• Melitin lek za detoksikaciju

    Melitin lek za detoksikaciju

    Lek pomaze kod povećanog holesterola, triglicerida, tromboze, hroničnog bronhitisa, preterane mršavosti....

     5205
  • Zbog čega je važno jesti smokve?

    Zbog čega je važno jesti smokve?

    Stari Grci i Rimljani smatrali su da je smokva simbol muškosti, plodnosti i moći.

    Smokva sadrži veliki broj antioksidanskih vitamina kao što su vitamin A, E i K, osim toga one sadrže dijetalna vlakna i minerale.

    Sadrže i do 80 odsto vode, a spadaju u grupu voća s najvišim nivoom prirodnih šećera.

    Smanjuju nivo holesterola u krvi, a pomažu i u prevenciji raka pluća.

    Bogate su kalcijumom, čak 121 mg u polovini šolje.

    Polovina šolje sadrži oko 1,5 mg gvožđa.

    Listovi smokve mogu biti dobri za zdravlje srca.

     813
  • Uticaj holesterola na mozak

    Uticaj holesterola na mozak

    Veruje se da je glavni razlog za nastanak ateroskleroze ishrana bogata zasićenim i trans mastima. Oni predstavljaju osnovni faktor rizika za bolesti srca, ali visok holesterol može uticati i na moždanu funkciju. Istraživanja pokazuju da je lečenje visokog holesterola kompleksan zdravstveni problem.

    Holesterol je i dobar i loš za organizam. S jedne strane, telo koristi holesterol za proizvodnju hormona i za održavanje ćelijskih membrana. Visok nivo holesterola može imati ozbiljne posledice po zdravlje, u smislu sužavanja krvnih sudova što stvara pritisak i onemogućava uravnotežen protok krvi. Sve navedeno povećava rizik od stvaranja smrtonosnih ugrušaka koji mogu izazvati moždani udar ili infarkt.

    Iako holesterol može imati štetne posledice, takođe je važan za zdravo funkcionisanje mozga. Mozak sadrži oko 25 odsto holesterola i koristi ga za sintezu neurotransmitera. Mozak ne može izvući holesterol iz krvi, pa zato mora da obezbedi sopstvene zalihe.

     764
  • Ananas

    Ananas

    Ananas (lat. Ananas comosus) je zeljasta višegodišnja biljka poreklom iz Južne Amerike, tačnije iz Brazila i Paragvaja, odakle je preneta na Karibe gde ju je otkrio Kolumbo i doneo u Evropu. Danas se u ishrani koristi njen mesnat plod žućkaste boje koji je izuzetno aromatičan i slatkast, pa nije ni čudo što su Južnoamerički Indijanci ovo voće nazvali Anananas Cosmosus, što znači "izvrsno mirisno voće". Zbog svog sastojka bromelaina (sličan je pepsinu). spada među najzdravije voćke na svetu. Naime, to je spoj tri enzima koji pospešuju prokrvljenost, snižavaju krvni pritisak i ublažuju upale. Ananas se najviše preporučuje ženskoj populaciji jer upravo zbog bromelina eliminiše celulit i pospešuje mršavljenje. Pored ovog moćnog enzima, sadrži i zavidan nivo vitamina C i drugih minerala - čak 16, najviše magnezijuma, joda, fosfora, kalijuma, kalcijuma... Neke od najrasprostranjenijih vrsti su Cayenne, Queen i Spanish. U ishrani se odlično kombinuje sa ostalim egzotičnim voćem pa od njega možete napraviti ukusnu tropsku salatu, a u nekim zemljama se od njega pravi i ukusan preliv za razne vrste mesa i plodove mora, pogotovo rakove, tunu i losos. Zbog slatkog ukusa i aromatičnih svojstava često se koristi i u raznim tortama i kolačima. Naravno, svi ljubitelji dobrih koktela znaju da je ananas, pored ruma i kokosa, nezaobilazni sastojak čuvene Pina Collade.

     1027
  • Energetske i hranljive vrednosti: mandarine

    Energetske i hranljive vrednosti: mandarine

    Mandarine potiču iz jugoistočne Azije. Uzgaja se u Kini preko 3.000 godina, tek u 19. veku su stigle u Evropu i Severnu Ameriku. Bile su dostupne jedino višim klasama. U narodnoj medicini savetuje se redovno konzumiranje ovog ukusnog voća jer sprečava upale, utiče na zdravlje kože i kose, snižava nivo holesterola i ubrzava metabolizam.

    Energetska i hranljiva vrednost (na 100 g):

    Energetska vrednost: 53 kcal

    Ugljeni hidrati: 13,34 g

    Proteini: 0,81 g

    Masti: 0,31 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 1,8 g

    Niacin: 0,39 mg

    Vitamin A: 681 IU

    Vitamin C: 26,7 mg

    Vitamin K:

    Natrijum: 2 mg

    Kalijum: 166 mg

    Kalcijum: 37 mg

    Gvožđe: 0,15 mg

    Magnezijum: 12 mg

    Cink: 0,07 mg

     908
Zanimljive i ukusne pogačice!
Brzo se spremaju, ostaće Vam vremena da nešto pročitate za svoju dušu ili pogledate neki dobar film, seriju. Nije sve u spremanju zar ne?
Mmmmmm još bolji nego u pekari...
Brze, lake , ukusne!
Ove kocke će te brzo spremiti ali i pojesti.
Toliko je ukusno da ga možete spremati i kad nije vreme slava.
Strana 2 od 1297