• Paula Deen

    Paula Deen

    Paula Deen je trenutno jedna od najprepoznatljivijih i najomiljenijih američkih kuvarica. Svoje prve kulinarske tajne otkrila je od svoje bake pre tridesetak godina, a tada nije imala ni predstavu da će ti ukusni južnjački recepti da je vinu u sam vrh svetskog kulinarstva.


    Sveže razvedena, sa samo 200 dolara u džepu, 1989. otvara agenciju za ketering "The Bag Lady", a zbog velikog uspeha ovog biznisa već 1996. godine u Džordžiji sa svojim sinovima otvara restoran "The Lady and the Sons". Ovaj restoran je vremenom ostvario veliki uspeh i privukao veliku pažnju čak i medija. Tokom godina koje su usledile, Paula otvara još dva restorana ("The Paula Deen Buffet" i "Paula Deen's Family Kitchen") i objavljuje čak 14 kuvara.


    Njeni recepti su tipični južnjački: prženi, sočni, kalorični, sa puno začina, a od deserta najpoznatije su rolnice sa cimetom i druge poslastice od pudinga od banane. Danas je Paula vlasnica emisije koja u bilo koje doba dana i noći može da se prati preko interneta ili mobilnih aplikacija - "The Paula Deen Network". U toj emisiji Paula predstavlja nove recepte, ugošćava poznate ličnosti i komunicira sa svojim obožavateljima. No, Paula ima i druga iskustva što se tiče kamere - 2005. godine je odigrala izuzetno zapaženu ulogu u filmu Elzabethtown u kojem su glumili i Orlando Blum i Kirsten Danst.


    Više o Pauli Deen možete pročitati na njenom sajtu - http://www.foodnetwork.com/chefs/paula-deen/bio.html , a mi vam posebno preporučujemo da isprobate njen pasulj na južnjački način: http://www.foodnetwork.com/recipes/paula-deen/southern-baked-beans-recipe2.html 

     1617
  • Vlakna i stopa smrtnosti

    Vlakna i stopa smrtnosti

    Vlakna su nesvarljivi ugljeni hidrati koji igraju važnu ulogu u snižavanju holesterola, snižavanju krvni pritisak i doprinose mršavljenju i sprečavanju upalne procese u telu. Zato je važno jesti što više vlakana na dnevnoj bazi.

    Nedavno je kompletirana devetogodišnja studija tokom koje je testirano 219.123 muškaraca i 168.999 žena o navikama o ishrani i dnevnom unosu vlakana. Svi ispitanici su bili ljudi prosečne težine i nivoa fizičke spreme.
    Rezultati su pokazali da muškarci u proseku unose između 13 i 29 grama, a žene od 11 do 26. Tokom tih devet godina, preminulo je 20.126 muškaraca i 11.330 žena, a unos vlakana je u velikoj meri bio povezan sa stopom smrtnosti u analiziranom uzorku. I žene i muškarci koji su konzumirali više od 26 grama vlakana, rizik je bio 22% niži.

    Odlični izvori vlakana su kukuruz, pšenica, pirinač, laneno seme, susam, bademi i pistaći.

     1736
  • Ulje avokada za zdravlje kože

    Ulje avokada za zdravlje kože

    Antioksidanti i anti-upalni agensi u ulju avokada pomažu vašoj koži da ostane glatka, jaka i elastična. Ulje avokada možete koristiti za:

    ublažavanje svraba
    hidrataciju suve kože
    zaštitu od UV zračenja
    ujede insekata

    Možete ga upotrebljavati na različite načine. Mazati ga direktno na kožu ili lice u vidu maske, ili ga dodati u svoj losion za tuširanje. Takođe ga možete koristiti svakog dana ili nekoliko puta mesečno bez ikakvih opasnosti od štetnih posledica.

     848
  • Artritis i ishrana

    Artritis i ishrana

    Reumatoidni artritis, upalni proces zglobova se možda ne može izlečiti hranom, ali se simptomi svakako mogu ublažiti ukoliko se pridržavate ovih saveta.

    Jedite masniju ribu, poput lososa, haringe i sardina, jer su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje smiruju upalne procese. Konzumirajte ovu vrstu hrane bar dvaput nedeljno, kako biste uticali na reumatoidni artritis. Ako niste preterani ljubitelj ribe, možete pokušati i sa orahom ili lanenim semenom.
    Maslinovo ulje takođe pomaže kod upalnih procesa, a istraživanja pokazuju da ljudi sa Mediterana imaju značajno manji procenat obolelih od ove bolesti.
    Voće i povrće - luk, kelj, paradajz, brokoli, borovnice i jabuke, kao i citrusno voće smatraju se namirnicama koje pozitivno utiču na artritis, jer sadrže vitamin C, antioksidant koji se bori protiv upale izazvane slobodnim radikalima. Osim toga, maline, šljive i crno grožđe sadrže druge vrste oksidanata koji sprečavaju upale.
    Kari, veoma čest začin u indijskoj kuhinji, sadrži indijski šafran, još jednu supstancu koja ublažava simptome upale. Prema istraživanjima iz 2012, antioksidant iz indijskog šafrana je delotvorniji od leka koji se prepisuje za artritis.

    Pokušajte da ograničite unos masne i slatke hrane, jer ona pospešuje upalne procese. Osim toga, preporučuje se šetnja bar sat vremena dnevno. Fizička aktivnost i zdrava ishrana će služiti i kao prevencija gojenju, koje opterećuje već rovite zglobove. Sve ove metode verovatno neće u potpunosti odagnati bolove i ukočenost, ali će svakako pomoći da se bolje osećate.

     2254
  • Kafa, kafa, kafica

    Kafa, kafa, kafica


    Kafa ili arapski kahva, latinski coffea je napitak bez koga mnogi ne započinju dan. Obično se služi topla ali u toplim letnjim danima prija hladna uz dodatne kockice leda ili čak kugle sladoleda.
    Kratko nakon konzumacije ovog napitka dolazi do blage nervne stimulacije što pojačava budnost, uzrokuje osećaj toplote, nesanicu, ubrzani rad srca itd.
    U našim krajevima ranije je bio poznat samo jedan način pripreme kafe - takozvana turska kafa. Danas kako kod nas tako i u svetu postoje mnogi načini pripreme ovog napitka neki od najpoznatijih su: tuska kafa, filter kafa, espreso, instant kafa, irska kafa, kapućino, makijato...
    Biljka kafe je iz roda niskog drveća iz familije Rubiacceae (latinski). Postoje oko 40 vrsta ove biljke dok samo tri daju kafu, a to su Arabica, Liberica i Stenophylla.
    Najzastupljenija i najkvalitetnija na tržištu je Arabika sa nekih 80%. Raste u Brazilu, bere se jednom godišnje od maja do avgusta.  
    Arapi su dugo ljubomorno čuvali tajnu uzgajanja i pripremu kafe ali su Indusi ipak uspeli da prošvercuju i krenu da uzgajaju u Indiji. 1555 godine Sirijci su prvi put doveli kafu u Carigrad i u tom periodu je otvorena prva kafana. U 17 veku kafa je dospela u Mletačku republiku i proširila se celom Evropom.
    Evo još nekih zanimljivosti vezano za ovaj čudesni napitak:
    -Veruje se da je kafu prvi otkrio neki  Etiopljanin koji je primetio da su njegove koze veoma živahne kada jedu crvene bobice nekog žbuna. Kada ih je i sam probao osetio je isto.
    -U svetu se godišnje proizvede količina od 5.700.000 tona sirove kafe godišnje na površini od oko 1.070.000 ha
    - Najskuplja kafa na svetu je sorta Kopi Luwak koja je izuzetno retka i godišnje se proizvede oko 250 kg a prodaje se 100gr. za 75 američkih dolara.
    -Tokom prženja ploda kafe razvija se preko stotinu aroma.
    -Na planeti se popije više od 400 milijardi kafa godišnje.
    -Prva pržionica kafe na Balkanu proradila je u Hrvatskoj u Zagrebu 1892 (Frank kafa).
    -Bah je u čast kafi  komponovao kantatu koja se zvala "Kafa".
    -Onore de Balzak je često naglašavao da mu kafa daje inspiraciju i ispijao je i do 60 šoljica dnevno.
    -Mnogi lekovi protiv glavobolje koji se izdaju bez lekarskog recepta zasnovani su na kofeinu.
    -U mnogim arapskim domovima služenje kafe gostima se podrazumeva i odbijanje može biti protumačeno kao odbijanje gostoprimstva i nepoštovanje domaćina. Često vas neće ni pitati da li želite jednostavno će je staviti ispred vas.

     6326
Karanfilić, cimet, kafa-kombinacija predivnih aroma na jednom mestu.
12221
Kombinacija ukusa narandže, čokolade i badema za mene je prosto neodoljiva!
13694
Dobila sam neke predivne šljive od komšinice i nisam znala šta da radim sa celom kesom pošto su već bile poprilično zrele. Setila sam se bake koja je pravila neki…
Teletina sa sosom od pečuraka se prosto topi u ustima. Kombinacija slaninice i vina daje poseban šmek mesu. Možete služiti uz testeninu ili bareni krompir.
27972
Brzo, lako jednostavno, preukusno :)
8202
Predivna aromatična supica od zapečenog povrća. Povrće pripremljeno na ovakav način dalje poseban šmek čorbici!
15026