Ostrvo Indijskog okeana privlači pažnju turista zbog svojih belih peščanih plaža, kristalno čiste vode i prijatne klime. Pored mnogih odmarališta, najpopularniji je i The Rock restoran. Nalazi se na plaži zvanoj Michanwi Pingwe. Ogromna stena, smeštena u vodi, poslužila je kao osnova za ovaj jedinstveni objekat. Restoran je hvaljen ne samo zbog svog izgleda, već i zbog izvrsnih jela od morskih plodova.
Karanfilić je jedan od popularnijih začina azijskih zemalja. Iza sebe krije zanimljivu istoriju. Tokom 13. i 14. veka, karanfilići su transportovani do Indonezije i Kine, Indije, Afrike i Evrope. U ovom periodu izuzetno su vrednovani, a izbijale su i pobune oko monopolizacije nad njegovom proizvodnjom i distribucijom.Koristio se hiljadama godina ne samo kao začin već i kao lek za brojne bolesti. Najčešće je korišćen protiv propadanja zuba, a u kineskoj medicini je bio posebno popularan jer se verovalo u njegova afrodizijačka svojstva.
1. Smanjite unos zasićenih masti: suncokretovo ulje zamenite maslinovim jer sadrži solidne količine zdravih mononezasićenih masti. Birajte nemasno ili niskomasno mleko i jogurt. Izbegavajte unos trans masti ili ih ograničite na najviše tri grama dnevno. Ne konzumirajte industrijski prerađene namirnice prepoznatljive i po dugačkom roku trajanja, umesto njih jedite proteinsku hranu.
2. Hrana bogata vlaknima smanjuje rizik od bolesti srca. Opredelite se za pasulj, žitarice, braon pirinač, koštunjavo voće i vaš digestivni trakt će vam biti zahvalan.
3. Unos ribe minimum dva puta nedeljno smanjuje rizik od srčanih bolesti za 30 odsto, pokazuje američko istraživanje. Omega tri masti u ribi pomažu u regulisanju srčanog ritma.
Jabuka (lat. Malus) je drvenasta biljka iz familije Rosaceae i krasi je gusta krošnja, ovalni listovi, beličasti i rozikasti cvetovi i plodovi koji su varijacije zelene, žute i crvene boje. Vodi poreklo iz centralnih delova Azije, ali se danas uzgaja u gotovo svim delovima sveta, te po nekim procenama danas postoji čak 10.000 vrsti ovog voća. Postoje razne varijacije ukusa jabuka, od slatkih, slatko - kiselih do izrazito kiselih vrsta. Kod nas su najpopularnije vrste Crveni delišes, Zlatni delišes, Ajdared, Jonagold, Greni Smit... Nije ni čudo što jabuka važi za rajsko voće, jer nema energetsku vrednost pa je odlična za dijetalnu ishranu, ali je zato izuzetno bogata vitaminom C (čak 40 mg po jabuci), a sadrži i vitamine A, E, B i beta - karoten, kao i 20 različitih antioksidanata. Zanimljivo je da 100g jabuka sadrži čak 3,3 grama vlakana, što je desetina preporučene dnevne količine. Zbog visokog sadržaja fruktoze i glukoze, nadoknađuje umor i pomaže u koncentraciji. Ali ovde njene dobrobiti ne prestaju; dokazano je da smanjuje holesterol, otčepljuje krvne sudove (zato se posebno preporučuje pušačima!) a zahvaljujući pektinu i celulozi poboljšava rad creva. Pored limuna, najbolji je saveznik u mršavljenju. Naime, neka istraživanja pokazuju da jedna jabuka pre svakog obroka znatno smanjuje apetit i ubrzava metabolizam. Iako je, naravno, najzdravije pojesti sirovu jabuku, od nje se mogu praviti i ukusni sokovi, džemovi, kompoti i kolači (gotovo da nema ko nije probao čuvenu pitu od jabuka), ali se od ovog voća može praviti i zdravija varijanta čipsa tako što se jabuke narežu na tanke kolutiće i peku na srednjoj temperaturi ili se prosto ostave par sati na suncu da se osuše. U narodu se od jabuka često pravi i sirće koje je odličan dodatak raznim salatama. Zanimljivo je da se u narodu jabuka često koristila za čišćenje zuba, jer se smatra da žvakanje ove voćke uništava i do 90% bakterija u usnoj duplji, tako da znate šta vam je činiti kad sledeći put ostanete bez paste za zube!
Zvezdasti anis vodi poreklo iz južne Kine. Tradicionalno se koristi kao začin i lekovita biljka, a pripisuju mu se i brojne magijske osobine koje počivaju na mitovima. Najviše se koristi kao dodatak kolačima, pecivima i određenim likerima. Dodaje se na samom kraju zbog svoje jake arome. Bogat je vitaminima i mineralima. Pospešuje varenje, ublažava mučnine i grčeve. Jača želudac i neretko se koristi za regulisanje i ublažavanje upornog kašlja. Najdelotvorniji je kada su u pitanju reumatski bolovi. Deluje umirujuće, pa se koristi i kod problema sa nesanicom.
Kada sam prvi put čula za gulaš sa pivom prvo mi je prošlo kroz glavu da je to nešto penasto i gorko...nikako ukusno, ali kada sam ga probala momentalno sam…
Francuskog krompira se uvek setimo nakon Uskrsa kada nam ostane velika količina kuvanih jaja i ne znamo šta ćemo sa njima. Ali to ne mora biti uvek tako, ovo jelo…
Ako nemate inspiraciju šta da skuvate u toplim letnjim danima i ako vam se ne stoji kraj šporeta evo super ideje! Salata od tunjevine sa svežim povrćem.
Fantastičan napitak za tople letnje dane. Krvara Meri će vas osvežti, probuditi i oraspoložiti! Priprema se brzo i lako, pozovite društvo, sednite na terasi i uživajte uz predivan specifičan ukus…