• Četiri namirnice koje ne treba držati u frižideru

    Četiri namirnice koje ne treba držati u frižideru

    Neke namirnice čuvaju svoje najbolje osobine na sobnoj temperaturi, a u ovom tekstu saznajte koje su u pitanju.

    Krompir - čuvanje u frižideru utiče na ukus krompira, tako da bi njega trebalo čuvati u ostavi, u papirnoj kesi (zbog toga što plastične kese zadržavaju vlagu i pospešuju propadanje povrća). Većina vrsta krompira može da potraje nekoliko nedelja, ukoliko se pravilno čuva.
    Crni luk - treba ga čuvati u originalnoj vrećici u kojoj ste ga kupili, ili u nečem sličnom što pospešuje cirkulaciju vazduha. Držite ga podalje od krompira, jer krompir ispušta vlagu i gasove koji utiču na truljenje luka.
    Beli luk - on bi na sobnoj temperaturi trebalo da potraje i nekoliko meseci, tako da nema potrebe čuvati ga u frižideru, već u ostavi, uz dobru ventilaciju.
    Hleb - brzo se isušuje u frižideru, tako da bi najbolje bilo pojesti ga svežeg, a ako nešto baš preostane, sačuvajte to u zamrzivaču.

     4534
  • 18 namirnica koje ubrzavaju metabolizam

    18 namirnica koje ubrzavaju metabolizam

    Nezdrava, brza hrana, neredovni obroci, loša genetika, manjak fizičke aktivnosti i stres su često uzroci zbog kojih nam se usporava metabolizam i nagomilavaju kilogrami, pogotovo u zimskom periodu. Nutrionistički sajt bembu.com preporučuje 18 namirnica pomoću kojih ćete za samo par nedelja uspeti da ubrzate varenje i sagorevanje kalorija u organizmu:

    1. Bademi - oni sadrže dosta esencijalnih masnih kiselina i zbog toga su zdrava zamena za grickalice kao što su čips, smoki i grisine

    2. Špargla - po nekim istraživanjima više se kalorija potroši žvakajući šparglu nego što ona ima u sebi

    3. Pasulj - iako je kaloričan, dugo održava organizam sitim i sadrži u sebi dosta rastvorljivih vlakana

    4. Zeljasto povrće - sadrži kompleks B vitamina koji dokazano poboljšavaju rad metabolizma

    5. Celer - mnogima ne baš omiljeno povrće, ali je bitno uvrstiti ga u dijetalni režim ishrane zbog kalcijuma

    6. Kokosovo ulje - predstavlja zdravu zamenu za uobičajeno suncokretovo ulje a ujedno ima pozitivne efekte na ubrzavanje metabolizma

    7. Kafa - opšte je poznato da kafa sa dodatkom malo mleka ubrzava metabolizam, no ipak bitno je da se ne pije na prazan stomak i da se izbegne dodavanje šećera

    8. Krastavac - sadrži preko 90% vode u sebi pa ujedno i hidrira organizam, i ubrzava lenja creva

    9. Voće - generalno svo voće sadrži pregršt vitamina ali i rastvorljivih vlakana koji čuvaju vitku liniju.

    10. Đumbir - gotovo svako jelo sa kojim se kombinuje, pretvara u sagorevača kalorija

    11. Zeleni čaj - opšte je poznato da šolja zelenog čaja posle svakog obroka ubrzava metabolizam, a glavni sastojak iz čaja EGCG je često deo raznih pilula za mršavljenje

    12. Bareno meso - sadrži zdrave proteine koji se brzo vare u organizmu, bitno je samo da se ne koristi nikakvo ulje; alternativa može biti meso sa roštilja

    13. Limun - odlično čisti digestivni trakt

    14. Dinja - baš kao i kod špargle, više se kalorija istroši žvakajući je nego što ima u sebi

    15. Ovas - osim što ubrzava metabolizam, smanjuje i nivo lošeg holesterola u krvi

    16. Orijentalni začini - kari, cimet i biber su samo od nekih začina kojima možete ujedno i obogatiti ukus jela i sagoreti kalorije.

    17. Španać - takođe sadrži bitan vitamin B, ali pomaže i u građenju mišića čime ćete automatski ubrzati metabolizam pri toj izgradnji mišića

    18. Voda - zvuči isuviše jednostavno da bi bilo istinito, ali minimum dve litre vode dnevno zaista može itekako ubrzati vaš metabolizam

     2717
  • Bosiljak

    Bosiljak

    Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) je aromatična grmasta biljka veoma ugodnog mirisa i arome čiji su prvi pisani tragovi stari preko četri hiljade godina i datiraju još iz starog Egipta. Naziv ove biljke potiče od grčke reči basileus, što znači kralj. Danas je poznato oko 60 vrsti bosiljka i najčešće se koristi u ishrani u osušenom, usitnjenom obliku kao začin, mada je najbolje koristiti sveže listove jer je tada ukus najintenzivniji. Najviše se koristi u italijanskoj kuhinji, kao nezaobilazan deo pice i popularnog umaka Pesto Genovese, zatim se upotrebljava u raznim čorbama, kao dodatak jelima od testenine, ribe, mesa, odlično se kombinuje sa paradajzom. Bosiljak je jak prirodni antibiotik i antioksidans. Ima umirujuće dejstvo pa se od njega može praviti čaj protiv nesanice, nervoze i glavobolje.

     3992
  • Četiri namirnice bogate zdravim mastima

    Četiri namirnice bogate zdravim mastima

    Telu je neophodna mast kako bi pravilno funkcionisalo, posebno kada je reč o apsorbovanju vitamina, dodatnoj energiji, nivou hormona itd. Ovo su četiri namirnice na samom vrhu liste kada je reč o sadržaju zdravih masti.

    Maslinovo ulje – Jedna kašičica maslinovog ulja sadrži 10 grama zdravih mononezasićenih masti. Da biste redukovali unos zasićenih masti, koristite maslinovo ulje umesto maslaca za hleb i testenine.

    Pistaći – 90 odsto masti predstavljaju zdrave masti. Pored toga, odličan su izvor vlakana i proteina.

    Semenke bundeve – 75 odsto masti čine zdrave masti. Pored proteina i vlakana, sadrže veliku količinu magnezijuma.

    Avokado – Jedino voće bogato zdravim mastima – u proseku oko 3 grama mononezasićenih i 0,5 grama polizasićenih.

     1046
  • Kako pravilno očistiti pečurke?

    Kako pravilno očistiti pečurke?

    Pečurke su sveže ako su čvrste i bez „modrica“ . Možete ih čuvati u originalnoj ambalaži ili neprozirnoj foliji. Poluvlažnom krpom očistite svaku od gljiva, kako biste uklonili prljavštinu. Properite ih hladnom vodom i odložite na suvu krpu. Pošto apsorbuju vodu kao mali sunđeri, pečurke pre korišćenja morati dobro ocediti. Pečurke možete potopiti u zasoljenu vodu kako bi uklonili tvrdokornu prljavštinu.

     11158
Brokoli preliveni bademom je zdrav i ukusan prilog glavnom jelu. Možete ga služiti uz piletinu ili ribu.
5062
Teta Ankina čarolija nije se završila sjajnim galetama. Uveče nas je oduševila fantastičnom picom koju spremi svaki put kada odemo u Zaječar. Ali ovaj put je bila posebna. Testo je…
Danas sam imao prilike da probam fantastične "bakine kolače" odnosno galete, a u mom slučaju "teta Ankine" kolače. Bili su tako ukusni da sam odmah izvadio telefon, uslikao a kasnije…
60256
Predivna, kremasta, osvežavajuća torta. Preko leta iskoristite sveže crveno voće, a zimi možete iskoristiti zamrznuto.
6697
Recept koji će Vam zagrejati dušu tokom vetrovitih jesenjih dana. Izuzetno slasno i ukusno, što bi se reklo "da prste poližeš!".
Špagete obožavam tako da ih pravim veoma često. Evo moje verzije špageta sa mesom.