• Kako sok od pomorandže utiče na konstipaciju?

    Kako sok od pomorandže utiče na konstipaciju?

    Osvežavajući sok od pomorandže bogat je vlaknima, koji, kao što znate, igraju važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju digestivnog trakta. Pulpa je posebno bogata vlaknima koji stimulišu rad creva i olakšavaju varenje hrane. Takođe, ovaj napitak sprečava zgrušavanje krvi, jača organizam i čini ga otpornim na štetne bakterije i viruse, ublažava simptome alergijskih reakcija i povoljno utiče na zdravlje kože, kose i noktiju.

     666
  • Odakle potiče neodoljivi miris slanine?

    Odakle potiče neodoljivi miris slanine?

    Od samog pomena pržene slaninice većini nas pođe voda na usta. Ukus te namirnice se ne može opisati, ali ono što je možda još bolje u vezi sa njom je taj njen neodoljivi miris, kada cvrči iz tiganja i mami da prekršiš dijetu.

    Aroma slanine potiče od 150 organskih jedinjenja koje ona sadrži. Kada se parče slanine počne pržiti, šećeri, aminokiseline i masti podležu hemijskoj reakciji, kojom se dobijaju molekuli koji prženoj slanini daju specifičan miris.

    Molekuli koji se dobijaju su ugljovodonici i aldehidi. Osim njih, prisutna su i jedinjenja azota – piridini i pirazini i još preko 140 drugih sastojaka koji kombinovani daju miris kojem retko ko može odoleti.

     2019
  • Avokado: idealan i za suvu i za masnu kožu

    Avokado: idealan i za suvu i za masnu kožu

    Ukoliko izblendate avokado zajedno sa ovsenim pahuljicama dobićete masku za lice idealnu za suvu kožu. A ako, pak, avokado izblendate sa limunovim sokom – dobili ste masku za masnu kožu.

     713
  • Započnite jutro đumbirom!

    Započnite jutro đumbirom!

    Dodajte jednu kafenu kašičicu mlevenog đumbira u svoju jutarnju kafu i napravićete tradicionalni bliskoistočni napitak koji ne samo da pomaže varenju već pomaže u borbi protiv slobodnih radikala. Čaj od đumbira pak doprinosi smirenosti. Šolja čaja od đumbira u jutarnjim časovima korisna je za ublažavanje mučnine. Isprobajte!

     743
  • Omiljeni restoran Ernesta Hemingveja je ujedno i najstariji na svetu

    Omiljeni restoran Ernesta Hemingveja je ujedno i najstariji na svetu

    Najstariji restoran na svetu i omiljeno mesto poznatog pisca Ernesta Hemingveja je restoran Sobrino de Botin koji se nalazi u srcu Madrida.

    Njega su još davne 1725. godine otvorili francuski kuvar Žan Botin i njegova supruga i početku je takođe služio i kao gostionica i prenoćište. Zanimljivo je to što je restoran u početku nosio naziv Casa Botin, da bi nakon smrti vlasnice, gospođe Botin, njen nećak preuzeo posao i preimenovao ga u Sobrino de Botin ("nećak Botina").

    Danas je Botin priznat kao jedan od najboljih restorana koji služe tradicionalne kastiljske specijalitete od kojih su najpoznatije pečene svinjske grudi i pečena jagnjetina. Oni se spremaju u izvornoj, 300 godina staroj peći na drva, i uglavnom služe uz specijalan sos od crnog i belog luka, čili papričica, suvog belog vina, pire sosa i lovorovog lista. Ne zvuči loše, nije Hemingvej bio od juče.

     711
Probajte da napravite ovo italijansko jelo.
Jednostavno a divnog ukusa.
Omiljena kombinacija.
Strana 2 od 1458