• Zašto su ugljeni hidrati važni u ishrani?

    Zašto su ugljeni hidrati važni u ishrani?

    Ugljeni hidrati su glavni i poželjni izvor energije. S obzirom da ugljeni hidrati pomažu u „napajanju“ mišića, važni su i za njihov oporavak jer pomažu vraćanju zaliha glikogena. Studije pokazuju da umanjen unos ugljenih hidrata smanjuje i nivo energije i izdržljivost. Zdravi izvori ugljenih hidrata su žitarice, voće i povrće koji su ujedno bogati i vlaknima. Vlakna su od suštinske važnosti za regulisanje znakova gladi i sitosti, obezbeđuju trajnu energiju i glavni su izvor „dobrih“ bakterija. Ukoliko izbacite ugljene hidrate iz ishrane, ograničavate i unos hrane bogate vlaknima. Namirnice koje sadrže ugljene hidrate su jedan od najboljih izvora vitamina B kompleksa.

     909
  • Izvori vitamina F

    Izvori vitamina F

    Ulja

    Od ulja koja se ekstrahuju iz lanenog semena, do ulja soje, kukuruza, uljane repice i oraha.

    Orasi i semenke

    Seme suncokreta, pinjole, brazilski orašasti plodovi...

    Riba

    Jezerska pastrmka, losos, skuša, sardine, tuna. Brojni američki instituti navode da ukoliko jedete ribu barem dvaput nedeljno, obezbedićete dovoljne količine vitamina F.

    Povrće

    Soja i tofu, pored toga što su odlični izvori omega-3 masnih kiselina, obezbeđuju i dovoljne količine vitamina F.

     746
  • Ulje semenki jabuka hidrira kožu?

    Ulje semenki jabuka hidrira kožu?

    Ulje u semenkama jabuka je izrazito ukusno ali i izrazito korisno za organizam, a evo i zašto! U ulju se nalazi masna kiselina koja je pre svega idealna za hidriranje kože. Ovo ulje je pogodno i za zaštitu od UV zračenja. Takođe, ulje može sintetizovati kolagen koji ima važnu ulogu u formiranju ćelija kože. Usled redovne konzumacije, koža će biti sjajnija i elastičnija. Trebalo bi napomenuti da semenke sadrže amigdalin koji može osloboditi cijanid – moćni otrov. Telo može da se izbori sa malim količinama cijanida, u suprotnom je obavezno zatražiti medicinsku pomoć jer ishod može biti fatalan.

     1154
  • Aloe vera u ishrani

    Aloe vera u ishrani

    Konzumiranje gela iz lista aloe vere može smanjiti nivo šećera u krvi. Još jedna od prednosti odnosi se na suzbijanje upala. Koristi se i kao sredstvo za ispiranje usta, a ublažava i bolove desni. U jednoj studiji na životinjama, konzumiranje gela pomoglo je u poboljšanju učenja i pamćenja, istovremeno smanjujući simptome depresije. Aloe vera je bogata antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala - jedinjenja koja se dovode u vezu sa mnogim hroničnim bolestima.

     726
  • Deca i povrće

    Deca i povrće

    Većina roditelja ima problem kada decu pokušaju da nahrane povrćem. Ako se susretnete sa ovim problemom, najbolje rešenje je da budete što smireniji i da nastavite da ih nudite i da im servirate povrće, kako bi vremenom počela da ga jedu.
    U nastavku slede tri činjenice koje treba imati na umu u ovoj situaciji.

    Doslednost je ključ uspeha - ubacite povrće u svaki obrok, uključujući užinu. Deca većinom ne vole nove stvari i mala je šansa da će jesti povrće ako ga viđaju samo jednom dnevno, ali ako im se servira uz svaki obrok, verovatno će ga pojesti u nekom trenutku.

    Varanje ne pomaže na duže staze - većina roditelja pokušava da podvali deci povrće zamaskirano u nešto drugo. To neće pomoći, jer momentom kada to više ne budu radili, deca neće jesti povrće, jer na njega nisu navikla, ne znaju šta je i neće da probaju. Povrće treba da bude deo svakog obroka, ali deca treba da ga prepoznaju i da ga rado jedu kasnije.

    Ukus je važan - većini dece se ne sviđa gorča komponenta u nekom povrću i to može biti razlog odbijanja. U tom slučaju, zamaskirajte taj ukus dodavanjem začina, preliva ili sira, na šta će deca pozitivno reagovati, a opet će znati šta jedu i uneće sve neophodne zdrave sastojke.

     1413
Pravi letnji i osvežavajući mafini...
Ukusna musaka i bez mesa.
Neobično i ukusno jelo, brzo se sprema.
Zdrav obrok sa čia semenkama: kao deo doručka ili neobično predjelo.
Jako ukusan domaći kečap po receptu koji se među prvima pojavio kod nas još pre više od 30 godina.
Tart Tatin ili Francuska pita (voće u karamelu sa testom odozgo pa pečeno prevrnuto) spremljen sa šljivama umesto sa jabukama - jako ukusno, a sa svega nekoliko sastojaka.
Strana 2 od 1485