• Gde naći selen?

    Gde naći selen?

    Selen je mineral kojem je glavna funkcija održavanje zdravlja ćelija. Preporučena dnevna doza je 55 mikrograma, a on pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, raka, poremećaja u radu tiroidne žlezde i imunog sistema. Iako većina ljudi unese dovoljno selena putem ishrane, malo njih zna koja je hrana bogata selenom.

    Polovina šolje suncokretovog semena ima 37 mikrograma ovog minerala. Osim suncokreta, odličan izvor je i brazilski orah, koji u 30 grama ima 10 puta više selena od onog što vam je potrebno. Ipak, treba biti obazriv sa brazilskim orahom, jer će njegova preterana upotreba dovesti do trovanja selenom.
    Selen se može naći i u hrani životinjskog porekla - riba, piletina ili jaja su odličan izbor. Školjke, kavijar, pečurke i džigerica takođe sadrže selen, mada u nešto manjoj količini.

    Osim ovoga, izbegavajte previše obrađenu hranu i odlučite se za integralni hleb, radije nego za beli.

     2619
  • Tuna

    Tuna

    Tuna je krupna plava riba, najveći predator među ribama i pripada familiji Thunnidae. Može da živi do 30 godina, a najpoznatije vrste tune su plavorepa, žutorepa, prugasta tuna (skipjack) i bela tuna (albacore). Za plavorepu se smatra da je najkvalitetnija i njeno meso je često najskuplje.

    Meso sveže tune sadrži samo stotinak kalorija, ali zato obiluje proteinima, mineralima (od kojih najviše ima kalijuma, fosfora i selena), potom vitaminima B kompleksa, niacinom i riboflavinom. Možda najveće bogatstvo tune jesu esencijalne omega-3 masne kiseline kojima takođe obiluje. Ove masne kiseline su bitne jer čuvaju srce od raznih oboljenja, smanjuju šanse za srčani i moždani udar, sprečavaju stvaranje ugrušaka u arterijama, smanjuju loš holesterol i visok pritisak.

    Meso tune ima najmanje masnoće od svog drugog mesa i u ishrani se koristi ili sveže, ili konzervirano u vodi ili ulju. Sveža tunjevina se može na primer peći ili dinstati uz dodatak paradajza ili paprike (koji će joj održati vlagu), može se pripremiti na roštilju uz dodatak vina i bosiljka (sa kojim se odlično slaže) ili se sa ostalim mesom i povrćem peći u obliku ražnjića. Konzervirana tuna je idealna za posipanje pice ili brusketa, a može biti i izvrstan dodatak raznim mediteranskim salatama.

     4532
  • Saksijsko uzgajanje bilja: origano

    Saksijsko uzgajanje bilja: origano

    Kod sadnje origana nema potrebe zatrpavati seme zemljom, već ga samo zalijte vodom i prekrijte kesom. Saksiju odložite na osunčano mesto, a već za oko nedelju dana će semenke proklijati. Kada biljke narastu do oko 15 cm, pravo je vreme za presađivanje u saksiju. Neophodna je dobra drenaža. Stabljika ne sme biti zatrpana u zemlji kako ne bi počela da truli. Kada koren dosegne dno saksije, potrebno je ponovno presađivanje. Origano se povremeno i podrezuje, kako bi se podstakao njegov rast. Možete ga gajiti i sa drugim začinskim biljem: majčinom dušicom, lavandom, žalfijom, lovorom jer su uslovi za uzgoj gotovo identični.

     811
  • Doručak i greške koje pravimo

    Doručak i greške koje pravimo

    Doručak je najvažniji obrok dana. Bez njega, telo ne može pravilno da funkcioniše. Ukoliko provedete i do nekoliko sati bez doručka – stići će vas umor ili loše raspoloženje. Izbegavanje doručka je najveća greška koju mnogi prave. Ova loša navika može dovesti do gastrointestinalnih problema kao što su čirevi, gastritis ili kiselost. Veoma je važno da unosite dovoljnu dozu proteina. Dobar izbor su uvek žitarice i mleko ili tost hleb na bazi pšenice. Uz avokado ili par jaja, unećete dovoljnu količinu proteina. Osećaj gladi javiće se vrlo brzo ukoliko unosite previše šećera jer se brzo digestira. Bitno je uključiti najmanje pet grama vlakana i unos šećera svesti na minimum. Unesite najmanje 300 ili 400 kalorija, složene ugljene hidrate, zdrave masti... Što više odlažete doručak, to je veći problem po vas! Ne zaboravite da vam ovaj obrok može obezbediti energiju za ceo dan!

     1312
  • Četiri mita o ugljenim hidratima i dijabetesu

    Četiri mita o ugljenim hidratima i dijabetesu

    Krajem XX veka, Zemlju je zahvatila "karbofobija", tj. strah od ugljenih hidrata. Mnogi su porast broja obolelih od dijabetesa pripisali ugljenim hidratima, što nije u potpunosti istinito. U nastavku slede mitovi koji se neodgovorno šire i time utiču na pogrešno informisanje miliona ljudi.

    Ljudi koji imaju dijabetes moraju drastično da smanje unos ugljenih hidrata - zdrav odrastao čovek treba dnevno da dobije 45-65% energije iz ugljenih hidrata. Ljudi koji boluju od dijabetesa treba da unose manje, ali ne ispod granice od 40%. Telu su ugljeni hidrati neophodni da prežive, oni obezbeđuju gorivo za mozak i ostale organe. Problem je tip ugljenih hidrata koje unosimo -većina će se pre odlučiti za kolač, nego za voće.Smanjenje unosa ugljenih hidrata za sobom povlači i nedostatak bitnih hranljivih sastojaka poput vlakana, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i nekoliko vitamina.

    Smanjeni unos ugljenih hidrata poboljšava nivo glukoze u krvi - studije pokazuju da je razlika između onih koji unose normalnu količinu ugljenih hidrata i onih koji to ne čine gotovo zanemarljiva.

    Kontrolisanje unosa ugljenih hidrata eliminiše potrebu za lekovima - pravilna, izbalansirana ishrana, sa fokusom na smanjenjem broja kalorija može pomoći ljudima koji su na granici dijabetesa da ga zapravo i ne dobiju. Međutim, kada je dijagnoza već postavljena, lekovi su neophodni.

    Ishrana siromašna ugljenim hidratima smanjuje šansu od dobijanja drugih oboljenja - ljudi koji ne jedu dovoljno ugljenih hidrata obično unose više masti (posebno zasićenih), što znači da imaju veće šanse za dobijanje kardiovaskularnih bolesti, a prekomerna konzumacija proteina može izazvati probleme sa funkcijama bubrega.

    Kao zaključak, ugljeni hidrati nisu zlo, ali naši izbori su problematični. Kada bismo jeli više voća, povrća i žitarica, nego prostog šećera, ugljeni hidrati uopšte ne bi bili problem.

     1445
Moja draga Sanja me uvek iznenadi nekim lepim receptom pa tako i ovaj put, pored Mimoze, standardne sarme, kolačića i svega i svačega juče se na stolu našao i ovaj…
19257
Mama je uvek za svako slavlje pravila Mimoza salatu, to je jedno od prvih jela koja sam spremila sama. Pre neki dan sam pomislila kako je odavno nisam jela i…
184271
Mafini, mafini i samo mafini. Volim ih u svim oblicima. Najkreativniji kolačići i ujedno najukusniji :) Ovo je recept za čokoladne mafine, što se ukrašavanja tiče pustite mašti na volju.
45864
Čokoladne kuglice sa lešnicima, pa postoji li nešto lepše? :)
Ukoliko volite da grickate keksiće uz kaficu, čaj ili mleko sigurno će vam se dopasti i keksići sa bademima i belom čokoladom.
33985
Slane zalogajčiće možete praviti sa čime god poželite, što šarenije to lepše!
39049