• Kako pakovati zamrznutu hranu namenjenu za putovanje?

    Kako pakovati zamrznutu hranu namenjenu za putovanje?

    Ukoliko putovanje dugo traje, ili, ako idete na kampovanje, bolja opcija je ručni hladnjak pravljen od stakloplastike ili čvrste plastike. Ukoliko nosite veću količinu hrane, dva manja ručna frižidera su uvek bolji izbor u odnosu na jedan većih dimenzija. Pre nego što ispunite frižider hranom, u njega stavite malo leda u plastičnim kesama sa čvrstim zaptivačem. Imajte dovoljno leda u bilo kom obliku kako biste popunili bilo koji prazan prostor tokom pakovanja hrane. Pakovanja koja sadrže sirovo meso slažite na dno hladnjaka. Ukoliko nosite samo jedan frižider, na vrh ređajte one namirnice koje najčešće koristite. Hranu obavezno pakujte u kese ili posude kako ne bi došla u dodir sa vodom nakon što se led otopi. Što je frižider puniji hrana će ostati duže hladna. Da bi ručni frižider ostao što hladniji, zamotajte ga u debele peškire ili ćebe. Izbegavajte njegovo odlaganje u gepek automobila jer će se brže zagrevati.

     2016
  • Šta sve prouzrokuje glavobolju kad popijemo previše vina?

    Šta sve prouzrokuje glavobolju kad popijemo previše vina?

    Da se ne lažemo, svi smo bili u toj situaciji kada smo popili koju čašicu vina više nego što bi trebalo, pa nas sutradan umesto vedrog raspoloženja dočeka - glavobolja. Ako ste se pitali koji su to glavni uzroci koji dovode do ovog neprijatnog bola, odgovor je sledeći:

    Tanini - to su prirodna jedinjenja koja se nalaze unutar ljuske grožđa i neretko stvaraju glavobolju, ali i osećaj suvih ustiju. Količinu tanine određuje količina ljuske i semenki grožđa koji završe u procesu fermentacije vina, a što je veći sadržaj tanina, suvlja su usta i veća je verovatnoća da ćete se probuditi sa glavoboljom.. Ako sumnjate u to da je upravo ovo jedinjenje krivac za glavobolju, napravite mali test: popijte veću količinu crnog čaja koji takođe obiluje taninom, pa ako vas blago zaboli glava, pronašli ste pravog uzročnika. Inače, proizvođači vina širom sveta namerno dodaju velike količine ove supstance u vino, jer se ponaša kao prirodni antioksidans koji štiti vino.

    Šećeri - oni u kombinaciji sa alkoholom mogu stvoriti zaista jaku glavobolju. Naime, za preradu šećera je potrebna velika količina vode, pa ako telo nije dovoljno hidrirano, ono u jednom trenutku počinje da "izvlači" vodu iz svih delova, pa i glave, i što se najjače oseti tek sutradan. Ako ste ipak veliki ljubitelj vina, izbegavajte bela i slatka vina koja su puna šećera, poput rizlinga, ali i ona jeftinija, jer proizvođači često u svoje vino ubacuju nerealno velike količine šećera tokom fermentacije, kako bi povećali postotak alkohola u dobijenom proizvodu.

    Histamini - to su jedinjenja koja se u organizmu oslobađaju kada dođe do alergijske reakcije i uzrokuju simptome poput kijavice, suvih očiju i glavobolje. Nedavna istraživanja pokazuju kako hrana i piće koji su skladišteni tokom dužeg vremena (poput suvog mesa ili crvenog vina) mogu osloboditi određenu količinu histamina i prouzrokovati ove simptome koji podsećaju na alergiju.
    Na kraju, da ponovimo - Tanini, šećeri, histamini...da, oni prouzrokuju glavobolju, ali najveći krivac je prosto i jednostavno - previše vina.

     988
  • Kako sprečiti topljenje sladoleda u ručnom frižideru?

    Kako sprečiti topljenje sladoleda u ručnom frižideru?

    Da biste sprečili topljenje sladoleda, važno je stvoriti okruženje koje će održavati njegovu temperaturu ispod nivoa smrzavanja. Suvi led i pravilna izolacija pomoći će vam u tome. Na ovaj način, sladoled možete nositi na piknike bez da razmišljate o vrećama leda. U ovom slučaju, sladoled odložite u metalnu posudu koja je dovoljno duboka kako bi se sladoled što sporije topio. Dno ručnog frižidera obložite peškirom. Noseći zaštitne rukavice, stavite trećinu suvog isitnjenog leda. Metalnu posudu postavite na suvi led. Ostatak suvog leda pospite po i oko metalne posude. Peškirom pokrijte suvi led zajedno sa posudom.

     1007
  • Obrok pre spavanja i problemi sa refluksom

    Obrok pre spavanja i problemi sa refluksom

    Gastroezofagealna refluksna bolest je uobičajeno stanje koje pogađa čak 20 do 48 odsto populacije. To se dešava ukoliko se kiselina iz želuca vraća nazad u grlo. Simptomi mogu uključivati i žgaravicu, otežano gutanje... Iz navedenog sledi da obrok pred spavanje može samo pogoršati simptome. Stoga, ukoliko imate refluks, preporučuje se da izbegavate obroke najmanje tri sata pred spavanje. Pored toga, izbegavajte i konzumaciju napitaka koji sadrže kofein, kao i alkohol.

     933
  • Kako da se oslobodite viška soli?

    Kako da se oslobodite viška soli?

    So je najčešći začin u kuhinjama širom sveta. Istraživanja su godinama unazad utvrdila da ovaj začin može imati ozbiljne negativne uticaje na ljudsko zdravlje. Iako je tačno da je vašem telu potreban natrijum kako bi pravilno funkcionisalo, ne znači da mu je potraban i njen višak. Može izazvati bolesti srca, moždani udar ali može doći i do zadržavanja tečnosti u organizmu i pojave otoka.

    Pijte više vode. Stručnjaci preporučuju da pijete između šest do osam čaša vode dnevno jer voda za piće uklanja višak tečnosti koja se zadržava u telu, kao i natrijum. Ova jednostavna navika pomaže detoksikaciji organizma, održava vas hidriranim i smanjuje otoke. Konzumirajte više voća i povrća jer će vam pomoći da eliminišete višak soli. Zamenite so drugim začinima kao što su: beli luk svež crni biber, kari u prahu, origano i ruzmarin. Trebalo bi svakod dana da budete fizički aktivni kako biste kroz znoj izbacili višak soli i sve toksine.

     973
Slatko od smokvi je jedno od specifičnih i ređe se priprema u našim krajevima. Ovo je malo drugačije jer sadrži vino i rum, ali ne brinite se samo će mu…
21902
Žele od jagoda možete koristiti kao gotov desert ili za pripremu raznih slatkiša. Šta god da odaberete nećete pogreštiti.
17559
Idealno za hladne zimske dane, brzo, lako i interesantno. Može se koristiti kao prilog i kao glavno jelo.
28572
Nijedno slavlje ne može proći bez njih. Kombinacija - krem, keks i čokolada nam daje sve što nam je potrebno da nam zadovolji sva čula.
49316
Sutlijaš nema ko ne voli, tako jednostavan a tako ukusan. Jeli smo ga u vrtiću, kod bake, u poslastičarnici… ali ipak mamin mi je oduvek bio najslađi zbog toga što…
27094
Torta sa ananasom i jogurtom je veoma osvežavajuća poslastica idealna za letnje dane.
12066