• Med kao idealan saveznik u borbi protiv prehlada

    Med kao idealan saveznik u borbi protiv prehlada

    Sezona je prehlada, pa ukoliko imate problema sa učestalim kijanjem, curenjem iz nosa, osetljivim grlom, blagim kašljem – imamo rešenje za vas. Med je prirodan lek protiv prehlada i gripa. Sadrži antioksidativna, antibakterijska i antimikrobna svojstva veoma značajna u borbi protiv virusa, gljivica i bakterija. Prirodnim putem ublažava bolove u grlu, jača imuni sistem i sprečava širenje simptoma. Možete ga dodati u limunov sok ili čaj. Med uz dodatak maline rastopljen u čaši tople vode idealan je za sprečavanje daljeg uznapredovanja prehlada i gripa. Sirov med sadrži više minerala, aminokiselina, vitamina i antioksidanata što podstiče i jača imuni sistem i obezbeđuje više energije. Med, đumbir i sok od limuna su takođe odličan saveznik u borbi protiv prehlada.

    A šta mislite o sirovom medu? Probajte ih sa dodacima voća i javite koji su vam omiljeni.

    Happy Honey sirov med Oklagija baner

     1420
  • Tri trika da brže rashladite flašu belog vina

    Tri trika da brže rashladite flašu belog vina

    Isplanirali ste super žurku, sve pripremili i nabavili odlično belo vino. No, zaboravili ste da ga stavite u frižider i rashladite. Gosti svakog trenutka stižu, šta vam je činiti? Bez brige, na ova tri načiuna će belo vino brže dostići željenu temperaturu, ne očekujte čudo, no vredi isprobati!

    1. Stručnjak za vina i autor bestselera "Kako piti kao bilioner", Mark Oldman, preporučuje da se flaša belog vina stavi u kanticu, doda led do otpilike jedne trećine, potom hladna voda do vrha, te da se na kraju doda nekoliko kašika soli. Po njegovim rečima, hladna voda popunjava vazdušni prostor između kockica leda i na taj način odvlači toplinu što dalje od flaše, a so dodatno snižava temperaturu zamrzavanja vode.

    2. Po drugoj teoriji, koju zagovara Kejti Oven, direktorka vinarije Winc, flašu belog vina treba u potpunosti obmotati vlažnim ubrusima ili papirnim maramica te ostaviti u zamrzivaču oko 10 minuta.

    3. Treći način kako da brzo rashladite flašu belog vina će vam najverovatnije biti najmanje koristan jer vam je za njega potrebno da imate unapred pripremljena zamrznuta zrna belog grožđa - samo ubacite nekoliko komada u flašu i vino će se vrlo brzo rashladiti a i dobiti bogatiji ukus - tvrdi sajt epicurious.com

    Naravno, na ovim ledenim zimskim temperaturama, mi vam preporučujemo i to da samo ostavite flašu da odstoji par minuta na terasi ili u snegu u dvorištu, sigurni smo da će i ovaj trik itekako delovati :)

     1584
  • Neroli ulje za jake migrene

    Neroli ulje za jake migrene

    Neroli eterično ulje koristi se za suzbijanje bolova izazvanih migrenama. Efikasan je u regulisanju krvnog pritiska, kao tretman za rane I opekotine, poboljšava varenje, a koristi se I kao sastojak dezodoransa.

    Ulje se izdvaja iz cvetova nerolija, a njegova upotreba je višestruka. Izdvajaju se njegov antiinflamatorne osobine koje utiču na smanjenje upala. Komercijalni lekovi protiv glavobolja I migrena nisu uvek efikasni, pa pokušajte sa ovim uljem jer nema neželjenih efekata. Pored svog umirujućeg dejstva, neroli ulje sprečava širenje bakterija I pojavu kožnih infekcija. Nekoliko kapi ulja nanesite na obolelo mesto I ostavite neko vreme, nakon čega ispetite kožu. Utiče na podmlađivanje mrtvih ćelija I tkiva.

     1475
  • Kako izaći na kraj sa jutarnjom mučninom

    Kako izaći na kraj sa jutarnjom mučninom

    Jutarnja mučnina veoma je česta pojava tokom prvog tromesečja trudnoće, a može se desiti u bilo koje doba dana.
    Nju izazivaju hormonalne promene tokom trudnoće. Za neke žene, mučnina će trajati celu trudnoću, ali kod većine prestaje negde u toku četvrtog meseca. Razlog zbog kojeg se ova pojava najčešće dešava ujutro je taj što je najvećem broju trudnica okičad za mučninu prazan stomak.

    Prema istraživanju sprovedenom na Kornelu, mučnina je način na koji organizam želi da zaštiti fetus od toksina i patogena. Prema toj studiji, meso, jaja, riba i brokoli, kao i gorka pića poput kafe. Istina je da će se u mesu, ribi i jajima naći patogeni pre nego u nekim drugim vrstama namirnica, a takođe mnogi toksini imaju gorak ukus, tako da bi averzija prema hrani koja podseća na tako nešto mogla imati zaštitničku ulogu.

    Bez obzira na uzrok, jutarnja mučnina otežava život velikom broju žena. Postoji nekoliko strategija koje bi budućim majkama mogle pomoći da izađu na kraj sa ovim problemom.

    Izbegavajte prazan stomak - česti, ali mali obroci i hranljive užinice pomažu u smanjenju mučnine.

    Držite hranu blizu kreveta - ukoliko pojedete nešto kad se probudite, manja je šansa da vam se sloši, a najbolji izbor su suvi krekeri.

    Jedite hranu koja vam prija - većina trudnica razvije osetljivost i averziju prema nekim vrstama hrane, tako da bi bilo najbolje da je se klone, iako je ona možda veoma ukusna i zdrava. Te namirnice se mogu kasnije uključiti u ishranu, kada ovaj osetljivi period prođe.

    Izbegavajte tečnost tokom obroka - mučnina se često dešava i kada se mešaju hrana i voda, tako da je tokom ta tri meseca preporučljivo ograničiti pića na vreme pre ili posle obroka.

     5570
  • Kokos

    Kokos

    Kokos, ilite kokosov orah (Cocos nucifera) u današnje vreme svakako predstavlja najpoznatije i najpopularnije tropsko voće koje se koristi u raznim jelima jugoistočne Azije, letnjim napicima, sladoledima, kolačima i drugim poslasticama. Kokos je ustvari plod kokosove palme koja je po legendi ponikla iz Polinezije, a ime je dobila po španskoj reči coco, što znači zrno, plod. Osim što je zbog svoje arome nezaobilazni deo raznih slatkiša, kokos se često koristi i za pravljenje ulja koje je snažan oksidans i doprinosi smanjenju holesterola. Pored toga, kokosovo ulje se koristi i u kozmetičke svrhe, naime, hidrira suvu kožu i kosu, te tokom letnjih dana štiti kožu od sunca i pospešuje bronzani ten. Osim što je dobar za izgled, kokos je prepun vitamina i minerala (sadrži najviše vitamina C, gvožđa, kalijuma i magnezijuma) pa blagotvorno deluje na celokupan rad organizma, pogotovo na rad creva. U ishrani se najbolje kombinuje sa piletinom, svim morskim plodovima i pirinčem, odlično se slaže sa začinima kao što su kari, čili, cimet i korijander. Naravno, možemo reći da su čuvene rafaelo kuglice najpoznatija poslastica čiji je neizostavni deo upravo kokos.

     2508
Brownies su sitni kolačići sa čokoladom koji se veoma brzo i jednostavno pripremaju a prilikom služenja iskoristite svoju maštu. Moji ukućani ih obožavaju uz sladoled od vanile! Uživajte u ukusu…
7064
Vanilin perece su veoma ukusne i mogu dugo ostati sveže ukoliko se čuvaju zatvorene u kutiji ili kesi. Deca ih obožavaju pogotovo kao užinu uz šolju mleka.
8137
Hleb od raženog brašna sa belim lukom je fantastičan uz svež paradajz i sir. U toplim letnjim danima to vam je i više nego dovoljno za ukusnu večeru.
20169
Špageti Bolonjeze su jednostavno a preukusno rešenje za svačiji ukus ukoliko nemate ideju šta biste mogli da spremite.
Ako vam je dosadio običan pire od krompira onda evo ideje za malu promenu.
Zimska torta od bresaka se brzo priprema i osvežavajuća je. Ako nemate kompot od breska možete iskoristiti kupovne breskve iz konzerve. A i preko leta postoji rešenje. Sveže breskve iseckajte…
10149