• Negujte lice prirodnim sastojcima

    Negujte lice prirodnim sastojcima

    Problematična koža lica često ume da zada glavobolje, a kreme za negovanje su sve skuplje i pune neprirodnih hemikalija koje mogu dodatno da iziritiraju kožu. Zavirite u špajz ili frižider i tu ćete sigurno naći sastojke koje svakodnevno koristite, a za koje možda niste ni znali da su odlični za kožu vašeg lica.

    1. Med - kašika meda svakog dana odlična je za celokupan izgled bilo kojeg tipa kože, ali ako imate izrazito suv ili mešoviti tip kože, od ovog čudesnog sastojka možete napraviti odličan piling za lice. Potrebno je samo da uzmete malo meda na vrhove prstiju i time masirate kožu par minuta. Na kraju ostavite da deluje 10 minuta i isperite mlakom vodom.

    2. Smokve - odlična su zamena za med i postižu se slični rezultati. Uzmite dve smokve i izvadite unutrašnjost, pomešajte sa malčice meda i masirajte lice dva minuta i isperite.

    3. Mleko - već vekovima predstavlja omiljeni prirodni sastojak kojim se neguju žene širom sveta. Prvo se umijte, stavite malo mleka na vatu i utrljajte na lice. Nemojte ispirati. Jednom nedeljno se možete i umiti mlakim mlekom i nakon par meseci će koža biti vidno mekša i sjajnija.

    4. Avokado - savršen je za izrazito suvu kožu. Zgnječite jedan avokado i umasirajte na lice, te ostavite da odstoji pet minuta. Nakon toga, isperite kožu sa mlekom, pa na kraju sa vodom.

    5. Banana - ima slično delovanje na suvu kožu kao avokado, a i postupak je isti. Zgnječite unutrašnjost banane, umasirajte na lice i ostavite da odstoji, te isperite mlekom i vodom.

    6. Bademi - za dehidriranu kožu, prvo izmasirajte lice kašičicom bademovog ulja, pa napravite piling tako što ćete pomešati malo mleka i i usitnjenog badema. Na kraju isperite mlekom, pa vodom. Bademi su puni vitamina E koji je najbitniji sastojak za lepu i dehidriranu kožu lica.

    7. Masline - takođe su odličan izvor vitamina koji će goditi vašoj koži. Zgnječite tri ili četiri masline i utrljajte na vlažnu kožu. Ostavite sve dok se ne osuši, pa isperite. Maslinovo ulje je posebno dobro za kosu suvu kosu - nakon pranja, utrljajte par kapi maslinovog ulja na krajeve i nemojte ispirati.

    8. Papaja - nije baš često na našem meniju, ali počastite sebe s vremena na vreme ovim egzotičnim voćem koje će dati vašem licu sjaj i hidrataciju. Isecite papaju uzduš, izvadite koštice, zgnječite mesnati deo i pomešajte sa malo mleka, te stavite na lice i ostavite da odstoji par sati, ako ne i tokom cele noći.

    9. Smeđi šećer - odličan je za čišćenje problematične kože sklone aknama, kao i za otčepljenje pora. Pomešajte smeđi šećer sa malo gustog jogurta i time trljajte lice, pa isperite. Još jednom ponovite postupak i ostavite da odstoji 10 minuta.

    10. Aloe vera - ova biljka odlična je za problematičnu, masnu kožu i umiruje crvenilo. Iscedite gel iz lista aloe vere i umasirajte u lice. Ostavite par minuta i isperite na kraju sa što hladnijom vodom.

     1507
  • Saksijsko uzgajanje bilja: limun

    Saksijsko uzgajanje bilja: limun

    Još jedna biljka kojoj je neophodan konstantan izvor svetlosti. Ukoliko ga pak gajite u relativno senovitom mestu, potrebno je zalivati ga na svake dve nedelje. Veoma važna činjenica je da limun ne podnosi suv vazduh zbog čega je neophodno učestalo orošavanje biljke više puta nedeljno. Zalivanje kišnicom je najidealnije jer limun ne voli preterano hladnu vodu zbog koje gubi listove. Tokom zime ne raste i ne lista, osim ukoliko se ne drži u toploj prostoriji. Za sprečvanja gubitka vlage i obezbeđivanje dobre drenaže, u tacnu ispod saksije pospite nešto kamenja ili šljunak. Neophodna je promena zemlje na svake dve godine. Redovno orezivanje doprineće formiranju krošnje, posebno ukoliko je u pitanju mlad limun.

     665
  • Pet namirnica bogatih „zdravim" mastima

    Pet namirnica bogatih „zdravim" mastima

    Zdrave masti obuhvataju ulja na bazi biljaka koje čine mono ili polinezasićene masti.

    Losos i sardine su dobri izvori zdravih omega 3 polizasićenih masti.

    Jaja su alternativni izvor omega tri masnih kiselina.

    Meso je bogato nezasićenim mastima, dok obrađeno meso sadrži zasićene masti.

    Najbolji izvori su mahunarke. Jedan od važnih saveta se svodi na činjenicu da bi trebalo izbegavati ili makar ograničiti unos hrane sa visokim sadržajem nezdravih zasićenih masti.

     1676
  • Zašto je senf najzdraviji prilog?

    Zašto je senf najzdraviji prilog?

    Senf je prilog koji treba preporučiti. U poređenju sa veoma kaloričnim majonezom, skoro da nema masti. U poređenju sa kečapom, gotovo da nema šećera i ugljenih hidrata. Zapravo, jedna kašičica senfa sadrži svega 5 kalorija, tako da je senf najbolji način da svome jelu dodate zanimljivu aromu, bez dodatnih kalorija.

    Senf se inače pravi od mlevenog semena slačice, vode, sirćeta i nekoliko začina. Najpoznatija vrsta je dižon senf, koji je nastao u Francuskoj pre više od 150 godina, koji se danas proizvodi sa sirćetom i belim vinom.
    Ovaj prilog sadrži i limunsku kiselinu, koja je "krivac" za opor i kiseo ukus limuna, pa tako i senfu daje karakterističan ukus.

    Jedino što je problematično u vezi sa senfom je količina soli - 120 mg u kašičici, što je oko 5% dnevne preporučene maksimalne količine.

     4354
  • Najbolje zdrave poslastice koje možete jesti bez griže savesti

    Najbolje zdrave poslastice koje možete jesti bez griže savesti

    Ko kaže da ne smete pojesti desert kada ste na dijeti?

    Uobičajena je zabluda da su deserti zabranjeni ukoliko želite zdravo da se hranite, ali istina je da možete uživati u slatkoj poslastici, a da i dalje vodite zdrav način života. U ovom članku ćemo istražiti neke od najboljih zdravih deserta koji će zadovoljiti sve sladokusce bez ugrožavanja zdravlja.

    #1 Pečene jabuke

    Pečene jabuke su jednostavan, ali ukusan desert koji je savršen za jesen i zimu, ali ljubitelji ga mogu jesti i tokom cele godine.

    Sve što treba da uradite je da uklonite jezgro i iseckate jabuku, pospete je cimetom i sa malo smeđeg šećera i pečete u rerni dok ne omekša. Ukoliko ne želite da napravite veliku količinu, već samo brzi i zdravi mali desert za vas, mini šporeti i mini pećnice su dobra alternativa, jer ne morate zagrevati veliku rernu zbog jedne ili dve jabuke.

    Uživaćete u mirisima jabuke i cimeta koji će ispuniti vašu kuhinju, a nakon što su jabuke pečene, možete dodati na vrh i kuglicu zdravog sladoleda od vanile ili šlag ukoliko vam plan ishrane to dopušta.

    #2 Salata od svežeg voća

    Ne postoji ništa slično prirodnoj slatkoći svežeg voća.

    Voćna salata je odličan način da se prepustite nečemu slatkom, a istovremeno dobijete zdravu dozu vitamina i hranljivih materija. Možete mešati i kombinovati svoje omiljeno voće, uključujući bobice, jabuke, banane, pomorandže i još mnogo toga. Dodajte kašičicu grčkog jogurta za dodatnu kremastost i proteine.

    #3 Puding od čia semena

    Puding od čia semena je odlična opcija za one koji žele nešto slatko, ali im je potrebna i zdrava doza proteina i vlakana.

    Sve što treba da uradite je da pomešate čia semenke sa omiljenom vrstom mleka (biljnog ili životinjskog), zaslađivačem po vašem izboru i bilo kojom drugom aromom (kao što je kakao prah ili ekstrakt vanile). Ostavite smešu u frižideru nekoliko sati ili preko noći i imaćete ukusan i zdrav puding.

    #4 Smrznuta kora od jogurta

    Ako ste raspoloženi za nešto hladno i osvežavajuće, pokušajte da napravite koru od smrznutog jogurta.

    Jednostavno pomešajte grčki jogurt, med i sve druge arome koje volite (poput svežeg voća ili orašastih plodova), rasporedite smešu na lim za pečenje i zamrznite dok ne postane čvrsta. Smrznutu koru razbijte na komade i uživajte.

    #5 Crna čokolada

    Da, dobro ste pročitali - čokolada može biti zdrava opcija za desert!

    Crna čokolada je bogata antioksidansima i pokazalo se da poboljšava zdravlje srca i snižava krvni pritisak. Samo budite sigurni da odaberete visokokvalitetnu tamnu čokoladu sa najmanje 70% kakao čvrstih materija i uživajte u umerenim količinama.

    #6 Parfe od jogurta

    Parfe od jogurta je zdrav i hranjivdesert koji je savršen za doručak ili užinu.

    Sipajte grčki jogurt, sveže voće i granolu u teglu ili činiju za šarenu i ukusnu poslasticu. Takođe možete dodati zdrave dodatke kao što su orasi, semenke ili med za dodatni ukus i teksturu.

    #7 Sutlijaš

    Puding od pirinča je klasičan desert koji se može učiniti zdravim uz nekoliko jednostavnih izmena.

    Umesto da koristite gustu pavlaku, punomasno mleko i beli šećer, odlučite se za kokosovo mleko i med ili javorov sirup. Takođe možete dodati zdrave dodatke poput čia semenki, cimeta ili suvog voća za dodatni ukus.

    #8 Ovseni kolačići sa suvim grožđem

    Ko ne voli ukusne kolačiće?

    Ovseni kolačići sa suvim grožđem su zdravija opcija od većine, zahvaljujući ovasu bogatom vlaknima i prirodno slatkim suvim grožđem. Takođe možete koristiti prirodni zaslađivač kao što je javorov sirup ili kokosov šećer umesto rafinisanog šećera. Samo budite sigurni da uživate u umerenim količinama!

    raznovrsno voce

    #9 Voćni sorbet

    Ako ste raspoloženi za nešto voćno i osvežavajuće, pokušajte da napravite domaći voćni sorbet.

    Jednostavno pomešajte smrznuto voće (kao što su jagode, mango ili breskve) sa malo zaslađivača (poput meda ili agave) i malo vode ili soka. Zamrznite smešu dok ne postane čvrsta, a zatim ponovo izmešajte da dobijete glatku i kremastu teksturu. Možete ga poslužiti sa zdravim palačinkama.

    #10 Voće na žaru

    Voće na roštilju je jednostavan i zdrav način da svom obroku dodate malo slatkoće.

    Jednostavno svoje omiljeno voće (kao što su breskve, ananas ili lubenica) pecite na roštilju dok ne dobije boju. Poslužite uz dodatak grčkog jogurta ili pospite cimetom za zdrav i ukusan desert.

    #11 Banane s kikiriki puterom

    Zalogaji banane sa puterom od kikirikija su ukusan i hranljiv desert koji se lako pravi.

    Jednostavno narežite bananu na kolutove, na svaku krišku namažite malo putera od kikirikija i pospite cimetom ili sa malo meda. Za posebno uživanje, umočite zalogaje u otopljenu crnu čokoladu i zamrznite dok ne postanu čvrsti.

    #12 Čokoladni puding od avokada

    Ako tražite zdravu čokoladnu poslasticu, pokušajte da napravite čokoladni puding od avokada.

    Jednostavno pomešajte zreli avokado, kakao prah i malo meda ili javorovog sirupa dok ne nastane glatka i kremasta smesa. Takođe možete dodati dodatke poput ekstrakta vanile ili bademovog putera za dodatni ukus.

    Kao što vidite, postoji mnogo opcija za zdrave deserte u kojima možete uživati bez osećaja krivice. Bez obzira da li više volite nešto voćno, kremasto ili čokoladno, postoji zdrav desert koji je savršen za vas. Samo zapamtite da uživate umereno i uravnotežite svoje slatke poslastice sa puno hranljive cele hrane.

     

     1092
Fantastični osvežavajući napitak za tople letnje dane. Obavezno probajte i nećete se pokajati !
41494
Osvežavajući sok u kom ćete uživati u toku cele godine.
48695
Obožavam kako moja tetka kuva. Ovo je jedan od njenih recepata za koji sam mislila da neću uspeti nikada da ga pripremim kao i ona. Ali pogrešila sam,  lako se…
46707
Ovo je recept moje bake. I dan danas se sećam trenutaka kada smo kao deca čekali nestrpljivo da ajvar bude gotov i da probamo pre nego što se stavi u…
47955
Navikli smo da ih jedemo sveže i kao dodatak raznim tortama i kolačima, ali i pekmez od banana je veoma ukusna poslastica. U svakom trenutku ćete u špajzu imati odlični…
Džem od jagoda, mažemo na hleb, koristimo za kolače, jedemo iz tegle ...
32679