• Crni luk

    Crni luk

    Iako se mnogima pri samu pomisao seckanja ovog povrća zavrti u glavi zbog suza koje obavezno proteku, crni luk (lat. Allium cepa) je u mnogim krajevima širom sveta nezaobilazni deo gulaša, variva i drugih čorbi, dok je kod nas obavezan deo roštilja.

    U narodu poznat i kao crvenac, ljutika, kapula i mrki luk, odavnina je dobar saveznik ljudskog zdravlja pa su ga koristili još pre pet hiljada godina. U Egiptu su faraone sahranjivali sa glavicom crnog luka, dok su ga u Indiji, Staroj Grčkoj i RImu koristili za lečenje mnogih bolesti. Danas su najveći uzgajivači ovog povrća zemlje Dalekog Istoka, Rusija i SAD.

    No, ono zbog čega je luk najzdraviji jeste činjenica da, isto kao i beli luk, sadrži redak element sumpor (zbog kojeg i ima jak, ljutkast ukus), koji je dragocen po zdravlje, a jako malo biljaka ga sadrži u sebi. Mnogi ne znaju da redovna upotreba luka smanjuje nivo glukoze u krvi, pa je ovo povrće odlično za ishranu dijabetičara. Takođe, sok od luka je odličan za lečenje mnogih kožnih bolesti kao što su akne, bradavice, opekotine i osip.

    Što se tiče ishrane, crni luk zaista spada među najomiljenije sastojke koji se koriste u kuhinjama širom sveta. Koristi se u raznim varivima, u paprikašu, čorbama, ili sirov kao deo mnogih letnjih salata. Zajedno sa avokadom, paprikom i paradajzom, čini ukusni i svetski poznat umak Gvakamole.

    Jedan od načina da ublažite ljutinu i peckanje očiju prilikom seckanja jeste to da luk prvo posolite i ostavite da odstoji.

     987
  • Hrana za zdravlje štitne žlezde

    Hrana za zdravlje štitne žlezde

    Štitna žlezda nalazi se pod Adamovom jabučicom. Proizvodi hormon tiroksin i stimuliše brojne ćelije od kojih vaše telo zavisi. Stres i fizička iscrpljenost su glavna pretnja kada je reč o funkcijama štitne žlezde koja, pre svega, reguliše metabolizam i učestvuje u sintezi proteina. Problemi sa štitnom žlezdom vode do auto-imunih bolesti, a spisak simptoma je ogroman. Od depresije, letargije, hroničnog umora, infekcija bešike do kognitivnih poremećaja. Većina lekova može samo da ublaži neke od simptoma. Nedostatak gvožđa snažno je povezan sa efikasnošću rada štitne žlezde. Bakar je neophodan u malim količinama kako bi se proizvodili hormoni. Povećajte unos ribe, žitarica, mahunastog voća, paradajza, spanaća, đumbira...

     1222
  • Saveti za kuvanje bez nereda u kuhinji

    Saveti za kuvanje bez nereda u kuhinji

    Uživanje u pripremi hrane i kasnijoj degustaciji pripemljenih specijaliteta mogu pasti u senku ne baš omiljenog dela kulinarstva - čišćenja kuhinje. Za vas smo pripremili nekoliko trikova da što brže i lakše obavite sređivanje kulinarskog carstva.

    1. Napravite plan pre nego što počnete da kuvate. Razmotrite sve korake rpe same pripreme hrane, možda ćete naći način da više sastojaka pripremite u jednoj posudi, kako ne biste prljali više posuda. Takođe, odlučite se upotrebu posuđa i pribora koji se lako peru.

    2. Započnite kuvanje u čistoj kuhinji. Raščistite kuhinju pre nego što počnete da pripremate hranu. Operite prljavo posuđe i sklonite suvo sa sušača, a oprano posuđe izvadite iz mašine za pranje.

    3. Pripremite sastojke i pribor unapred. Ovo podrazumeva da unapred izmerite sastojke koji su vam potrebni, oljuštite i isečete povrće i voće, razbijete jaja...

    4. Čistite dok pripremate hranu. Dok čekate da vam prokuva voda, prirpemi se povrće ili rerna zagreje, iskoristite to vreme za pripremu namirnica ili pranje isprljanog posuđa i pribora.

    5. Otpatke stavljajte u posebnu posudu. Neka se pored vas nađe i velika posuda u koju možete stavljati ostatke povrća i voća. Na taj način ćete uštedeti vreme i smeća ćete se rešiti u jednom potezu.

    6. Napravite privid urednosti. Deset prljavih posuda razbacanih po kuhinji deluje veoma neuredno i stvara atmosferu haosa. Ali ako te iste posude naslažete jednu na drugu, kuhinja će izgledati urednije. Takođe, nakon upotrebe svake posude lepo je isperite, pa ćete je kasnije lakše oprati.

    7. Zabavite se! Neka vam i čišćenje bude zabavno, pustite muziku dok čistite ili omiljenu TV seriju.

    8. Zamolite za pomoć. Dogovorite se sa prijateljima ili suprugom da vam pomognu prilikom čišćenja. Verovatno će rado pristati da vam pomognu kad ste se već potrudili i pripremili im ukusan obrok.

    Izvor: stvarukusa.rs

     3115
  • Silikonska posuda za pravaljenje kokica

    Silikonska posuda za pravaljenje kokica

    Zdrav obrok za samo tri minuta! Jednostavno – napunite silikonsku posudu, zatvorite poklopac i odložite u mikrotalasnu pećnicu. Ulje vam nije potrebno, a posuda je dizajnirana sa ciljem da kokice ne pregore tokom pripreme. Cene variraju u zavisnosti od proizvođača, a raspon je od 15 do 25 dolara.

     628
  • Šta sadrži sok od manga?

    Šta sadrži sok od manga?

    Vitamin C - Podstiče vaša bela krvna zrnca da efikasnije rade i uništavaju mikrobe i bakterije. Jedna čaša soka od manga sadrži dve trećine preporučenog dnevnog unosa vitamina C.

    Beta karoten - Jedna čaša soka od manga daje četvrtinu preporučenog dnevnog unosa. Vaše telo koristi beta-karoten za proizvodnju vitamina A koji održava oči zdravim.

    Kalijum - Reguliše krvni pritisak i održava ravnotežu tečnosti u vašem telu. Jedna čaša daje oko 325 mg kalijuma.

    Gvožđe - Ukoliko patite od nedostatka gvožđa, samo jednom čašom možete povećati unos za oko dva odsto.

     211
Sočne krmenadle u popajevoj snazi.
Mmm, preukusno...
Veoma ukusno i sočno!
Strana 2 od 1338