• Merenje bez vage

    Merenje bez vage

    Često vam se dogodi da je potrebno da izmerite nešto na brzaka, a nemate vagu pri ruci. I šta sad, za 50 gama brašna treba da vadite i montirate vagu...zaista nema potrebe! Dosta recepata mogu da uspeju sa približnim merama. Evo par saveta kako izmeriti najčešće korišćene namirnice u kuhinji bez kuhinjske vage.


    Oštro brašno

    1 puna kašika=25g

    Meko brašno
    1 puna kasika=20g
    1 čaša od 2dl=120g

    Griz
    1 puna kasika=22g

    Pirinač
    1 puna kasika=30g

    Kristal šećer
    1 puna kašika=25g
    1 čaša od 2dl=210g

    Šećer u prahu
    1 puna kasika=25g
    1 čaša od 2dl=190g

    Mak
    1 ravna kašika=17g

    Margarin
    1 ravna kašika=14g

    Mleveni orasi
    1 puna kašika=20 g

    Pirinač

    1 čaša od 2dl=180g

    Paradajz
    srednje veličine = 100 grama

    Voda
    6-7 kašika = 1 dl

    Med
    1 puna kašika = 50 grama

    Ulje
    1 kašika = 15 grama

     363824
  • Najvažnije karakteristike i upotreba cediljki

    Najvažnije karakteristike i upotreba cediljki

    Iako se čini da cediljke uglavnom izgledaju isto, postoji nekoliko karakteristika koje prave važnu razliku. Veličina i raspored rupica kroz koje prolazi tečnost igraju najvažniju ulogu. Najidealnije su cediljke od nerđajućeg čelika i sa što više "rupica". Pored najčešće upotrebe - u ceđenju testenine, cediljke su korisne i za pranje raznih vrsta voća i povrća.

    U zavisnosti od materijala od kog je napravljena, ponekad cediljku možete postaviti direktno u lonac ili šerpu i tako kuvati hranu, ali u tom slučaju obavezno koristite i poklopac. Možete je koristiti i za čuvanje i odlaganje osetljivog voća i povrća, njihov rok trajanja biće produžen zbog otvora koji omogućavaju cirkulaciju vazduha namirnicama osetljivim na vlagu.

     1478
  • Začini koji se kombinuju sa estragonom

    Začini koji se kombinuju sa estragonom

    Vlašac

    Odlična kombinacija rado upotrebljavana prilikom pripreme brojnih jela francuske kuhinje. Zbog svog pikantnog ukusa, vlašac udružen sa estragonom idealan je za pripremu piletine ili brojnih namaza.

    Peršun 

    Idealan kontrapunkt estragonu. Najbolje doprinose aromi supa i čorbi na bazi paradajza.

    Korijander

    Zajedno sa estragonom, koristi se zarad punoće arome morskih jela.

    Majčina dušica

    Aromatični listovi ove biljke imaju svoj poseban ukus koji se koriste udruženi sa estragonom pri pečenju povrća.

    Anis

    Mešaju se u slatkišima jednako koliko i u brojnim glavnim jelima francuske kuhinje.

     949
  • Kako poboljšati ukus soka od grejpfruta?

    Kako poboljšati ukus soka od grejpfruta?

    Dodajte još neki prirodan sastojak poput bobibastog voća, cvekle ili šargarepe. Bobičasto voće doprineće prirodnoj slatkoći, ali i dodatku esencijalnih vlakana, vitamina, minerala i antioksidanasa. Ukoliko želite da pijete čist sok od grejpfruta, preporučuje se dodavanje prirodnih zaslađivača poput stevije. Ekstrakt je slađi od šećera ali neće podići nivo šešera u krvi.

     948
  • Lečenje hemoroida biljem

    Lečenje hemoroida biljem

    Prirodni lekovi mogu pomoći u lečenju hemoroida ili makar u ublažavanju bolova.

    Aloe vera je cenjena vekovima zbog svojih bezbrojnih lekovitih svojstava. Kada su u pitanju hemoroidi, može smanjiti osećaj pečenja.

    Banane sadrže kalijum u izobilju. Za lečenje hemoroida napravite pire od banana sa malo mleka. Kalijum opušta krvne sudove, smanjuje iritaciju i pritisak koji osećate.

    Borovnica i njena anti-inflamatorna svojstva preporučuju se za crevne i stomačne probleme.

    Napravite čaj od listova smokve. Pamučnu krpu natopite čajem i nanesite na obolelo mesto.

    S vremena na vreme, nanesite hladne obloge jer će smanjiti otok i poboljšati protok krvi.

     1628
Kome treba meso kada ima rizi bizi ?!
20662
Lovačke šnice se spremaju oko dva sata, ali vredi svaki trenutak proveden u kuhinji.
47044
Sećam se da ga je moja mama pravila sa celim jajetom u sredini, nisam bila oduševljena tom verzijom pa sam rešila da smislim svoju.
12043
Ako želite da promenite svakodnevni ukus piletine evo brzog i zanimljivog načina.  
28779
Ovaj žele sa neobičnom bojom je veoma osvežavajući pogotovo u letnjim danima, ali možete ga koristiti kao dodatak raznim jelima.
18158
Hleb od banana je veoma ukusan i mekan. Možete ga jesti samo tako ili premazati puterom ili dzemom.
18489