• Karanfilić

    Karanfilić

    Karanfilić je sušeni, neotvoreni pupoljak. Latinski naziv je Syzygium aromaticum, sin. Eugenia aromaticum ili Eugenia caryophyllata. Kod nas se naziva i klinčić. Poznat je po svom veoma intenzivnom mirisu. Pospešuje varenje i apetit, deluje kao antiseptik i jača cirkulaciju. Preporučuje se kod lošeg zadaha i slabih desni. U hladnim zimskim danima slobodno ubacite komad-dva u kuvanom vinu. Poboljšaće njegov ukus i miris i pomoćiće vam da se brže ugrejete i umirite. Takođe dodajte ga kada pripremate kompote, medenjake, kolačiće sa jabukama...

     10692
  • Mitovi o kafi

    Mitovi o kafi

    Kafa je jedno od najpopularnijih pića na svetu i veliki broj ljudi ne može ni da zamisli svoj dan bez ovog mirisnog napitka. Postoje mnoga istraživanja o dejstvu kafe, i dok jedni tvrde da je štetna, drugi se kunu u njene korisne kvalitete. Zato smo rešili da pobijemo neke od mitova koji kruže o kafi.

    Kafa izaziva nesanicu – ovo je jedan od najčešćih mitova o kafi. Organizam apsorbuje kofein skoro trenutno, ali u roku od nekoliko sati bude i eliminisan iz tela. Naravno, možete imati problema sa spavanjem ukoliko pijete kafu neposredno pred odlazak u krevet, ali ako pijete nekoliko šolja u toku dana, što se kafe tiče, trebali biste spavati kao beba.

    Kafa nema pozitivan uticaj na zdravlje – kafa sadrži antioksidante koji su korisni za kardiovaskularni sistem, a takođe pozitivno utiče i na koncentraciju. Ljudi koji redovno piju kafu efikasniji su na poslu, zahvaljujući boljoj koncentraciji.

    Kofein izaziva zavisnost – fanatični konzumenti kafe često tvrde da ne mogu bez nje. Ova tvrdnja nije potkrepljena dokazima, jer prema istraživanjima, kofein ne izaziva nikakvu vrstu zavisnosti.

    Konzumiranje kafe izaziva osteoporozu – glavni uzročnici osteoporoze su nedostatak kalcijuma i vitamina D u organizmu, a uz to treba dodati i nedostatak fizičke aktivnosti, pušenje, menopauzu i sl. Umerena konzumacija kafe na dnevnom nivou ne povećava rizik od osteoporoze.

     1563
  • Bosiljak - kraljevska biljka

    Bosiljak - kraljevska biljka

    Bosiljak je biljka karakterističnog mirisa, predstavlja začinsku, lekovitu i "svetu" biljku, koja u mnogim religijama ima posebnu važnost.

    Biljka zahteva mnogo svetla i toplote. Beru se odrasli listovi i herba na početku cvetanja, na čijem mestu narastu novi izdanci, tako da je godišnje moguće postići dve do tri žetve.

    Reč bosiljak dolazi od grčke reči bazilikon što znači kraljevski.

    Sušeni bosiljak ima jači ukus od svežeg, pa ga treba dodavati u variva i razna druga jela od povrća.

    Kao začin bosiljak daje ukus jelima, poboljšava varenje teške hrane i čuva je od kvarenja.

    Koristi se protiv kašlja, bubrežnih bolesti, glavobolje i depresije, a u vidu čaja za ublažavanje menstrualnih tegoba.

    Svežim bosiljkom uspešno se leče bolni otečeni zglobovi, a pre svega oni zahvaćeni artritisom.

    Savremena ispitivanja potvrđuju da bosiljak blagotvorno deluje na ljudsku psihu jer ima umirujuće dejstvo pa se preporučuje kao prirodni lek protiv stresa i napetosti

     1115
  • Ukusni specijaliteti kojima ćete se okrepiti nakon raftinga Tarom

    Ukusni specijaliteti kojima ćete se okrepiti nakon raftinga Tarom

    Sigurno ste imali prilike da čujete iskustva poznanika, prijatelja ili članova porodice o raftingu Tarom. Nemali broj ljudi se poslednjih decenija rešio da isproba ovaj adrenalinski sport, a njihovi utisci su mahom pozitivni - predivna priroda koja se rečima ne može dočarati, mnoštvo emocija i uzbuđenje na vodenoj bujici, druženje, smeštaj u bungalovima… Sve sami superlativi.

    Međutim, od toliko utisaka ljudi se uglavnom ne sete da vam kažu da rafting Tarom uključuje zbilja sjajnu gastronomsku ponudu. Ceo naš region (sve države bivše Jugoslavije) obiluje ukusnim specijalitetima, a čini se da ih je tromeđa zapadne Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine objedinila sve. Bez sumnje, na ovom putovanju će čak i najveći gurmani sa najistančanijim nepcima ostati oduševljeni ponudom na stolu.

    Sva hrana u ovom području se priprema od domaćih namirnica koje uzgajaju lokalni stočari, ratari i poljoprivrednici. Neretko su namirnice organskog porekla, a pripremaju se po tradicionalnim receptima koji su strogo čuvana tajna ovog podneblja.

    Hajde da napravimo kratak pregled specijaliteta kojima ćete moći da se okrepite nakon iscrpljujuće fizičke aktivnosti, kakva splavarenje Tarom jeste. Ukus vam teško možemo dočarati - moraćete poći na put da ga sami doživite.

    Hladna predjela

    Hladna predjela, poređana na dekorativnim drvenim daskama, koja su danas delikates koji je nedostupan mnogima, nekada su bile elementarne namirnice u planinskim krajevima područja Tare. 

    Stari kajmak, ili skorup, kako ga domaćini zovu, jedna je od osnova crnogorske i hercegovačke kuhinje. Kajmak je znak da je kravlje ili ovčije mleko bogato i masno. Skuplja se na površini skuvanog mleka, odakle se uklanja i čuva u drvenim kacama. Za razliku od kajmaka koji možete kupiti u marketima, autentični kajmak sa ovog podneblja je žute boje, intenzivnog ukusa i mirisa. Služi se za doručak i večeru, uz suhomesnate proizvode, priganice i domaće lepinje, mada nije retkost da bude poslužen uz roštilj, pečenje ili krompir ispod peke. Domaći kajmak će vam dati energiju splavarenje Tarom i sve izazove koji su pred vama.

    Spomenuli smo suhomesnate proizvode. Budite spremni da iznenadite nepca. Slanina, kobasica, pečenica i pršut koje ćete probati ovde ne nalikuju ni na jedne koje ste imali prilike da probate pre. Nema aditiva, ni bilo kakvih pojačivača ukusa, veštačkih boja ili aroma. Meso, usoljeno morskom solju, se suši u pušnicama na velikoj nadmorskoj visini. Za sušenje se koriste grab i bukva, kojima se neretko dodaje i začinsko bilje, kako bi meso imalo što lepšu aromu.

    Peciva - domaći hleb, pogače, pite i uštipke - takođe je nemoguće dočarati rečima, iako nastojimo da vam prenesemo što vernije utiske koje smo formirali. 

    Nije tajna da su crnogorske i hercegovačke domaćice vešte sa testima, a njihove pite su iskustvo van ovog sveta. Meke kore, tanke “kao flis papir”, tope se u ustima, baš kao i nadev od ovčijeg ili kravljeg sira, obogaćen jajima i solju. Pored pite sirnice tu su i zeljanica, krompiruša, burek (samo s mesom, sve ostalo su pite) i sve su podjednako ukusne. Domaći hlebovi, hrskave rumene korice, sa mekom sredinom, koja je vlažna i puna rupica, upotpuniće svaki obrok.

    Za večeru se priprema i kačamak, pripremljen od ručno mlevenog kukuruznog brašna, smočan sa kajmakom i domaćim maslom. Uz šolju domaćeg kiselog mleka, neće vam biti potrebno ništa više. Nekadašnja hrana seljaka, gorštaka siromaha, danas je nešto čega smo željni.

    Mesni specijaliteti koji oduševljavaju

    A za ručak šta drugo nego meso. Nakon teleće čorbe koja krepi duh i telo moći ćete da birate između teletine pod sačem (sa neizostavnim krompirima i kajmakom), jarećeg, jagnjećeg ili prasećeg pečenja. 

    Meso se priprema ili pod sačem ili na ražnju, a toliko je meko i sočno da se topi u ustima. Razlog - lagana priprema, bez žurbe, sa puno ljubavi i umeća. Pomaže i to što se životinje ne tove, već odrastaju na pašnjacima punim lekovitog bilja, te je i njihovo meso specifičnog ukusa. Ako više volite roštilj nego pečenje, ne brinite, domaćini ga takođe vole i neštedimice ga pripremaju, baš kao i divljač, po kojoj je ovaj kraj poznat!

    Jela za vegeterijance i vegane

    U području Tare se misli na svaki detalj, stoga je i ponuda ribe na tanjirači izvrsna: domaća pastrmka ili lipljan, koji se love u ovoj regiji (Drina, Tara, Bistrica, Sutjeska) i pripremaju sveže, oduševiće vegeterijance i ljubitelje ribe. Vegani i vegeterijanci će moći svoj tanjir da obogate velikim brojem specijaliteta od pečuraka i povrća. Jedno je sigurno - sa Tare niko ne odlazi gladan, jer je ponuda jela toliko obilna da se lako pronalazi nešto za svačiji ukus!

    Dobru hranu uvek prati i dobro piće

    Baš kao i hrana, pića u regiji Tare su domaća - sokovi, vina i rakije, sve se priprema od domaćeg voća. Od rakija najpoznatije su domaća kruška, šljiva i loza, kojima se domaćini izuzetno ponose. Vina su dostupna i crna i bela - čuveni vranac i suvo belo vino “Žilavka”.

    Sve u svemu, budite spremni da uživate svim čulima. Pogledi, zvukovi, mirisi i ukusi - Tara će vas očarati u svakom pogledu.

     587
  • Alkalnom ishranom do zdravlja

    Alkalnom ishranom do zdravlja

    Prekomerna kiselost organizma može biti štetna za zdravlje. Prvi simptomi su umor, malaksalost, podložnost prehladama i infekcijama, loša probava i nadutost stomaka, grčevi, bolni mišići... Za sve navedeno je odgovorna kisela hrana. Alkalna hrana može da uspostavi ph ravnotežu organizma ukoliko je dnevni unos u optimalnoj srazmeri od 75 odsto sirove I 25 odsto kuvane hrane. Redovnim unosom suvog voća i zelenog povrća možete uspostaviti balans. Alkalna ishrana podrazumeva i konzumiranje kafe i pojedine vrste alkohola, najviše crnog vina.

     1234
Ne volim da pohujem hranu zbog masnoće, ali volim da osetim prezlu, pa našla sam komprimis. Umesto da pržim u dubokom ulju ja meso zapečem u rerni. Predivno je a…
20486
Evo jednog recepta koji volim da pripremam u zimskom periodu. Uz rižoto sa ćuretinom obično služim i pavlaku.
26903
Za ovaj recept ne morate koristiti losos, bilo bi najbolje ali ako ne možete da ga nabavite možete iskoristiti bilo koju drugu vrstu ribe.
10253
Krckave, slatke, neodoljive puslice :) Možete ih praviti obične bele, a možete ih obojiti, posuti mrvicama u boji, kako god se vama dopada. Ovo je osnovni recept.
24929
Recept za tradicionalni božićni "makoš" ili "bajgla" dobila sam od od prijatelja iz Subotice. Moram da priznam da moj pokušaj nije bio ni izbliza kao original, ali nije se ni…
Ne znate šta više da smislite za doručak? Evo jedne ideje, izgleda predivno a lako se pravi :)