• Uzroci nedostatka gvožđa

    Uzroci nedostatka gvožđa

    Gvožđe je esencijalna komponenta hemoglobina, supstance u crvenim krvnim zrncima koja nosi kiseonik do određenih delova u našem organizmu. Nedostatak gvožđa znači nedostatak kiseonika koji se dostavlja ćelijama, što dovodi do umora i osetljivoti na infekcije.

    Simptomi nedostatka gvožđa mogu biti suptilni na početku, ali kasnije dovode do anemije. Bleda koža, umor, razdražljivost, slabost, gubitak daha, narušen imunitet su samo neki od pokazatelja. Najčešći uzroci nedostatka gvožđa uključuju neadekvatnu ishranu, gubitak krvi, prekomerno znojenje i nesposobnost apsorbovanja gvožđa iz hrane.

    U većini slučajeva, ishrana je ključ za vraćanje ravnoteže. Postoje i namirnice koje sprečavaju apsorpciju gvožđa. Dakle, jedite jarko obojeno voće i povrće. Međutim, povišen nivo gvožđa izaziva zatvor, mučninu i bol u stomaku, stoga vodite računa da ne preterate jer predoziranje može biti toksično.

     1065
  • Fed Up

    Fed Up

    Fed Up je Američki dokumentarac iz 2014. godine koji se fokusira na uzrocima gojanosti u SAD i prezentuje dokaze koji pokazuju da je glavni uzročnik ovog problema - rafinisan šećer koji se može naći u prerađenoj hrani. Takođe, ukazuje i na lobiranje kompanija "Velikog šećera" u blokiranju pokušaja kreiranja odredbi koje bi se bavile ovim pitanjem.

    Fed Up prikazuje kako su prve smernice o ishrani izdane od strane američke vlade pre 30 godina previdele ulogu šećera u riziku od gojaznosti, dijabetesa i ostalih povezanih zdravstvenih problema, pogotovo kod dece. Pošto ove smernice u osnovi dozvoljavaju neograničeno dodavanje šećera u hrani za decu, unos šećera se mnogo povećao, gojaznost je nikada veća i generacije dece su mnogo deblje od svojih roditelja. Ova deca se suočavaju sa pogoršanim zdravljem i kraćim opsegom pažnje kao rezultat ovih smernica.

    I pored svih ovih veza između velikog unosa procesuiranog šećera i generalno goreg zdravstvenog stanja nacije, interesi industrije šećera sa gotovo neograničenim sredstvima za lobiranje su porazili pokušaje roditelja, škola i kongresa da pruži zdraviju ishranu deci.

    Film se završava sa listom od 20 kompanija, industrijskih grupacija i političara koji su odbili da pričaju sa producentima.

     1369
  • Hrana za zdravlje vena

    Hrana za zdravlje vena

    Dijetetska vlakna su uvek odličan izbor, kada je zdravlje vena u pitanju. Najbolji izvori su špargla, cvekla, sočivo i nar. Dijetetska vlakna smanjuju krvni pritisak, a samim tim utiču i na poboljšanje zdravlja vena.

    Tanin je antioksidans koji štiti od slobodnih radikala i utiče na zdravlje krvnih sudova. Bobičasto voće je pravi izbor.

    Vitamin C jača krvne sudove i brani membrane od slobodnih radikala, zato konzumirajte brokoli, agrumi, papriku kako bi osigurali svoje dnevne potrebe za ovim neophodnim vitaminom.

    Bromelian je enzim koji reguliše proširene vene, ali i zdravlje kože. Najviše ga ima u ananasu.

     1481
  • Tri namirnice za zdravlje jetre!

    Tri namirnice za zdravlje jetre!

    Čičak je biljka čiji koren može da se koristi i u ishrani, što je uobičajeno u Aziji. Snižava krvni pritisak i utiče na pravilan rad lojnih žlezda. Zapamtite, znojenje je najbolja vrste detoksikacije organizma. Antioksidasi u korenu čička pomažu u zaštiti jetre od otrovnih materija.

    Maslačak (i korenje i lišće) u vidu čaja ili kao dodatak salatama pomaže lečenju hroničnih bolesti jetre, posebno hepatitisa B i C. Kao lek prvi put se spominje u zapisima arapskih lekara još u desetom i jedanaestom veku.

    Mleko čička sadrži antioksidanse koji deluju kao blokatori otrova i štite jetru od brojnih oštećenja. Inulin, koji se nalazi u korenu čička, deluje kao prečistač krvi, odličan je saveznik u borbi protivprotiv kašlja i astme, kao i bolesti jetre, čireva, ekcema, reume i dijabetesa...

     3329
  • Breskva - voće mira

    Breskva - voće mira

    Breskva je voće poreklom iz Kine ali se uzgaja u predelima gde vlada topla klima. U nekim krajevima poznata je kao persijska šljiva, a postoji preko 2.000 različitih vrsta breskvi koje su nastale ukrštanjem.

    Naročito preporučuje deci u razvoju jer je vitamin B2 odgovoran za pravilan rast i razvoj.

    Breskve pospešuju varenje, posebno teško svarljive i masne hrane jer povećavaju lučenje želudačnih sokova i zaustavljaju mučninu i povraćanje.

    Savršeno je sredstvo za čišćenje creva, jer potpomaže bolje varenje.

    Predstavlja pravu riznicu beta karotina. Sadrži i većinu vitamina grupe B, među kojima i folacin (B9), nijacin (B3), ali i vitamin C, E i biotin (vitamin H).

    Sok od breskve se preporučuje bolesnicima sa srčanom aritmijom, smanjenim lučenjem želudačne kiseline, osetljivim nervnim sistemom.

    Smanjuju rizik od opadanja kose.

    Kinezi i Japanci koštice breskve smatraju izuzetno značajnim u lečenju kašlja, upale slepog creva, krvavljenja, povišenog krvnog pritiska.

    U Mađarskoj ih zovu "voćem mira" jer smiruju i opuštaju.

     1203
Ako želite da malo promenite nešto u svakodnevnoj pripremi hrane, ili da iznenadite prijatno vaše goste sa nekim novim specijalitetom, isprobajte recept za hrskave prepelice.
21954
Krem supa od karfiola je veoma ukusna i hranljiva, u letnjim danima vam može zameniti ceo obrok.
17169
Uvek se pitamo šta uraditi sa gomilom kuvanih jaja koji nam ostanu posle Uskrsa??? Dobro,Uskrs je odavno prošao,ali u ovom receptu ću Vam objasniti kako da iznenadite Vaše goste sa…
15124
Kada sam prvi put čula za gulaš sa pivom prvo mi je prošlo kroz glavu da je to nešto penasto i gorko...nikako ukusno, ali kada sam ga probala momentalno sam…
27451
Francuskog krompira se uvek setimo nakon Uskrsa kada nam ostane velika količina kuvanih jaja i ne znamo šta ćemo sa njima. Ali to ne mora biti uvek tako, ovo jelo…
24248
Ukoliko želite da vam se meso prosto topi u ustima marinirajte ga pre pripreme.
29864