• Kako se odbraniti od ujeda insekata?

    Kako se odbraniti od ujeda insekata?

    Ukoliko planirate na kampovanje, nekoliko dana pred polazak jedite beli luk. Češanj ili dva svakog dana. Uticaće na miris vašeg znoja što odbija mnoge insekte. Mleko u prahu pomešajte sa malo vode. Dobijenu pastu nanesite na ujede insekata. Enzimi u mleku u prahu ublažiće bolove i otekline, bilo da su u pitanju ujedi ili opekotine od sunca. Utrljavanje kore sveže narandže na kožu zasigurno će držati komarce podalje od vas. Još jedan od sigurnih načina odbrane od komaraca je belo sirće. Navlažite krpu sirćetom i utrljajte ga na kožu.

     977
  • Trikovi za bolju organizaciju prostora u frižideru

    Trikovi za bolju organizaciju prostora u frižideru

    Ne zaboravite: police u frižideru su podesive! Možda je isuviše očigledno, ali započnite organizaciju frižidera tako što ćete podesiti police prema svakodnevnim potrebama. Možete biti iznenađeni koliko ćete dobiti na prostoru zahvaljujući prilagođavanju podesivih polica.

    Koristite marker za označavanje stavki sa lako čitljivim datumima isteka roka.

    Nakon pažljive procene, vreme je da sve namirnice sortirate tako da ne zauzimaju nepotreban prostor.

    Sve vrste namirnica moraju biti pravilno skladištene. Kupujte posude koje će vam pomoći u sortiranju. Držite ih na najpristupačnijim delovima i obavezno obeležite – kako biste izbegli gubljenje vremena u preturanju i potrazi za onim što vam je potrebno.

    Za povrće i voće koristite košare kao prostor za njihovo odlaganje gde će ujedno biti zaštićeni od prevremenog truljenja.

    Da biste osigurali svežinu hrane – sve ima svoje mesto. Pokušajte da ne preopterećujete prostor jer to može uticati na rok trajanja određenih namirnica. Najbolje je, recimo, mleko držati na nekoj stabilnoj polici, a ne u vratima jer ostaje na konzistentnoj temperaturi.

     1625
  • Ječam

    Ječam

    Potiče iz Mesopotamije a u Evropi je jedna od najstarijih žitarica. U srednjem veku kada je pšenica bila izuzetno skupa, ječam i raž su se koristili za pripremu hleba. Ječam se koristi pored hleba i za proizvodnju slada, piva i viskija. Sadrži dosta minerala, kalujum, fosfor, magnezijum, gvožđe,cink, selen, vitamine B...
     34011
  • Da li su ljute papričice zdrave?

    Da li su ljute papričice zdrave?

    Kada jedete ljute papričice, kapsaicin u njuma stimuliše nerve tako da dolazi do povećanog protoka krvi. Ovaj efekat je testiran na pacovima u studiji objavljenoj 1993. godine u Americi koja je pokazala da ljute papričice povećavaju cirkulaciju i mogu koristiti ljudima sa visokim krvnim pritiskom. Studija iz 2013. godine je pokazala da takođe utiču i na nivo holesterola u krvi, odnosno eleminišu višak iz organizma.

    U tradicionalnoj medicini ljuti začini korišćeni su kao digestivni stimulansi za lečenje brojnih bolesti. Funkcija svih antioksidantnih enzima je poboljšano varenje i pružanje zaštite crevima. Brojna istraživanja pokazala su i da kapsaicin ometa rast tumora.

     1435
  • Kako se rešiti sinusne glavobolje?

    Kako se rešiti sinusne glavobolje?

    Izbegavajte namirnice za koje sumnjate da uzrokuju alergijske reakcije - Uobičajeni alergeni su pšenica, pojedini mlečni proizvodi, soja, rafinirani šećer koji može dovesti do upale i nagomilavanja sluzi. Proverite etikete na namirnicama koje kupujete i pratite reakcije vašeg organizma kako biste utvrdili da li ste alergični na neke od njih.

    Pijte dosta vode i izbegavajte preterani unos kofeina i šećera.

    Hladne obloge vam mogu pomoći u ublažavanju bola.

    Mentol ili čaj od nane pomažu lakšem disanju.

    Kriška limuna sa čajem od đumbira je idealna za sve vrste glavobolja, a idealno je rešenje za čišćenje nagomilane sluzi.

     1754
Sjajno predjelo koje odlično "paše" uz puter ili kajmak a, zašto da ne, i uz med, džem ili domaći pekmez. Ako pretekne može se poslužiti i uz glavno jelo a…
9525
Izuzetno ukusni i hrskavi kolačići sa čokoladom i ovsenim pahuljicama. Brzo se i lako spremaju ali uz dosta ručnog mešanja :)
39329
Ovako pripremljena piletina je vema ukusna, spolja ima divnu krckavu koricu dok je samo meso mekano i sočno.
10773
Pre neki dan imala sam priliku da probam jedan veoma interesantan kolač. Kada su me poslužili pomislila sam da me neko zeza pa to je običan koh preliven karamelom. Ali…
159191
Za ljubitelje maka, brzo i lako se priprema a dzem od kajsija mu daje poseban šmek!
28446
Kiseli krastavčići su neizbežan deo svake trpeze tokom zimskih dana. Evo i jednog recepta za one koji vole ljutkasto.
17065