• Šest razloga zbog kojih je zdravo jesti plavi patlidžan

    Šest razloga zbog kojih je zdravo jesti plavi patlidžan

    Sadrži brojna vlakana, vitamine B1 i B6, kalijum. Veliki je izvor bakra, magnezijuma, mangana, fosfora, nijacina i folne kiseline.

    Plavi patlidžan poseduje veoma malo ugljenih hidrata i masti, kao i kalorija, pa je idealan za obrok ukoliko želite da smršate.

    U kori plavog patlidžana skriven je veoma dobar antioksidant koji sprečava oksidacijske degeneracije lipida, zbog čega snižava holesterol i sprečava njegovo nastajanje.

    Pospešuje probavu i povoljno utiče na rad creva.

    Normalizuje rad srca i reguliše nivo vode u organizmu.

    Sadrži posebnu vrstu fitohemikalije zvanu saponin, koja poseduje antialergijska, antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva.

     1279
  • Sočivo

    Sočivo

    Sočivo ili leča (lat. Lens culinaris) je mahunasto povrće koje vodi poreklo sa Bliskog istoka, te nije čudo što je već vekovima sastavni deo mnogih egzotičnih recepata iz Indije, Turske i drugih arapskih zemalja.

    Nažalost, čini se kako je u našim krajevima sočivo nekako zapostavljeno u odnosu na drugo mahunasto povrće, pre svega pasulj. No, postoji dosta razloga zašto ga treba više uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Sočivo je pre svega veliki izvor belančevina pa je dragoceno za ishranu vegetarijanaca, a zanimljivo je to što svi novopečeni vegetarijanci od ove mahunarke mogu praviti i ukusne pljeskavice (u pasiranom obliku). Dalje, ovo povrće obiluje dijetalnim vlaknima, smanjuje holesterol u krvi i pomaže kod problema sa varenjem. Sporo se vari, pa ne proizvodi nagle skokove šećera u organizmu kao na primer hleb, te dosta dugo čini sitim i pogodno je za ishranu dijabetičara.

    Sočivo može biti žućkaste, zelene, crvene, braon do skroz crne boje, i ono što je bitno jeste to da ga pre kuvanja obavezno treba potopiti u vodu da odstoji par sati. Kuva se kraće nego pasulj, ovisno od vrste najviše sat vremena, i odlično se kombinuje sa pirinčem, testeninom, pečenim mesom, ali i bilo kojim obarenim povrćem. Sočivo je najbolje začiniti orijentalnim začinima kao što su kari ili đumbir, mada se odlično slaže i sa uobičajenijim belim lukom. Vodu u kojoj ste kuvali sočivo nemojte nikada baciti - možete od nje napraviti ukusnu povrtnu čorbu.

    Ipak, ovo povrće ne bi trebali da konzumiraju oni koji pate od gihta, jer sadrži purin.

     3298
  • Namirnice koje tope celulit

    Namirnice koje tope celulit

    Nije potrebno da držite dijete, izgladnjujete se jer i mršave devojke imaju ovaj problem, već je bitno da u jelovnik uvrstite prave namirnice.

    Izbegavajte mesne prerađevine i namirnice koje sadrže visok procenat masti i soli. Ako ne možete bez crvenog mesa, izbegavajte da ga pržite, već ga kuvajte ili grilujte na roštilju.

    Svakodnevno jedite ribu i morske plodove.

    Jaja jedite tvrdo kuvana, nikako kao kajganu ili „na oko", koji se pripremaju na ulju.

    Izbegavajte slane i kalorične sireve kao što je feta, umesto nje i kačkavalja jedite mladi sir od kozjeg i kravljeg mleka.

    Povrće konzumirajte u svežem stanju ili ga kratko pripremite na pari, jer dugim kuvanjem gubi dragocene sastojke.

    Salate začinjavajte svežim začinskim biljkama (bosiljkom, peršunom, nanom, mirođijom, ruzmarinom...), maslinovim uljem i limunovim sokom umesto sirćeta.

    Zaboravite na šlag, slatku pavlaku i poslastice koje su bazirane na njima, jedite voćne salate za desert, poslastice sa medom, sutlijaš, griz...

    Potpuno izbacite kupovne sokove iz upotrebe, gazirane i negazirane. Što češće pijte napitke od sveže ceđenog voća i povrća koji su zdravi i bogati voćnim šećerima, mineralima i vitaminima.

    Protiv celulita se naročito preporučuje celer, šargarepa i paradajz.

    Jedite svaki dan u približno isto vreme, obedujte sporije i dobro sažvaćite svaki zalogaj.

    Izvor: novosti.rs

     3698
  • Da li gazirana pića utiču na rad pluća?

    Da li gazirana pića utiču na rad pluća?

    Čaša hladnog gaziranog pića može vas osvežiti, ali isuviše česta konzumacija može loše uticati na zdravlje. Visok sadržaj šećera povećava rizik od zubnog karijesa, a kofein u gaziranim napicima može uticati i na respiratorni sistem.

    Za većinu brendova, osnovni sastojci gaziranih napitaka su isti. Bezalkoholna pića obično sadrže: limunsku kiselinu, zaslađivače, prirodne i veštačke arome. Kofein u njima deluje kao stimulans čak i na respiratorni sistem. Utiče na povećanje njegove aktivnosti, čineći da se pluća ubrzano šire i skupljaju.

    Mnogi dietetski napici zahvaljujući veštačkim zaslađivačima kao što je aspartam imaju manji broj kalorija i mogu negativno uticati na respiratornu aktivnost. Neki ljudi otežano dišu nakon ispijanja pića koje sadrži aspartam. Ne doživljavaju svi promene u disanju nakon ispijanja napitka, međutim velike količine gaziranih pića mogu ubrzati rad srca, pre svega zbog visoke količine šećera ili sadržaja kofeina.

     1590
  • Hrana koja čisti pluća

    Hrana koja čisti pluća

    Ljudi su neretko iznenađeni činjenicom da hrana može uticati i na disajne organe. Morate imati u vidu da namirnice koje unosite deluju kao gorivo za održavanje svih telesnih sistema, kao i da obezbeđuju energiju za sve fizičke aktivnosti. Nega i jačanje kardiovaskularnog sistema je umnogome povezana sa zdravljem pluća. Najčešće plućne bolesti su rak, pneumonija, astma... Neke od namirnica koje pospešuju rad i zdravlje pluća su: bundeva, spanać, kelj, žuta paprika, crni pasulj, sočivo... Inhalacije eteričnim uljima ruzmarina ili eukaliptusa takođe čiste pluća. Čili čisti sluz sa pluća, ali je od ključnog značaja dobra hidratacija jer ubrzava postupak detoksikacije zbog čega se preporučuje redovna konzumacija vode. Beli luk, jabuke, grejpfrut i čaj od korena đumbira podstiču izbacivanje toksina iz respiratornog trakta.

     3490
Liker od kumkvata je poznati specijalitet sa Grčkog ostrva Krf. Ako želite da preko godine osetite miris mora u vašem domu trk u neki bolje snabdeveni market da kupite kumkvat…
32599
Rafaelo kuglice su neizostavni deo svakog slavlja. Slatko, krckavo, kremasto, jedinstveno iskustvo.
Samo ime govori sve, dok jedete ovaj kolač pitaćete se da li ste u nekom slatkom snu ili je to zaista realnost :)
5597
Evo ideje za pitu sa pečurkama. Pored pečuraka tu su i pirinač i slanina. Kompletan obrok. Uživajte!
20433
Recept za carske mrvice. Cela kuća će vam predivno zamirisati a ukućani će se oduševiti novim specijalitetom.
Ovu sam tortu smislila i napravila za par sati. Bila je veoma ukusna, a ja zadovoljna jer sam je napravila sa onim što sam zatekla u kući.
9564