• Kako tretirati bolove u stopalima?

    Kako tretirati bolove u stopalima?

    Ponekad je uzrok bolova u stopalima gljivična infekcija, atletsko stopalo,pa čak i urastanje noktiju. Ukoliko nelagodnost osećate zbog umora, loše obuće, vaš najbolji prijatelj može biti topla ili hladna voda sa dodatkom pojedinog bilja, pa čak i masaža stopala.

    Sedite na stolicu, umočite noge najpre u hladnu vodu i nakon pet minuta u toplu. Ponavljajte naizmenično kako biste ojačali cirkulaciju.

    Dodavanjem nekoliko kapi pepermint ulja ili ulja ruzmarina u toplu kupku za vaša stopala takođe donosi povoljne rezultate.

    Nanesite losion koji sadrži ureu i nežno utrljavajte neko vreme.

     566
  • 5 zdravih namirnica bogatih zdravim mastima

    5 zdravih namirnica bogatih zdravim mastima

    Avokado – Dok većina voća prvenstveno sadrži ugljene hidrate, avokado je pun zdravih masti! Zapravo, masti čine 77 odsto što je veća količina u odnosu na brojne namirnice životinjskog porekla. Glavna masna kiselina je oleinska koja je dominantna i u maslinovom ulju.

    Sir – Pored toga što je odličan izvor proteina, kalcijuma, vitamina B12, fosfora i selena, sadrži i moćne masne kiseline koje smanjuju rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

    Crna čokolada – Sadrži oko 11 odsto vlakana i preko 50 odsto gvožđa, magnezijuma, bakra i mangana. Jedna je od najviše ispitivanih prehrabenih proizvoda, pa pored toga što je bogata zdravim mastima utvrđeno je i da antioksidansi u njoj imaju snažnu biološku aktivnost i mogu smanjiti krvni pritisak i “loš” holesterol.

    Jaja – Jedno jaje sadrži u proseku oko 212 mg holesterola što je 71 odsto preporučenog dnevnog unosa, a većina kalorija potiče od masti. Nove studije pokazuju da holesterol u jajima ne utiče na holesterol u krvi, bar ne kod većine ljudi. U žumancetu se nalaze gotovo svi hranljivi materijali koji su nam potrebni.

    Čia semenke – Obično se ne percipiraju kao “masna” hrana, ali oko 28 grama sadrži oko 9 grama masti. Zapravo, 80 odsto kalorija čine masti što ih čini odličnom biljnom hranom. Većinu masti čine omega 3 masne kiseline.

     504
  • Koji nutrijenti se gube ukoliko jabuka oksidira?

    Koji nutrijenti se gube ukoliko jabuka oksidira?

    Jabuke su bogate polifenolima u kojima su snažni antioksidansi koji podstiču imunitet i neutrališu štetne slobodne radikale koji uzrokuju oštećenja ćelija i igraju ključnu ulogu u razvoju degenerativnih oboljenja kao što su artritis i srčana oboljenja.

    Bleda površina sveže isečene jabuke postaje braon kada je izložena vazduhu. Ovaj proces nastaje kada određeni enzim reaguje sa kiseonikom i fenolnim jedinjenjima u jabuci. Gubi se nivo vitamina C, ali i kvercetina... Ukoliko želite da sprečite da vam isečene jabuke potamne, jednostavno ih stavite u frižider. Ovo će znatno usporiti hemijske reakcije, pa tako i proces oksidacije. Takođe, možete upakovati jabuku u foliju ili teglu kako biste sprečili da dođe u kontakt sa vazduhom. Još jedno rešenje je da isečenu jabuku stavite u vodu.

     1444
  • Perece ili čips - šta je hranljivije?

    Perece ili čips - šta je hranljivije?

    Čips i perece su grickalice za koje se često odlučujemo, ali kad razmislimo o njihovoj nutritivnoj vrednosti, šta je bolja opcija? Logičan odgovor bio bi "ono što ima bolji ukus", ali ako gledamo kroz prizmu hranljivosti, vreme je da vidimo šta je bolja opcija za naše telo.

    Jedna porcija čipsa (30 grama) sadrži 150 kalorija, 10 grama masti (od čega 3 grama zasićenih masti) i 10 mg natrijuma. Ista količina pereca sadrži 110 kalorija, 1 gram masti i 500 mg natrijuma. Na prvi pogled, perece su ubedljivo bolji izbor. Međutim, nije sve tako jednostavno.

    Dobra grickalica treba da sadrži proteine, masti i vlakna kako bi vas zasitila. Perece ne sadrže gotovo ništa od ta tri nutrijenta. Bićete gladni čim završite kesicu pereca, plus, 500 mg soli je gotovo četvrtina maksimalnog preporučenog dnevnog unosa soli. Čips, sa druge strane, ima mnogo više masti, a i napravljen je od krompira, koji je veoma hranljiva biljka. U poređenju sa perecama, koje se prave od rafinisanog belog brašna i gotovo da su lišene svih hranljivih sastojaka, čips sadrži bar malo vitamina C i veliku dozu kalijuma.

    Da li bismo preporučili čips kao hranu koju treba jesti? Ne! Ali, ako je izbor onoga što ćete grickati dok gledate film ili utakmicu sveden na perece ili čips, sada znate šta vam je činiti.

     1131
  • Upoznajte sjajnu Anu Roš - šefa kuhinje porodičnog restorana "Hiša Franko" iz Slovenije

    Upoznajte sjajnu Anu Roš - šefa kuhinje porodičnog restorana "Hiša Franko" iz Slovenije

    Ana Roš radi u porodičnom restoranu u Kobaridu, malom gradu u Sloveniji. Restoran su opremili roditelji njenog muža Valtera, koji je pretežno zadužen za vina. Kobarid je okružen planinama, a gleda i na Jadransko more zbog čega su riblji specijaliteti obavezna stavka na meniju restorana. Pored kuvanja, Anino najveće zadovoljstvo su egzotična putovanja zahvaljujući kojima nalazi novu inspiraciju u pripremi svojih specijaliteta.

    Jela su prepoznatljiva po intezivnim ukusima, kombinaciji neobičnih začina i boja. Iako živi i radi u malom mestu opasanom planinama, Ana ima sjajnu reputaciju širom sveta. Učestvovala je na brojnim projektima, kuvala sa velikim zvezdama, bila je gostujući šef kuhinje u restoranu "Grand Fooding" u Njujorku, a imala je i čast da potpuno preuzme kuhinju u restoranu "Hangar 7" u Salzburgu. Njeni počeci u "Hiši Franko" bili su, kako Rosova tvrdi, puni grešaka. Izgubili su većinu gostiju i usledile su finanskijske borbe za opstanak restorana. Odlučila je da putuje kako bi brojna iskustva i novostečeno znanje mogla da primeni u porodičnom restoranu. Skoro 20 godina kasnije, stekla je ugled i oživela domaće prizvode koja je uvrstila u brojna jela, na primer: hmelj ravioli sa mozgom jareta. "Putovanja su uticala na moju radoznalost, što je prouzrokovalo slobodu stvaranja. Što sam bila kreativnija, gosti su bili srećniji", napominje Ana Roš.

    Svesna je da priliv gastronomskih istraživačkih putnika doprinosi turizmu ali i poseti okolnim restoranima. Želi da pokaže najbolje što njena zemlja nudi ali i da oprezno i mudro koristi svoju slavu. "Hiša Franko je naš dom. Nemamo investitore, poslovne partnere, sponzore... Šta god da radimo, radimo na sopstvenu odgovornost i živimo sa tim. " Trebalo bi napomenuti da je Ana Roš napustila studije diplomatije i posvetila se kuvanju zbog porodične tradicije njenog muža. "Možete biti talentovani, ali talenat čini 30 odsto uspeha. Sve se svodi na motivaciju. Mogla sam doživeti neuspeh i kao šef kuhinje i kao roditelj, ali sam našla motivaciju i kreativnost i kao šef i kao roditelj."

     1166
Za voćne poslastice u čaši nikada ideje ne presušuju. Ovaj desert je tako osvežavajući u kombinaciji sa grčkim jogurtom, nakiselim mangom i jagodama. Meni je lepši samo sa mangom ali…
Volim šareni pasuslj i kada dodju topli dani kuvam ga sa dosta povrća i začina uz dodatak malo suvog mesa i kulena. Uz dodatak salate je odličan letnji ručak.
Jednostavan kolač s kajsijama za koji vam ne treba puno materijala a ni vremena da ga napravite. Idealan za ove vrele dane. Možete da koristite i drugo sezonsko voće po…
Da li volite smuti? Ovaj od banane i ananasa obogaćen matičnjakom, koji mu daje osvežavajući ukus limuna, je jedan od onih koji se lako pravi, a hranljiv je i osvežava.
Kada dođe leto najviše prija nešto hladno, voćno a da nije sladoled. Za mene je to smuti. Evo još jednog u kombinaciji zamrznutih jagoda i banana, koje daju dodatnu slatkoću.
Torta od šlag krema pomešan sa jagodama i bananama uz dodatak mente daje izvrsnu poslasticu koju možete, kada je toplo, da poslužite i kao sladoled u visokim čašama. Nije vam…
Strana 2 od 1274