• Problemi sa bešikom? Evo šta izbegavajte!

    Problemi sa bešikom? Evo šta izbegavajte!

    Ukoliko imate problema sa učestalim mokrenjem trebalo bi da izbegavate kofeinska pića poput kafe, čaja, gaziranih pića. Kofein podstiče otpuštanje vode u urinu. Alkoholna pića takođe podstiču produkciju urina, kao i začinjena hrana. Veruje se da i citrusi mogu uticati na učestalost mokrenja.

     1111
  • Bob

    Bob

    Bob (lat. Vicia faba) je mahunasto povrće vrlo slično pasulju, uglavnom zelene ili tamnije, braon boje. U ishrani se može upotrebljavati ili suvo zrno, ili sveže u vidu boranije. Zanimljivo je da je bob u starom Rimu bio toliko popularan da se koristio tokom glasanja, pri čemu bi svetlije zrno značilo "da", a tamnije "ne".

    Kao i svo drugo mahunasto povrće, i bob je poznat po tome što je bogat rastvorljivim vlaknima, pa ubrzava metabolizam, reguliše probavu, štiti debelo crevo od mnogih bolesti i smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi i generalno dugo drži osećaj sitosti.

    Bob takođe sadrži i vrlo retku L-Dopa aminokiselinu koja proizvodi dopamin, koji je važan za uredan san, koncentraciju i dobro raspoloženje, ali isto tako neke studije pokazuju da je ova aminokiselina ublažava posledice Parkinsonove bolesti.

    Pre svake upotrebe, bitno je ovu mahunu ostaviti potopljenu u vodi minimum 6 sati, a potom kuvati dva do tri sata. Od boba možete praviti zanimljive đakonije; možete ga na primer posle kuvanja zgnječiti i od njega napraviti neobičan pire, pri čemu mu možete dodati razne mediteranske začine kao što su kadulja, timijan, bosiljak, peršun i korijander, ili ga prosto dodajte kao prilog pečenom mesu u kombinaciji sa krompirom ili dinstanim pečurkama.

    Pored svih ovih blagodeti, ni ne čudi nas da se bob odavnina spominje u raznim bajkama i pričama za decu kao čarobno zrno čudotvornih moći.

     2642
  • Čime zameniti vino u kuvanju?

    Čime zameniti vino u kuvanju?

    Neretko se dešava da recept nalaže upotrebu vina u kuhinji, ali šta uraditi kada vam ono nije pri ruci?
    Prvo, treba razmisliti kakvu funkciju to vino ima u jelu. Vino se obično koristi da meso bude sočnije, ili da jelu da dodatnu dimenziju, oporu, slatku ili kiselu. U zavisnosti od funkcije, postoje potpuno odgovarajuće zamene koje možete koristiti.

    Umesto crvenog vina možete ubaciti supu (pileću, juneću ili supu od povrća), sok od grožđa ili brusnice, vinsko sirće (za oporost), ili med (ako jelu nedostaje slatka komponenta).

    Sa belim vinom situacija je slična, takođe se može zameniti supom, sokom od jabuke, vinskim sirćetom, limunovim sokom ili medom.

    Treba imati na umu da alkohol ne ispari u potpunosti u kuvanju, tako da ako izbegavate alkohol, najbolje bi bilo da probate neku od navedenih zamena.

     13867
  • Pravilno pakovanje hrane u ručni frižider

    Pravilno pakovanje hrane u ručni frižider

    Piknici su najatraktivniji porodični rituali tokom letnjeg perioda. Ipak, leto je period tokom koga vladaju sezonske bolesti koje se ponajviše prenose hranom. Jedan od šest ljudi se svake godine otruje hranom, zbog čega je važno voditi računa o pravilnom hlađenju namirnica. Bakterije se ubrzano šire na temperaturi od 40 do 140 stepeni. Pre nego što napunite ručni frižider, vodite računa da li je dostigao sobnu temperaturu. Ukoliko je frižider bio odložen na mestu izloženom sunčevim zracima, uz pomoć leda ćete ubrzati proces stvaranja odgovarajuće temperature. U svakom slučaju, pre nego što odložite hranu, dno frižidera popunite ledom. Najpre ređajte mesne proizvode zbog proteina, zatim stavite još jedan sloj leda nakon čega slede mlečni proizvodi. Posle mlečnih proizvoda ređajte povrće i voće, a na samom kraju sledi piće. Uvek proverite da li je vaš frižider ispunjen do samog vrha, prazan prostor će ubrzati proces zagrevanja.

     1939
  • Sastojci i tehnike u molekularnoj miksologiji

    Sastojci i tehnike u molekularnoj miksologiji

    Sastojci i tehnike

    U srcu molekularne miksologije je mnogo procesa i sastojaka koji zvuče kao da pripadaju naučnoj laboratoriji, a ne baru. Na primer, kalcijum laktat i natrijum alginat se koriste za pravljenje jestivih koktel sfera kroz procese koji se naziva sferifikacija. Molekularne mohito sfere su jedan popularan primer, i u suštini su štreberski pogled na žele.

    Drugi uobičajeni proces je emulzifikacija, koja koristi emulgator za vezivanje dve tečnosti koje se obično ne mešaju, kao što su masti. Kokteli takođe mogu da sadrže suspenziju, u kojoj sastojak poput ksantamske gume zgušnjava tečnost tako da se suspenduje u drugoj tečnosti. Kanisteri sa azotnim oksidom su takođe bili prilično popularni i korišćeni za stvaranje pene sa ukusnim ukusom na vrhu koktela.

    In a more straightforward approach, liquid nitrogen or dry ice creates ice-cold drinks that smoke. Great care needs to be taken with these techniques because ingredients at such extreme colds can burn a drinker's throat and internal organs, and no one should consume dry ice.

    U jednostavnijem pristupu, tečni azot ili suvi led stvaraju ledeno hladna pića koja se puše. Sa ovim tehnikama treba biti veoma oprezan jer sastojci kod tako ekstremnio niskih temperatura mogu da opeku grlo i unutrašnje organe osobe koja pije, i niko ne bi trebalo da konzumira suvi led.

    Među sastojcima koji se primenjuju u molekularnoj miksologiji su kalcijum hlorid, guma bagrema, ksantam guma, sojin lecitin, želatin i druga sredstva za želiranje kao što je agar-agar. Neki od njih su donekle uobičajeni sastojci koji se koriste za prilagođavanje standardnih recepata za specijalizovane dijete, uključujući pečene proizvode bez glutena i veganska jela.

     671
Vegeta i slični začini su postali začin bez kog ne umemo više da pripremimo obrok, pogotovo supu. Svi znamo da svi ti  začini puni konzervansa i emulgatora i da baš…
22625
Juliška je bliska prijateljica moje tete i one često zajedno pripremaju sve i svašta ukusno. Pa evo i jednog njenog specijaliteta!
Evo recepta za predivnu čorbu! Ako volite možete dodati malo mleka ili klasičnu zapršku ali i na ovaj način pripremljena je dovoljno ukusna.
8144
Brokoli preliveni bademom je zdrav i ukusan prilog glavnom jelu. Možete ga služiti uz piletinu ili ribu.
5063
Teta Ankina čarolija nije se završila sjajnim galetama. Uveče nas je oduševila fantastičnom picom koju spremi svaki put kada odemo u Zaječar. Ali ovaj put je bila posebna. Testo je…
Danas sam imao prilike da probam fantastične "bakine kolače" odnosno galete, a u mom slučaju "teta Ankine" kolače. Bili su tako ukusni da sam odmah izvadio telefon, uslikao a kasnije…
60259