• Kako održavati kuhinjske elemente od drveta?

    Kako održavati kuhinjske elemente od drveta?

    Hemikalije u deterdžentima za čišćenje mogu oštetiti površinski sloj drvenih kuhinjskih elemenata. Potencijalno toksične materijale za čišćenje zamenite prirodnim sredstvima. Verovatno u kuhinji već posedujete sodu bikarbonu ili sirće. Drvene površine najpre prebrišite vlažnim sunđerom kako biste detektovali masne naslage. Pripremite litru tople vode u koju ćete sipati čašu sirćeta. Drugi predlog su ulja na bazi bilja. Dodajte nekoliko kapi u toplu vodu i započnite čišćenje. Po završetku, kuhinjske elemente obrišite suvom i mekom krpom. Izbegavajte grube, abrazivne materijale koji mogu trajno oštetiti površinske slojeve.

     2100
  • Praziluk: nutritivne vrednosti

    Praziluk: nutritivne vrednosti

    Sto grama paziluka sadrži oko:

    61 kaloriju

    14 grama ugljenih hidrata

    1,5 grama proteina

    0,3 grama masti

    1,8 grama vlakana

    3,9 grama šećera

    47 mikrograma vitamina K

    12 miligrama vitamina C

    64 mikrograma folata

    0,23 miligrama vitamina B6

    2,1 miligrama gvožđa

    28 miligrama magnezijuma

    59 miligrama kalcijuma

    180 miligrama kalijuma

    0,06 miligrama tiamina

     297
  • Prednosti upotrebe kuhinjskog pribora od drveta

    Prednosti upotrebe kuhinjskog pribora od drveta

    Od davnina drveno posuđe i pribor za kuvanje preferirano je u odnosu na druge materijale. Ponekad zarad tradicionalnosti ali i iz praktičnih razloga. Brojne su prednosti korišćenja drvenih kuhinjskih alata u odnosu na nerđajući čelik ili plastiku.

    1. Drveni pribor ne oštećuje posuđe: Ovo je ujedno i jedna od najznačajnijih prednosti jer drvo ne šteti površinskim slojevima posuđa od livenog gvožđa ili nerđajućeg čelika.
    2. Drveni pribor ne provodi toplotu: Ukoliko ostavite drvenu varjaču u zagrejanom loncu duže vreme, neće doći i do zagrevanja drške. To nije slučaj sa metalnim priborom, a kod plastike može doći do topljenja usled visoke temperature.
    3. Drvo je inertni materijal: Nije reaktivno i neće ispuštati štetne hemikalije u vašu hranu. Ne reaguje sa kiselinama u hrani i ne menja njen ukus što je slučaj sa metalnim priborom.
    4. Trajnost: Drveni pribor je veoma izdržljiv i dokle god ga održavate na pravilan način, duže će vas služiti.
    5. Klice i bakterije ne vole drvo: Istraživanja pokazuju da se klice i bakterije mnogo brže šire na plastici i metalu nego na drvenim površinama.
    6. Ekološki odgovoran izbor: Drvo je prirodni i obnovljiv materijal što je još jedan razlog koji ide u prilog i očuvanju životne sredine upotrebom pribora napravljenog od obnovljivih, biorazgradivih i netoksičnih elemenata.

    Proizvod sa slike kao i mnoge druge drvene proizvode za Vašu kuhinju i domaćinstvo možete pronaći i poručiti putem:

     318
  • Upotreba ulja tartufa

    Upotreba ulja tartufa

    Ulje tartufa nudi brojne zdravstvene koristi uključujući njegovu sposobnost da smanji holesterol, rizik od dijabetesa, poboljšava cirkulaciju i jača imuni sistem. U zavisnosti od vrste ulja tartufa koje koristite, različite zdravstvene koristi će vam biti dostupne.

    Tartufi su vrsta pečurke koja je vrlo cenjena i poznata po svojoj retkosti i jedinstvenom ukusu u ishrani. Poznati su kao jedna od najskupljih namirnica. Važno je napomenuti da mnoga ulja tartufa prisutnih na tržištu ne pružaju nikakve zdravstvene pogodnosti već se koriste samo zbog arome.

    Ulje tartufa je bogato mononezasićenim mastima, pa smanjuje nivo holesterola. Imajući u vidu da tartufi poseduju jake antiinflamatorne osobine, ulje se koristi za bolove u zglobovima ali i protiv respiratornih infekcija i iritacija kože. Smanjuje nivo šećera u krvi, pa je idealan za dijabetičare.

    Ipak, vodite računa i o potencijalnim neželjenim efektima.

    Može izazvati hipotenziju, hipoglekimiju ili dijareju i mučninu ukoliko se konzumira u velikim količinama.

     715
  • Prednosti bosiljka za koje možda niste znali

    Prednosti bosiljka za koje možda niste znali

    Bosiljak se najčešće koristi kao dodatak jelima, prvenstveno zbog ukusa, poboljšava varenje teške hrane i čuva je od kvarenja.

    Preporučuje se protiv kašlja, bubrežnih bolesti, glavobolja I depresije.

    Bosiljak u vidu čaja ublažava menstrualne tegobe.

    Sok od lišća bosiljka koristi se u borbi protiv prehlada, upale ušiju I bubne opne.

    Smanjuje rizik od plućnih oboljenja.

    Jača desni.

    Smanjuje koncentraciju soli u mokraći.

    Smanjuje loš zadah i koristan je u borbi protiv brojnih upala i infekcija.

     620
Sjajni kolači sa domaćim lisnatim testom! :)
14. januara slavi se Mali Božić, odnosno Vasiljevdan i proslava Nove godine. Vasilica je ime dobila po svetom Vasiliju. Mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko,…
Kolač koji deca jednostavno obožavaju.
Ni manje sastojaka ni ukusniji kolačići.
Pun ukus lešnika i krema.
Novogodišnji praznici ne mogu da prođu bez kolačića koji mirišu na cimet.
Strana 2 od 1295