Toplotni talasi izazvani menopauzom mogu se ublažiti omega-3 masnim kiselinama, pokazuju najnovija istraživanja.
U studiji koju je sproveo časopis Menopauza, istraživači su kontrolnu grupu podelili u dva dela, gde je jedna polovina pila pilule koje sadrže omega-3 kiseline, dok je druga dobijala pilule suncokretovog ulja. Nakon dva meseca, druga grupa imala je značajno manje ovih neprijatnih dešavanja.
Naučnici nisu potpuno sigurni zašto je ovo slučaj, ali hipoteza je da ove kiseline pomažu u proizvodnji neurotransmitera koji pomažu telu da održi konstantno jednaku temperaturu.
Ovo istraživanje je još uvek u eksperimentalnoj fazi, ali dosadašnja otkrića govore u prilog tome da se valunzi mogu ublažiti ako jedete namirnice koje sadrže omega-3 kiseline (poput masne ribe) bar pet puta nedeljno. Druga opcija jesu suplementi, ali u tom slučaju treba se obratiti lekaru za savet.
Pored toga što utiče na hidrataciju, limunada je odličan izvor vitamina C – antioksidanta koji štiti ćelije od oštećenja slobodnih radikala. Prema Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država, ¼ sirovog limunovog soka obezbeđuje oko 23,6 grama vitamina C. To ne preko 30 odsto preporučenog dnevnog unosa.
Studija objavljena u Američkom društvu za kliničku ishranu zaključila je da ljudi koji konzumiraju više vitamina C nemaju problema sa suvom i osetljivom kožom.
Uz poboljšanu rezistenciju na insulin, studija časopisa Kliničke biohemije i ishrane objavila je da antioksidanti u limunu značajno utiču na gubitak masti.
Limunada pripremljena sa mlakom vodom utiče na poboljšano varenje.
Ukoliko imate problema sa lošim zadahom, započnite dan limunadom ili je pijte nakon jela.
Povećan unos limunske kiseline može biti odličan borac protiv stvaranja kamena u bubregu.
Dijabetes, bolest koja može izazvati kardiovaskularne probleme, oštećenje nerava, bubrega, vida, kože, sluha... Nemi simptomi dijabetesa mogu se odnositi na porodičnu istoriju bolesti, gojaznost, visok krvni pritisak... Tip 1 obično se razvija tokom detinjstva ili adolescencije. Imuni sistem uništava ćelije koje proizvode insulin u pankreasu, ostavljajući malo ili nimalo insulina. Insulin omogućava telu da koristi hranu kao izvor energije. Mnogo češće se javlja dijabetes tipa 2, kada telo nepravilno koristi insulin. Telo se bori kako bi stvorilo zalihe insulina, ali potražnja probija granice i pankreas ne može da proizvede dovoljno insulina kako bi zadržao nivo šećera u krvi u normalnom opsegu. Novija pojava je predijabetes - stanje u kojem je povišen nivo šećera u krvi, ali je ipak niži nego što je to slučaj kod navedena dva tipa. Preterana žeđ, učestala potreba za hranom, zamor i slabost, zamagljeni vid, problemi sa kožom, osetljive desni su samo neki od simptoma. Više od 90 odsto ljudi ignoriše ove simptome, ni ne znajući da se oni odnose na pomenuto stanje.
Čak i ukoliko nemate alergije na hranu ili alergijsku astmu i dalje postoji mogućnost da određene komponente u hrani koju konzumirate izazovu otežano disanje. Veštački zaslađivači mogu biti okidači za pojavu alergijske astme. Ukoliko patite od astme važno je izbegavati obilne obroke jer "pun stomak" stvara pritisak na dijafragmu. Jedan od načina da se spreči ovaj efekat su česti i umereni obroci.
Ishrana bogata antioksidansima smanjuje učestalost astme,pokazali su rezultati istraživanja australijskih naučnika. Studija se naročito bavila uticajem paradajza na zdravlje, jer on sadrži veoma moćan antioksidans likopen.
U ishranu uključite što više pasulja, brokolija, kupusa i belog luka.
Izbegavati veću količinu slatkiša, slane grickalice, konzervisanu i masnu hranu, pohovana jela i pržena u dubokom ulju, kao i gazirene napitke. Preporučuje se konzumiranje lanenog semena, šljiva i suvih smokava, jer podstiču čišćenje organizma preko creva.
Riba jeste jedna od najboljih izvora proteina, ali zbog zagađenja svih vodotoka na zemlji ostaje pitanje da li je riba dovoljno bezbedna za jelo. Ovo je pitanje oko kojeg se lome koplja, tako da kada birate svoju hranu morate biti oprezni oko količine i vrste ribe kojom se hranite. Posebno oprezne treba da budu trudnice, jer su fetusi veoma osetljivi na povećanu koncentraciju žive u organizmu.
Ova vrsta hrane se veoma lako vari i sadrži dosta omega-3 masnih kiselina i vitamina. Međutim, morska riba, a u poslednje vreme i rečna opasna je zbog zagađenog staništa. Najveća opasnost vreba od žive, zbog toga što je riba lako apsorbuje, a kada je čovek pojede može se u organizmu zadržati i više meseci. Živa je veoma opasna za organizam, jer utiče na svaki organ i sistem organa, posebno na mozak. Pošto utiče na toliki broj organa, trovanje živom se relativno teško dijagnostifikuje. Svake godine se u Americi rodi oko 300 000 dece sa povišenim nivoom žive u organizmu, što ih izlaže većem riziku od moždanih oštećenja i poremećaja u učenju.
Veliki predatori obično sadrže najviše nivoe žive, jer se hrane manjom ribom koja već sadrži živu. Osim njih, relativno veliku dozu žive sadrži i tuna, dok je najzdravija riba po ovom pitanju divlji losos sa Aljaske, koji prema ispitivanjima već godinama sadrži najniži nivo zagađivača.
Slatkovodna riba takođe može da sadrži živu, ali to zavisi od toga da li u blizini njenog staništa postoji teška industrija koja može da zagadi vodu.
Ove godine junior je nakon silne pretrage Googla sa namerom da pronađe savršenu tortu odlučio da za rodjendan pozove par drugara kod kuće i da im spremim picu i čokoladne…
Neko bi rekao da ovo i nije neki specijalitet, da nema neke filozofije...ali pokušajte sami da pripremite i videćete koliko energije i volje je potrebno za specijalitet ovakvog kalibra! Ono…
Nema boljeg mirisa od mirisa pečene paprike. Preko leta iskoristite svežu papriku, a zimi iz zamrzivača. Salata se brzo i lako priprema, zdrava je i ukusna.
Moj klinac obožava lazanje i stalmo me moli da mu spremim, ali nažalost to ne radim tako često. Ovog puta sam odlučila da to ne bude moja klasična varijanta “stavi…