Glavno nacionalno jelo Etiopije je čist, začinjeni paprikaš. Pravi se od govedine, jagnjetine, piletine... Đumbir je obavezan sastojak. Za većinu Etiopljana, zabranjena je svinjetina. Etiopska hrana jede se rukama. Hleb se koristi kako bi se njime zahvatila hrana sa velike zajedničke ploče na kojoj je poslužena. Meki beli sir zvani lab je izuzetno popularan. Etiopljani retko koriste šećer, umesto njega upotrebljavaju med kao zaslađivač. Ponekad obrok neće početi sve dok domaćin ne udeli komade hleba za svaku osobu za stolom. Kao znak poštovanja, Etiopljanin može uz pomoć hleba uzeti najkvalitetniji komad hrane sa stola i staviti ga u usta svog gosta. Kafa je najpopularnije piće u zemlji i pije se na kraju obroka.
The Future of Food je još jedan u nizu dokumentaraca koji se bave tematikom GMO hrane u Americi, ali ono što ga izdvaja od drugih jeste činjenica da je ovaj film, za razliku od mnogih drugih iz ove branše, pokupio izuzetno pozitivne kritike stručnjaka i filmoljubaca širom sveta, kao i visoke ocene na mnogim portalima.
Režiran od strane Debore Kuns Garsija, ovaj film skreće pažnju na glas poljoprivrednika u SAD, Kanadi i Meksiku koji se ne slažu sa trenutnom globalizacijom GMO hrane koju drže velike monopolističke kompanije, koje im ujedno otimaju zemlju i primoravaju ih da uzgajaju genetski modifikovana semena.
Takođe, ovaj film na izuzetno zanimljiv a opet argumentovan način prikazuje izumiranje tradicionalnog načina uzgoja žitarica, voća i povrća i kritikuje velike korporacije kao što je Monsanto zbog malih ekoloških standrarda pri uzgoju i nebrige o zdravlju konzumenata te hrane.
Na kraju filma, na nama je da odlučimo da li želimo da dozvolimo da nam politika i nekolicina krupnih korporacija diktira režim ishrane, ili da li želimo da sami biramo zdrave, ekološke i raznovrsne namirnice za koje znamo odakle dolaze i kakvog su kvaliteta.
Rotkvice se koriste kao hrana i lek još od Rimskog carstva. One pripadaju istoj porodici kao kelj, brokoli i kupus.
Dobrih strana rotkvice ima zaista mnogo - ekstremno nizak broj kalorija, nepostojanje masti, mnogo vlakana, folne kiseline, magnezijuma, kalijuma, bakra, kalcijuma, mangana i vitamina C i B. Ne možete pogrešiti sa ovim povrćem, kada se sitno isecka dobra je u salatama, a može se dodati i supama ili paprikašima.
Ovo povrće se bori protiv raka, a visok procenat vlakana čini ga posebno delotvornim u borbi protiv raka debelog creva. Ako imate problema sa disanjem, rotkvice su prirodan lek za to. Vlakna, vitamini i minerali koji se nalaze u rotkvici pametan su izbor za kardiovaskularno zdravlje. Osim toga, pankreas, bubrezi i jetra se lakše čiste. Povrh svega toga, pomažu u gubljenju težine, jer dugo drže sitost, uprkos tome što sadrže veoma malo kalorija (svega 19 kalorija u porciji).
Kockice leda – uotajte ih u čistu tkaninu I nanesite na obolelo mesto. Držite deset minuta. Umanjiće bol I crvenilo.
Jabukovo sirće – poznato po dezinfekcionim osobinama. Na čistu pamučnu tkaninu nanesite malo jabukovog sirćeta pomešanog sa vodom. Ponovite postupak nekoliko puta dnevno najmanje sedam dana u nedelji.
Beli luk – zbog svojih antiinflamatornih I antimikrobnih osobina, beli luk je idealan za lečenje herpesa. Presecite čen na pola I prislonite luk na obolelo mesto. Držite oko 10 do 15 minuta I ponavljajte postupak oko nedelju dana.
Aloe vera – leči rane I lezije I smiruje upalu. Direktno je nanesite na obolelo mesto I ostavite da se osuši samostalno.
Neke namirnice čuvaju svoje najbolje osobine na sobnoj temperaturi, a u ovom tekstu saznajte koje su u pitanju.
Krompir - čuvanje u frižideru utiče na ukus krompira, tako da bi njega trebalo čuvati u ostavi, u papirnoj kesi (zbog toga što plastične kese zadržavaju vlagu i pospešuju propadanje povrća). Većina vrsta krompira može da potraje nekoliko nedelja, ukoliko se pravilno čuva. Crni luk - treba ga čuvati u originalnoj vrećici u kojoj ste ga kupili, ili u nečem sličnom što pospešuje cirkulaciju vazduha. Držite ga podalje od krompira, jer krompir ispušta vlagu i gasove koji utiču na truljenje luka. Beli luk - on bi na sobnoj temperaturi trebalo da potraje i nekoliko meseci, tako da nema potrebe čuvati ga u frižideru, već u ostavi, uz dobru ventilaciju. Hleb - brzo se isušuje u frižideru, tako da bi najbolje bilo pojesti ga svežeg, a ako nešto baš preostane, sačuvajte to u zamrzivaču.
U našoj kući plazma torta često ni ne dočeka deo dekorisanja, često se dešava da je pojedemo kašikom iz činije. Ne volim da koristim živa jaja i zato sam napisala…
Ovo je jako dobar recept u slučaju da vam se jede nešto slatko a nemate strpljenja da spremate, ili vam ne treba veća količina, ili ste dobili nenajavljene goste koje…
Ukoliko želite da na brzinu spremite odličan ručak i da se pritom osećate kao da ste na moru evo predloga. Navedeni sastojci dovoljni su za dve osobe. Uz predloženi ručak…
Evo jednog brzog i finog recepta za sladoled. Možete se igrati sa ukusima kako god poželite, umesto otopljene čokolade, narendajte je ili dodajte omiljeno voće... Iskoristite vašu maštu!