• Saksijsko uzgajanje šargarepa

    Saksijsko uzgajanje šargarepa

    Sve što je neophodno jeste da posejete seme u tankom sloju, u zemlji i slojevima peska bez kamenja. Za veće saksije izaberite okrugle ili mini šargarepe. Čuvajte je na hladnom i tamnom mestu. Usev pokrijte folijom ili postavite ogradu dugačku oko 60cm kako bi je zaštitili od mušica. Redovno zalivanje je neophodno.

     619
  • Saveti za pravilno čišćenje oklagije

    Saveti za pravilno čišćenje oklagije

    Prva stvar koju bi trebalo napomenuti: nikada ne odlažite drvenu oklagiju u vodu, niti je izlažite visokim temperaturama. Ovakve stvari mogu dovesti do promene oblika ili pucanja drveta što će oklagiju brzo učiniti beskorisnim kuhinjskim priborom. Za najbolje rezultate, evo šta bi trebalo uraditi odmah nakon upotrebe:

    Obrišite nataložene testo ili brašno suvom krpom ili papirnim ubrusom.

    Sa polumokrom krpom skinite nagomilane ostatke.

    Isperite pod mlakom vodom, obrišite I ostavite da se osuši zasebno, ne mešajući je sa ostalim posuđem.

    I gotovi ste! Ova tri koraka dovoljna su za svu neophodnu brigu o oklagiji.

     1530
  • Arapska tradicionalna kuhinja - začini, začini, začini....

    Arapska tradicionalna kuhinja - začini, začini, začini....

    "Tafathalo" na arapskom znači "učinite mi tu čast" i predstavlja poziv da se osoba pridruži obroku.

    Arapska tradicionalna kuhinja je pre svega kombinacija turske, bliskoistočne i indijske kuhinje. Na nju su uticale i razne seobe Arapa kroz vekove, pa je sada pod snažnim uticajem i tradicionalnih kuhinja zemalja poput Španije, Italije, Francuske i Grčke.

    Sastojci i začini koji se najčešće koriste jesu: cimet, kari, riba (u primorskim krajevima), beli luk, jagnjetina, pirinač, susam, šafran, origano, kumin. Uz gotovo dve trećine jela se služi i neki ljuti sos, od povrća se najviše koriste krastavci, plavi patlidžan, paradajz i mahunasto povrće, a što se tiče voća, Arapi najviše vole citruse. Dakle, tipično arapsko jelo izgledalo bi ovako: jagnjetina ili piletina poslužena sa pirinčem ili kus-kusom i dinstanim povrćem koje je začinjeno gore navedenim začinima ili sokom od limuna.

    Iako Arapi ne konzumiraju svinjsko meso i alkohol, u Iraku, Libanu, Egiptu i Siriji (gde je veliki procenat nemuslimanskog stanovništva) se tu i tamo mogu naći neki marketi sa alkoholnim napicima i jelima od svinjetine.

    Čaj je nezaobilazno piće na trpezi svake arapske porodice, konzumira se čak duplo više nego kafa.
    Što se tiče hleba, on je jako cenjen u ovoj kuhinji. Naime, ako iko primeti parče hleba na ulici, tradicija i red nalažu da se skloni sa puta kako ne bi bilo zgaženo. Arapi ne prave vekne hleba na kakve smo mi navikli, već okrugle, tanke lepinje. Od mlečnih proizvoda, dosta se konzumiraju jogurt od ovčijeg mleka i kozije mleko. Suncokretovo ulje nije toliko popularno, Arapi preferiraju maslinovo ili susamovo ulje.

    Zanimljivo je to što su Arapi toliki gurmani da pored glavnog jela, uvek spreme i mezzah - tacne sa posebno spremljenom hranom koja dodatno nadopunjuje glavno jelo - da niko ne ostane gladan! :)

     8099
  • Uzroci narušenog zdravlja noktiju

    Uzroci narušenog zdravlja noktiju

    Promene na noktima javljaju se čak i usled loše ili nepravilne ishrane. Unošenje tečnosti i gvožđa su od velike važnosti za očuvanje zdravlja vaših noktiju.

    Krti nokti

    Krti nokti veoma brzo pucaju nakon savijanja, a odraz su nedostatka vlage. Vitamin E i kreme koje hidriraju vaše nokte su idealno rešenje. Nosite rukavice pri obavljanju kućnih poslova. Lak za nokte može pomoći u zadržavanju vlage u noktima.

    Tanki i lako savitljivi nokti

    Prosečan nokat je debljine od 0,5 mm ali je kod nekih ljudi i tanji. Uzrok je manji broj vlakana, a rešenje su brojni očvršćivači koje ne bi trebalo da koristite sve vreme, već nekoliko nedelja dok ne osetite pomak.

    Neravnine na noktima

    Uzrok su preterano vlažnih ili suvih noktiju. Ukoliko su vam ruke često u vodi, slojevi noktiju mogu biti oštećeni.

    Bele mrlje

    Javljaju se usled povreda pod kožom. Predstavljaju ožiljke zbog oštećenih ćelija kojima je potrebno vreme kako bi se oporavile.

     1097
  • Započnite jutro đumbirom!

    Započnite jutro đumbirom!

    Dodajte jednu kafenu kašičicu mlevenog đumbira u svoju jutarnju kafu i napravićete tradicionalni bliskoistočni napitak koji ne samo da pomaže varenju već pomaže u borbi protiv slobodnih radikala. Čaj od đumbira pak doprinosi smirenosti. Šolja čaja od đumbira u jutarnjim časovima korisna je za ublažavanje mučnine. Isprobajte!

     1098
Hladna čorba je izvrsno osveženje za tople dana. Možete je pripremiti uveče i sutradan kada se vratite s posla da vas sačeka osvežavajuća čorbica.
17251
Kada se spomene zima svi prvo pomislimo na sneg, a druga stvar na koju pomislimo su pečeni kesteni. Kako bi sačuvali ukus zime preko cele godine možete napraviti marmeladu od…
9251
Jesen nas podseća na pečenu bundevu i na pitu od bundeve, ali pored toga možete uživati i u soku. Sok možete koristiti bez ikakvih dodataka ali možete mu dodati i…
22507
Dok sam bila dete niko me nije mogao naterati da u usta stavim spanać, sada ga obožavam i ne znam kako da ubedim svoje dete da greši jer ne želi…
42531
Kraljičina čorba se lako priprema uz malo strpljenja.
25664
Navikli smo da ih jedemo isključivo u klasičnoj varijanti - punjene melevenim mesom. Nemojte se plašiti isprobajte sve varijante koje vam padnu na pamet, evo i jedne veoma zanimljive ideje.
38435