• Maska na bazi meda za uklanjanje bora - isprobajte!

    Maska na bazi meda za uklanjanje bora - isprobajte!

    Med je prirodni proizvod koji se može koristiti kao osnova za kozmetičke maske. Da li ste znali da može uticati na celokupnu teksturu kože, pa i same bore? Bogat aminokiselinama, enzimima i antioksidansima, med je jedan od najboljih sastojaka za regulisanje pH vaše kože. Zahvaljujući tome što hidrira i obnavlja kožu, mnogi biraju med kao alternativu skupim kremama na tržištu jer se lako kombinuje sa drugim sastojcima.

    Sastojci:

    1 kašika mlevenih badema

    2 kašike meda

    1 kašika soka od limuna

    Priprema:

    Dodajte sve sastojke u činiju i mešajte dok se ne zgusne. Noću, nakon što uklonite šminku sa lica, nanesite masku u tankom sloju. Ako želite, možete je naneti i na vrat i predeo grudi. Ostavite da odstoji 20 minuta, a tokom ispiranja koristite nežne, kružne pokrete. Operite toplom vodom i proceduru ponovite tri puta nedeljno.

     825
  • Važnost vitamina D

    Važnost vitamina D

    Glavna funkcija vitamina D je pomaganje organizmu da apsorbuje kalcijum i fosfor, minerale neophodne za čvrstinu kostiju. Osim toga, vitamin D kontroliše da li se minerali "uzimaju" iz kostiju, ili se tamo skladište.

    Nedostatak vitamina D izaziva rahitis i slabljenje kostiju, a hrana bogata ovim vitaminom jesu žumanca, puter, džigerica, riba, pečurke i, naravno, mleko. Telo sintetiše vitamin D, uz dovoljnu količinu izloženosti sunčevoj svetlosti.

    Prevelika količina vitamina D je otrovna, jer se kalcijum skladišti u bubrezima, čime izaziva nepopravljivu štetu.

     1074
  • Zašto gubimo apetit kada smo bolesni?

    Zašto gubimo apetit kada smo bolesni?

    Stručnjaci su složni da vam ni prejedanje, a ni dijeta neće pomoći u oporavku, a kada se osećate loše i sami ćete primetiti promene u svojoj ishrani. Zapravo, gubitak apetita je dokumentovan simptom nekolicine bolesti, uključujući grip. Ali, zašto se to dešava?

    Kada se dešava neki upalni proces u telu, ono reaguje tako što proizvodi supstance čiji je zadatak da se bore protiv antitela, ali delimično utiču i na apetit. Osim toga, smanjenje apetita može biti i rezultat toga da telo pokušava da uštedi energiju neophodnu za uspešnu borbu protiv infekcije. Osim ova dva slučaja, dešava se da se čulo mirisa poremeti tokom upale disajnih puteva, a miris je mnogo značajniji nego izgled ili ukus hrane (postoje studije koje pokazuju da ljudi obično ne mogu uvek da razlikuju koju hranu jedu ako ne mogu da osete njen miris). Gubitak apetita može biti i način da se onemogući razvitak virusa - jer neće imati čime da se hrane. Ovo važi i za bakterije.

    Ovo sve, međutim, ne znači da ne biste trebali da jedete kada se ne osećate dobro. Aktivno izgladnjivanje otežava lečenje, tako da treba da vodite računa, osluškujete svoje telo, odmorite se, unosite dosta tečnosti i dopustite svom organizmu da se vrati u normalu.

     873
  • Osnovne karakteristike tradicionalne alžirske kuhinje

    Osnovne karakteristike tradicionalne alžirske kuhinje

    Tradicionalna alžirska kuhinja temelji se na kombinaciji turskih, francuskih i arapskih karakteristika. Jela mogu biti izuzetno blaga ili izuzetno začinjena. Đumbir, šafran, crni luk, beli luk, korijander, kumin, cimet, peršun i menta su od suštinskog značaja u alžirskoj tradiciji kuvanja. Alžirci preferiraju jagnjetinu ili piletinu kada je meso u pitanju. Nijedan obrok ne može biti kompletan bez hleba. Čaj od mente je omiljeno piće, obavezno se služi gostima. Zbog voća tokom cele godine, sveži sokovi su neizostavni.

     1382
  • Magični mango

    Magični mango

    Sočna voćka koja sadrži 20 vitamina i minerala treba da se nađe na vašoj trpezi povremeno, čak iako nije uobičajena ovde. Mango je počeo da se uzgaja u Indiji pre oko 5000 godina, a ovo tropsko voće se sad kultiviše u južnoj i centralnoj Americi, kao i na Karibima.

    Jedna šolja ovog voća ima oko 100 kalorija, a ta količina voća zadovoljiće vam 100% dnevnih potreba za vitaminom C, kao i 35% dnevnog unosa vitamina A. Ova voćka sadrži i vlakna, a studije su pokazale da antioksidanti iz ovog voća utiču na sprečavanje pojave raka dojke i debelog creva.

    Mango je sjajan dodatak salatama, uz drugo voće poput mandarina, grožđa, ananasa i jabuka. Impresivne količine vitamina C, B6 i A, beta karotena i antioksidanata pomažu u sprečavanju problema sa krvnim pritiskom, očima i kostima.

    Ipak, treba biti umeren i sa ovim voćem, jer sadrži dosta fruktoze, što na duge staze može imati negativan uticaj na zdravlje.

     1386
Kada dođe leto najviše prija nešto hladno, voćno a da nije sladoled. Za mene je to smuti. Evo još jednog u kombinaciji zamrznutih jagoda i banana, koje daju dodatnu slatkoću.
Torta od šlag krema pomešan sa jagodama i bananama uz dodatak mente daje izvrsnu poslasticu koju možete, kada je toplo, da poslužite i kao sladoled u visokim čašama. Nije vam…
Ovaj recept sam našla na instagramu samo u originalu se koristi mešano mleveno meso a ja sam koristila pileće i napravila još neke izmene i ispalo je super.
Još jedan u nizu kolač s kajsijama koji se jednostavno pravi a još brže pojede. U našoj kući kada dodje leto, mada ih pravim kad kod nam se jedu, kolači…
Osvežavajuća voćna poslastica koja u vreme kada temperature dostižu preko 30 stepeni C može itekako da vas osveži a ne treba puno vremena da se napravi. Pojedino voće u bašti…
Sezona je šljiva i uveliko su stigle šljive koje se zovu ringlovi. Nisam istraživala zašto ih tako zovu ali su meni uvek bile interesantne jer ih ima u više boja…
Strana 2 od 1274