• Divizma - lekovita svojstva zapostavljene biljke

    Divizma - lekovita svojstva zapostavljene biljke

    Divizma je jednogodišnja biljka koja može da izraste i do dva metra u visinu. Na dnu stabljike listovi su krupni sa debelim drškama, a idući u visinu sve su tanji i bez drške. Listovi su gusto zbijeni, vunasti i na vrhu šiljati. Gornja polovina stabljike prekrivena je krupnim, žutim cvetovima koji su prisutni tokom celog leta. Raste na suvom i sunčanom mestu, na plitkom i neplodnom tlu. Vrlo je otporna i lako prilagodljiva biljka.

    Listovi divizme koriste se kao obloge za saniranje otoka, protiv hemoroida i lišajeva.

    Drevni narodi koristili su je vekovima lečeći astmu, tuberkolozu, prehlade, kašalj, bolno grlo i druge slične bolesti. Čaj napravljen od listova divizme je vrlo popularan kada su u pitanju ove bolesti. On ima snažna antivirusna dejstva.

    Rimljanke su nekada trljale listove divizme na lice da bi dobile prirodno rumenilo, a biljka je korišćena i kao prirodna boja za kosu i za odeću.

    Odličan je lek za plućne bolesti, posebno suvog kašlja, pa čak i za bolove u grudima.

    Ukoliko je koristite u vidu čaja ili ulja, obavezno je pre upotrebe iscediti - zbog dlačica koje mogu da nadraže grlo.

     1265
  • Začini koji se najbolje kombinuju uz govedinu i plavi sir

    Začini koji se najbolje kombinuju uz govedinu i plavi sir

    Govedina i plavi sir često su spoj gurmanskih recepata. Mleveni odresci i fileti mogu se puniti isitnjenim plavim sirom.

    Peršun

    Dopunjava kremastu teksturu plavog sira, a može se posuti i po sveže pripremljenom mesu.

    Ruzmarin

    Stabljike ruzmarina dodate pred sam kraj pripreme govedine doprinose jakoj aromi, ali se koristi i pri pravljenju umaka na bazi plavog sira.

    Majčina dušica

    Najčešće korišćena za soseve ili prelive na bazi plavog sira.

    Origano

    Nadopunjuje ukus govedine u mnogo većoj meri u odnosu na bilo koje druge začine.

     957
  • Sirovi med i malina – udruženi deluju blagotvorno na celokupan organizam!

    Sirovi med i malina – udruženi deluju blagotvorno na celokupan organizam!

    Sve je više dokaza zasnovanih na naučnim istraživanjima koji potvrđuju višestruku korist sirovog meda. Sirov med ne samo što ima antiseptična i antioksidativna svojstva, već deluje blagotvorno na celokupno ljudsko telo.

    Sirov med u kombinaciji sa malinom je posebno dobar za prehladu. Napravite čaj od bilo kog bobičastog voća, dodajte kašiku meda sa malinom, kao i cimet ili limun. Za veoma kratko vreme, smiriće vam upaljene sinuse, ublažiti curenje iz nosa i glavobolju.

    U odnosu na ostale, sirov med u kombinaciji sa malinom je odličan izvor vitamina C, mangana, magnezijma, nijacina i dijetetskih vlakana. Bogat je i vitaminom B, folnom kiselinom kao i gvožđem. Visok sadržaj polifenola smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti tako što sprečava stvaranje trombocita i smanjuje krvni pritisak putem antiinflamatornih mehanizama. Bitno je napomenuti da ova vrsta meda sadrži zeaksantin koji je ključan za zdravlje očiju i sprečava potencijalna oštećenja koja mogu nastati usled makularne degeneracije.

    Zbog hranljivih sastojaka koje pružaju udruženi – kašika sirovog meda sa dodatkom maline je jedan od najefikasnijih načina da ojačate svoj imuni sistem.

    Sirov med na bazi maline možete kombinovati uz: ražene pahuljice, mekani kozji sir, palačinke ili pak čizkejk. Neki od navedenih predloga mogu postati vaš omiljeni dezert ili užina – izbor je na vama!

    Posetite Happy Honey i saznajte više.

    Happy Honey sirov med Oklagija baner

     4928
  • Zbog čega je važno piti kokosovu vodu?

    Zbog čega je važno piti kokosovu vodu?

    Ukoliko ste probali kokosovu vodu, znate da je prilično osvežavajuća. Zbog čega je sve više u upotrebi, posebno kada je reč o sportistima? Utvrđeno je da čista tečnost u mladim kokosima sadrži neke elektrolite (kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum) koje gubite kroz znoj tokom vežbanja. Obratite pažnju na brendove koje birate, kao i na dodatne kalorije koje unosite.

     1191
  • Da li je spelta hranljivija od pšenice?

    Da li je spelta hranljivija od pšenice?

    Iako je veoma slična pšenici, spelta ima reputaciju zdravijeg izbora. Neki ljudi smatraju i da ima bolji ukus, mekši i više orašast od obične pšenice. I, za razliku od pirinčanog, ovsenog ili nekog drugog brašna, brašno od spelte poprilično dobro oponaša obično pšenično, jer imaju dosta istih osobina.

    Spelta ima duplo više vitamina K, ali pšenica ima 6 puta više selena. Osim toga, dve vrste žitarica su poprilično slične u pogledu vitamina i minerala. Spelta ima više šećera od pšenice, što može biti objašnjenje za to što neki ljudi misle da ima bolji ukus. Pšenica ima više proteina i glutena, zbog čega hleb od pšeničnog brašna bolje raste. Međutim, spelta takođe sadrži gluten, tako da nije bezbedna za osobe koje pate od osetljivosti na gluten.

    Na osnovu hranljivih sastojaka, teško je tvrditi da je spelta značajno bolja od pšenice, tako da se izbor svodi na lične preference, uglavnom na osnovu ukusa.

     3557
Dok sam bila dete niko me nije mogao naterati da u usta stavim spanać, sada ga obožavam i ne znam kako da ubedim svoje dete da greši jer ne želi…
42445
Kraljičina čorba se lako priprema uz malo strpljenja.
25628
Navikli smo da ih jedemo isključivo u klasičnoj varijanti - punjene melevenim mesom. Nemojte se plašiti isprobajte sve varijante koje vam padnu na pamet, evo i jedne veoma zanimljive ideje.
38041
Od trenutka kada sam shvatila da ne postoji ništa jednostavnije od pripreme podvarka još više ga volim!
44938
Za sve mogu da kažem NE, ali za sladoled NIKADA!  Ovo je recept koji pravim u duploj meri sa raznim dodacima i nikada mi nije dovoljno!
8575
Obožavam krompir na bilo koji način. Ovo sam skoro probala i fantastično je. Možete ih služiti kao dodatak nekom jelu, uz bilo koji sos... pustite mašti na volju u svakom…