• Sezona prehlada i gripa je stigla, evo nekoliko saveta...

    Sezona prehlada i gripa je stigla, evo nekoliko saveta...

    Sezona prehlada i gripa obično traje od jeseni do proleća. Epidemija može dostići svoj vrhunac u različitim periodima tokom sezone i postoji nekoliko osnovnih znakova i simptoma upozorenja, kao što su:

    - iznenadna visoka temperatura

    - bolovi u mišićima

    - glavobolja

    - bol u grlu

    - kašalj

    - curenje iz nosa

    Poželjno je izbegavati tešku i masnu hranu.

    Redovno perite ruke.

    Redonije vežbajte.

    Beli i crni luk odlični su borci protiv brojnih virusa, pa i prehlada i gripa.

    Važno je unositi dovoljno tečnosti tokom jesenjih i zimskih dana.

    Cink je neophodan za ispravno funkcionisanje imunog sistema, on pomaže u zaštiti organizam od prehlade i gripa.

    Vitamin C može skratiti vreme trajanja prehlade.

     987
  • Dodajte šljive redovnoj ishrani, a evo i zašto

    Dodajte šljive redovnoj ishrani, a evo i zašto

    Šljive sadrže veliku količinu vitamina (A, C, K, B1, B2, B3, B6, E) ali i minerala: kalijum, magnezijum, gvožđe, kalcijum i cink. Bogate su dijetetskim vlaknima, pa su neretko na spisku namirnica kod onih koji žele da se oslobode viška kilograma. Studije su pokazale da su šljive dragocene za smanjenje glukoze u krvi, kao i za smanjenje nivoa triglicerida. Jačaju tkiva i kosti, a regulišu i probavni sistem jer deluju kao prirodan laksativ. Jačaju imunitet zbog čega je organizam otporniji na bolesti, infekcije i upale. Regulišu stres i opuštaju mišiće.

     948
  • Aronija - lekovita svojstva

    Aronija - lekovita svojstva

    Aronija vodi poreklo iz Severne Amerike, a od 20. veka uzgaja se širom Istočne Evrope. Ne sadrži tragove pesticida jer pri uzgoju ne zahteva hemijsku zaštitu protiv raznih štetočina i bolesti. Plod se koristi za proizvodnju sokova, sirupa, čajeva, dok je sušena aronija poznata po svojim antioksidativnim svojstvima. Naročito je popularna u alternativnoj medicini. Velika prednost u konzumiranju aronije je pre svega očuvanje i održavanje zdravlja urinarnog trakta. Poboljšava cirkulaciju krvi, jača krvne sudove i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Sadrži veliku količinu fenola koji "dezinfikuju" krvotok i telo, utiče na brže zarastanje rana, uklanja toksične materije iz organizma, smanjuje upale... Među najvećim prednostima je regulisanje krvnog pritiska. Sok ili čaj od aronije se preporučuje svakome ko ima problema sa krvnim pritiskom. Veliki broj studija analizirao je uticaj aronije na dijabetes i pokazalo se da može biti korisna u prevenciji i kontroli. Dokazano je da pomaže u lečenju stomačnih problema, uključujući čir na želucu i regulisanje dijareje. Bobice aronije sadrže veliku količinu karotena koji štiti ćelije oka od oštećenja i formiranja katarakte. Bogate su flavonoidima antioksidanata, pa štite oko od upala. Aronija se koristi i za regulisanje telesne težine jer reguliše nivo masti.

     897
  • Kulinarska čuda koja staju u dlan

    Kulinarska čuda koja staju u dlan

    Minijaturna hrana je još jedna specifičnost koju možemo pripisati japanskoj kuhinji.

    U Japanu trenutno postoji malecna kuhinja u kojoj se prava, izvrsna i prelepa hrana pravi pomoću sićušnih pomagala. Svi kuhinjski aparati i alatke – noževi, hvataljke, kašike, rerna, tanjiri... Apsolutno sve je minijaturno.


    Za više detalja, pogledajte video!

     1218
  • Lovorov list

    Lovorov list

    Lovor (Laurus nobilis) je mediteransko drvo sa zimzelenim listovima, koji su u sušenom obliku nezaobilazan pojačivač ukusa mnogih domaćih čorbi, variva, gulaša, ali se odlično kombinuje i sa mesom i ribom. Krasi ga nenametljiv, ugodan miris i ukus, ali ga ipak ne treba stavljati previše, dovoljni su jedan ili dva lista ove začinske biljke da ulepšaju svako jelo. Odličan je i za kiseljenje zimnice, pogotovo krastavaca, paprike i cvekle. Iako je poreklom iz Male Azije, lovor se u staroj Grčoj smatrao svetom biljkom, te i danas postoji tradicija da se od njega najuspešnijim olimpijcima plete venac koji simbolizuje pobedu. Nije ni čudo što Lovorov list krasi ovakav status, od davnina je poznato da je bogat vitaminima A i C i vlaknima, te je dobar za probavu, jača apetit i smanjuje rizik od raka. Ne dopušta razvoj bakterija, pa služi i za konzerviranje hrane.

     3108
Brašno ,šećer i pšenični griz meriti čašom od 2 dl. Po želji, pečen i prohlađen kolač, možete posuti šećerom u prahu. Ukoliko želite posnu varijantu, koristite posan margarin.
1014
Manje pile pecite sat vremena. Od svih načina pečenja pileta, ovaj nam je najomiljeniji. Meso je mekano, sočno i nije isušeno. I sutradan bude ukusno. Probajte, prijatno!
1110
Za sve one koji bi da ase oslade, a nemaju dosta vremena za kuvanje.
Dodajte sir i vruću pogaču i dobićete veoma ukusan obrok.
Pre služenja dobro rashladiti.
Ukusni, mali zalogajčići.
Strana 2 od 1368