Puter od badema utiče na nivo kalcijuma i bakra. Oba minerala igraju značajnu ulogu u komunikaciji moždanih ćelija i održavaju funkciju nervnog sistema. Kalcijum takođe utiče na funkcionisanje mišića i jača kosti. Bakar utiče na proizvodnju melanina koji štiti kožu od štetnih UV zračenja. Dve kašike bademovog putera sadrže oko 111 mg kalcijuma što čini 11 odsto preporučenog dnevnog unosa.
Znatne količine magnezijuma doprinose sintetisanju masnih kiselina potrebnih za skladištenje energije. Kašika bademovog putera sadrži oko 89 mg magnezijuma, što je 28 odsto preporučenog dnevnog unosa za žene i 21 odsto preporučenog dnevnog unosa za muškarce. Dve kašike bademovog putera uvećavaju unos vitamina E za 7,8 mg.
Izaberite prirodni bademov puter bez šećera, hidrogenizovanih masti i drugih aditiva. Koristite ga isto kao i puter od kikirikija. Odličan je dodatak voću i žitaricama.
Heljda se po morfološkim i fiziološkim svojstvima bitno razlikuje od ostalih žitarica ali zbog zrna i načina koriščenja se svrstava u žitarice. Sadrži vitamine B1 i B2, kalijum, fosfor, kalcijum. Kaša od heljdine prekrupe se preporučuje u svakodnevnoj ishrahi odraslih i dece, a pogotovo onih koji se bave umnim radom jer jača memoriju i koncentraciju.
Kivi vodi poreklo iz Kine, odakle su ga misionari početkom 20. veka odneli na Novi Zeland, zatim se proširio na čitavu planetu. Riznica je vitamina i ne bi trebalo zaboraviti činjenicu da sadrži više vitamina C od pomorandže. Jača imuni sistem, štiti od brojnih upala i infekcija, reguliše stres, povoljno utiče na rad organa za varenje kao i na zdravlje očiju.
Izvori hrane vitamina B12 uključuju jaja, crveno meso, morske plodove, mleko, jogurt, žitarice... Dok se megadoze do 2.000 mikrograma smatraju bezbednim u lečenju nedostatka vitamina B12, uvek je najbolje izbeći prekomerne količine nekog vitamina. Iako visoke doze ovog vitamina neće izazvati štetu kod većine ljudi, ipak bi trebalo izbegavati prekomeran unos. Sposobnost vašeg tela da apsorbuje vitamin zavisi od toga koliko mu je zaista potreban.
Kora jabuke sadrži oko 72 odsto vitamina E i vitamina K u odnosu na celokupan plod. Takođe sadrži i polovinu ukupne količine gvožđa i sve folne kiseline. Jabuke proizvode prirodan sloj voska koji je štiti od apsorbovanja vode i pomaže zadržavanje njenih prirodnih sokova. Veći deo voska možete ukloniti ispiranjem pod hladnom vodom jer ponekad ostaci pesticida mogu biti zarobljeni ispod njegove površine.
U našoj kući plazma torta često ni ne dočeka deo dekorisanja, često se dešava da je pojedemo kašikom iz činije. Ne volim da koristim živa jaja i zato sam napisala…
Ovo je jako dobar recept u slučaju da vam se jede nešto slatko a nemate strpljenja da spremate, ili vam ne treba veća količina, ili ste dobili nenajavljene goste koje…
Ukoliko želite da na brzinu spremite odličan ručak i da se pritom osećate kao da ste na moru evo predloga. Navedeni sastojci dovoljni su za dve osobe. Uz predloženi ručak…
Evo jednog brzog i finog recepta za sladoled. Možete se igrati sa ukusima kako god poželite, umesto otopljene čokolade, narendajte je ili dodajte omiljeno voće... Iskoristite vašu maštu!