i nemojte da preterujete.

    Voda - ne smete dozvoliti da dehidrirate, na taj način vaš metabolizam se usporava i opada energija.

    Crna čokolada - bogata flavonidima, pomaže prilikom regulacije krvnog pritiska, popravlja raspoloženje i podiže energiju.

    Losos - bogat Omega 3 kiselinama pomaže u borbi protiv depresije i čuva srce.

    Indijski Orah - zajedno sa lešnicima i bademima indijski orasi su veoma bogati proteinima i magnezijumom.

    Soja - visoka koncentracja vitamina B.

    Suvo voće - prirodni šećeri podižu energiju u telu na mnogo zdraviji način od ostalih šećera.

    Kinoa - žitarica bez glutena koja sadrži više proteina od bilo koje druge žitaice.

     45232
Dosadio Vam je šlag iz kesice?! I meni je pa sam rešio da ga malo, ali samo malo, "začinim", da ne kažem "zavanilišem" :)
4425
Testenine ili paste uvek ima u kući. Uglavnom se sprema uz razne soseve ili prelive ali ovaj put sa Vama sam rešio da podelim recept za spremanje salate. Iako je…
20674
Leto je na izmaku ali se piletina kao i sveža salata mogu uvek pronaći. Lagano jelo koje vas može osvežiti u svakom trenutku. Dobar recept ako pokušavate da smršate, na…
15000
Sjajno predjelo koje odlično "paše" uz puter ili kajmak a, zašto da ne, i uz med, džem ili domaći pekmez. Ako pretekne može se poslužiti i uz glavno jelo a…
8659
Izuzetno ukusni i hrskavi kolačići sa čokoladom i ovsenim pahuljicama. Brzo se i lako spremaju ali uz dosta ručnog mešanja :)
34283
Ovako pripremljena piletina je vema ukusna, spolja ima divnu krckavu koricu dok je samo meso mekano i sočno.
8140