• Pet prirodnih zaslađivača

    Pet prirodnih zaslađivača

    Da li ste se ikada pitali postoji li zdrav zaslađivač? Zapravo... Ne baš. Zdraviji da, zdrav ne.
    Šećer, bio prirodni ili rafinisani, ipak doprinosi ukupnom nivou šećera u krvi, što je kritično u kontrolisanju zdravlja. Zato je ovaj post o prirodnim zaslađivačima.

    Neki prirodni zaslađivač, poput melase, javorovog sirupa ili meda imaju brojne prednosti u odnosu na rafinisane šećere. Međutim, kada se uporede nutritivne vrednosti iz ovog izvora i iz voća, povrća ili integralnih žitarica, jasno je da šećer nije dobar temelj zdrave ishrane.

    U ovom videu videćete izbor od 5 prirodnih zaslađivača koje možete koristiti svakoga dana.

     2053
  • Saveti za pripremu sveže ribe

    Saveti za pripremu sveže ribe

    Prilikom kupovine ribe obratite pažnju na škrge – u predelu ispod glave moraju biti jarko crvene. Meso bi trebalo da bude skoro pa providno i elastično. Tuna je, na primer, crvenkasta kada je sveža, a svežina ponajviše utiče na kvalitet obroka. Čuvajte ribu u najhladnijem delu frižidera, najbolje je pripremiti je odmah nakon kupovine. Pre prženja dobro zagrejte tiganj, jer ćete time sprečiti lepljenje za dno. Najbolje je koristiti kombinaciju ulja i maslaca, a u brašno dodajte malo soli, bibera i drugih začina po želji. Ribu nakon pripreme prelijte sokom od limuna, kako biste sprečili njeno isušivanje. Da biste utvrdili da li je riba dobro pečena, zasecite je nožem na najdebljem delu, meso bi trebalo da bude neprozirno, a boja zavisi od vrste ribe koju pripremate. Za tanje filete potrebno je oko 8 – 10 minuta, a za deblje od 12 do 15 minuta.

     1958
  • Energetske i hranljive vrednosti: grožđe

    Energetske i hranljive vrednosti: grožđe

    Smatra se da grožđe potiče još iz praistorije, a ima i važnu ulogu i simbol u Bibliji. Njegovi simboli prepoznati su i u egipatskim piramidama. Postoji više hiljada vrsta ovog voća. Razvojem hemije kao nauke, u drugoj polovini 19 veka, saznalo se više o hemijskom sastavu grožđa, kao i o mogućnosti njegove primene u lečenju različitih oboljenja. Važno je za zdravlje disajnih organa, organa za varenje, kože... Naročito povoljno deluje na jetru kao i zdravlje kostiju.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 69 kcal

    Ugljeni hidrati: 18 g

    Proteini: 0,72 g

    Masti: 0,16 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 0,9 g

    Niacin: 0,188 mg

    Vitamin A: 66 IU

    Vitamin C: 10,8 mg

    Vitamin K: 14,6 mg

    Natrijum: 1 mg

    Kalijum: 191 mg

    Kalcijum: 10 mg

    Gvožđe: 0,36 mg

    Magnezijum: 7 mg

    Cink: 0,07 mg

    Beta karoten: 39 µg

     1096
  • Sedam razloga zbog kojih je važno jesti kelj

    Sedam razloga zbog kojih je važno jesti kelj

    Kelj je omiljeno povrće starog Rima, a nutritivno je superioran u odnosu na većinu drugog povrća, s najvećim izvorom proteina.

    Bogat je beta karotenom, vitaminom K, A, C, i kalcijumom.

    Sadrži veoma mali broj kalorija.

    Sadrži više gvožđa u odnosu na govedinu.

    Prepun je antioksidantima.

    Pomaže u borbi protiv artritisa.

    Snižava holesterol i povoljno utiče na rad srca.

     1232
  • Hrana bogata jodom

    Hrana bogata jodom

    Jod reguliše zdravlje metabolizma, održava nivo energije, značajan je za zdravlje kože i kose, jača imunitet, odličan je saveznik u lečenju fibrocističkih bolesti, uklanja toksine i utiče na zdravlje zuba. Sadrži hranljive materije neophodne za pravilan rad štitne žlezde.

    Najveći proizvođači ovog halogena i hemijskog elementa su Japan i Čile. Namirnice koje sadrže jod:

    morsko povrće

    brusnice

    organski jogurt

    jagode

    sirovi organski sir

    krompir

    jaja

    so

    himalajska so

    škampi

     1191
Salata sa hobotnicom nije nešto uobičajeno na našoj trpezi i zato svi misle da se teško priprema, ali nije tako. Evo recepta uverite se i sami.
6929
Musaka od tikvica sa mlevenim mesom i pavlakom. Ukusna je, ja ponekad dodam i kukuruza šećerca i sitno seckane cervene paprike, boje su fantastične, a u smesu sa kojom ih…
76711
Slani štapići su idealni za posluženje ali i za svakodnevno grickanje. Možete napraviti i veću količinu i sačuvati par dana testo u frižideru. Takođe ukoliko ne volite susam, mođete iskoristiti…
18022
Nema ko ne zna da pravi gulaš, ali eto neka se recept nađe nekoj mladoj domaćici. Moji vole da im uz to služim i makarone i pavlaku.
36939
Langos je poznat Mađarski specijalitet. Nešto slično kao naše mekice samo što kažu da je možda i ukusnije. Probajte pa procenite sami.
25317
Recept za musaku od krompir pirea. Lako se priprema i veoma je ukusno. Ima mao drugačiji šmek nego klasična musaka.
22915