• Giada de Laurentiis

    Giada de Laurentiis

    Giada Pamela de Laurentiis je atraktivna i popularna američka kuvarica, spisateljica i TV zvezda poreklom iz Italije. Rođena je 22. avgusta 1970. godine u Rimu i nakon razvoda roditelja seli se u Kaliforniju gde 1996. završava studije socijalne antropologije. No, ubrzo shvata da je ipak kulinarstvo njena najveća ljubav te se u Parizu specijalizuje za pravljenje dezerta i peciva. Kako i sama kaže, pravi je „čokoholičar“.


    Njen uspon počinje kada se vraća nazad u Los Anđeles gde započinje rad u čuvenom restoranu Spago na Beverli Hilsu, a u tom periodu otvara i svoju ketering kompaniju „GDL Foods“. Zbog kombinacije kulinarskih sposobnosti i šarma, 2002. godine potpisuje ugovor sa Food Networkom i započinje karijeru na malom ekranu. Njena emisija Everyday Italian, u kojoj predstavlja brze i zdrave italijanske specijalitete, postigla je veliku popularnost i osvojila niz nagrada, od kojih je najznačajnija Emi nagrada za najbolju kulinarsku emisiju. Usledile su i emisije Giada’s Weekend Getaways, Giada in Paradise: Capri and Santorini i Giada at Home, koje su takođe ostvarile veliki uspeh.


    Pored TV angažmana, Giada je napisala i nekoliko knjiga, među kojima su najuspešnije Everyday Italian: 125 Simple and Delicious Recipes, Giada's Family Dinners, Everyday Pasta i Giada at Home: Family Recipes from Italy and California, a 2014. godine otvara i svoj prvi restoran GIADA u Las Vegasu. Na meniju su tipični italijanski specijaliteti – špageti sa sosom od limuna, bolonjeze, piletina sa raznim začinima... a dostupni su i veganski specijaliteti, kao i oni bez glutena.


    Pored svega ovoga, vlasnica je i linije proizvoda raznog kuhinjskog pribora, tiganja, soseva i pasti, a svoje slobodno vreme provodi radeći za humanitarnu organizaciju Oxfam America.

     2286
  • Kako su se hranili gladijatori?

    Kako su se hranili gladijatori?

    Gladijatori su bili sportske zvezde starog Rima. Nove analize njihovih kostiju ukazuju na to da im je režim ishrane bio većinom vegeterijanski, sa dosta žitarica i pretečama sportskih pića (na bazi pepela).

    Pepeo zvuči ne preterano primamljujuće, ali dr Fabijan Kanc, profesor forenzičke medicine u Beču, objašnjava da je biljni pepeo korišćen za bolje zaceljivanje kostiju. Nešto slično radimo i danas, kada pijemo mineralne suplemente koji sadrže magnezijum i kalcijum.

    Studija je analizirala udeo kolagena i minerala u kostima 53 osobe. Kosti potiču iz drugog ili trećeg veka pre nove ere iz nalazišta u današnjoj Turskoj, a kako su rezultati pokazali, gladijatori su najverovatnije bili vegeterijanci.

     3072
  • Uticaj morske vode i soli na zdravlje

    Uticaj morske vode i soli na zdravlje

    Bez obzira na to da li morsku vodu koristite za regulisanje digestivnog trakta ili se kupate u njoj, ona može imati veliki bro prednosti. Kupanje u morskoj soli je bila uobičajena praksa kroz istoriju. Nerafinirana morska so sadrži vitamine, minerale i brojne mikroorganizme koji mogu da oslobađaju korisne bakterije i tako utiču na hormonalnu ravnotežu. Brojni istraživači pokušali da dokažu da kupanje u morskoj soli utiče na mir, nivo energije i celokupno psihičko zdravlje pospešujući samokontrolu i bolji san.

    Zbog mikroorganizama koji se često nalaze u nerafiniranoj morskoj soli, kupanje može poboljšati cirkulaciju i povećati protok hranljivih materija u koži. Morsku so možete koristiti i kao piling, nanoseći je pre upotrebe mleka za telo. Na taj način, opustićete bolne mišiće.

    Morsku so možete koristiti i kao laksativ, uz pomoć nje možete regulisati probleme sa disanjem, ukloniti toksine iz tela... U čašu mlake vode dodajte kašičicu morske soli i popijte na prazan stomak kako bi stimulisali bolji rad creva. Možete dodati limun kako bi ublažili oštar ukus.

     1300
  • Zova – bogata mineralima i vitaminima!

    Zova – bogata mineralima i vitaminima!

    Zova je plod biljke pod nazivom „Sambucus“. Najviše je ima na severnoj hemisferi. Plod je tamno plave ili crne boje, a obično ima sladak i oštar ukus zbog čega je preferiran sastojak brojnih deserta. Koristi se i kao baza za brojna pića i koktele. Bogata je korisnim hranljivim materijama zbog čega je vekovima korišćena u tradicionalnoj medicini. Od minerala sadrži kalijum, gvožđe, bakar i fosfor. Vitamin B, A i C su najzastupljeniji. Dobar je izvor dijetetskih vlakana i proteina. Funkcioniše i kao antioksidativno i antiinflamatorno sredstvo u vašem telu. Neke od važnijih zdravstvenih prednosti uključuju:

    -Jačanje imunog sistema, zaštita od infekcija i bakterija.

    -Poboljšan probavni proces.

    -Uravnoteženje krvnog pritiska.

    -Snižava nivo holesterola.

    -Smanjuje simptome alergija.

     1171
  • Zašto je senf žut?

    Zašto je senf žut?

    Česta je zabluda da je karakteristična boja senfa rezultat mlevenja semena slačice. Primamljiva i intenzivna boja senfa zapravo potiče od druge biljke – kurkume (turmerika).

    Kada se mleveni rizom kurkume prokuva, osuši i samelje, tom prahu se dodaje mleveno seme slačice, sirće, voda, so i eto – stvoren je tradicionalni žuti senf.

    Senf se prvi put koristio još u Starom Rimu. Oni su seme slačice mešali sa nefermentisanim sokom od grožđa, kako bi dobili njihovu verziju ovog dodatka jelima. Kasnije su i druge regije eksperimetisale i dobile svoje verzije – najpoznatija je ona iz francuskog gradića Dižona.

    Žuti senf, međutim, nije postojao sve do samog početka XX veka. Braća Frenč (Robert, Džordž i Frensis) eksperimentisali su i dodali kurkumu originalnom receptu, a proizvod je prvi put predstavljen u Svetskom sajmu u St. Luisu, 1904. Ostalo je istorija.

     1799
Leto je na izmaku ali se piletina kao i sveža salata mogu uvek pronaći. Lagano jelo koje vas može osvežiti u svakom trenutku. Dobar recept ako pokušavate da smršate, na…
16290
Sjajno predjelo koje odlično "paše" uz puter ili kajmak a, zašto da ne, i uz med, džem ili domaći pekmez. Ako pretekne može se poslužiti i uz glavno jelo a…
9486
Izuzetno ukusni i hrskavi kolačići sa čokoladom i ovsenim pahuljicama. Brzo se i lako spremaju ali uz dosta ručnog mešanja :)
39129
Ovako pripremljena piletina je vema ukusna, spolja ima divnu krckavu koricu dok je samo meso mekano i sočno.
10675
Pre neki dan imala sam priliku da probam jedan veoma interesantan kolač. Kada su me poslužili pomislila sam da me neko zeza pa to je običan koh preliven karamelom. Ali…
158204
Za ljubitelje maka, brzo i lako se priprema a dzem od kajsija mu daje poseban šmek!
28239