• Žalfija

    Žalfija

    Žalfija ima veoma specifičan aromatični miris i gorak ukus. Ali i pored toga je veoma popularna i korisna.  U narodnoj medicini je poznata kao antibiotik sa veoma širokim spektarom delovanja. U kuhinji se zbog specifičnosti mirisa i ukusa koristi u veoma malim kolčinama. Najčešće se dodaje u jelima od divljači i ribe. Takođe se koristi kao dodatak raznim pečenjima pogotovo jagnjetini.

     11667
  • Najbolji izbor brze hrane u meksičkim restoranima?

    Najbolji izbor brze hrane u meksičkim restoranima?

    Meksički restorani brze hrane mogu biti dobra opcija za zdrave namirnice. Ipak, vodite računa o kalorijama kada su u pitanju buritosi, naćosi i sirevi.

    Pirinač i pasulj su uvek dobar izbor zbog izvora vlakana.

    Izbegavajte čips koji samo dodaje veliki broj nepotrebnih kalorija vašem obroku.

    Odlučite se za mekane tortilje. Bez obzira da li su pravljene od belog brašna ili na bazi kukuruza, meke tortilje sadrže manje masti.

    Izbegavajte sir jer možete uštedeti i preko 100 kalorija.

    Sa povrćem nema greške i neka ono vlada vašim porcijama!

     1099
  • Zeleni čaj za smenjenje crvenila lica

    Zeleni čaj za smenjenje crvenila lica

    Crvenilo lica je uobičajena pojava praćena malim bradavičastim osipom. Najčešće pogođena mesta su obrazi, nos i brada. Bezbroj je skupih tretmana koji se preporučuju za ovakvu pojavu ali vam preporučujemo vrećicu ohlađenog zelenog čaja. Upravo tako! Nežno je nanesite na zahvaćena područja. Osim što će ublažiti simptome, zeleni čaj će odstraniti i mrtve ćelije vaše kože.

     1272
  • Raž

    Raž

    Smatra se da je raž počela da se gaji u Turskoj i da je odatle prenešena u druge delove sveta. Osim za proizvodnju brašna koristi se i za proizvodnju piva i viskija. Sadrži dosta proteina i vitamine A, E i K, magnezijum fosfor, kalijum, selen...
     35504
  • Saveti za pripremu i čuvanje povrća

    Saveti za pripremu i čuvanje povrća

    1. Ne perite povrće nakon ljuštenja i seckanja, ispraćete sve vitamine koji su rastvorljivi u vodi.

    2. Ukoliko kuvate povrće, ne bacajte vodu nakon pripreme jer mnoge hranljive materije ostaju u njoj. Preostalu vodu možete iskoristiti u pripremi supica, čorbica ili soseva.

    3. Krompir ljuštite nakon kuvanja, upravo zbog mnogobrojnih hranljivih sastojaka koji su na tom mestu najviše skoncentrisani.

    4. Koristite dosta belog luka u pripremi salata iI obroka, posebno kada je teška hrana u pitanju. Na taj način ćete sa sigurnošću izbeći probleme sa varenjem.

    5. Izbacite masti prilikom pripreme povrća – koristite manje ulja, nađite odgovarajuću alternativu.

     1348
U mom kraju nema slavlja bez baklave. Ali ona prava sa domaćim korama i u velikim tepsijama isečena kao veliki cvet. I dan danas se sećam kako je moja baka…
Savršenstvo...u trenutku kada pomislite da je preslatka naletite na malinu koja hladi i osvežava...
20504
Focaccia je hrskavi hleb prepun začina i ukusa. Može da se služi kao predjelo, doručak, večera, umesto grickalica...
24645
Hladna supa od paradajza ili Gaspačo je izuzetna stvar za tople letnje dane. Pored toga što ne morate da stojite kraj toplog šporeta dok je spremate, osvežiće vas i napuniti…
19321
Miris likera od kafe ne može nikoga ostaviti ravnodušnim. Svako će hteti da proba malo ovog napitka onog trenutka kada otvorite flašu i njegova aroma krene da se širi po…
14545
Hladna čorba je izvrsno osveženje za tople dana. Možete je pripremiti uveče i sutradan kada se vratite s posla da vas sačeka osvežavajuća čorbica.
17238