Voćno pivo - da nije Belgijanaca....

copyright
Copyright: adv-bio.com
Pročitano: 1068 puta
Kategorija: Istorija i tradicija
Ocena teksta:
(1 Glas)

Po studiji Univerziteta u Pensilvaniji objavljenoj 2004. godine, još pre 9.000 godina su neolitski kineski zemljoradnici stvorili piće koje je bilo neka vrsta preteče voćnog piva i sadržalo je med, pirinač, glog i grožđe. Druga priča kaže kako su i Stari Egipćani proizvodili pivo sa dodatkom pomorandže, što ukazuje na to da je upotreba voća u proizvodnji piva bila prilično česta pojava.

Ipak, u modernijem dobu dolazi do zastoja proizvodnje voćnog piva. Nemački proizvođači izbegavali ovaj tip smatrajući da pivo treba da bude "više nauka a manje umetnost", a slična situacija je bila i u Engleskoj. Belgijanci su ti kojima treba da zahvalimo na tome što su voćna piva našla put do svojih konzumenata.

Naime, belgijske pivare su prve, 30'ih godina prošlog veka, počele sa masovnom proizvodnjom piva sa dodatkom trešnje. U pitanju je čuveni "Lambic", napravljen u Pajottenland regiji jugozapadno od Brisela. Ubrzo su se za proizvodnju koristile i maline, a 80'ih su pravljene i verzije od breskve. Za proizvodnju voćnog piva, dosta su se koristile i banane, grožđe, kao i ananas. Danas ova vrsta piva važi za jedno od omiljenijih pića tokom vrelih letnjih dana, a naročito je popularno među ženskom populacijom.

Doduše, Lambic piva su u poslednje vreme često kritikovana zbog niskog kvaliteta, tj prevelike upotrebe veštačkih zaslađivača i sirupa, ali im se ne može poreći to da su voćna piva zahvaljujući njima doživela povratak na velika vrata.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava