Pre nego što se odlučite da prezrele banane bacite u kantu za smeće, razmislite o tome na koji način biste mogli da ih iskoristite. Ogulite ih i iseckajte na komadiće, zatim umotajte u papir za pečenje i zamrznite. Nakon što su potpuno zamrznute, možete ih prebaciti u zip kesice za zamrzivač. Idealne su za jutarnje ili večernje smutije. Isprobajte!
Telu je neophodna mast kako bi pravilno funkcionisalo, posebno kada je reč o apsorbovanju vitamina, dodatnoj energiji, nivou hormona itd. Ovo su četiri namirnice na samom vrhu liste kada je reč o sadržaju zdravih masti.
Maslinovo ulje – Jedna kašičica maslinovog ulja sadrži 10 grama zdravih mononezasićenih masti. Da biste redukovali unos zasićenih masti, koristite maslinovo ulje umesto maslaca za hleb i testenine.
Pistaći – 90 odsto masti predstavljaju zdrave masti. Pored toga, odličan su izvor vlakana i proteina.
Semenke bundeve – 75 odsto masti čine zdrave masti. Pored proteina i vlakana, sadrže veliku količinu magnezijuma.
Avokado – Jedino voće bogato zdravim mastima – u proseku oko 3 grama mononezasićenih i 0,5 grama polizasićenih.
Spanać snabdeva telo obiljem hranljivih materija bez dodavanja viška kalorija u vašoj ishrani. Jedna šolja sirovog spanaća sadrži sedam kalorija. Uobičajeni je sastojak mnogih jela kao što su salate, sendviči i brojni prilozi. Jednostavan je za pripremu u bilo kom obliku, a može se pronaći tokom cele godine. Bogat je vitaminom A, antioksidansima, sadrži beta karoten, vitamin C, kao i vitamin K koji igra ulogu u zgrušavanju krvi. Nedostatak vitamina K može dovesti do proređivanja krvi, ali veoma mali broj ljudi ima nedostatak ovog vitamina. Preporučeni dnevni unos vitamina K kod muškaraca je 120mg dnevno, a kod žena 90mg. Spanać ne sadrži supstance koje utiču na proređivanje krvi.
Kečap – reč koja nas asocira samo na jednu biljku – paradajz. Međutim, da li je to zaista slučaj?
Pre samo pedesetak godina, ova reč koristila se da opiše mnoštvo priloga, neke od voća, neke od povrća, a neke čak i od školjki. Te namirnice su se mogle naći u izobilju, a uz dodatak šećera, sirćeta i začina dobijao se sos koji je obogaćivao ishranu tokom ledenih zimskih meseci.
Pre toga, u kuvaru iz XVIII veka koji je napisala Marta Vašington (supruga mnogo poznatijeg Džordža Vašingtona) nalazi se jedan od prvih američkih recepata za kečap. Glavni sastojci? Ukiseljene ostrige i pečurke.
Nakon Drugog svetskog rata sve je više ljudi prestajalo da koristi tradicionalne recepte, industrijska proizvodnja hrane je procvetala, a kečap od paradajza je postao jedini industrijski prilog te vrste.
Poslednjih godina međutim sve je više kečapa čija je baza voće, a najpopularnije su borovnica, trešnja i višnja.
Predivan način da započnete dan, provedete popodne uz porodicu ili veče uz prijatelje… slane, slatke, mirišljave, u svakom slučaju šta god da odaberete nećete pogrešiti jer su jednostavno neodoljive.