• Energetske i hranljive vrednosti: kikiriki

    Energetske i hranljive vrednosti: kikiriki

    Kikiriki potiče iz Južne Amerike stigao u Indiju i Kinu, pa čak i na Mesec! Naime, astronaut Alan B. Šepard poneo sa sobom zrno kikirikija na daleki put. Ekonomiji Amerike danas doprinosi i kikiriki sa 4 milijarde dolara svake godine.Kikiriki pripada porodici graška. Smanjuje rizik od kamena u žuči, održava nivo šećera u krvi, podstiče pamćenje, a pomaže i kod bolesti želuca. Sadrži nezasićene masne kiseline i dobar je antioksidant.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 567 kcal

    Ugljeni hidrati: 16,13 g

    Proteini: 26 g

    Masti: 49,24 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 8,5 g

    Niacin: 12,1 mg

    Vitamin E: 8,33 mg

    Vitamin C:

    Vitamin K:

    Natrijum: 18 mg

    Kalijum: 70 mg

    Kalcijum: 92 mg

    Gvožđe: 4,58 mg

    Magnezijum: 168 mg

    Cink: 3,27 mg

     1433
  • Alternativna brašna bez glutena

    Alternativna brašna bez glutena

    Praznici samo što nisu, vreme je za kolačiće i razne druge đakonije, ali šta raditi ako ste osetljivi na gluten?

    Bez brige, u ovom tekstu saznaćete šta možete koristiti kao alternativu običnom brašnu od pšenice.

    Badem - brašno od badema je zapravo pečeni samleveni badem. Pošto ne raste baš najbolje, nije sjajna opcija za kolače, ali može se koristiti umesto prezle. Sadrži dosta proteina, zdravih masti i vitamina E. Najbolje je čuvati ga u frižideru.

    Pirinač - pirinčano brašno može biti belo i braon, a ima svojstva slična pšeničnom, te je odličan za kolače i testa. Najzastupljenije je u azijskoj kuhinji.

    Krompir - brašno od krompira je prirodni izvor vlakana i vitamina B. Najbolje je za pravljenje hleba, palačinki i vafla, a može se koristiti i kao gustin. Intenzivnog je ukusa i ne treba preterivati u količinama.

    Heljda - heljdino brašno ima bogat, orašast ukus i veoma je popularno za mešenje hleba, a odlično je i za kolače. Sjajan je izvor vlakana, a sadrži i dosta kalcijuma i proteina.

    Leblebije - ovo brašno je dobar izvor proteina, vlakana i gvožđa. Najčešće se koristi na Bliskom istoku i u Indiji, a zbog prepoznatljivog ukusa najbolje ga je upariti sa nekim intenzivnijim ukusom, poput bundeve ili čokolade.

     3915
  • Rukola – nutritivne vrednosti

    Rukola – nutritivne vrednosti

    Pola šolje (oko 10 grama) sirove rukole sadrži:

    2,5 grama kalorija

    0,4 grama ugljenih hidrata

    0,3 grama proteina

    0,1 grama masti

    0,2 grama vlakana

    10,9 mikrograma vitamina K

    1,5 miligrama vitamina C

    9,7 mikrograma folata

    16 miligrama kalcijuma

    Sadrži i nešto gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma i holina.

     1536
  • Pet najzdravijih začinskih biljaka

    Pet najzdravijih začinskih biljaka

    Iako nauka nije bez sumnje dokazala da sami začini mogu da izleče neku bolest, postoje dokazi da začini pozitivno deluju na ljudsko zdravlje i da se redovnom upotrebom začinskih biljaka mogu olakšati određene hronične zdravstvene tegobe. Osim toga, korišćenje začinskih biljaka znači i manju upotrebu šećera, soli i zasićenih kiselina u pripremanju hrane.

    Žalfija

    Čaj od žalfije pozitivno deluje na stomačne tegobe i na upalu grla, a istraživanje koje je trenutno u toku pokazuje da ova biljka pomaže i kod ranih simptoma Alchajmerove bolesti. Osim toga, istraživanja su pokazala da su studenti koji su pili kapsule od ekstrakta žalfije imali bolje rezultate na testovima pamćenja.

    Ruzmarin

    Ova biljka se često koristi u marinadama, a takva upotreba ima i naučnu potporu – kiselina iz ruzmarina i njegovi antioksidansi sprečavaju kvarenje mesa i bore se protiv bakterija. Ruzmarin takođe pozitivno utiče na pamćenje i budnost.

    Indijski šafran

    Pasta od ove biljke se u Indiji maže na rane, jer pospešuje zarastanje, a čaj od indijskog šafrana smiruje grlo i respiratorne probleme. Ova začinska biljka takođe ublažava bolove prouzrokovane artritisom. Nedavne studije sugerišu da je moguće da indijski šafran može da uspori rast ćelija raka (posebno debelog creva, prostate i dojke).

    Đumbir

    Đumbir se tradicionalno koristi za umirivanje stomaka i ublažavanje simptoma prehlade, a veoma je efektivna i kod bolova u mišićima. Ekstrakt đumbira pomaže kod mučnine, posebno one izazvane trudnoćom, dok nema toliko uspeha kada je u pitanju mučnina izazvana vožnjom.

    Cimet

    Blagotvorna svojstva cimeta poznata su još od antičkog doba. Rimljani i Grci koristili su ovaj začin za regulisanje probave i apetita. Postoje tvrdnje da dodavanje jedne kašičice cimeta jelu poboljšava stanje pacijenata koji boluju od dijabetesa, jer pomaže u kontrolisanju nivoa šećera u krvi.


     2104
  • Ovseno mleko – zdravije nego što ste mislili!

    Ovseno mleko – zdravije nego što ste mislili!

    Ovseno mleko je najtraženiji proizvod među veganima ili onima koji su intolerantni na laktozu. Možete ga konzumirati hladno ili vruće sa čajem, kafom ili čokoladom. Sve što vam je potrebno:

    60g ovsenih pahuljica

    1 l vode

    Priprema: stavite ovsene pahuljice u blender i dodavanjem vode ih dobro isitnite sve dok ne dobijete beličastu tečnost. Procedite uz pomoć tkanine, a ostatak možete upotrebiti za brojna peciva.

    Prednosti:

    -Eliminiše toksine, zaustavlja nadimanje abdomena.

    -Reguliše nivo šećera u krvi i dobar je izvor nezasićenih masti.

    -Smanjuje „loš“ holesterol.

    -Podstiče varenje.

    -Jača mišiče i sprečava grčeve.

    -Sadrži jod zbog čega je dobro za probleme sa štitnom žlezdom.

     2956
Džem od jagoda, mažemo na hleb, koristimo za kolače, jedemo iz tegle ...
32540
Predivna kombinacija boja. Čorbica se lako i brzo priprema i ukoliko se odlučite da dodate testenine može zameniti kompletan obrok.
16524
Toplo, fino, ukusno. Čorbica od tikvica koja se veoma brzo i lako sprema.
34461
Pravi mali slani kolačići. Možete ih služiti kao predjelo, glavno jelo, za ručak ili večeru.
44273
Predivna poslastica koja se lako priprema a još lakše pojede uz kafu ili čaj …
18552
Zatvorite oči i pokušajte da zamislite miris i ukus toplog domaćeg hleba... ili još bolje spremite ga sami i zaista uživajte u njemu.
48008