• Peršun – među najstarijim začinima sveta!

    Peršun – među najstarijim začinima sveta!

    Peršun potiče iz južne Evrope i sa Mediterana. U upotrebi je više od 7.000 godine zbog čega spada u grupu najstarijih začina. Njegov biohemijski profil spada među najcenjenije. Anelgetik je, pa se zbog svojih aktivnih jedinjenja koristi za ublažavanje bolova. U Jordanu i Maroku, peršun je korišćen za lečenje dijabetesa. Poznat je po svojim antioksidativnim svojstvima. Sadrži i trepenoide, polifenole, aromatične kiseline i karotenoide koji eleminišu slobodne radikale zbog čega se neretko koristio za detoksikaciju organizma.

     53
  • Iđirot - nedovoljno poznata biljka

    Iđirot - nedovoljno poznata biljka

    Nedovoljno poznata biljka iđirot pogodna je za brojne zdravstvene probleme. Preporučuje se i kod usporenog metabolizma, anemije, bubrežnih oboljenja.

    Koren mu je dugačak do jednog metra, debljine palca, a ima gorak začinski ukus.

    Kineska tradicionalna medicina preporučuje iđirot za lečenje epilepsije i vrtoglavice, a indijska medicina za lečenje nervnih bolesti.

    Sadrži kalcijum, kalijum, tanin, smolu, skrob.

    Za želudac i creva najbolje je u čašu hladne vode staviti ravnu kašičicu korena da prenoći, a ujutru sadržaj malo zagrejati, zatim procediti, pa kao čaj piti po jedan gutljaj pre i posle svakog obroka.

    Zbog prijatnog mirisa koji podseća na cimet, iđirot se koristi i za spravljanje skupog etarskog ulja za kozmetiku i parfeme.

    Reguliše lučenje želudačne kiseline.

    Efikasan je u lečenju helikobakterije.

    Otklanja sluz nagomilanu u bronhijama.

    Ulje iđirota delotvorno je u borbi protiv kožnih infekcija, ekcema i brojnih povreda.

    Čaj od iđirota preporučuje se za otvaranje apetita.

    Pomaže kod slabe probave, nadimanja, bolesti želuca i creva, oboljenja žlezda, vodene bolesti, pospešuje apetit i dobro je sredstvo za čišćenje organizma.

     446
  • Pravilno odlaganje vina = očuvanje kvaliteta

    Pravilno odlaganje vina = očuvanje kvaliteta

    Obratite pažnju na naredno pitanje: da li vino čuvate u frižideru pre konzumiranja? Bela, roze i penušava vina zahtevaju čuvanje na hladnoj temperaturi, ali mnoga crvena vina čuvaju se u frižideru neposredno pred serviranje jer pad temperature podiže kiselost, odnosno ukus i kvalitet. Međutim, previše ohlađeno vino gubi kvalitet kiselosti. Najčešće se dešava da se konzumiraju previše ohlađena bela ili previše topla crvena vina.

    Odgovarajuće temperature posluživanja:

    Suva bela vina: 8-14 C

    Penušava vina: 6-8 C

    Roze: 13 C

    Crvena vina: 15-19 C

     849
  • Kada bi trebalo da zamenite plastične posude za odlaganje hrane novim?

    Kada bi trebalo da zamenite plastične posude za odlaganje hrane novim?

    Plastične posude sa poklopcima su odlične za skladištanje hrane preostale od ručka ili za održavanje pojedinih namirnica kojima je mesto u zamrzivaču. Evo nekoliko znakova koji ukazuju na to da je vreme da zamenite stare plastične posude za nove!

    Ukoliko ih posedujete više od 10 godina jer materijali i hemikalije iz plastike mogu završiti u vašoj hrani, što može biti pogubno po zdravlje.

    Poklopci su ključna stvar! Ukoliko su dotrajali i sa mukom zatvarate posudu – vreme je da ih penzionišete.

    Ukoliko neke od mrlja ili mirisa niste u mogućnosti da uklonite sa plastičnih posuda – došao je njihov kraj.

     678
  • Uticaj vode na apetit

    Uticaj vode na apetit

    Ukoliko želite da utičete na smanjenje apetita, ključ može biti u navici da popijete čašu hladne vode pre svakog obroka.

    Prema studiji iz 2010. godine, ukoliko popijete dve čaše vode pre svakog jela možete smanjiti uštedeti 180 kalorija dnevno. Međutim, navodi se da ovaj trik nije efikasan kod osoba od 21 do 35 godina starosti razlog je u sporijem pražnjenju želuca kao i promenama u osećaju gladi i sitosti koji dolaze sa godinama.

    Hladna voda je uvek efikasnija kada je u pitanju hidratacija jer apsorbuje brže od sobne temperature vode. Prema istraživanju naučnika sa Univerziteta u Kembridžu litar vode pomaže vam da sagorite između 50 i 75 kalorija.

     515
Kajgana sa mirisom pomorandže.
Ako je samo jednom napravite pravićete je uvek.
Jednostavno i ukusno jelo za sve prilike, koje možete kombinovati sa različitim predjelima i aperitivima.
Osvežavajući i ukusan sladoled!
Dekorativna i lepa. Srećan Uskrs!
Strana 2 od 1261