• Danas je Nacionalni dan krofni u SAD!

    Danas je Nacionalni dan krofni u SAD!

    Nacionalni dan krofni proslavlja se danas širom Amerike. Obeležava se svakog prvog petka u junu mesecu. Slavi se u čast žena koje su služile krofne vojnicima u Prvom svetskom ratu. Najviše krofni godišnje pojede se u Kanadi, zatim Japanu pa u SAD. Prvu krofnu sa rupom napravio je Gregori Hanson davne 1847. godine.

     1230
  • Donna Hay

    Donna Hay

    Dona Hej je najpoznatiji australijski urednik i izdavač. Svoju karijeru je započela sa 19 godina, a sa već 25 postala je urednik kulinarskog magazina Marie Claire.
    Poznata je po tome što voli da priprema jednostavne obroke za koje koristi jednostavne i sveže namirnice. Takođe veliki akcenat stavlja na prezentaciji.
    Izabrana je za jednu od "sedam veličanstvenih" pisaca o hrani na dodeli međunarodnih nagrada u januaru 2007. godine. Stvorila je i uspešnu liniju aparata za domaćinstvo.
    Mi imamo mogućnost da je gledamo u emisiji "Brzo, sveže, jednostavno"  (Fast, fresh, simple) na 24 kitchen kanalu.
    Ovde možete pogledati Donin recept za Veknu sa jabukama i suvim grožđem
    A ako želite da pročitate nešto više o njoj ili pogledate još koji recept evo i njene zvanične internet prezentacije: www.donnahay.com.au

     8842
  • Izbegnite najčešće greške kod pravljenja pirea od krompira

    Izbegnite najčešće greške kod pravljenja pirea od krompira

    Ovo jelo deluje veoma jednostavno, svi smo ga jeli više puta nego što možemo da se setimo, mnogi od nas su ga i pravili dosta puta, ali znate i sami da se greške često dešavaju. Te je previše redak, previše gust, pa nije dovoljno gladak, pa ima gromuljice... Znate već šta sve može poći naopako.

    U ovom tekstu saznaćete koje su najčešće greške u spravljanju pirea.

    Birate pogrešnu vrstu krompira - crveni krompir nikako nije dobar za pire, previše je tvrd, ne kuva se ravnomerno i vaš pire će biti pun grudvica. Zato, kad planirate da pravite krompir pire, koristite samo beli krompir.

    Ne sečete krompir na jednake komade - ako krompir pre kuvanja nije sečen na približno jednake komade, neće se ravnomerno skuvati, što će opet rezultovati grudvičastim pireom.

    Koristite blender ili mikser za pravljenje pirea - skrob ne voli da se njime previše rukuje, jer će onda postati gust i lepljiv i poprilično neprijatan za jelo. Zato treba koristiti ručnu presu za krompir.

    Koristite hladan puter i mleko - ako ove sastojke držite na sobnoj temperaturi pred pripremu jela, bolje će se sjediniti i vaš pire će biti kremastiji i ukusniji.

    Dodajete previše tečnosti - svako ima svoj recept za spravljanje pirea, ali nemojte preterivati sa mlekom.

    Štedite na puteru - dok sa mlekom ne treba preterivati, malo više putera daće vašem pireu kremastu teksturu u kojoj ćete uživati.

    Pravite pire unapred - pire može da se napravi pola sata pred služenje, ali sve preko toga znači da će se ohladiti, zgusnuti i biti neprijatan za jelo. Pire od krompira je najbolje jesti svež, odmah po završetku pravljenja!

     

     11597
  • Božićne večere širom sveta

    Božićne večere širom sveta

    Od Amerike do Okeanije, svaka zemlja ima jelo koje se obično jede za Božić. U ovom tekstu videćete praznične običaje za trpezom na svim kontinentima.

    U Australiji Božić dolazi na leto, tako da nije neobično da svaka porodica pravi božični roštilj.

    Na Fidžiju se pravi piletina punjena belim lukom i začinima, kao i riba umotana u lišće od banane.

    U Ujedinjenom kraljevstvu na meniju je ćuretina, a za desert ide Božićni puding pun sušenog voća i začina, uz dodatak brendija.

    Južna Italija ima svoje običaje, koji podrazumevaju "gozbu od 7 riba", tako da su na meniju različite vrste ribe i morskih plodova.

    Francuzi uživaju u luksuznoj večeri koja se služi posle ponoći, a Francuzi se časte sočnim ostrigama, nežnim mesom od jastoga i guščijom džigericom.

    Šveđani po običaju jedu posebnu vrstu sutlijaša sa ubačenim bademom. Veruje se da će onaj ko nađe badem imati sreće u narednoj godini. 

    Na Antarktiku ćete uživati u tradicionalnoj ćuretini, uz dodatak konzerviranog povrća.

    Piknici i roštilji nisu neobični za Božić u Argentini, a glavno jelo je često teletina u ukusnom sosu od tune.

    Brazilci su takođe ljubitelji ćuretine, koju često upotpune pirinčem, svežim salatama i širokim izborom voća i brazilskih oraha.

    Za Božić u Kostariki počastićete se krmenadlama i kolenicama, uz dodatak pirinča i pasulja i svežih salata.

    Popularni Božićni slatkiš u Kanadi su "slatkiši od kokošijih kostiju". Nemojte da vas zavara to neobično ime, u pitanju su ružičasti štapići od cimeta, punjeni čokoladnim filom. 

    Na Grenlandu bi vas počastili jelu od kitove kože i masti, sličnom našoj slanini, i mesom od lokalne ptice koja je bila umotana u kožu od foke mesecima, dok se gotovo nije raspala.

    Amerikanci su ljubitelji ćuretine, a od pića časte se egnogom, slatkim kremastim pićem pravljenim od jaja, šećera i mleka, uz dodatak žestokih pića i cimeta.

    U Africi se, u zavisnosti od zemlje do zemlje služi ili jagnjetina na roštilju ili paprikaš od jagnjetine ili piletine.

    Indijci su takođe ljubitelji jagnjetine, a za desert im sleduje posebna vrsta sutlijaša.

    Na Filipinima običaj je peći prase na ražnju.

    Najneobičniji je običaj u Japanu - od '70-ih se tamo jede KFC i to se naručuje i po nekoliko meseci unapred kako bi se izbegle gužve. 

     2190
  • Jagode izbeljuju zube?

    Jagode izbeljuju zube?

    Proizvodi za izbeljivanje zuba postaju sve popularniji. Obavezana su reklama pasti za zube, sredstava za ispiranje zuba i skupocenih trakam. Međutim, istraživanja su pokazala da vam za bele i sjajne zube mogu pomoći i jagode! Jedan magičan sastojak je za to odgovoran, a u pitanju je jabučna kiselina! Ima li ukusnijeg načina za izbeljivanje zuba?

     551
Malo drugačije kranclice ;-)
Vanilice možete ukrasiti čokoladnim prelivom.
Recept za ove lepe i ukuse šapice dobila sam od moje šefice iz mlađih dana - ona za svaku svečanost u kancelariji pravila i donosila "šapice".
Po ovom receptu su pravile gurabije moja majka i teta tako da me on vezuje za rano detinjstvo. Nije bilo slavlja u majkinoj kući a da mi deca nismo uživali…
Recept je isti kao kod kranclica.
Strana 2 od 1536