• Osnovne karakteristike tradicionalne etiopske kuhinje

    Osnovne karakteristike tradicionalne etiopske kuhinje

    Glavno nacionalno jelo Etiopije je čist, začinjeni paprikaš. Pravi se od govedine, jagnjetine, piletine... Đumbir je obavezan sastojak. Za većinu Etiopljana, zabranjena je svinjetina. Etiopska hrana jede se rukama. Hleb se koristi kako bi se njime zahvatila hrana sa velike zajedničke ploče na kojoj je poslužena. Meki beli sir zvani lab je izuzetno popularan. Etiopljani retko koriste šećer, umesto njega upotrebljavaju med kao zaslađivač. Ponekad obrok neće početi sve dok domaćin ne udeli komade hleba za svaku osobu za stolom. Kao znak poštovanja, Etiopljanin može uz pomoć hleba uzeti najkvalitetniji komad hrane sa stola i staviti ga u usta svog gosta. Kafa je najpopularnije piće u zemlji i pije se na kraju obroka.

     4325
  • Najbolje namirnice u borbi protiv raka pluća

    Najbolje namirnice u borbi protiv raka pluća

    Pušenje, ali i stresan način života, loša genetika i masna, prerađena hrana su neki od najčešćih uzroka pojave ove opake bolesti. Zdrava hrana može biti jedan od boljih saveznika na putu ka izlečenju, a ovo su namirnice koje obezbeđuju visok nivo dragocenih antioksidanata, vitamina i minerala koji održavaju pravilan rad pluća.

    1. Kupusnjače - brokoli, kupus, karfiol, kelj...svo ovo povrće obiluje antioksidansima i hlorofilom koji čisti krv, podstiče stvaranje krvnih zrnaca i eliminiše štetne materije kako iz pluća, tako iz čitavog organizma. Bitno je da se ovo povrće tokom pripreme jela ne skuva, već malo obari na pari ili čak konzumira u sirovom obliku.

    2. Zeljasto povrće - španać, blitva, repa...ova kategorija povrća sadrži karoten, lutein i folate koji po mnogim istraživanjima mogu sprečiti rast karcinoma pluća još u ranoj fazi razvoja.

    3. Crni pasulj i sočivo - ove dve mahunarke bogate su folnom kiselinom i vitaminom B9 koji može zaštititi i od bronhitisa, astme i emfizema. Pored crnog pasulja i sočiva, preporučuju se i ostale namirnice iz grupe mahunarki, s tim što ove dve pokazuju najbolje rezultate.

    4. Zeleni čaj - ovaj sve popularniji napitak sadrži u sebi jedinjenje epigalokatehin galat (EGCG) koje suzbija rast kancera. Danas se u mnogim radnjama može naći zeleni čaj koji je tokom obrade izgubio ovo dragoceno jedinjenje, tako da je najbolje da potražite sveže ili prirodno sušene listove zelenog čaja.

    5. Crna čokolada - predstavlja moćan izvor antioksidanata, a baš kao i zeleni čaj, obiluje i katehinima. Što je čokolada gorča i što više procenata kakaoa sadrži, to je zdravija po vaša pluća.

    6. Đumbir - posebno je zdrav koren đumbira koji čisti disajne puteve i podstiče cirkulaciju krvi do pluća.

    7. Voće - dakle svo voće u manjoj ili većoj meri pomaže u borbi protiv karcinoma, a najbolje je citrusno voće (narandže, limun), jagode, ananas, dinja...svo ovo voće preko vitamina C pomaže plućima da efikasnije prenose kiseonik kroz telo, a posebno je zdrav nar koji obiluje antocijaninima, kao i grejpfrut koji sadrži visok nivo flavanoida naringina - on uspešno sprečava aktivaciju enzima koji uzrokuju rak.

    8. Paradajz - zbog likopena, karotenoida koji daje paradajzu crvenu boju, ovo povrće je jedan od najboljih saveznika u borbi protiv ove opake bolesti. Dobra stvar je što paradajz pri kuvanju ne gubi ovo bitno jedinjenje, već suprotno, pri termičkoj obradi mu se povećava nivo likopena, pa slobodno možete od paradajza praviti različite ukusne soseve i prelive.

     2617
  • Koliko pica ima kalorija?

    Koliko pica ima kalorija?

    Ko ne voli picu? To je brz, jednostavan, ukusan i jeftin obrok, sa toliko opcija - tanka kora, debela kora, integralno testo, belo testo, vegeterijanska, sa mesom, sa mnogo sira... Ali, da li je pica dobar izbor ako pokušavate da pazite na ishranu?

    Očito, broj kalorija varira u odnosu na veličinu, količinu testa, sira i drugih dodataka.

    Sir ima od 80 do 100 kalorija na 30 grama, testo oko 80, masno meso (kobasica, šunkarica i sl.) od 100 do 150 po istoj količini.

    U ovom videu možete saznati tačno koliko kalorija imaju ona dva parčeta što ste pojeli za večeru sinoć.

     11883
  • Najdžela Loson

    Najdžela Loson

    Najdžela Loson, Britanka italijanskog porekla je pre svega novinar i urednik u poznatim britanskim listovima kao što su The Guardian i Daily Telegraph. Najdžela nije profesionalni kuvar, ali vremenom se okrenula ka pisanju rubrika o kulinarstvu, izdala je nekoliko bestseler kuvara kao što su: "Kako biti bognja u kuhinji", "Najdželini zalogaji", "Zauvek leto" i dr.  Za knjigu "Kako biti boginja u kuninji" u 2000 godini je dobila nagradu "British Book Award" za najboljeg autora u Britaniji. Svetsku slavu je postigla TV serijalima posvećenim kuvanju: "Najdželini zalogaji" i "Zauvek leto sa Najdželom".

    Ako želite da saznate nešto više o Najdželi možete pogledati njen zvanični sajt: http://www.nigella.com/

    A mi smo odabrali jedan od recepta ponuđenih na sajtu i preveli za vas! Uživajte!

     

    Nutella chesecake

     

    Sastojci

    250 grama integralnog keksa

    75 grama putera

    400 grama Nutele (može i drugi krem)

    100 grama seckanih pečenih lešnika

    500 grama krem sira (ne slanog)

    60 grama šećera u prahu

     

    Priprema:

    Izlomljeni keks stavite u blender, dodajte puter i kašiku Nutele. Sameljite, dodajte 25 grama lešnika i meljite par sekundi (ako imate PULS opciju koristite nju). Treba da dobijete peščanu smesu.
    Smesu stavite u pleh koji se rasklapa veličine 23 cm. Dobro utisnite smesu i stavite u frižider. Umutite sir i šećer, dodajte ostatak Nutele i dobro umutite. Dobijenu smesu prelijte preko osnovnog testa. Ostatak lešnika pospite preko kolača i vratite u frižider preko noći ili barem još 4h.

     24441
  • Zdrave navike u ishrani koje povećavaju nivo energije

    Zdrave navike u ishrani koje povećavaju nivo energije

    Ukoliko iz dana u dan uvećate unos kafe, vaš nivo energije slabi. Ako smatrate sebe kofeinskim ovisnikom – pređite na čaj. Jedna studija je pokazala da ukoliko posegnete za čajem svaki put kada pomislite na kafu – manja je verovatnoća da ćete poremetiti san i ojačaćete svoje kognitivne sposobnosti.

    Užine koje uključuju proteine sa nekim složenim ugljenim hidratima daće vam brzu energetsku potporu – bez njenog naglog pada nekoliko sati kasnije. Grožđe, brusnica, pšačica oraha, kikiriki – samo su neki od predloga.

    Osvežavajuća čaša vode sa nekoliko kocki leda i kriškom limuna je dvostruko napajanje energijom. Zamor često signalizira dehidrataciju, nekoliko gutljaja vode je može obnoviti. Štaviše, citrusi vas osvežavaju i povećavaju osećaj budnosti.

    Tradicionalno lekovito bilje za umor danas preporučuju i lekari u Nemačkoj. Osim što poboljšavaju varenje, regulišu i zamor. Biljka koja se posebno preporučuje je kantarion. Poboljšava san i ublažava depresiju koja može biti uzrok ili posledica hroničnog umora.

    Ako ste konstantno umorni iako ste spavali osam ili više sati u toku dana – u pitanju je nedostatak gvožđa. Gvožđe je od suštinskog značaja za proizvodnju hemoglobina koji nosi kiseonik u sve ćelije našeg tela. Pasulj, spanać, suve kajsije, borovnica, krompir, leblebije, bademi su dobri izvori ovog minerala. Kako bi povećali sposobnost organizma da apsorbuje gvožđe, unosite ga uz namirnice bogate vitaminom C.

     1297
Ova salata se priprema veoma brzo i lako a uz to je veoma ukusna. Mozete je servirati u posudi ili da napravite kuglice.
64844
Veoma laka salatica zgodna za razne proslave, lagane večere, letnji ručak, ili sendviče.
25408
Ćufte od krompira se veoma lako pripremaju i veoma su ukusne. Mogu biti dobra zamena za mesne ćufte ili ih jednsotavno služite kao predjelo ili prilog.
48391
Kome treba meso kada ima rizi bizi ?!
21055
Lovačke šnice se spremaju oko dva sata, ali vredi svaki trenutak proveden u kuhinji.
47644
Sećam se da ga je moja mama pravila sa celim jajetom u sredini, nisam bila oduševljena tom verzijom pa sam rešila da smislim svoju.
12156