• Šafran

    Šafran

    Šafran je livadska biljka čiji se vrhovi tučka koriste kao začin u kulinarstvu. Potrebno je nekoliko hiljada cvetova da bi se dobilo samo par grama ovog začina, tako da spada među najskuplje dodatke za jelo na svetu. Osim što je izuzetno aromatičan i pikantan, izuzetno je blagotvoran po zdravlje, čak je i dokazano da čaj od šafrana leči depresiju. Postoje četri vrste ovog začina: Mancha šafran (najkvalitetniji), Coupe, Rio i Sierra, koji je najpristupačniji. U kulinarstvu se najbolje kombinuje sa pirinčem, ali se zbog svoje intenzivne boje često koristi i za bojenje raznih peciva i sireva. Ipak, treba biti umeren u upotrebi ovog začina jer u preteranim količinama može biti otrovan.

     2468
  • Vinarija Vinik

    Vinarija Vinik


    Višegodišnje iskustvo Nikole Cuculja u proizvodnji vina i Milojka Vilotića u poslovnom svetu, dovelo je do toga da međusobne porodične veze prerastu u poslovni odnos.

    Stara švapska kuća u centru grada Vršca, zidana 1900. godine, sa velikim podrumom od 200 kvadratnih metara, u kome se nekada proizvodilo vino, povratila je 2004. godine svoju prvobitnu namenu, odnosno registrovana je porodična vinarija Vinik.

    Ovo je danas jedini registrovani, proizvodni podrum u gradu od 980 koliko ih je bilo pre 100 godina.

    Podrum je opremljen najsavremenijom enološkom opremom i sudovima kapaciteta 60.000 litara, u kojima se vrši kontrolisana fermentacija i čuvanje vina. Pored proizvodnog dela u kome se proizvodi i odležava vino, u autentičnom podrumskom ambijentu, uređena je i dekorisana vinska sala, koja za svojim hrastovim stolovima može da primi 50 ljubitelja vina.

    Da bi gosti imali potpuni doživljaj degustacije vina i bermeta uz sveće i hranu, možemo obezbediti i tamburaše.

    Vitez vina, veliki majstor Banatskog vinskog reda Sveti Teodor Nikola Cuculj, ima čast i obavezu da goste podruma uvede u tajne spravljanja i degustacije ovog božanskog pića.
    VrzoleProizvodiIako se već godinama bavimo proizvodnjom ograničenih količina dobrog vina, sve do nedavno tu dragocenu tajnu smo vredno čuvali u krugu naše porodice i odabranih prijatelja. Ljubav, znanje i tradiciju, pretočili smo u vino.

    Uživajte u Vržoleu kada ste radosni ali i kada ste tužni. Uživajte u njemu kad ste sami, a kada imate društvo smatrajte ga obaveznim. Kada niste gladni pijte da vam otvori apetit, a kada ste gladni tek onda će vam prijati. Inače ga nemojte piti sem kada ste žedni.

    Živeli!

     5715
  • Kako koristiti kokosovo brašno?

    Kako koristiti kokosovo brašno?

    Uprkos činjenici da kokosovo brašno može izgledati, pa čak i mirisati poput rafinisanog pšeničnog brašna – izazov je za kuvanje ukoliko nemate dobre smernice. Zahvaljujući visokoj apsorpciji, kokosovo brašno je odlično sredstvo za zgušnjavanje supa, čorbi i soseva. Zbog toga se preporučuje skladištenje u vakumiranoj posudi u frižideru ili zamrzivaču, kako bi se izbeglo udvostručavanje vlage. Jednoj šolji belog pšeničnog brašna, odgovara jedna četvrtina šolje kokosovog brašna. Recepti koji uključuju kokosovo brašno obično zahtevaju veću količinu veziva u vidu jaja ili semenki lana.

     1011
  • 6 zdravstvenih prednosti heljde

    6 zdravstvenih prednosti heljde

    1. Heljda je najbolji izvor visoko kvalitetnih i lako svarljivih proteina zbog čega je odlična zamena za meso.

    2. Visok nivo rutina u heljdi povoljno utiče na lečenje visokog krvnog pritiska.

    3. Kanadski istraživači (Journal of Agricultural and Food Chemistry) dokazali su da heljda snižava nivo šećera u krvi.

    4. Efikasna je za lečenje dijareje.

    5. Odlična je za eliminisanje viška vode iz organizma i snižavanje holesterola.

    6. Ne sadrži gluten.

     542
  • Energetske i hranljive vrednosti: paradajz

    Energetske i hranljive vrednosti: paradajz

    Paradajz spada u voće i poreklom je iz Srednje Amerike, a uzgajan je vekovima pre nego što su ga španski istraživači "upoznali" sa ostatkom sveta. Postoji nekoliko stotina sorti, a većina proizvodi crvene plodove, mada su neke žute, ljubičaste, zelene ili pak bele boje. Uspešan je u borbi protiv raznih vrsta alergija, pa i anemije, artritisa, kao i bolesti srca i krvnih sudova. Jača imunitet i organizam štiti od infekcija i prehlada.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 18 kcal

    Ugljeni hidrati: 3,9 g

    Proteini: 0,9 g

    Masti: 0,2 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 1,2 g

    Niacin: 0,59 mg

    Vitamin A: 833 IU

    Vitamin C: 13,7 mg

    Vitamin E: 0,54 mg

    Vitamin B1: 0,037 mg

    Vitamin B2: 0,019 mg

    Vitamin B3: 0,594 mg

    Vitamin B4: 6,7 mg

    Vitamin B5: 0,089 mg

    Vitamin B6: 0,08 mg

    Natrijum: 5 mg

    Kalijum: 237 mg

    Kalcijum: 10 mg

    Gvožđe: 0,3 mg

    Magnezijum: 11 mg

    Mangan: 0,15 mg

    Fosfor: 24 mg

    Cink: 0,17 mg

     749
Torta za sva vremena.
Standardno uvek dobra.
Za sve sladokusce.
Pravi medenjak
Domaći keks uvek savršen i neodoljiv.
Strana 2 od 1313