• Simptomi alergije na med

    Simptomi alergije na med

    Iako se med često koristi kao prirodno sredstvo za lečenje brojnih bolesti, neki pojedinci mogu razviti alergijske reakcije. Šanse su veće ukoliko ste alergični ili osetljivi na polen. Alergijske reakcije variraju od pojedinca do pojedinca, ali i u zavisnosti od vrste meda. Najčešće se javlja svrab sa crvenkastim "pečatima" po koži. Ponekad se javljaju i bolovi u stomaku, grčevi, nadutost, povraćanje i dijareja. Poteškoće prilikom disanja su ozbiljnije pojave, praćene konstantnim kijanjem i curenjem nosa. Teži oblici podrazumevaju bolove u grudima, zatezanje zbog suženja disajnih puteva i tada je više nego neophodno obratiti se lekaru.

     5088
  • La Piazza

    La Piazza

    Smeštena u samom centru Psakudije, svega nekoliko metara od gradske plaže, taverna odnosno restoran "La Piazza" će Vas sasvim sigurno prijatno iznenaditi. Zašto? Pre svega zbog ljubaznog osoblja a onda i kuvara koji je istovremeno i vlasnik koji voli da obrati pažnju na svaki detalj.

    Ambijent je pun zelenila a nije retko da se na stolovima nađu i saksije sa začinskim biljem pa ukoliko smatrate da vašem jelu treba da dodate malo bosiljka, žalfije ili ruzmarina možete to slobodno uraditi.

    Porcije koje služe su dosta obilne i voljni su da Vam spreme i po pola porcije što nije loše jer ima taverni koje gostima ne izlaze u sustret na ovaj način. Meni je veoma bogat a spremljena hrana na visokom nivou. Uostalom pogledajte slike iz priloga...

     3962
  • Četiri stvari koje ne čuvate na odgovarajućim mestima u kuhinji

    Četiri stvari koje ne čuvate na odgovarajućim mestima u kuhinji

    Noževi – Ukoliko ih čuvate u ladici za posuđe – pravite grešku. Pre svega – opasno je jer se lako možete povrediti. S druge strane, svaki put kada sečivo dolazi u dodir sa drugim priborom – može oštetiti sečivo. Čuvajte ih u stonim ili na zidnim držačima.

    Začini – Odlažite ih što dalje od mikrotalasne pećnice ili šporeta. Organizujte ih tako da su vam uvek pri ruci, a rasporedite ih prema intezitetu korišćenja.

    Vinske čaše – Pravilno čuvanje svodi se na police ili stalke. Obodi su najosetljiviji, zato baloni vinskih čaša vise okrenuti nadole. Prašina neće tako lako dospeti unutar čaše, zbog čega ćete ih lakše održavati čistim.

    Metalno posuđe – Ne odlažite metalno posuđe jedno unutar drugog da biste izbegli njihovo oštećenje. Ukoliko ste prinuđeni zbog manjka prostora – postavite papirni ubrus ili tanju krpu. Pored toga što ćete zaštiti površinu, možete pokupiti preostalu vlagu nakon pranja suđa koja može izazvati stvaranje rđe.

     308
  • Čaj utiče na umor

    Čaj utiče na umor

    Prirodni sastojci u šolji čaja mogu poboljšati rad mozga i povećati osećaj budnosti. Efekti se kriju u sastojcima određene amino kiseline koja je prisutna u zelenom čaju, kao i kofein. Studija sprovedena nad osobama mlađim od 40 godina, pokazala je da čaj utiče na smanjenje umora. Čajevi smanjuju rizik od srčanih bolesti, a ukoliko ih redovno pijete mogu povećati gustinu kostiju. Crni čaj poboljšava kognitivne funkcije i pomaže u koncentraciji.

     352
  • Celer

    Celer

    Celer je dvogodišnja zeljasta biljka sa mesnatim korenom koja se danas u našim krajevima najviše koristi kao dodatak raznim supama i čorbama, mada mnogi ne znaju da se može koristiti na mnogo više načina. Ukus mu je slatkast i blago ljut, ali opet izuzetno aromatičan. Postoje beli celer, zeleni celer, i celer koji podseća na belu repu. Osim u supama i čorbama, njegovi listovi se mogu koristiti i u raznim salatama, kao dodatak raznom kuvanom povrću, a možete ga i sitno naseckati i dodati u razne marinade za pečeno meso, ribu ili roštilj. Ni seme ovog začina nije za bacanje, može se osušiti i pomešati sa solju i time se dobije izuzetno ukusan začin koji se može koristiti za posipanje slanih peciva. Smatra se da je odličan diuretik, smanjuje celulit, a mnogi tvrde i da zbog velike količine vitamina K jača nervni sistem.

     1677
Strana 2 od 1217