• Propolis-prirodni antibiotik

    Propolis-prirodni antibiotik

    Za šta se upotrebljava propolis?

    Terapija medom i pčelinjim proizvodima (propolis, matični mleč, polen) naziva se apiterapija. Propolis je prirodni proizvod koji se tradicionalno koristi preko 2000 godina. Proizvode ga pčele, njime oblažu tavanicu košnice i na taj način je dezinfikuju.
    Propolis se koristi kod:

    • prehlada i gripa, kod bakterijskih infekcija gornjih disajnih puteva, kod sinuzitisa, pojačane sekrecije sluzokože nosa, kao imunostimulator (u obliku kapi, kapsula)
    • kod neprijatnog daha iz usta, upalnih procesa grla i usne duplje, afti (u obliku spreja)
    • kod herpesa, rana, ekcema, posekotina, opekotina (u obliku gela)
    • kod paradentoze, paradentopatije (u obliku spreja)
    • gastritis, kolitis (u obliku kapi)
    • kod pojačanog vaginalnog sekreta (u obliku vaginaleta)

    Propolis se primenjuje i u preventivi kod upalnih procesa uha, grla, nosa, usne duplje, gornjih disajnih puteva, za podizanje opšte otpornosti organizma. Propolis se može koristiti kao prva linija odbrane kod bakterijskih infekcija, pre nego što se pribegne antibiotskim lekovima. Uzroci prehlada i gripa nisu bakterije, nego virusi, pa je u tom slučaju bolje koristiti propolis, jer on ima antivirotsko dejstvo. Pošto se često mešaju virusne i bakterijske infekcije, a antibiotici nepotrebno koriste i kod virusnih infekcija (antibiotici ne deluju na viruse), najbolje bi bilo prvo se odlučiti za upotrebu propolisa, jer on ima šire dejstvo, a potom, ako treba, pribeći antibioticima.

    Kako deluje propolis?

    Propolis ispoljava:

    • antibakterijsko dejstvo (sprečava razvoj i širenje bakterija Strptococus, Bacilus, Salmonella)
    • antivirusno dejstvo (deluje protiv herpes virusa tip 1)
    • antigljivično dejstvo (na Candidu albicans, C. tropicalis, C. krusi, C. guillermondi)
    • antiseptično dejstvo (dezinfikujuće)
    • lokalno anestetičko (smanjuje bol)
    • blago antioksidaciono dejstvo (štiti od dejstva slobodnih radikala)

    Kako se uzima propolis?

    Kapi propolisa 10% rastvor, se obično koriste na sledeći način: oko 20 kapi se nakapa u vodu, na kašičicu meda ili kocku šećera i uzima 2-3 puta dnevno. Ako se koriste kapi (tinkture) veće koncentracije propolisa, doze su manje (npr. 30% rastvor maksimalno 2 puta po 8 kapi). Kod primene spreja za usta, potrebno je propolis naprskati direktno na bolno mesto ili na ranice, u slučaju afti. Od propolisa se može napraviti i rastvor za ispiranje usta kod infekcija. Sprej za nos na bazi propolisa, koristi se nekoliko puta dnevno po potrebi, a za razliku od lekova ne dovodi do stvaranja navike posle duže upotrebe. Gel propolisa se koristi kod površinskih rana, posekotina, ekcema, herpes virusa, a maže se 2-3 puta u toku dana. Masti na bazi propolisa i lekovitog bilja se koriste kod suve kože, za regeneraciju kože, kod hemoroida. Vaginalete propolisa se primenjuju kod pojačanog vaginalnog sekreta i kao vaginalni antiseptik.

    U kojim slučajevima se ne sme koristiti propolis?

    Kod postojanja alergije na pčele ili pčelinje proizvode.

    Koja neželjena dejstva mogu da se jave pri primeni propolisa?

    Propolis može dovesti do pojave alergijskih reakcija, a osobe alergične na druge pčelinje proizvode su sklonije pojavi alergije na propolis. Lokalno primenjen propolis može dovesti do kontaktnog dermatitisa.

     

    Izvor: prirodnilek.com

     7901
  • Kako se rešiti zubobolje?

    Kako se rešiti zubobolje?

    Ulje karanfilića je jedno od rešenja ali ga pažljivo koristite. Ponekad može pogoršati bol zbog osetljivosti desni. Dve kapi ulja stavite na vatu i prislonite na zub i držite sve dok se bol ne smanji.

    Pomešajte ljutu mlevenu papriku sa vodom i napravite pastu. Dobijenu smesu nanesite na vatu i prislonite je na zub izbegavajući jezik i desni. Držite dok se bol ne povuče. Ljuti začini su snažna sredstva protiv ovakve vrste bolova zbog glavne hemijske komponente - kapsaicina.

    Kašičica soli rastvorene u šolji ključale vode umanjuje bol i uklanja nagomilane naslage. Slana voda čisti zube i smanjuje otok. Ovaj tretman ponavljajte onoliko često koliko je potrebno kako biste se rešili neprijatnog bola.

    Jednu kašičicu sušenih listova nane ostavite da odstoji oko 20 minuta u šolji ključale vode. Nakon što se čaj ohladi koristite ga za ispiranje usta. Alternativa su kesice čaja od nane koje bi trebalo prisloniti na bolno mesto.

    Vodonik peroksid ubija bakterije, nudi privremeno olakšanje ukoliko imate problema sa infekcijama. Rastvor vodonih peroksida služi samo za ispiranje nakon koga je neophodno dodatno isprati zube običnom vodom.

    Kockice leda obložite plastičnom kesom i uvijte u tanku tkaninu. Prislonite na bolno mesto i držite do 15 minuta kako bite "umrtvili" nerve.

     1743
  • Med i kurkuma – najmoćniji prirodni antibiotici

    Med i kurkuma – najmoćniji prirodni antibiotici

    Postoje mnogi prirodni antibiotici, a neki od najpopularnijih su med, kurkuma i beli luk. Med je sposobam da se bori protiv infekcija bez stvaranja bakterija otpornihna antibiotike. Studija objavljena u Evropskom časopisu za kliničku mikrobiologiju i infektivne bolesti pokazala je da je med uništio sve patogene na koje je testiran. Prema dr. Di Karteru: „Naša istraživanja su prva jasno pokazala da proizvodi na bazi meda u mnogim slučajevima mogu zameniti antibiotske kreme za zarastanje rana.“ Drugo, kurkuma je još jedno „čudo prirode“ koje obezbeđuje brojne zdravstvene pogodnosti. Sadrži snažna aktioksidativna, antiseptička, antibakterijska jedinjenja. Kombinacijom meda i kurkume dobijamo, dakle, jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika. Evo i saveta za upotrebu i konzumiranje.

    Sastojci:

    jedna kašičica kurkume

    šoljica sirovog meda

    dve kapi eteričnog ulja limuna (opciono)

    Sastojke izmešajte i prekrijte. Čuvajte smesu na sobnoj temperaturi i promešajte pre svake upotrebe. Da biste se izborili protiv prehlade, uzmite pola kašičice ove mešavine nekoliko puta dnevno.

     2031
  • Pet zanimljivih istorijskih činjenica u vezi sa hranom

    Pet zanimljivih istorijskih činjenica u vezi sa hranom

    Prema etiopljanskoj legendi, moć kofeina otkrivena je kada je pastir primetio da su mu koze mnogo energičnije kada grickaju bobice jedne određene biljke. Kada je i sam probao te bobice, osetio je slične efekte i eto, gotovo nehotice otkrio jedan od najpopularnijih napitaka na svetu.

    Riba i limun su sjajna kombinacija, koja je prvi put isprobana u Srednjem veku, jer se verovalo da će limunov sok rastvoriti manje riblje kosti, za slučaj da ih neko proguta.

    Sladoled na štapiću je otkriven 1905. Jedanaestogodišnji dečak Frenk Eperson zaboravio je svoj zaslađeni napitak i kašičicu kojom ga je mešao preko noći na tremu. Kada se probudio, piće je bilo zaleđeno, a ukus te poslastice bio je odličan. Osamnaest godina kasnije, Eperson je patentirao svoj pronalazak, a mi i danas uživamo u tom slatkišu.

    Tokom Drugog svetskog rata, u Engleskoj je bilo nestašica hrane. Jedna od deficitarnih namirnica bila je banana, a kao zamena koristila se „lažna banana", napravljena od kuvane repe, šećera i arome banane.

    Predsednik Nikson zabranio je služenje supe na zvaničnim večerama, jer je „gotovo uvek prosipao po sebi ili po stolu".

     1624
  • Skrivena opasnost u ribi

    Skrivena opasnost u ribi

    Riba jeste jedna od najboljih izvora proteina, ali zbog zagađenja svih vodotoka na zemlji ostaje pitanje da li je riba dovoljno bezbedna za jelo. Ovo je pitanje oko kojeg se lome koplja, tako da kada birate svoju hranu morate biti oprezni oko količine i vrste ribe kojom se hranite. Posebno oprezne treba da budu trudnice, jer su fetusi veoma osetljivi na povećanu koncentraciju žive u organizmu.

    Ova vrsta hrane se veoma lako vari i sadrži dosta omega-3 masnih kiselina i vitamina. Međutim, morska riba, a u poslednje vreme i rečna opasna je zbog zagađenog staništa. Najveća opasnost vreba od žive, zbog toga što je riba lako apsorbuje, a kada je čovek pojede može se u organizmu zadržati i više meseci. Živa je veoma opasna za organizam, jer utiče na svaki organ i sistem organa, posebno na mozak. Pošto utiče na toliki broj organa, trovanje živom se relativno teško dijagnostifikuje. Svake godine se u Americi rodi oko 300 000 dece sa povišenim nivoom žive u organizmu, što ih izlaže većem riziku od moždanih oštećenja i poremećaja u učenju.

    Veliki predatori obično sadrže najviše nivoe žive, jer se hrane manjom ribom koja već sadrži živu. Osim njih, relativno veliku dozu žive sadrži i tuna, dok je najzdravija riba po ovom pitanju divlji losos sa Aljaske, koji prema ispitivanjima već godinama sadrži najniži nivo zagađivača. 

    Slatkovodna riba takođe može da sadrži živu, ali to zavisi od toga da li u blizini njenog staništa postoji teška industrija koja može da zagadi vodu.

     1258
Mramorni kuglof je jedan od najbržih i najjeftinijih kolača a ujedno i najukusnijih. Možete ga služiti uz čaj, kafu, mleko ...
13733
Fantastićan miris i ukus, još ako uspete da nabavite šumske jagode aroma će biti još jača.
46722
Piletina sa pirinčem je nešto što možete veoma brzo i lako pripremiti. Najukusnije je kada se jede odmah nakon pripreme.
90524
Jedan od najvećih izazova u kuhinji nam zadaje jedno od najukusnijih ali i najprostijih jela- sufle. Mnogi se ne usuđuju da ga naprave ali nemate razloga za brigu, dobro se…
U mom kraju nema slavlja bez baklave. Ali ona prava sa domaćim korama i u velikim tepsijama isečena kao veliki cvet. I dan danas se sećam kako je moja baka…
Savršenstvo...u trenutku kada pomislite da je preslatka naletite na malinu koja hladi i osvežava...
20436