• Cvekla

    Cvekla

    Cvekla je veoma lekovita biljka koja se uzgaja skoro u celom svetu. Najviše se korisiti njen koren koji je malo kaloričan a sadrži dosta vitamina i minerala. Cvekla može da se koristi u svežem stanju, termički obrađena, kao zimnica. U medicini se najčešće koristi kod anemije dok se u slučaju kamena u bubregu ne preporučuje.
     14872
  • Važnost vitamina C

    Važnost vitamina C

    Većina nas je čula priču o mornarima u srednjem veku, koji su dobijali skorbut, jer nisu jeli dovoljno voća. Voće je u to vreme bilo retkost na tako dugim putovanjima, a avitaminoza koja je proistekla iz nedostatka voća (odnosno nedostatka vitamina C) veoma je škodila mornarima. Oni su imali zdravstvene posledice poput krvarenja desni, rana koje nisu zarastale, ispadanje zuba, a u ekstremnim slučajevima dolazilo je i do smrtnog ishoda. Iz svega navedenog, evidentno je da je vitamin C apsolutno neizostavan kada govorimo o zdravlju.

    I mada skorbut danas više nije česta pojava, blag nedostatak vitamina C nije retkost kod velikog broja ljudi, a dugoročni efekti veoma utiču na kvalitet života. Vitamin C je antioksidant, što znači da "čisti" slobodne radikale iz tela, a osim toga igra značajnu ulogu u sintetisanju masnih kiselina. Ukoliko vam nedostaje vitamina C, osećaćete se depresivno, umorno i nemotivisano.


    Imajući u vidu kolika je važnost ovog vitamina, treba da se postarate da unosite dovoljne količine ove supstance. Dobar izvor je sok od pomorandže, ali treba piti sveže ceđen, jer vitamin C reaguje sa vazduhom i gubi svoja svojstva ako je izložen kiseoniku. Postoji još mnogo izvora ovog vitamina, poput jagoda, crvene paprike, ribizle, agruma, kivija, ili brokolija, a ako ih budete koristili, možete uživati u benefitima poput popravljenog raspoloženja, manje umora i koži koja blista.

     1461
  • Najgora hrana za nokte i kosu

    Najgora hrana za nokte i kosu

    Baš kao i koža, kosa i nokti su osetljivi na hranu koju birate. Ne samo da će ishrana uticati na sjaj i lepotu kose i noktiju, već i na njihovu krtost, suvoću, slabljenje i opadanje. Kosa i nokti su odlični indikatori toga na koji način se starate o svom telu.

    I kosa i nokti se sastoje od istog proteina, keratina, tako da je logično da ih pogađaju iste stvari. Naravno, ne utiče samo ishrana na kvalitet, već i drugi izbori, poput pušenja, konzumacije alkohola i sl. Ako želite da izbegnete lomljenje noktiju i slabljenje i opadanje kose, evo hrane koju treba smanjiti:

    • Riba puna žive - visoka koncentracija žive u organizmu može dovesti do gubitka kose. Ljudi koji jedu ribu, posebno suši, nekoliko puta nedeljno u većem su riziku od gubljenja kose
    • Šećer - ova namirnica ne samo da nije dobra za kožu, već je problematična za nokte i kosu, posebno za potonje. Kada telo pumpa insulin kao odgovor na povećanje šećera u krvi, otpušta se androgen, hormon koji uzrokuje smanjenje folikula i kod žena i kod muškaraca
    • Previše vitamina A - u ekstremno visokim dozama, vitamin A izaziva opadanje kose
    • Premalo gvožđa i cinka - nedostatak ova dva minerala može se videti po noktima, jer su ključni za formiranje keratina. Najlakše se mogu naći u crvenom mesu i morskim plodovima.
     2049
  • Emeril Lagasse

    Emeril Lagasse

    Poznat je kao domaćin uspešne kulinarske emisije "Emeril Live", kao vlasnik desetina luksuznih restorana, ali i po sjajnom smislu za humor, zahvaljujući kojem gledaoci sa nestrpljenjem očekuju nove epizode njegove emisije.

    Emeril je rođen 15. oktobra 1959. godine u Masačusetsu. Talenat za kuvanje nasledio je od majke Hilde koja je radila u lokalnoj pekari, a nakon završene škole gastronomije, neko vreme radi kao glavni kuvar u čuvenom restoranu Commander's Palace. 1990. konačno otvara svoj prvi restoran u Nju Orleansu - Emeril's, a zanimljivo je to da je toliko bio posvećen ovim restoranima da je čak njegova prva supruga Elizabeta zatražila razvod braka, jer je kuvao i po 18 sati dnevno.

    S obzirom na to da je Emeril portugalsko - francuskog porekla, ni ne čudi to što meni ovog njegovog restorana čini spoj fransuske, španske, karipske, azijske i portugalske kuhinje. Poveden uspehom Emeril's - a (proglašen je najboljim novim restoranom od strane časopisa Esquire), već 1992. godine otvara novi restoran NOLA, a godinu dana kasnije objavljuje i svoj prvi kuvar, Emeril's New New Orleans Cooking. Ovaj kuvar je bitan po tome jer u njemu prvi put na vrlo kreativan način razotkriva čari kreolske kuhinje. (Za one koji ne znaju, kreolska kuhinja podrazumeva spoj evropske, afričke, karipske i indijske kuhinje).

    Emeril je poznat i po tome što ima i svoju liniju pasta soseva, marinada, salata, začina, kuhinjskih noževa, tiganja, električnih uređaja....veliki je filantrop i njegova humanitarna organizacija je do sada prikupila preko šest miliona dolara pomoći za siromašnu decu širom sveta.

    Danas se za njegove restorane se može reći da su tematski - u nekima se može naći pretežno italijanska hrana, u nekima azijska ili portugalska, a u nekima se služi isključivo meso spremljeno na razne načine. No, jedno je sigurno - ni jedan njegov recept ne ostavlja ravnodušnim! Ako i Vi želite da isprobate neki specijalitet koji je Emeril osmislio, posetite njegov zvanični sajt emerils.com na kojem ćete naći pregršt sjajnih ideja za pripremu sledeće gozbe.

     1848
  • Kanadski ljutić – pogodan za lečenje infekcija

    Kanadski ljutić – pogodan za lečenje infekcija

    Kanadski ljutić je biljka čiji se sušeni koren koristi za proizvodnju lekova. Efikasan je za lečenje infekcija gripa i respiratornog trakta. Neretko se koristi za bolove u stomaku, dijareju, lečenje čireva, hemoroida i nadutosti. Na pojedinim američkim univerzitetima su u toku studije koje nastoje da dokažu efikasnost upotrebe kanadskog ljutića u lečenju poremećaja jetre, sindroma hroničnog umora, žutice, gonoreje i poremećaja ishrane. Preporučuje se svima koji imaju problema sa ekcemima, kao i infekcijama oka. Dokazano je da može sprečiti bakteriju ešerihiju da se zadrži na zidovima urinarnog trakta. Smanjuje šećer u krvi i „loš“ holesterol.

     10180
Predivan način da se osvežite i nadoknadite nedostatak vitamina C.
62519
Fantastični osvežavajući napitak za tople letnje dane. Obavezno probajte i nećete se pokajati !
40710
Osvežavajući sok u kom ćete uživati u toku cele godine.
48002
Obožavam kako moja tetka kuva. Ovo je jedan od njenih recepata za koji sam mislila da neću uspeti nikada da ga pripremim kao i ona. Ali pogrešila sam,  lako se…
46118
Ovo je recept moje bake. I dan danas se sećam trenutaka kada smo kao deca čekali nestrpljivo da ajvar bude gotov i da probamo pre nego što se stavi u…
46740
Navikli smo da ih jedemo sveže i kao dodatak raznim tortama i kolačima, ali i pekmez od banana je veoma ukusna poslastica. U svakom trenutku ćete u špajzu imati odlični…