Umor - uprkos dovoljnom broju sati sna, osećate umor sve vreme? Postoji nekoliko krivaca koji bi mogli biti odgovorni, ali je insulin najverovatnije objašnjenje. Posebno ukoliko nivoi insulina ostaju visoki zbog razvoja insulinske rezistencije. Promene u ishrani (kao što je smanjenje količine jednostavnih ugljenih hidrata) gubljenje težine i redovno vežbanje mogu pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi stabilnim tokom celog dana.
Nesanica - zajedno sa zamorom, nesanica je uobičajena nuspojava hormonskog disbalansa. Kod muškaraca pokazatelj je da je nivo testosterona nizak, a kod žena je krivac nizak nivo progesterona.
Manjak seksualne želje - može biti znak niskog estrogena kod žena i niskog nivoa testosterona kod muškaraca.
Preznojavanje - posebno kod žena, znak je niskog nivoa estrogena koji se može uravnotežiti odgovarajućom terapijom.
Loša koncentracija - usled stresa, nadbubrežne žlezde ne proizvode dovoljne količine kortizola što utiče na kognitivne funkcije kao što su pamćenje i koncentracija.
Razdražljivost - nastaje usled visokog nivoa estrogena i progesterona.
Povećanje telesne težine u predelu abdomena - čest problem za koji su odgovorni kortizol i insulin čije smanjenje može vratiti balans.
...sasvim slučajno i to od strane siročeta koje nikada nije završilo školu!
Naime, Persi Spenser (Percy Spencer) je vrlo rano, već sa 18 meseci, izgubio oca, a majka ga je napustila i ostavila kod tetke i teče da se brinu o njemu. Samo nekoliko godina kasnije, Persi ostaje i bez teče, te sa 12 godina napušta školu i radi po ceo dan u lokalnoj fabrici konca. Nezadovoljan ovim poslom, sa 16 godina počinje da radi u fabrici papira. Tu se interesuje za električne instalacije. Znanje je upijao od starijih kolega, a par godina kasnije u svom gradu postaje jedan od trojice ljudi koji imaju jako znanje o električnoj energiji. Kada se pridružio mornarici, imao je pristup mnogim stručnim knjigama o bežičnoj tehnologiji, pa iako nije stekao formalno obrazovanje, već 1939. godine postaje jedan od najboljih svetskih stručnjaka u oblasti radarske tehnologije. Čim je izbio rat, Persi je svojim znanjem o tehnologiji pokušavao da pomogne Savezničkim trupama. Zajedno sa timom stručnjaka, radio je na Menhetnovom projektu i dok je ostatak tima tokom eksperimenta pokušavao da osposobi jedno radarsko postrojenje, Persi je primetio da mu se istopila čokoladica u džepu. Eksperiment je ponovio sa kukuruzom i rezultat je bio zapanjujuć - iskokale su se kokice! Spenser je pri završetku rata, 8. oktobra 1945. godine i prijavio svoj patent, a prva mikrotalasna peć je bila visoka dva metra i težila je oko 340 kila. Cena je bila prava sitnica - 5000 američkih dolara!
Zdrava i uravnotežena ishrana je od suštinskog značaja za celokupan organizam. Među hranljivim sastojcima o kojima moramo voditi računa su i vitamini – apsolutno neophodni za mnoge različite hemijske procese u telu. Ukoliko ste na dijeti, morate obratiti pažnju na unos sledećih 5 vitamina koji su vam neophodni za normalno funkcionisanje.
Vitamin C – njegov nedostatak ometa telo u proizvodnji zdravih ćelija koje su neophodne za odbranu od virusa i bakterija. Deluje kao antioksidant zbog čega je posebno važan u hladnom zimskom periodu.
Vitamin A – pored toga što je poznato da je „dobar za oči“, ovaj vitamin čuva vaš imuni sistem. Ima ga u šargarepi, paradajzu, breskvama, paprikama...
Vitamin B12 – neophodan za zdrave nerve i ćelije. Pomaže vašem telu da pravilno stvara energiju i stvori DNK. Ukoliko ste vegan ili vegetarijanac, posebno obratite pažnju na unos vitamina B12.
Vitamin D – uslov za zdravlje kostiju i odgovarajuću apsorpciju kalcijuma. Njegov nizak nivo povezuje se sa rizikom od srčanih oboljenja i raka.
Vitamin B6 – igra ulogu u oko 200 biohemijskih reakcija u vašem telu. Utiče na proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, kvalitet sna, apetit, imuni sistem i kognitivne sposobnosti.
Ukoliko koristite klasičnu rernu, posude će se različito zagrevati u zavisnosti od položaja u pećnici. Za najbolje rezultate, upoznajte se sa radom vaše rerne i utvrdite idealan položaj posuda u zavisnosti od toga šta je na meniju! Pećnice sa grejnim elementima na vrhu, dnu i začelju, sa ventilatorom za cirkulaciju vrućeg vazduha funkcionišu drugačije.
Sredina pećnice je najbolja za ravnomerno pečenje. Namirnice koje zahtevaju jače pečeno dno trebalo bi postaviti u donjoj trećini pećnice – pojedine kore za kolače, povrće... Postavljanje posuda u gornju trećinu pećnice, daće za rezultat jače pečen površinski sloj.
Palačinke su redovno na nedeljnom meniju u našoj porodici. Filujemo ih u zavisnosti od sezone i trenutnog raspoloženja. Osnova je eurokrem sa plazmom, a može i sezonsko voće, sladoled, šlag,…