• 10 razloga zbog kojih bi trebalo da konzumirate rotkvice!

    10 razloga zbog kojih bi trebalo da konzumirate rotkvice!

    Rotkvice su diuretik, što znači da utiču na povećanu proizvodnju urina. Čisti bubrege i sprečava urinarne infekcije.

    Važe za detoksikatore. Bogate su vitaminom C, folnom kiselinom i dobar su izvor kalijuma što je povezano sa sniženjem krvnog pritiska.

    Pomažu u regulisanju apsorpcije šećera u krvi.

    Voda u rotkvicama održava kožu hidriranom.

    Rotkvice smanjuju telesnu temperaturu i efikasne su u borbi protiv brojnih upala.

    Koriste se kao efikasan tretman za ujede od insekata.

    Poboljšava varenje i obezbeđuje pravilno apsorbovanje hranljivih sastojaka iz namirnica koje konzumiramo.

    Zbog visokog nivoa vitamina C, rotkvice jačaju imunis sistem.

    Trebalo bi istaći i njihov doprinos u stvaranju kolagena, esencijalnog za jačanje krvnih sudova.

    Rotkvice su posebno korisne za pravilno funkcionisanje jetre i žučne kese.

     1373
  • Gordon Ramsay

    Gordon Ramsay

    Gordon Remzi Džejms je veliko ime u kulinarskoj industriji i na svim listama u svetu uvek se nalazi u prvih 10 kuvara. Rođen je u Škotskoj 8. novembra 1966 i njegova prva ljubav je bio fudbal ali zbog povrede morao je da odustane, tada je nastavio sa školovanjem i zainteresovao se za kuvanje. Gordon Remzi je jedini kuvar u Velikoj Britaniji koji je nagrađen sa ukupno deset Michelin zvezde. Radio je u poznatim restoranima u Francuskoj i Britaniji sa poznatim kuvarima. Sada poseduje svoje restorane širom sveta i učestvuje u raznim kulinarskim emisijama. Poznajemo ga iz emisija kao što su Hell’s Kitchen i Masterchef US.

    Zvanična strana na kojoj možete pročitati nešto više o Gordonu je http://www.gordonramsay.com , a evo i par receptata:

    Šef Gordon voli da priprema zdravu hranu bez mnogo masnoće i sa svežim namirnicama, tako da smo ovom prilikom od svih njegovih predivnih recepata odabrali onaj najjednostavniji ali u našim domovima možda najčešće pripremani uz dosta ulja. Deca obožavaju krompiriće, mi takođe a i lako se pripremaju buć u fritezu punu ulja…

    Krckavi pomfrit iz rerne

    Zagrejte rernu na najveću temeraturu. Za to vreme svaki kropir presecite na 1cm širine i onda svaku dobijenu pločicu na štapić od 1 cm. Napunite veliku šerpu sa vodom i zagrejte je do ključanja. Tada ubacite krompiriće i blanširajte 3 minuta. Izvadite ih iz vode i dobro procedite. Rasporedite ih u tepsiju, poprskajte sa malo ulja, promešajte ako treba rukama da budete sigurni da je svaki krompirić namazan i onda začinite po ukusu. Pecite oko 15-20 minuta dok ne dobiju zlatnu boju i za to vreme potrudite se da ih okrenete 2 puta.

    A uz šta biste mogli da poslužite ove krompiriće?

    Pa uz jednostavni stek pripremljeni uz Gordonove savete.

    Stek

    Odaberite dobro parče fileta u mesari, zamolite za parče iz sredine fileta ne sa krajeva. Računajte po 100-125 grama po osobi.

    Zagrejte tiganj na srednjoj temepraturi, dodajte malo ulja, jedan ceo čen belog luka i grančicu začina (obično to bude ruzmarin). Za to vreme začinite meso, utrljajte nežno so i biber. Pecite file po 1 ½ -2 ½ minuta na svakoj strani. Ako su deblji onda okrenite i sa strane. Sklonite stek na tanjir i ostavite da se odmori 5 minuta. Ukoliko ima neželjenih masnoća sklonite ih.

    Uživajte!

     30503
  • Saveti za upotrebu i održavanje mašina za pranje suđa

    Saveti za upotrebu i održavanje mašina za pranje suđa

    Mašina za pranje sudova može biti najkorisnije kuhinjsko pomagalo samo ukoliko znate da je održavate.

    Morate ih očistiti s vremena na vreme

    U mašinama za pranje posuđa mogu se skupiti ostaci hrane, sapuna, bakterija... Limuntus u kombinaciji sa vrućom vodom je dovoljno jak kako bi uklonio svu prljavštinu brzo i lako! Pokušajte!

    Osim kuhinjskog posuđa možete prati i druge sitnice, a da niste ni znali!

    Pored tanjira, pribora za jelo i kuvanje, možete prati i sunđere, plastične igračke, sve predmete od silikona...

    Ne morate ispirati posuđe

    Nema razloga da ispirate prljavo posuđe, pre nego što ih stavite u mašinu. Takođe – ne uključujte mašinu ukoliko je poluprazna.

    Noževe ne perite u mašini za pranje posuđa

    Razlog su toplota i vlažnost koji mogu oštetiti noževe.

    Tablete za mašinsko pranje posuđa su najbolji izbor

    Ne sadrže fosfat već biljne sastojke koji su biorazgradivi.

     1305
  • Poreklo maršmeloua

    Poreklo maršmeloua

    Da biste bolje shvatili odakle potiče maršmelou, morate obratiti pažnju na koren same reči. Dakle, naziv referiše na močvarnu biljku. Potiče još iz Egipta. Egipatski lekari bili su ubeđeni da je ova biljka efikasna u lečenju grlobolje kod dece. Što se tiče maršmeloua kakvog danas poznajemo, datira iz 1800. godine i potiče iz Francuske.

     504
  • Brzo i lako čišćenje blendera

    Brzo i lako čišćenje blendera

    Šta vam je potrebno? Topla voda i deterdžent za sudove. Da, to je sve!

    Uputstva:

    Sipajte toplu vodu do polovine blendera. Dodajte samo kap deterdženta. Uključite blender i pustite ga da radi oko 10 sekundi. Nakon toga, blender temeljno isperite.

     765
Kremasto i osvežavajuće.
Jednostavan i lak način za pripremu ovog klasičnog jela - može i početnik u kuvanju da ga pripremi.
Super obrok za sve ljubitelje testenina.
Čorbica koja je baš ukusna i bukvalno dobar obrok.
Lep ručak ili kaloričan doručak.
Uz čašu jogurta ili kiselog mleka idealni doručak.
Strana 2 od 1602