• Simptomi alergije na med

    Simptomi alergije na med

    Iako se med često koristi kao prirodno sredstvo za lečenje brojnih bolesti, neki pojedinci mogu razviti alergijske reakcije. Šanse su veće ukoliko ste alergični ili osetljivi na polen. Alergijske reakcije variraju od pojedinca do pojedinca, ali i u zavisnosti od vrste meda. Najčešće se javlja svrab sa crvenkastim "pečatima" po koži. Ponekad se javljaju i bolovi u stomaku, grčevi, nadutost, povraćanje i dijareja. Poteškoće prilikom disanja su ozbiljnije pojave, praćene konstantnim kijanjem i curenjem nosa. Teži oblici podrazumevaju bolove u grudima, zatezanje zbog suženja disajnih puteva i tada je više nego neophodno obratiti se lekaru.

     24570
  • Povrće – koje treba jesti sirovo, a koje skuvati?

    Povrće – koje treba jesti sirovo, a koje skuvati?

    Ako ste se pitali koje povrće treba jesti sirovo, a koje ne, da bi se do maksimuma iskoristile sve hranljive materije, ovo je tekst za vas. Iako lak odgovor ne postoji, pokušali smo da razrešimo neke nedoumice.

    Luk treba jesti svež, jer se konzumiranjem kuvanog luka podstiče apetit. Sa druge strane, u termički obrađenom luku postoji hranljiva materija koja se bori protiv upalnih procesa. Ukoliko odlučite da ga skuvate, nemojte to činiti duže od pet minuta.

    Brokoli treba jesti svež, jer se kuvanjem gubi enzim koji čisti jetru (isto važi i za kupus, karfiol, kelj i prokelj). Međutim, ako ga i skuvate, izuzetno je zdrav, tako da ovo povrće jedite u što većim količinama.

    Cvekla je najbolja sveža, jer gubi više od 30% enzima koji pomažu u funkcionisanju moždanih ćelija.

    Pečurke treba konzumirati kuvane, jer se kuvanjem oslobađa veća količina kalijuma.

    Crvena paprika, puna vitamina C, najbolje će biti iskorišćena sirova, jer se taj vitamin gubi na visokim temperaturama, a i rastvara se u vodi.

    Ako želite da apsorbujete više gvožđa, kalcijuma i magnezijuma, jedite kuvan spanać. Iako telo može da koristi ove supstance i iz sirovog spanaća, to će se lakše desiti ako je povrće kuvano.

    Paradajz je takođe bolji kuvan. Telo bolje apsorbuje likopen iz kuvanog paradajza. Likopen je antioksidant vezan za prevenciju raka i nekih hroničnih bolesti.

    Šargarepa je dobra i kuvana i sirova. Kada je kuvana, odličan je izbor beta-karotena, a kao sirova sjajan je izvor antioksidanta polifenola i vitamina C koji se gube termičkom obradom.

     7038
  • Sirovi med i malina – udruženi deluju blagotvorno na celokupan organizam!

    Sirovi med i malina – udruženi deluju blagotvorno na celokupan organizam!

    Sve je više dokaza zasnovanih na naučnim istraživanjima koji potvrđuju višestruku korist sirovog meda. Sirov med ne samo što ima antiseptična i antioksidativna svojstva, već deluje blagotvorno na celokupno ljudsko telo.

    Sirov med u kombinaciji sa malinom je posebno dobar za prehladu. Napravite čaj od bilo kog bobičastog voća, dodajte kašiku meda sa malinom, kao i cimet ili limun. Za veoma kratko vreme, smiriće vam upaljene sinuse, ublažiti curenje iz nosa i glavobolju.

    U odnosu na ostale, sirov med u kombinaciji sa malinom je odličan izvor vitamina C, mangana, magnezijma, nijacina i dijetetskih vlakana. Bogat je i vitaminom B, folnom kiselinom kao i gvožđem. Visok sadržaj polifenola smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti tako što sprečava stvaranje trombocita i smanjuje krvni pritisak putem antiinflamatornih mehanizama. Bitno je napomenuti da ova vrsta meda sadrži zeaksantin koji je ključan za zdravlje očiju i sprečava potencijalna oštećenja koja mogu nastati usled makularne degeneracije.

    Zbog hranljivih sastojaka koje pružaju udruženi – kašika sirovog meda sa dodatkom maline je jedan od najefikasnijih načina da ojačate svoj imuni sistem.

    Sirov med na bazi maline možete kombinovati uz: ražene pahuljice, mekani kozji sir, palačinke ili pak čizkejk. Neki od navedenih predloga mogu postati vaš omiljeni dezert ili užina – izbor je na vama!

    Posetite Happy Honey i saznajte više.

    Happy Honey sirov med Oklagija baner

     4976
  • Pet malih aparata koji bi trebalo da se nađu u svakoj kuhinji

    Pet malih aparata koji bi trebalo da se nađu u svakoj kuhinji

    Imajući u vidu budžet i prostornu organizaciju kuhinje, izdvojili smo pet kuhinjskih aparata koji odgovaraju svim parametrima, a u njamanju ruku – olakšavaju posao.

    Aparat za seckanje hrane

    Jedan od osnovnih alata koji vam može pomoći čak i u pravljenju testa za rezance, domaćeg majoneza, raznih vrsta soseva, putera, mlevenju mesa...

    Blender

    Idealan je za pravljenje smutija, umaka, mućenje jaja, pasiranje voća i povrća...

    Električni mikser

    Nećete pogrešiti bilo da je vaš izbor ručni ili mikser sa postoljem. Savet – naučite čemu služe i kako se koriste dodaci koje dobijate uz miksere – ubrzaćete brojne procese u pripremi hrane.

    Lonac za kuvanje na pari

    Zaslužuje mesto u svakoj kuhinji jer na pari možete praviti praktično sve – od predjela do dezerta. Pored uštede u vremenu pripreme, ne zaboravite da hrana nije direktno izložena izvoru toplote, pa i brojni hranljivi sastojci ostaju netaknuti.

    Ketler

    Mnogi ga smatraju potpuno beskorisnim, sve dok se ne nađe u kuhinji! Ukoliko tokom dana volite da popijete čaj ili kafu, a želite da ubrzate pripremu i do 10 puta – ketler je idealan aparat za vas.

     1514
  • Najskuplje pečurke na svetu

    Najskuplje pečurke na svetu

    Macutake ili matake pečurke prepoznatljive po svom oporom mirisu u prevodu nose značenje „gljiva koja pleše". Ova vrlo cenjena mikrozna gljiva može se naći u Aziji, Severnoj Americi i Evropi, posebno u Japanu, Kini, Koreji, SAD, Kanadi, Finskoj i Švedskoj. Obično se krije ispod opalog lišća i veoma ih je teško pronaći. Godišnja berba u Japanu iznosi manje od 1000 tona. U prošlosti, težina gljive macutake merena je u zlatu. Najviše je korišćena za jačanje imunog sistema i u borbi protiv neželjenih efekata nakon hemioterapija, kao i za ublažavanju visokog krvnog pritiska i dijabetesa.

     3737
Kada mi neko spomene gibanicu ja se uvek setim moje bake. Njen recept ne znam jer ona ima neke svoje varijante koje samo njoj uspevaju, ali sam i ja konačno…
14110
Kada sam prvi put videla kombinaciju dinje i pršute mislila sam da to nema šanse da bude nešto dobro, ali prevarila sam se! A još bolja varijanta je sa feta…
25001
Za ljubitelje kafe i gorke čokolade, evo predivnih kuglica.
24627
Moja draga Sanja me uvek iznenadi nekim lepim receptom pa tako i ovaj put, pored Mimoze, standardne sarme, kolačića i svega i svačega juče se na stolu našao i ovaj…
19432
Mama je uvek za svako slavlje pravila Mimoza salatu, to je jedno od prvih jela koja sam spremila sama. Pre neki dan sam pomislila kako je odavno nisam jela i…
184571
Mafini, mafini i samo mafini. Volim ih u svim oblicima. Najkreativniji kolačići i ujedno najukusniji :) Ovo je recept za čokoladne mafine, što se ukrašavanja tiče pustite mašti na volju.
46087