• Koliko pica ima kalorija?

    Koliko pica ima kalorija?

    Ko ne voli picu? To je brz, jednostavan, ukusan i jeftin obrok, sa toliko opcija - tanka kora, debela kora, integralno testo, belo testo, vegeterijanska, sa mesom, sa mnogo sira... Ali, da li je pica dobar izbor ako pokušavate da pazite na ishranu?

    Očito, broj kalorija varira u odnosu na veličinu, količinu testa, sira i drugih dodataka.

    Sir ima od 80 do 100 kalorija na 30 grama, testo oko 80, masno meso (kobasica, šunkarica i sl.) od 100 do 150 po istoj količini.

    U ovom videu možete saznati tačno koliko kalorija imaju ona dva parčeta što ste pojeli za večeru sinoć.

     11741
  • Braon šećer + ulje = piling za usne

    Braon šećer + ulje = piling za usne

    Ukoliko ste imali prilike da se susretnete sa iskusnim prodavcima kozmetičkih proizvoda, jedna od stavki koja je često preporučivana pre nanošenja ruževa za usne je piling. Ovi pilinzi imaju svoju cenu i nisu ni malo jeftini. Njihov osnovni sastojak je, verovali ili ne – šećer. Srećom, ovakve pilinge je veoma lako napraviti. Sve što vam je potrebno je braon šećer i malo maslinovog ili kokosovog ulja. Na jednu kašiku braon šećera dovoljne su dve do tri kapi ulja. Dobijeni piling prstima nanesite na usne kako biste uklonili mrtve ćelije pre ispiranja.

     771
  • Kratka istorija sendviča

    Kratka istorija sendviča

    Obrok sličan današnjem sendviču prvi put se u pisanoj istoriji pominje u prvom veku pre nove ere, u sagi „Hilel stariji“, gde je glavni protagonista obedovao tako što je stavio jagnjetinu sa začinima između dva parčeta hleba.

    U Srednjem veku, u Francuskoj, ljudi su koristili komade bajatog hleba kao podmetače za meso i povrće.

    U XVII veku, holandske krčme počele su da služe obrok koji se sastojao od govedine, putera i hleba.

    Svoje moderno ime sendvič duguje jednom engleskom plemiću iz XVIII veka. Džon Montegju, četvrti grof od Sendviča, strasni kockar, voleo je da poručuje meso između dva parčeta hleba, jer je mogao istovremeno da jede i da nastavi da igra karte. Vremenom, ljudi su počeli da poručuju „isto kao Sendvič“, tako da je to ime ostalo, iako sam grof nije bio tvorac ovog popularnog jela.

    Početkom XIX veka, 1827. godine, sendvič je našao svoje mesto u kuvarima, a do početka XX veka već je stekao popularnost u Sjedinjenim Američkim Državama.

    Istovremeno, sendvič je zauzeo svoje mesto i u srcima i stomacima Evropljana, jer je ljudima bio potreban jeftin obrok koji je mogao lako da se transportuje, a koji je dovoljno kaloričan da posluži kao obrok dovoljan za veći deo dana.

    Danas postoje sendviči svih veličina i kombinacija, od popularnih engleskih sendviča sa krastavcima, koji se konzumiraju uz čaj, pa sve do pljeskavica i drugih ukusnih varijacija jednog od najpopularnijih obroka na svetu.


     2741
  • Zašto je senf zdrav?

    Zašto je senf zdrav?

    Senf se obično konzumira u malim količinama. Niskokalorična je alternativa mnogim nezdravim mastima, poput majoneza. Studije brojnih američkih univerziteta potvrđuju da senf može pojačati apetit i zaustaviti nadimanje i osećaj mučnine. Ponekad se koristi za lečenje prehlade jer se smatra da smanjuje bolove u zglobovima i mišićima. Većina kalorija u senfu potiče od ugljenih hidrata ali pošto je broj kalorija veoma nizak, ne utiče znatno na dnevni unos.

     1522
  • Aru prah – bez glutena i proteina

    Aru prah – bez glutena i proteina

    Aru prah je bele boje, bez ukusa a koristi se najčešće za zgušnjavanje čorbi, umaka i druge hrane. Potiče od biljke pod nazivom „arrowroot“ jer se nekada koristila za lečenje rana od otrovnih strela. Ne sadrži proteine i gluten. Otporan je na smrzavanje i na različite kisele sastojke. Idealan je za pravljenje sladoleda jer onemogućava stvaranje sitnih ledenih kristala. Trebalo bi ga kombinovati uz vodu sobne temperature jer toplota izaziva bubrenje molekula. Može se koristiti umesto kukuruznog skroba, ali vam je potrebna dupla mera.

     10452
Ova pita se priprema veoma brzo i lako. Najukusnija je dok je topla.
17765
Recept je isti kao i za pekarske kiflice, samo ovo je varijanta za one koje vole nešto konkretnije.
23374
Oduvek sam se divila osobama koje umeju da naprave ceo pleh kiflica koje su podjendake veličine. U mom prvom i poslednjem pokušaju bilo je svih dimenzija pa čak i različitih…
35341
Nisu ni princes krofne, nisu ni obicne krofne već nešto između. Jednostavni predivni, morate ih probati. Možete naleteti na njih na ulicama Lisabona, u Meksiku, Španiji ...
34090
Suvlaki su grčki ražnjići. Možete ih servirati i kombinovati kako god želite.  Uz krompir, salatu, kao sendvič…
40310
 Biftek se brzo i lako priprema. Ono što je najbitnije kod pripreme je da odstoji par sati pre pečenja u marinadi. Nakon toga se prepustite mašti.
57318