• Paleo dijeta - hranite se kao naši preci

    Paleo dijeta - hranite se kao naši preci

    Paleo dijeta u poslednje vreme sve više okupira pažnju javnosti. Osmislio ju je profesor Loren Kodejn i bazira se na navikama u ishrani koje su imali naši preci iz perioda paleolita. Samim tim, pobornici ove dijete tvrde da su industrijska revolucija, prerađena hrana, aditivi i preteran unos šećera glavni krivci za mnoge moderne bolesti, te da je paleolitski način ishrane najprirodniji i najzdraviji po ljudski organizam.

    Šta paleo dijeta podrazumeva?

    Paleo dijeta preporučuje konzumiranje samo onih namirnica koje su bile dostupne našim precima, a velika predrasuda je da su se hranili samo mesom. Ipak, činjenica je da su mnoge namirnice (koje se danas naširoko konzumiraju), zabranjene.

    Zabranjene namirnice: svi oblici šećera, testenine, hleb, žitarice (pirinač, kukuruz, pšenica), mlečni proizvodi, kvasac, mahunarke, krompir, kikiriki, alkohol, kafa, sirće i sva prerađena hrana koja sadrži aditive (uključujući i suhomesnate proizvode)

    Dozvoljene namirnice: meso (krto, bareno), morski plodovi, povrće (osim mahunarki i krompira), pečurke, semenke, voće (samo ako je sveže), maslinovo i laneno ulje, limunov sok, čajevi

    Posebne smernice: med je dozvoljen, ali u izuzetno malim količinama. Alkohol jeste zabranjen, ali je dozvoljena čašica vina dnevno. Ne konzumirajte više od četiri kašičice ulja dnevno. Zbog zabrane mlečnih proizvoda, potrebno je uzimati kalcijum.

    Iako su mnogi primetili da su u prvoj fazi dijete izgubili par kilograma, fizički izgled ne treba da bude osnovni razlog započinjanja paleo dijete. Ovakav način ishrane pre svega štiti od mnogih bolesti kao što su rak, dijabetes, povišen holesterol... U početku može biti teško jer se odriče od grupa namirnica koje su najzastupljenije u prodavnicama, ali ako izdržite prvih par nedelja, paleo dijeta neće predstavljati samo način ishrane, već zdrav način života.

     1410
  • Najbolje namirnice koje pomažu u borbi sa anemijom

    Najbolje namirnice koje pomažu u borbi sa anemijom

    Anemija nastaje kada broj crvenih krvnih zrnaca u telu padne ispod dozvoljenog nivoa, čime se ograničava protok kiseonika potreban organizmu kako bi radio najbolje što može. Glavni krivac za ovo stanje je nedostatak gvožđa. Bez dovoljno gvožđa, telo nije u stanju da proizvodi hemoglobin, koji je neophodan za crvena krvna zrnca da bi sprovela kiseonik u organe.

    Znaci i simptomi anemije variraju, ali najčešći mogu biti umor, osetljivost na hladnoću, vrtoglavica, razdražljivost, kratak dah, nepravilan rad srca ili glavobolje.

    Ako mislite da ste anemični ili imate bilo koji od gore navedenih simptoma, lekar bi trebalo da bude prva adresa. Ipak, postoje i stvari koje možete sami da uradite – da prilagodite svoju ishranu. Važno je konzumirati dovoljno hrane bogate gvožđem, a evo najboljih namirnica koje će pomoći u toj borbi.

    Spanać

    Tamnozeleno lisnato povrće kao što je spanać je dobar izvor gvožđa, kalijuma i vitamina K i B. On se ne konzumira samo kada telu nedostaje gvožđa, već sadrži i vitamin C, koji povećava apsorpciju gvožđa u telu. Takođe je bogat antioksidansima zvanim karotenoidi koji mogu poboljšati opšte zdravlje, jer utiče na smanjenje upala i jačanje snage imuniteta.

    Spanać je izuzetno bogat izvor gvožđa i može se konzumirati u različitim oblicima, a najviše kao čorba ili pire. Electrolux ugradna ploča sa svim svojim funkcijama će pomoći u brzom spremanju ovog ukusnog obroka.

    spanac

    Jaja

    Jaja su jedan od najvećih izvora gvožđa, 5 procenata dnevne vrednosti staje u samo jedan komad. Osim što su jedna od najboljih namirnica bogatih gvožđem kako za decu, tako i za odrasle, jaja su takođe puna proteina, selena, riboflavina, vitamina B12 i fosfora.

    Brokoli

    Da biste poboljšali apsorpciju gvožđa i izlečili anemiju i povećali hemoglobin, brokoli je pravi izbor. Ima visoku hranljivu vrednost. Koristan je u ishrani za nadomešćivanje gvožđa, ali je i povrće koje sadrži indol, sulforafan i glukozinolate. Ovo su biljna jedinjenja za koja se veruje da štite od raka.

    Meso

    Za veći unos gvožđa i čak 22% preporučenog dnevnog unosa za odraslu osobu, preporučuje se konzumacija nemasnog crvenog mesa. Najbolji izbor bio bi komad junetine iz organskog uzgoja grilovan na rešetki kakvu ima Electrolux rerna.

    Meso je izuzetno hranljivo, posebno iznutrice kao što su jetra, bubrezi, mozak i srce, jer su bogati vitaminima B, bakrom i selenom.

    Da bi se pojačala apsorpcija gvožđa, prilog neka bude hrana bogata vitaminom C kao što je paradajz, crvena paprika, jagode, pomorandže, spanać, prokelj i brokoli.

    govedina

    Kinoa

    Mnogi jedu kinou kao zamenu za pirinač zbog njenih brojnih zdravstvenih prednosti. Pored gvožđa, kinoa takođe sadrži visok nivo magnezijuma, bakra i folata. Bogata je antioksidantima koji štite ćelije od oštećenja. Jedna šolja kinoe sadrži 2,8 mg gvožđa ili 15% preporučenog dnevnog unosa. Jedan od načina kako da je pripremite možete pronaći na ovom linku. Druge skrobne namirnice poput integralnih žitarica i testenina, takođe su odlični izvori gvožđa.

    Semenke

    Semenke poput bundeve, susama, konoplje i lana najbolji su izvori gvožđa. Sadrže izuzetne količine biljnih proteina, vlakana, kalcijuma, magnezijuma, cinka, selena, antioksidanata i drugih korisnih biljnih jedinjenja. Osim toga, semenke su odličan izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina, što ih čini savršenom hranom za borbu protiv anemije i niskog nivoa hemoglobina.

    Sardine

    Mnogi ne vole miris sardine, ali se možete predomisliti, budući da su one najpoznatije po visokoj koncentraciji omega-3 masnih kiselina i vitamina D, ali su takođe značajan izvor gvožđa. Lako je pronaći konzervirane sardine po veoma pristupačnoj ceni u većini prodavnica. Ako ne možete da ih jedete samostalno, dodajte u sosove, salate i jela od testenina.

    leblebija

    Leblebije

    Leblebije se nalaze na listi najzdravijih mahunarki i povrća, ali su i jedna od najboljih namirnica sa visokim sadržajem gvožđa. Ova mahunarka se može pohvaliti širokim spektrom drugih hranljivih materija, dajući dobru količinu mangana, folata i bakra u svakoj porciji.

    Neizostavan je dodatak kariju, humusu, salatama, jelima od testenina i sendvičima, a svaki recept podiže na viši nivo u pogledu hranljivosti. Vegetarijancima su odlična zamena za meso.

    Kelj

    Često se ističe kao superhrana, pa onda ne treba da čudi što je kelj, takođe, odličan izvor gvožđa. I pored toga što je među najpopularnijim namirnicama bogatim ovim jedinjenjem, kelj je prepun vlakana, vitamina K i vitamina A. Osim toga, prepun je vitaminom C, za koji je već poznato da pojačava apsorpciju gvožđa. Jedite ga u čorbi, salati ili ga prosušite u rerni kako biste dobili zdravu verziju čipsa.

    Tamna čokolada

    Kada konzumirate visokokvalitetnu tamnu čokoladu, ne samo da zadovoljavate želju za slatkišima, već organizmu dajete značajnu dozu gvožđa. Dovoljna je samo jedna tabla crne čokolade da ispunite skoro 20 procenata dnevnih potreba za gvožđem. Umesto deserta posle ručka, zasladite se crnom čokoladom sa visokim sadržajem kakaa.

    Postoje mnogi uzroci anemije i mnoga druga stanja koja mogu izazvati slične simptome, zato je potrebno konsultovati lekara pre promene ishrane. Ne uzimajte ni suplemente na svoju ruku, jer su neophodni samo ako vam se dijagnostikuje nedostatak gvožđa ili anemija zbog nedostatka gvožđa.

     552
  • Harry Eastwood

    Harry Eastwood

    Hari je simpatična i uvek nasmejana britanska kuvarica i spisateljica, poznata po tome što, baš kao i njena koleginica Lorraine Pascale, tvrdi da slatkiši i druge poslastice ne treba nužno da goje.

    Zbog toga se fokusirala na kreiranje maštovitih torti i kolača koji imaju malo kalorija, ali ne gube na sočnosti i ukusu. Publika je prvi put imala prilike da je vidi pred TV kamerama 2007. godine kada je počela da vodi emisiju "Kuvanjem do mršavljenja", a pored toga, napisala je i tri uspešna kuvara koja se bave sličnom tematikom: "Crveni somot i čokoladna pretnja", "Salata za sva godišnja doba" i "Mršava francuska kuhinja". Upravo Francusku smatra svojim drugim domom, pa je trenutno autor i voditelj kulinarske emisije "Moj sladak život u Parizu".

    Hari je uvidela značaj bezglutenskog režima ishrane, pa sve više osmišljava recepte koji ne sadrže gluten, a u videu ispod teksta možete videti njen neobičan recept za sladoled od breske, koji je prava letnja poslastica, ali ne i pretnja po vitku liniju!

     2278
  • O čemu treba voditi računa kada se kreira jelovnik za proslave?

    O čemu treba voditi računa kada se kreira jelovnik za proslave?

    Spremate se da organizujete veliku proslavu rođendana, životnog uspeha ili krunišete ljubav sa voljenom osobom u društvu dragih ljudi?

    Onda je hrana definitivno stavka na koju treba da mislite, s obzirom na to da je ona igra veliku u postizanju dobre atmosfere i zadovoljstva svih prisutnih. Ako vas zanima o čemu treba da mislite ovom prilikom, nastavite da čitate naš tekst i informišite se o svim detaljima koji vas vode do perfektne proslave koja će se prepričavati!

    Raznovrstan jelovnik - odgovorite na slatke i slane apetite svih gostiju

    Prvi zadatak koji hrana na proslavi treba da ispuni jeste jedinstven ukus koji aktivira sva čula!

    Raznovrsna predjela, jela i dezerti treba da odišu bogatim aromama i zadovolje apetite svih prisutnih. U tom smislu, svadbeni meni je posebno važan, s obzirom na to da gosti u sali za venčanja provode i po nekoliko sati u đuskanju i razgovorima, što neminovno otvara apetit.

    Iako nije uvek moguće, potrudite se da kreirate što raznovrsniji meni, tako da će svaki gost moći da uživa u određenom posluženju. Na trpezi treba da se nađu aromatični, ali i neutralniji ukusi, jela od mesa, ali i hrana na biljnoj bazi. Naravno, za sam kraj ovog događaja, ukusne poslastice su neizostavna stavka!

    casa za vino pribor za jelo

    Pratite protokol serviranja

    Bilo da organizujete svadbu ili nešto manju proslavu, važno je da pratite određen protokol, odnosno redosled serviranja, te odgovorite na apetite ljubitelja mesa, ali i vegetarijanaca koji uživaju u jelima na bazi biljaka.

    U zavisnosti od dogovora sa osobljem, imate nekoliko opcija. Posluženje već može biti na stolu kada gosti dođu. Za početak, na trpezi će se naći predjelo u vidu suhomesnatih proizvoda, slanih kiflica, peciva, sireva i priloga poput ukusnih salata i sosova.

    Nakon određenog vremena, po proceni osoblja, prelazi se na toplo predjelo u vidu čorbe, pa onda i na glavna jela. Izuzev ovog klasičnog načina serviranja, imate opciju da odaberete švedski sto, koji je poslednjih godina veoma popularan.

    Na ovaj način, gosti će samostalno moći da biraju hranu u skladu sa svojim ukusom i apetitima, a osoblje će po potrebi dopuniti trpezu.

    Hrana kao dekoracija - raskošna trpeza koja mami

    Iako je primarni zadatak hrane da nas zasiti, na proslavama ona dobija novu ulogu. Jela koja su servirana treba da izgledaju primamljivo, te budu svojevrsna dekoracija na stolu.

    Izuzev dekorativnih aranžmana koji se nalaze na stolovima tokom svadbe, ali i drugih velikih slavlja, hrana može biti organizovana tako da na najbolji način doprinosi estetskoj završnici i uklapa se u ostatak prostora.

    Nesumnjivo je da će na velikim slavljima biti uslikano nekoliko stotina fotografija, a servirana hrana naći će se na gotovo svakoj slici. Gosti se ponekad mogu slikati baš sa malim zalogajima u rukama, te je jasno da estetika u ovom slučaju ima velikog značaja!

    Količina hrane po osobi - o čemu bi trebalo da mislite prilikom organizacije

    Određivanje količine hrane za velika slavlja predstavlja izazovan zadatak. Zato pojedini objekti nude fiksnu cenu po osobi, a ljubazno osoblje postaraće se da hrane u svakom trenutku bude na trpezi.

    Dok se sa šefom kuhinje dogovarate o meniju, posavetujte se sa njim o samoj količini. Treba da znate da je opšta preporuka za meso 300 g po osobi.

    Naravno, s obzirom na to da su pečenje, roštilj i drugi mesni specijaliteti samo deo dnevnog menija, ovde se uzima u obzir da će gosti uživati i u drugim namirnicama.

    Karta pića - raznovrsni napici za maksimalan ugođaj svih zvanica

    Za kraj, ne smemo zaboraviti na piće!

    Kada se odlučite za lokaciju, odnosno ugostiteljski objekat u kojem organizujete proslavu, trebalo bi da se raspitate koje piće dolazi u okviru odabranog paketa. Osnovni paket obično obuhvata gazirane i guste sokove, negazirane i gazirane vode, kafu, nekoliko crvenih, belih i roze vina, pivo i nekoliko rakija.

    Premium meni obuhvata veći izbor vina, rakija i piva, kao i žestoka pića poput viskija, tekile, likera i slično. Kada je reč o količini pića, ovaj segment ne treba da bude vaša briga, a konobari će se pobrinuti da na stolu uvek bude napitaka, kao i da svi gosti imaju pune čaše!

    Ukusni dezerti - najslađe za kraj

    Renomirani restorani brinu se o svojim klijentima, kao i svim gostima, te se trude da slatki jelovnik bude posebno ukusan i estetski primamljiv. Za slatki sto možete odabrati sezonsko voće, sitne kolače, krofne i torte.

    Naravno, kada govorimo o svadbama, onda je mladenačka torta zvezvda slatkog menija, te bi se trebalo posebno fokusirati na ovaj segment jelovnika.

    Kreiranje jelovnika nije jednostavan zadatak, s obzirom na to da treba da mislite o mnogo stavki kako biste vi, ali i sve zvanice bili zadovoljni hranom. Baš zato, možete razmisliti o angažovanju profesionalaca koji će vam pomoći da kreirate idealan meni u skladu sa određenom proslavom i dati vam nekoliko odličnih opcija, tako da vam odabir neće teško pasti!

    Nadamo se da ste tokom čitanja našeg teksta hvatali beleške, te da ste spremni da isplanirate jelovnik koji će oduševiti sve zvanice na vašoj proslavi!

     1646
  • Repa

    Repa

    Repa je korenasto povrće koje pripada porodici kupusnjača i čini ga koren bele boje (koji se nalazi ispod zemlje) i gornji deo koji, zavisno od količine svetlosti, može biti zelen, crven ili ljubičast. U prehrani se takođe koristi i list koji se može koristiti kao začin.

    Repa je spadala među najpopularnije povrće širom sveta još od vremena Stare Grčke i Starog Rima, a zanimljivo je to da repu Britanci nekako ne vole jer se koristila kao hrana za stoku u Velikoj Britaniji tokom 19. veka i kao zamena za krompir tokom Prvog svetskog rata.

    Oblik repe može biti okrugao ili duguljast, a ovo povrće je posebno zdravo jer obiluje vitaminima A i C, a kao svo drugo voće iz porodice kupusnjača, bogato je vlaknima i sadrži aminokiseline i oksidanse koji štite od raka. Sa malo masti i kalorija, a opet puno vode (91%), repa je odlična za sve one koji bi da sačuvaju vitku liniju. Nikako nemojte zaboraviti ni list ovog ljutkastog povrća jer se upravo tamo nalazi najviše betakarotena koji štite srce.

    Iako je repa opšte poznata kao sastavni deo čorbi, supa i zimske turšije (ukiseljena naravno), možete se poigrati sa njom i iseći je na štapiće i peći poput pomfrita, zatim repu možete blanširati i preliti kačkavaljem ili majonezom, potom možete je i koristiti čak i sirovu u letnjim salatama.

    Uz repu odlično idu orijentalni, egzotični začini kao što su kari, šafran i muškatni oraščić.

     1622
Od trenutka kada sam shvatila da ne postoji ništa jednostavnije od pripreme podvarka još više ga volim!
45131
Za sve mogu da kažem NE, ali za sladoled NIKADA!  Ovo je recept koji pravim u duploj meri sa raznim dodacima i nikada mi nije dovoljno!
8675
Obožavam krompir na bilo koji način. Ovo sam skoro probala i fantastično je. Možete ih služiti kao dodatak nekom jelu, uz bilo koji sos... pustite mašti na volju u svakom…
Klasična nedeljna poslastica posle koje možete samo da poližete prste i odremate!
31770
Mekano, sočno, pucketavo ...ma jednostavno morate probati!
Ovu laganu tortu možete pripremati za bilo koju priliku i sa bilo kojim voćem, ja volim ukus i miris maline !  
19680