Svega oko 8% kalorija koje unesemo dnevno potiču od gorke hrane. Međutim, dobra je ideja da se taj procenat poveća. Gorak ukus znači da je ta hrana krcata antioksidantima.
Brusnica i kelj sadrže flavonoide
Crveno vino ima polifenole
Nezaslađeni kakao sadrži katehin
Kafa i čaj krcati su kafeinom
Gorko nije po svačijem ukusu i veoma malo ljudi uživa u njemu. Još kao bebe razvijemo sklonost ka slatkom i kod većine ljudi to se ne promeni celoga života. Srećom, antioksidanti se mogu naći i u hrani koja nije gorka, poput kupina ili malina.
Svi volimo ukus osvežavajuće lubenice ali retko ko zna da je i beli deo njene kore jestiv i hranljiv. Više hranljivih sastojaka koncentrisano je upravo u belom omotaču u odnosu na samo jezgro. Utiče na bolju cirkulaciju, reguliše krvni pritisak i štiti telo od slobodnih radikala. Jača imuni sistem, pomažući mu da se izbori sa brojnim bolestima i infekcijama. Sadrži veliku količinu vlakana koja će pomoći vašem telu da efikasnije obradi hranu. Sadrži likopen i odličan je saveznik za čišćenje bubrega.
PIVO JE DOKAZ DA NAS BOG VOLI I DA ŽELI DA BUDEMO SREĆNI, verovatno je najpoznatiji svetski citat o pivu. I da, nije daleko od istine.
Zato i ne čudi što se širom sveta organizuje na stotinu festivala posvećenih ovom piću. Mi vam predstavljamo nekoliko lakše dosegljivih - pa evo liste najboljih festivala piva u Evropi:
-Belgijski vikend piva Održava se u glavnom gradu, Briselu i na meniju je oko 225 vrsti piva. Ne čudi što se jedan od najboljih festivala piva, jer je upravo ova država začetnik proizvodnje voćnih piva, ali i ova "regularna" važe za izuzetno kvalitetne. Festival se održava u septembru, a zanimljivo je to što se uz piva uglavnom služi domaći sir trapist.
-Veliki britanski festival piva Ovaj pivopijski festival se održava u Londonu, uglavnom početkom avgusta i nudi više od 800 vrsti piva iz čitavog sveta! I flaširanog, i točenog. Po zvaničnoj statistici, tokom festivala se popije 165.000 litara piva, a već je tradicija da se prvog utorka festivala dodeljuje "prestižna" nagrada - za Najvećeg pivopiju.
-Pilsner fest Češka je već neko vreme pravi raj za pivopije, jer osim kvaliteta, nudi i vrlo pristupačne cene, pa ne čudi što se jedan od boljih festivala piva održava i u Pragu, i to uglavnom početkom oktobra. Traje samo dva dana, ali obećava nezaboravnu zabavu uz dobro pivo, hranu i lokalnu muziku. Pola litre pilsnera možete kupiti i za jedan i po evro!
-Stokholmski festival piva i viskija Ko kaže da i Skandinavci nemaju dobra piva? No oni su odlučili da ubiju dve muve jednim udarcem i u isto vreme organizuju festival koji slavi i pivo, ali i viski. Održava se krajem oktobra i traje oko dve nedelje. Dakle, dovoljno vremena da se stanovništvo dovoljno proveseli, zagreje i pripremi za dolazak duge, hladne, skandinavske zime.
-Oktoberfest Mislimo da nije potrebno posebno predstavljati ovaj minhenski festival piva. Sa svojih šest miliona posetilaca, važi za najmasovniji festival festival ove vrste na svetu, ali ga krasi i duga tradicija. Naime, prvi put je održan davne 1810. godine. Kao što već verovatno i znate, piva se često toče u krigle od jednog litra, i u njega se uglavnom služe i tradicionalne bele bavarske kobasice sa žutim senfom. Nek vas ime ne zavarava - Oktoberfest se uglavnom održava krajem septembra.
Temperatura i nivo vlažnosti u frižideru variraju,i mada je svaki frižider različit, postoje opšte smernice kojih se treba pridržavati kako bi frižider funkcionisao na najbolji mogući način.
1. Gornje police su najtoplije, pa na njima treba da stoje namirnice koje nisu preterano kvarljive, poput pića i voća.
2. Na drugoj polici temperature je niža, a tu je najbolje držati mlečne proizvode i drugu lako kvarljivu hranu.
3. Ispod toga treba držati lisnato povrće, jer je vlažnost vazduha tu sasvim odgovarajuća i povrće će ostati hrskavo i sveže. Takođe, ovo je odlično mesto i za sir.
4. Poslednja polica je najbolja za meso i morske plodove, iz dva razloga – temperature je najniža, a ako se desi da voda iz mesa počne da curi, ispod nema ničega što bi moglo biti kontaminirano.
5. Puter čuvajte u zatvorenom odeljku, jer veoma lako skuplja mirise.
6. Začinsko bilje treba držati u vratima, gde je temperatura malčice viša nego u ostatku frižidera.
Kod prženja neophodno je voditi računa o temperaturi tiganja. Previše ugrejan tiganj će učiniti da vaše namirnice spolja pregore, a iznutra ostaju sirove.
Izeberite ulje neutralnog ukusa – rafinisano suncokretovo ulje, ulje repice itd. Maslinovo ili kokosovo ulje promeniće ukus vaše hrane.
Dodajte prstohvat soli u ulje pre prženja.
Pre prženja povrća, ribe ili mesa potrebno je da budu u potpunosti suvi, bez viška vode zbog pravilnog pečenja I boljeg ukusa.
Koristite što dublju posudu za prženje piletine.
Kada pržite pečurke, posolite ih tek nakon što porumene.
Iako nije preporučljivo da se već korišćeno ulje ponovo upotrebljava I ukoliko to činite – potrebno je da ga procedite kako biste uklonili ostatke hrane.
ĆEVAPI su naziv za omiljeno jelo na Balkanu. To su male kugle od mlevenog mesa, pečene na roštilju, u Bosni od mlevenog junećeg ili ovčijeg mesa, u Srbiji i Makedoniji…
Pre neki dan videla sam na TV-u ovu ideju i naravno odmah isprobala. Probajte, predivno je, krcka ko ludo :) Dobro je i hladno, ali nemojte čekati da se ohladi,…
Ikra je naziv za riblja jaja. Usoljena, dimljena ikra je poznata kao kavijar i u zavisnosti od kvaliteta ima visoku cenu. Evo i recepta za salatu od sveže ikre.
Recept za pire sa zapečenim belim lukom smo preuzeli od kraljice Foodnetwork kanala. A nešto više o samoj Rejčel Ray možete pročitati u našem delu posvećenom poznatim kuvarima.