Pored dodataka ishrani, kombinacija luka i meda je zapravo prirodni lek. Ubrzavaju metabolizam, utiču na efikasnije varenje i "razbijaju" masti. Luk mora biti sirov, jer toplota uništava neke od jedinjenja kao što su lizin i arginin. Najbolje je konzumirati jedan čen belog luka na jednu kašičicu meda i to sat vremena pre doručka. Ova savršena kombinacija obezbeđuje vaše telo neverovatnim količinama gvožđa, cinka, kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, selena, mangana, vlakana, tiamina, niacina, vitamina C i B6...
Brokoli baš i nije omiljeno povrće, ali je svakako jedno od najzdravijih. Ova biljka bogata je vlaknima, antioksidantima, vitaminima B, A, C i K, kao i gvožđem. U nastavku slede ključni zdravstveni benefiti konzumiranja brokolija.
Brokoli usporava osteoporozu i poboljšava gustinu i opšte stanje kostiju
Redovnim konzumiranjem brokolija smanjuje se rizik od dobijanja kancera dojke, bešike, debelog creva i jajnika
Pomaže u borbi protiv depresije
Stabilizuje krvni pritisak i pomaže u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti
Poboljšava varenje
Zbog visoke koncentracije vitamina A, usporava slabljenje vida
Poboljšava ceo imuni sistem
I najzad, ako sve ovo nije bilo dovoljno, ne sadrži skrob, tako da i osobe koje strogo vode računa o količini ugljenih hidrata koje unose, mogu bez bojazni da uživaju u dobrobitima brokolija.
Kombinacija meda i đumbira posebno je popularna u azijskoj, indijskoj i arapskoj kulturnoj tradiciji. Đumbir je izuzetno cenjen u starom Rimu i gotovo da je nestao nakod pada Rimskog carstva, a trgovina ovim i sličnim začinima vekovima je predstavljala koren svetske ekonomije.
I danas se naručito koristi u zimsko i jesenje doba za preventivu prehlada i virusnih oboljenja. Prvobitno je konzumiran kao lek za probavu i kao biljni antibiotik zbog širokog spektra inherentnih antibakterijskih i antivirusnih svojstava. Osim toga, đumbir i med stimulišu imunitet, bore se protiv toksina i umiruju „nervozan“ stomak. Brojna medicinska istraživanja naglašavaju njihova lekovita dejstva kada je reč o upali grla, hroničnom kašlju, zapušenim sinusima i hroničnim migrenama. Još jedna od gotovo nepoznatih prednosti je lečenje dijabetesa. Udruženi, med i đumbir mogu poboljšati osetljivost na insulin.
Ne zaboravite da đumbir spada u grupu biljaka i začina koji imaju efekat sličan kofeinu. Polifenoli prisutni u sirovom medu uklanjaju toksine i slobodne radikale. Samim tim sirov med je među stručnjacima neretko predstavljan kao snažan detoksikator. Sam po sebi, biljni med uvek može biti ukusan dodatak sladoledima, čajevima, pa i ponekim jelima.
Posetite „Happy Honey“ i darujte sebi teglu zdravlja!
Stvrdnjavanje braon šećera rezultat je izloženosti vazduhu. Postoje dva načina da se izbegne stvrdnjavanje. U posudu u kojoj odlažete braon šećer stavite kašiku pirinča koji će veoma brzo apsorbovati vlagu i održati šećer mekim. Ukoliko je smeđi šećer već stvrdnut, jednostavno ga pokrijte vlažnom krpom, odložite u mikrotalasnu pećnicu i za samo 20 sekundi će omekšati.
Osnovne karakteristike u vezi su sa afričkim korenima, iako je britanska kolonizacija ostavila svoj pečat. Začini, hleb, šećer i čaj deo su svakodnevne ishrane u Zimbabveu. Uprkos bogatoj tradiciji, u Zimbabveu su popularna i dostupna brojna međunarodna jela. Sadža je najpopularnije nacionalno jelo. Neki od glavnih sastojaka ovog jela su kukuruz, povrće i piletina sa začinima. Kuva se dok se ne dobije kaša. Avokado je dostupan i jeftin, a ne bi trebalo zaboraviti na pasulj, kikiriki, zeleni kukuruz - kojih ima na pretek. Meso i divljač, kao što je govedina, služi se za posebne prilike. Nemojte se iznenaditi ukoliko na meniju pojedinih lokalnih restorana nađete rep krokodila, rame antilope... Tokom leta na ulici možete kupiti sušene crve ili mrave. Jedu se prženi i kažu da su ukusni i slani. Pivo je najpopularnije alkoholno piće.