• Upomoć, u zatvoru sam! Jednu Happy honey šljivu, molim!

    Upomoć, u zatvoru sam! Jednu Happy honey šljivu, molim!

    OK! Sećate se priče o VIP kraljevima koje ponekad moramo pozvati u pomoć (suplementacija Fe) u posebnim stanjima? Iako su nam oni nekad neophodni, rekla sam već da umeju biti nezgodne naravi... pomognu oni u nedostatku gvožđa, ali... može se desiti da nas „stave iza rešetaka“. A ko god je bio tamo, uhh... zna da nije prijatno!

    U nastavku teksta bavićemo se tom temom, šta preduzeti u toj situaciji, kako umilostiviti kraljeve i biti slobodan?

    Moj izbor opet će biti priroda, posebno imajući u vidu decu, trudnice i pojedina hronična stanja, gde uzimanje tableta baš i nije poželjno, a s druge strane, imajući u vidu da se problemi konstipacije i opstipacije savršeno lako mogu rešiti ishranom!

    Pa, da krenemo... Kako izaći iz zatvora? Jedna je magična reč koja Vam je potrebna... VLAKNA! Ne možete to sami, biće Vam potrebna sva „vlastela“ (vlakna) koje se možete setiti, kako bi Vas što pre izvukla iz neprijatne situacije. Smešno, kralj Vas pošalje iza rešetaka, a vlastela izbavlja... (još jedan dokaz njihovih delikatnih karaktera tj. važnosti balansa svih nutrijenata i hranljivih sastojaka u Vašem organizmu).

    povrce

    A ko je ta vlastela?

    Posebni su to ljudi, zaista, ne bi se zvali vlastelom tek tako! A gde je naša vlastela?

    1. Svo voće i povrće koje možete zamisliti! Najbolje je da ga konzumirate sirovo, često je ova prva linija odbrane sasvim dovoljna da pomogne (ljudi danas, nažalost, unose veoma malo svežeg voća i povrća, te se okreću isključivo prerađenoj, nutritivno siromašnoj hrani).
    2. Drugo jednostavno rešenje je pravilna hidracija! Unosite li dovoljno vode? Znam, znam, svi „stručnjaci“ danas dosađuju savetima: pijte, pijte, pijte vodu... ali, zaista, zapitajte se, pijete li je dovoljno?!
    3. Integralno, integralno i samo integralno. Raž, ječam, ovas, spelta, pseudožitarica heljda... Dobar izbor su ovsene kaše, gde možete dodati sjajne čia semenke, pšenične klice, golicu, lan, susam, orašaste plodove i ostale divote!
    4. Ukoliko već imate naviku da jedete salatice, a i dalje ste u problemu, onda posebno obratite pažnju na lisnato zeleno povrće: kupus, zelena salata, kelj, blitva, spanać; voće bogato sorbitolom (jabuke, kruške, breskve, šljive).
    5. Sledeća linija odbrane jeste suvo voće! Šljive i smokve u kombinaciji često daju željeni rezultat, a dobra ideja je i da ih skuvate u vidu kompota, te popijete sokić, a voćke pojedete.
    6. Mekinje sjajno rešavaju stvar! Napomena: obratite pažnju na količinu, posebno u početku, ne preterujte (može doći do grčeva i drugih neprijatnosti).
    7. Psilijum, jedna od novih, popularnih namirnica na našim prostorima, no svu slavu i zaslužuje! Prirodno rešenje koje će Vam, garantujem, doneti olakšanje!
    8. Lan, čudotvoran nije, ali pomoći može, a uz to je jako zdrav i koristan za mnoge druge procese u organizmu, s toga navalite na lan! Preporuka je da ga dodate u musli (sveže iskrckan, polumleven), ili da ga pustite da nabubri preko noći, te ga tako konzumirate (može u kefiru, kiselom mleku...)
    9. Fizička aktivnost, znate već sve... Gym power! J
    10. Magnezijum, jedini suplement koji Vam od srca mogu preporučiti, bez nus efekata jeste Mg! Čini čuda, verujte! No, njega lako možete uneti i kroz mineralnu vodu.

    sljiva

    Naši slatki predlozi kako da izbegnete zatvor

    • Happy honey šljiva – jaka kašika ujutru uz čašu tople limunade (čini čuda svaki put)
    • Happy honey šljiva na integralnom tostu (što je veći procenat integralnog brašna, veći je sadržaj vlakana, što nam u ovom slučaju i te kako treba!)
    • Musli od ovsenih pahuljica i mekinja zaslađen Happy honey po izboru!
    • Domaći voćni jogurt sa čia i semenkama lana: jogurt + Happy honey malina + semenke (ne mrštite se i ne klimajte glavom sa neodobravanjem, verujte mi na reč i probajte!)
    • Kefir + Happy honey malina + psilijum
    • Tufahije sa Happy honey šljiva (recept uskoro).

    Uz malo discipline i teglicu Happy honey šljive obećavam Vam zaboravićete kako je to biti u zatvoru, a osećaj slobode uz omiljenu domaću ili srpsku, ali našu Happy honey šljivu biće lepši nego ikad!

    Autor teksta: Tanja Olajdžija
    Više o sirovom medu pogledajte na: happyhonney.rs.

     2530
  • Kako da izaberete podove za restoran

    Kako da izaberete podove za restoran

    Otvaranje i vođenje restorana zahteva veliku organizaciju i planiranje. Od odabira osoblja do kreiranja jelovnika – čini se kao previše odluka koje treba doneti. Međutim, pre nego što uplovite u ugostiteljske vode, čeka vas jedan ozbiljan zadatak – uređenje enterijera.

    Od poda do plafona – dizajn i dekor objekta su jedna od najznačajnijih stavki, jer predstavljaju osnovu ambijenta i atmosfere restorana. Zbog toga je bitno napraviti pravilan izbor podova i pored visoke estetike osigurati i funkcionalnost i praktičnost.

    Koje sve opcije stoje na raspolaganju kada su u pitanju podne obloge za restorane, kafane i taverne? Kako da uz pomoć podova stvorite opuštajuće i ugodno okruženje u koje će vaši gosti želeti da se vrate? Odgovore na ova pitanja i inspiraciju za dizajn enterijera svog restorana potražite u redovima koji slede.

    Faktori koje treba razmotriti pri izboru podova za restoran          

    Vođenje restorana podrazumeva mnogo obaveza i zadataka, a održavanje prostora funkcionalnim sasvim izvesno treba da bude na listi prioriteta. Da biste osigurali pristupačanost i fleksibilnost važno je da razmotrite nekoliko bitnih faktora prilikom izbora tipa podova.

    Veliki promet ljudi, te često prosipanje hrane i pića zahtevaju vrstu poda koji je otporan na klizanje, rezistentan na vlagu i lak za čišćenje. Bezbednost i kupaca i radnika takođe je bitan faktor koji treba uzeti u obzir. Stoga je poželjno da pored vodootpornosti podovi pokazuju nizak stepen reakcije na plamen i vatru.

    Podne obloge najvišeg kvaliteta uz funkcionalnost treba da odlikuje i estetika. Kao neodvojivi deo dizajna enterijera koji značajno utiče na prvi utisak gostiju, podovi mogu da budu ogledalo vašeg ugostiteljskog poslovanja. Zbog toga treba birati onu vrstu, boje i dezene poda koje se uklapaju u koncept restorana i doprinose celokupnom ambijentu.

    Sa estetskim vrednostima i tehničkim karakteristikama podova koji ispunjavaju vaša očekivanja, važno je uskladiti i finansije. Ulaganje u podne obloge treba da bude pametno i da garantuje povraćaj investicije kroz uspešno poslovanje restorana.

    Koje vrste podova su najbolje za restoran?

    Postoji širok spektar opcija podnih obloga koje odgovaraju različitim enterijerima restorana, stilovima, budžetima i potrebama. Ako otvarate novi ili renovirate restoran koji već vodite, možete razmisliti o nekoj od sledećih vrsta podova.

    Laminat

    Laminat ima široku primenu u stambenim i poslovnim prostorima, a smatra se i dobrim izborom za ugostiteljske objekte. Idealan je ukoliko želite ugraditi izdržljiv i dugotrajan pod, koji je otporan na ogrebotine i razna mehanička oštećenja. S obzirom na to da laminat ima zaštitni premaz na površini, pored navedenog odlikuje se i visokim stepenom otpornosti na fleke.

    Još jedna od prednosti jeste i to što se jednostavno čisti. Pojedini modeli laminata dizajnirani po poslednjoj tehnologiji imaju oznake Aquastop i Antistatic – što ukazuje na vodootpornost i manje zadržavanje prašine. Kao antibakterijska podna podloga takođe su mudar izbor za područja sa velikim prometom poput restorana.

    Zbog pristupačne cene, lake ugradnje i širokog asortiman dezena i boja laminati su pametno rešenje za prostore veće kvadrature. Često su napravljeni tako da izgledaju kao pod od masivnog drveta, mada ima i modela koji imitiraju dezen pločica ili kamena. Na taj način uz manja ulaganja možete u restoran uneti elegantan, luksuzan i sofisticiran izgled.

    Kamen

    Tražite izdržljivu površinu idealnu za sve delove vašeg restorana – od kuhinje do podijuma za igru? Prirodni kamen je dobar izbor ako želite vrhunski dizajn sa dugim vekom trajanja. Nećete imati problema oko održavanja, jer dobro podnosi udarce i prolivanja tečnosti. Lako se čisti i važi za izuzetno otporan tip podnih obloga.

    Na tržištu su dostupne razne vrste kamena u najrazličitijim nijansama i reljefima. Možete birati pločice od crnog granita ili mermer unikatnih šara i dezena. Kamene pločice dolaze u mnogim stilovima i mogu se dobro uklopiti u svaki dizajn enterijera.

    Guma

    Podovi od gume se uglavnom koriste za oblaganje podnih površina u kuhinji. Međutim, može poslužiti i za ostala područja u enterijeru restorana. Gumeni podovi su otporni na mrlje, vodu, plamen, kao i na klizanje. Važe za izuzetno izdržljive podne obloge, a s obzirom na to da su meki – manji je rizik da oštetite posuđe koje slučajno ispustite.

    Donedavno se izbor gumenih podova svodio na jednostavnu sivu i crnu boju. Poslednjih godina na tržištu su se pojavile podne obloge u različitim bojama i dezenima, pa je tako lakše uklopiti ih i u dekor restorana predviđenog za goste.

    sala restorana podovi

    Beton

    Premda deluje kao hladno i možda ne tako privlačno, beton je zapravo izuzetno svestran i uz to veoma izdržljiv i jak. Sa betonskim podovima u restoranu ne morate brinuti o mrljama, oštećenjima od udaraca, šteti od eventualne poplave ili prolivenog pića.

    Pored praktičnosti, beton pruža i neka izvrsna stilska rešenja, jer se može ofarbati u velikom rasponu boja, pa čak i rezbariti ako želite da ostvarite poseban vizuelan efekat.

    Keramičke pločice

    Keramičke pločice su popularan izbor za poslovne prostore i to sa dobrim razlogom. Lako se održavaju, vodootporne su i izdržljive. Osim u glavnom delu restorana mogu se postaviti i u kuhinji i kupatilima. Njihova cena je jedna od pristupačnijih, a dolaze u beskrajnom nizu stilova i boja.

    Velike neutralne pločice su dobar izbor za velike, otvorene prostore. Manje ili mozaik pločice koje predstavljaju prava umetnička dela mogu da posluže za ostavljanje upečatljivog utiska na podijumu za ples, u lobiju ili kupatilu.

    Sasvim je izvesno da restorani imaju jedinstvenu kombinaciju prioriteta kada je u pitanju uređenje enterijera. Kompletan prostor ugostiteljskog objekta mora da bude funkcionalan, siguran i lagan za manevrisanje zaposlenih. U isto vreme potrebno je da dizajn bude privlačan, udoban i gostoljubiv.

    Važno je da razmislite o atmosferi koju želite da postignete i prema tome postavite podove u svom restoranu. Pametnim izborom podnih obloga možete da ostvarite atraktivno okruženje koje je odlikuju sigurnost i stil.

     839
  • Vijetnamska ishrana

    Vijetnamska ishrana

    Vijetnamska ishrana u velikoj meri oslanja se na pirinač, sveže voće i povrće, začinsko bilje i plodove mora. Iako pod uticajem kineske kuhinje, ipak obuhvata više sirovog povrća i lekovitog bilja. Kao bivša kolonija Francuske, oslanja se i na neke tradicionalne evropske namirnice.

    Ako postoji nacionalno jelo Vijetnama, to je definitivno goveđa supa sa pilećim kostima, lukom i đumbirom. Komponente variraju u zavisnosti od dostupnih sastojaka ali uvek sadrži pirinač. Obično se služi uz bosiljak.

    Vijetnamska ishrana podrazumeva dugo pirinčano zrno i rezance kao istaknute sastojke. Povrće koje je obavezno u kuhinji je: spanać, brokoli, sveži krastavci, klice pasulja, pečurke... Od voća: ananas, banane, kokos, mango, liči. Nana i bosiljak su obavezni dodaci mnogim jelima.

    Najčešće se služi dinstana riba u slatko kiselom sosu. Samim tim, vijetnamska kuhinja ističe harmoniju slatkog, kiselog, gorkog i slanog. Skoro svako jelo sadrži beli luk, a vrlo često i ljutu papriku.

     1798
  • Najčešće greške pri uređenju kuhinje i kako ih izbeći

    Najčešće greške pri uređenju kuhinje i kako ih izbeći

    Uređenje kuhinje predstavlja jedan od najvažnijih koraka prilikom renoviranja ili opremanja doma.

    Pogrešne odluke mogu dovesti do nefunkcionalnog prostora, otežati svakodnevne aktivnosti i umanjiti uživanje u pripremi obroka. Od lošeg rasporeda elemenata do neadekvatnog osvetljenja, svaka greška može značajno uticati na udobnost i estetiku vaše kuhinje.

    U nastavku teksta saznaćete koje su najčešće greške pri uređenju kuhinje i kako ih izbeći, kako biste stvorili prostor koji je istovremeno lep, praktičan i dugotrajan.

    Pogrešan raspored elemenata

    Jedna od najčešćih grešaka u dizajnu kuhinje je nepravilno raspoređivanje elemenata, što može otežati kretanje i korišćenje prostora. Kuhinja treba da bude dizajnirana u skladu sa principom „radnog trougla“, koji obuhvata frižider, sudoperu i šporet – tri bitne tačke koje koristite svakodnevno. Takođe, važno je razmisliti o dodacima koji mogu poboljšati funkcionalnost prostora.

    Na primer, ideje za kuhinjska ostrva mogu biti korisne ako razmišljate o centralnom prostoru, jer omogućavaju dodatnu radnu površinu, služe kao prostor za obedovanje ili nude dodatni prostor za skladištenje. Međutim, ukoliko nisu pravilno dimenzionisana i pozicionirana, mogu ometati kretanje i blokirati pristup osnovnim elementima.

    Još jedna česta greška je ignorisanje ergonomskih principa. Radne površine ne bi trebalo da budu previše visoke ili niske, jer to može uzrokovati nelagodnost tokom kuvanja. Optimalna visina radne ploče je između 85 i 95 cm, u zavisnosti od visine korisnika. Pravilno planiranje rasporeda elemenata doprinosi ne samo estetici već i efikasnosti u svakodnevnoj upotrebi.

    Nedovoljno prostora za skladištenje

    Mnogi prilikom planiranja kuhinje ne obraćaju dovoljno pažnje na kapacitet kuhinjskih elemenata, što kasnije dovodi do nereda i manjka funkcionalnosti. Nedostatak ormarića, fioka i polica može značiti da će se stvari gomilati na radnoj površini, čineći prostor neorganizovanim i nepraktičnim.

    Jedan od najboljih načina da se izbegne ovaj problem jeste iskorišćavanje vertikalnog prostora. Gornji kuhinjski ormarići treba da idu do plafona kako bi se obezbedila dodatna skladišna površina. Otvorene police mogu biti vizuelno privlačne, ali nisu idealne za svakodnevnu upotrebu ako nisu pažljivo organizovane.

    Takođe, fioke sa ugrađenim organizatorima za escajg, začine i sudove mogu značajno olakšati svakodnevno korišćenje kuhinje. Ako imate dovoljno prostora, razmislite o ugradnim rešenjima, poput izvlačnih polica u uglovima ormarića ili fiokama sa skrivenim pregradama.

    Kada planirate skladištenje, obratite pažnju na to gde će se određene stvari nalaziti. Na primer, posuđe i pribor treba da budu blizu sudopere, dok začini i osnovne namirnice treba da budu nadohvat ruke pored mesta za pripremu hrane. Dobro osmišljen skladišni prostor doprinosi organizaciji i čini kuhinju mnogo prijatnijim mestom za rad.

    greske pri uređenju kuhinje

    Loše osvetljenje

    Osvetljenje je često zanemaren aspekt pri uređenju kuhinje, ali ono igra bitnu ulogu u njenoj funkcionalnosti i atmosferi. Loše osvetljena kuhinja ne samo da otežava pripremu hrane, već može učiniti prostor sumornim i neprijatnim za boravak.

    Idealno rešenje je kombinacija tri tipa osvetljenja:

    1. Opšte osvetljenje – glavni izvor svetlosti u prostoriji, najčešće u vidu plafonskih lampi ili ugrađenih LED panela.
    2. Radno osvetljenje – postavljeno iznad radnih površina, sudopere i kuhinjskih ostrva, kako bi osvetlilo glavni prostor za pripremu hrane.
    3. Ambijentalno osvetljenje – doprinosi toplijoj atmosferi i često se koristi u vidu LED traka ispod ormarića ili dekorativnih lampi.

    Jedna od najčešćih grešaka je oslanjanje isključivo na centralno osvetljenje, koje često stvara senke na radnim površinama. Ako imate kuhinjsko ostrvo, razmislite o postavljanju visećih lampi, koje ne samo da osvetljavaju prostor već i vizuelno doprinose njegovom izgledu.

    Takođe, obratite pažnju na boju svetla. Previše hladno osvetljenje može učiniti prostor sterilnim bez obzira na kombinaciju boja koju imate u kuhinji, dok previše toplo osvetljenje može smanjiti vidljivost. Najbolja opcija je neutralna bela svetlost (4000K – 5000K), koja balansira između topline i funkcionalnosti.

    Odabir nepraktičnih materijala

    Prilikom odabira materijala za kuhinju, mnogi se vode isključivo estetikom, zanemarujući dugotrajnost i lakoću održavanja kuhinjskih elemenata. Pogrešan izbor može dovesti do brzog habanja, što znači da ćete češće morati da popravljate ili menjate određene elemente.

    Jedna od najvećih grešaka je korišćenje materijala osetljivih na vlagu i toplotu za radne ploče. Drvo, iako vizuelno privlačno, može upiti vlagu i postati oštećeno ako nije pravilno zaštićeno. Staklene radne ploče izgledaju moderno, ali su sklone ogrebotinama i zahtevaju često čišćenje. Najbolje opcije su kvarc, granit i kvalitetni laminati, jer su dugotrajni i otporni na visoke temperature.

    Još jedna greška je pogrešan izbor podnih obloga. Materijali poput poliranog mermera mogu biti klizavi, dok svetli podovi mogu brzo postati prljavi. Idealna opcija su keramičke pločice ili vinil, koji su otporni na vlagu i lako se održavaju.

    Kada birate materijale, ne zaboravite da razmišljate dugoročno. Investicija u kvalitetne materijale na početku može značiti manje troškove održavanja i popravki u budućnosti.

    Uređenje kuhinje zahteva pažljivo planiranje kako bi se izbegle česte greške koje mogu umanjiti njenu funkcionalnost i estetiku.

    Pravilno raspoređivanje elemenata, dovoljno prostora za skladištenje, adekvatno osvetljenje i odabir kvalitetnih materijala važni su faktori za stvaranje kuhinje u kojoj ćete uživati dugi niz godina.

    Ulaganje vremena u planiranje može vam pomoći da izbegnete skupe greške i stvorite prostor koji je praktičan, moderan i prilagođen vašim potrebama.

     182
  • Neželjena dejstva usled preteranog konzumiranja limunade

    Neželjena dejstva usled preteranog konzumiranja limunade

    Kiselina u limunadi može da prodre kroz spoljnji sloj zuba, takođe može uništiti brojne bakterije u ustima čime narušava njihov balans što može dovesti do propadanja zuba.

    Može se pojaviti osetljivost u vidu otežanog žvakanja hrane i nadražaje tokom konzumiranja hladnih ili toplih pića u vidu blagog bola.

    Kiseli sokovi uopšteno mogu izazvati i gorušicu.

     1569
Egzotičan recept koji će Vam se sigurno dopasti ukolkiko Vam je dosadio krompir kao prilog ili jednostavno želite da osetite pravi vatromet raznih ukusa u kombinaciji sa dobrom ćuretinom.
15560
Šta reći? Ako slika vredi hiljadu reći onda je za ovaj recept uvod zaista nepotreban. Uverite se i sami!
20193
Da li ste čuli za čika Boru?! Sigurno jeste! U pitanju je prvi srpski šahovski velemajstor Bora Kostić u čiju čast je osmišljeno ovo fenomenalno predjelo a zašto da ne…
5535
Ako Vam se dopada kontrast suvog voća i fine mekane piletine evo pravog recepta za Vas. Izuzetno ukusan i slastan recept.
9223
Nemojte bacati uskršnja jaja,već napravite ukusna niskokalorična jela po receptima Mirjane Ljutić nutricionistkije.
17059
Dovoljno je pogledati spisak namirnica, pa da vam bude jasno da je reč o obroku, koji je lak, hranljiv, lepo izgleda i brzo se sprema.
5456