• Danas je Nacionalni dan krofni u SAD!

    Danas je Nacionalni dan krofni u SAD!

    Nacionalni dan krofni proslavlja se danas širom Amerike. Obeležava se svakog prvog petka u junu mesecu. Slavi se u čast žena koje su služile krofne vojnicima u Prvom svetskom ratu. Najviše krofni godišnje pojede se u Kanadi, zatim Japanu pa u SAD. Prvu krofnu sa rupom napravio je Gregori Hanson davne 1847. godine.

     1543
  • Tri najveće greške kod dijetalne ishrane

    Tri najveće greške kod dijetalne ishrane

    Ukoliko se fokusirate na broj kalorija, možda nećete dobiti neophodnu količinu hranljivih materija koje su vam potrebne i na dnevnom nivou. Trebalo bi unositi određeni broj kalorija, ali iz kvalitetnih, pre svega biljnih namirnica. Savršena ishrana nije uvek preterano zabavma, posebno ukoliko ste na dijeti kada se neretko suočite sa gubitkom motivacije. Konzumirajte što više povrća, a posebno brokoli, karfiol ili kupus. Sok limuna i začini su put do savršenog ukusa. Ne osećajte krivicu ukoliko koristite malo putera ili ulja pri pripremi povrća. Umerena količina masti pomaže vašem telu da bolje apsorbuje vitamine. Neke od popularnih dijeta forsiraju termin "životni stil" koji je u direktnoj vezi sa promovisanjem ograničenog unosa kalorija, ali se malo pažnje obraća na neophodan nivo hranljivih materija. Unos vlakana je, pre svega, od izuzetnog značaja za rad organa za varenje, zato konzumirajte pasulj, krompir, koštunjavo voće, jogurt i slično. Probiotici su ključni sastojci koji pomažu rad bakterija u želucu. Ne očajavajte, obradujte sebe vinom, čokoladom... Crna čokolada i čaša vina se čak i preporučuju u umerenim količinama...

     1271
  • Kako odabrati posuđe

    Kako odabrati posuđe

    Odabir pravog posuđa za kuvanje može biti prava muka, pogotovo danas kada je ponuda ogromna. Sa svih strana su reklame kako je baš to posuđe baš ono što vam je zaista potrebno! Ali da li je to baš tako? Mi ćemo pokušati da vam pomognemo da odaberete posuđe koje odgovara vašim potrebama, jer pored fizičkog izgleda tu su, druge bitnije stavke kao materijal izrade njegove prednosti i mane. Prvi i najbitniji korak je odabrati materijal od kog je izrađeno posuđe. Kako bi znali šta vam odgovara pokušaćemo da vam predočimo karakteristike određenih materijala od kojih se najčešće izrađuje posuđe.

     17973
  • Optimalna ishrana za žene

    Optimalna ishrana za žene

    Iako danas preovlađujuća, ideja da pravilna ishrana zavisi i od pola relativno je nova i postoji svega nekoliko decenija. Do pre pedesetak godina ideja pravilne ishrane podrazumevala je tri velika obroka dnevno za sve.

    Međutim, svake godine otkrije se ponešto u prilog tvrdnji da postoje hranljive materije koje su korisnije ženama, i da je korekcija ishrane najjednostavniji način da poboljšate svoje zdravstveno stanje.

    U nastavku sledi spisak nekoliko nutrijenata koji su izrazito bitni za žene.

    Folna kiselina – posebno je bitna u trudnoći, jer njen nedostatak može da izazove neurološke poremećaje kod bebe. Osim toga, folna kiselina važna je i za žene u menopauzi, jer je ovaj vitamin ključan u stvaranju novih ćelija, a smanjuje i nivo amino kiseline koja se dovodi u vezu sa demencijom i kognitivnim poremećajima.

    Minimalna preporučena dnevna količina je 400 mikrograma dnevno, a može se naći u spanaću i kelju, integralnom hlebu i žitaricama, orašastom voću i leguminozama.

    Kalcijum – pošto osteoporoza češće pogađa žene, odgovarajući unos kalcijuma trebalo bi da pomogne u prevenciji ove bolesti. Žene koje unose više kalcijuma i vitamina D takođe imaju manje izražene simptome predmenstrualnog sindroma.
    Minimalni dnevni unos ovog minerala je 1000 mg u mlađem dobu, dok se starenjem ta količina povećava (ali ne u jednom obroku, pošto organizam može da apsorbuje do 500 mg odjednom). Hrana bogata kalcijumom su mlečni proizvodi, bademi i brokoli.

    Vitamin D – iako je zvanično vitamin, ponaša se više kao hormon, jer pomaže pri apsorpciji kalcijuma iz hrane. Osim toga, pomaže u normalnom razvoju ćelija, pa postoje studije (još uvek u toku) koje tvrde da se dovoljnim unosom vitamina D može sprečiti razvitak raka (posebno raka dojke i jajnika). Preporučeno je uneti bar 400 IU (internacionalnih jedinica) dnevno. Ako imate preko 50 godina, čak i do 600. Ovaj vitamin možete naći u lososu, inćunima, mleku i mlečnim proizvodima, a telo ga i samo proizvodi kada koža dođe u dodir sa sunčevim zracima (10-15 minuta, nekoliko puta nedeljno trebalo bi da obezbedi dovoljnu količinu).

    Gvožđe – ovaj mineral pomaže u snabdevanju ćelija kiseonikom i u održavanju zadovoljavajućeg nivoa energije. Žene i do tri puta češće osećaju zamor i manjak energije od muškaraca, a to je često posledica nedostatka gvožđa u organizmu.
    Ženama je do menopauze potrebno 18 mg dnevno, u trudnoći 27 mg, a u menopauzi 8 mg, a možete ga naći u mesu i ribi, pasulju, cvekli i spanaću.

    Omega 3 masne kiseline – esencijalne kiseline čijim se konzumiranjem i do 60% smanjuje rizik od šloga kod žena. Snižavaju nivo triglicerida u krvi, smanjuju krvni pritisak i smiruju upale. Potrebno je 1,1 gram dnevno, a najbolji izvor je riba i riblje ulje.

     1910
  • Kako se rešiti neprijatnih mirisa nakon kuvanja?

    Kako se rešiti neprijatnih mirisa nakon kuvanja?

    Miris kobasice? Ribe? Luka? Ovo je samo nekoliko mirisa hrane koja toliko prija za vreme ručka ili večere, ali se zadržava i sledećeg jutra. Šta možete učiniti kako biste suzbili oštar miris kuvanja, naročito u malim stanovima? Evo jednostavnih i jeftinih ideja!

    Zatvorite vrata spavaće sobe dok kuvate. Tkanina lako apsorbuje mirise zbog čega je zatvranje plakara ali i vrata sobe posebno značajno. Tako ste sigurni da nećete zaspati u krevetu koji miriše na, recimo, slaninu.

    Koristite ventilaciju i tokom i nakon kuvanja, kako bi isfiltrirala vazduh i uklonila teške mirise iz kuhinje.

    Očistite radnu površinu za sobom. Od kuhinjskog posuđa do otpadaka od namirnica kojima je mesto u kanti za smeće.

    Protrljajte bosiljak kroz ruke i ostavite ga na tanjiriću u kuhinji. Njegov miris, vladaće kuhinjom.

    Nakon kuvanja i čišćenja, na pultu ostavite u šolji sirće ili mlevenu kafu da prenoći. Ujutru neće biti neprijatnih mirisa.

    Štapiće cimeta, karanfilića kao i citrusno voće možete ostaviti u šerpici sa vodom na peći. Ovi prirodni osveživači vazduha uklanjaju sve vrste neprijatnih mirisa.

     7593
Focaccia je hrskavi hleb prepun začina i ukusa. Može da se služi kao predjelo, doručak, večera, umesto grickalica...
24672
Hladna supa od paradajza ili Gaspačo je izuzetna stvar za tople letnje dane. Pored toga što ne morate da stojite kraj toplog šporeta dok je spremate, osvežiće vas i napuniti…
19328
Miris likera od kafe ne može nikoga ostaviti ravnodušnim. Svako će hteti da proba malo ovog napitka onog trenutka kada otvorite flašu i njegova aroma krene da se širi po…
14581
Hladna čorba je izvrsno osveženje za tople dana. Možete je pripremiti uveče i sutradan kada se vratite s posla da vas sačeka osvežavajuća čorbica.
17248
Kada se spomene zima svi prvo pomislimo na sneg, a druga stvar na koju pomislimo su pečeni kesteni. Kako bi sačuvali ukus zime preko cele godine možete napraviti marmeladu od…
9249
Jesen nas podseća na pečenu bundevu i na pitu od bundeve, ali pored toga možete uživati i u soku. Sok možete koristiti bez ikakvih dodataka ali možete mu dodati i…
22501