Da li ste se ikada pitali postoji li zdrav zaslađivač? Zapravo... Ne baš. Zdraviji da, zdrav ne. Šećer, bio prirodni ili rafinisani, ipak doprinosi ukupnom nivou šećera u krvi, što je kritično u kontrolisanju zdravlja. Zato je ovaj post o prirodnim zaslađivačima.
Neki prirodni zaslađivač, poput melase, javorovog sirupa ili meda imaju brojne prednosti u odnosu na rafinisane šećere. Međutim, kada se uporede nutritivne vrednosti iz ovog izvora i iz voća, povrća ili integralnih žitarica, jasno je da šećer nije dobar temelj zdrave ishrane.
U ovom videu videćete izbor od 5 prirodnih zaslađivača koje možete koristiti svakoga dana.
Prilikom kupovine ribe obratite pažnju na škrge – u predelu ispod glave moraju biti jarko crvene. Meso bi trebalo da bude skoro pa providno i elastično. Tuna je, na primer, crvenkasta kada je sveža, a svežina ponajviše utiče na kvalitet obroka. Čuvajte ribu u najhladnijem delu frižidera, najbolje je pripremiti je odmah nakon kupovine. Pre prženja dobro zagrejte tiganj, jer ćete time sprečiti lepljenje za dno. Najbolje je koristiti kombinaciju ulja i maslaca, a u brašno dodajte malo soli, bibera i drugih začina po želji. Ribu nakon pripreme prelijte sokom od limuna, kako biste sprečili njeno isušivanje. Da biste utvrdili da li je riba dobro pečena, zasecite je nožem na najdebljem delu, meso bi trebalo da bude neprozirno, a boja zavisi od vrste ribe koju pripremate. Za tanje filete potrebno je oko 8 – 10 minuta, a za deblje od 12 do 15 minuta.
Smatra se da grožđe potiče još iz praistorije, a ima i važnu ulogu i simbol u Bibliji. Njegovi simboli prepoznati su i u egipatskim piramidama. Postoji više hiljada vrsta ovog voća. Razvojem hemije kao nauke, u drugoj polovini 19 veka, saznalo se više o hemijskom sastavu grožđa, kao i o mogućnosti njegove primene u lečenju različitih oboljenja. Važno je za zdravlje disajnih organa, organa za varenje, kože... Naročito povoljno deluje na jetru kao i zdravlje kostiju.
Jod reguliše zdravlje metabolizma, održava nivo energije, značajan je za zdravlje kože i kose, jača imunitet, odličan je saveznik u lečenju fibrocističkih bolesti, uklanja toksine i utiče na zdravlje zuba. Sadrži hranljive materije neophodne za pravilan rad štitne žlezde.
Najveći proizvođači ovog halogena i hemijskog elementa su Japan i Čile. Namirnice koje sadrže jod:
Musaka od tikvica sa mlevenim mesom i pavlakom. Ukusna je, ja ponekad dodam i kukuruza šećerca i sitno seckane cervene paprike, boje su fantastične, a u smesu sa kojom ih…
Slani štapići su idealni za posluženje ali i za svakodnevno grickanje. Možete napraviti i veću količinu i sačuvati par dana testo u frižideru. Takođe ukoliko ne volite susam, mođete iskoristiti…