• Hrana koja čisti pluća

    Hrana koja čisti pluća

    Ljudi su neretko iznenađeni činjenicom da hrana može uticati i na disajne organe. Morate imati u vidu da namirnice koje unosite deluju kao gorivo za održavanje svih telesnih sistema, kao i da obezbeđuju energiju za sve fizičke aktivnosti. Nega i jačanje kardiovaskularnog sistema je umnogome povezana sa zdravljem pluća. Najčešće plućne bolesti su rak, pneumonija, astma... Neke od namirnica koje pospešuju rad i zdravlje pluća su: bundeva, spanać, kelj, žuta paprika, crni pasulj, sočivo... Inhalacije eteričnim uljima ruzmarina ili eukaliptusa takođe čiste pluća. Čili čisti sluz sa pluća, ali je od ključnog značaja dobra hidratacija jer ubrzava postupak detoksikacije zbog čega se preporučuje redovna konzumacija vode. Beli luk, jabuke, grejpfrut i čaj od korena đumbira podstiču izbacivanje toksina iz respiratornog trakta.

     3435
  • Ulje muskatne žalfije

    Ulje muskatne žalfije

    Zdravstvene prednosti esencijalnog ulja muskatna žalfije u vezi su sa njegovim antiseptičkim, sedativnim, antikonvulzivnim i drugim svojstvima. Decenijama je ulje muskatne žalfije korišćeno kao antidepresiv. Osim toga, sprečava rast i širenje bakterija i štiti od infekcija. Snižava krvni pritisak opuštajući vene i arterije, pa tako smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, od ateroskleroze i utiče na poboljšane metaboličke performanse. Reguliše i sekreciju digestivnih sokova i stimuliše efikasnu apsorpciju hranljivih materija i utiče na poboljšan rad creva.

     1020
  • Cvekla - prirodni multivitamin

    Cvekla - prirodni multivitamin

    Najstariji pokazatelj kultivacije cvekle datira još pre oko 4.000 godina u regionu Mediterana. Odatle je verovatno transportovana u Vavilon, a do 9. veka naše ere dospela je i do kineske kulture i kuhinje. Korišćena je kao afrodizijak hiljadama godina.

    Ako imamo u vidu njenu hranljivu vrednost, neosporna je činjenica da je cvekla izvor vitamina, minerala i brojnih organskih jedinjenja, vlakana... Sadrži vrlo malo kalorija, ne sadrži holesterol, ali ima najviše šećera od sveg povrća.

    Koristi se i kao jedan od sastojaka za salate, supe, turšije i kao prirodno sredstvo za bojenje. Iako je dostupna tokom cele godine i dalje se smatra sezonskim povrćem.

    Sprečava simptome astme i raka pluća. Stimuliše aktivnost belih krvnih zrnaca što je glavna linija odbrane organizma od stranih tela, poput virusa bakterija, gljivica...

    Utiče na zdravlje srca zbog prisustva kalijuma u velikoj meri. Opušta krvne sudove i snižava krvni pritisak u celom telu. Sprečava formiranje krvnih ugrušaka koji dovode do srčanih udara.

    Pomaže telu da se očisti od štetnih hemikalija.

    Potvrđena je i njena lekovitost u slučajevima demineralizacije kostiju i zuba. Prisustvo joda čini je dragocenim lekom protiv ateroskleroze i procesa starenja.

    Sok od cvekle ima posebnu vrednost, jer je takođe delotvoran kod mnogih bolesti. Krepi i jača ceo organizam i deluje povoljno na njegov metabolizam. Najbolje je da se pije u kombinaciji sa medom, po pola čaše tri puta na dan.

     1477
  • Šest razloga zbog kojih je zdravo jesti plavi patlidžan

    Šest razloga zbog kojih je zdravo jesti plavi patlidžan

    Sadrži brojna vlakana, vitamine B1 i B6, kalijum. Veliki je izvor bakra, magnezijuma, mangana, fosfora, nijacina i folne kiseline.

    Plavi patlidžan poseduje veoma malo ugljenih hidrata i masti, kao i kalorija, pa je idealan za obrok ukoliko želite da smršate.

    U kori plavog patlidžana skriven je veoma dobar antioksidant koji sprečava oksidacijske degeneracije lipida, zbog čega snižava holesterol i sprečava njegovo nastajanje.

    Pospešuje probavu i povoljno utiče na rad creva.

    Normalizuje rad srca i reguliše nivo vode u organizmu.

    Sadrži posebnu vrstu fitohemikalije zvanu saponin, koja poseduje antialergijska, antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva.

     1249
  • Pečeni beli luk – idealan kao dodatak jelima

    Pečeni beli luk – idealan kao dodatak jelima

    Kako beli luk pretvoriti u pečenu poslasticu idealnu za punjenje kroasana ili kao dodatak supama, čorbama, pire krompiru? Isecite gornji i donji deo tako da se naziru čenovi. Postavite beli luk na foliju i prelijte sa oko dve kašike maslinovog ulja, dodajte bibera i soli. Zamotajte sastojke u foliju. Pecite u rerni na oko 160 stepeni i to 45 minuta do sat vremena. Ljuske će se same odvojiti. Luk možete iskoristiti odmah ili čuvajte u frižideru do tri dana.

     1280
Bečki kolač je jednostavan kolačić sa mlevenim orasima i čokoladom.
22591
Govedina Stroganoff je Ruski specijalitet za koji se pretpostavlja da je nastao u 19 veku. Njegova specifičnost je u tome što se meso secka na tanke trake. Isprobajte predivno je.…
10508
Juče je "lepša polovina" došla kući sa suvom kolenicom, pljeskavicama i sjajnom slaninom iako zna da sam na "dijeti". Od kolenice je spremila pasulj a za večeru je klincu i…
11310
Moje dete obožava kubete, non stop ih kupuje, a mene izluđuje taj veštački miris sira ili nekog drugog ukusa... jednog dana mi je palo na pamet da mogu da iskoristim…
14852
Namaz od patlidžana smo slučajno otkrili i oduševili se. Obično deca ne vole ukus patlidžana i ovo je odličan način da ga zavole.
Ukoliko ste vegetarijanac, ili vam je jednostavno dosta klasične pice evo jedne dobre ideje za mini pice sa povrćem.
9473