• Hrana bogata oleinskom kiselinom

    Hrana bogata oleinskom kiselinom

    Količina masti u ishrani predstavlja ozbiljno zdravstveno pitanje. Dok američki Institut za medicinu preporučuje da ograničite masnoće na 20 do 35 odsto dnevnog unosa kalorija, prosek govori da je konzumacija veća. Zdrave masti su od izuzetnog značaja, a oleinska kiselina pripada ovoj grupi.

    Oleinska kiselina je mononezasićena mast koja se obično nalazi u biljnim uljima i životinjskim mastima. Dok namirnice bogate zasićenim mastima mogu povećati holesterol u krvi, mnonezasićene masti u umerenoj količini pomažu smanjenju lošeg holesterola i rizika od srčanih oboljenja i moždanog udara.

    Oleinska kiselina je primarna mast u biljnim uljima ka što su maslinovo ili suncokretovo ulje. Neka biljna ulja su specijalno proizvedena sa vrlo visokim sadržajem oleinske kiseline. Veći unos žitarica, piletine, orašastih plodova, govedine, jaja, sira, avokada može doprineti i povećanom unosu oleinske kiseline.

     2242
  • Saveti za topljenje čokolade

    Saveti za topljenje čokolade

    Sitno iseckanu čokoladu u izdvojenoj posudi zaronite u lonac sa niskim nivoom zagrejane vode. Lagano mešajte čokoladu dok ne počne da se topi. Vodite računa o pari koja može loše uticati na teksturu čokolade čak i ukoliko dođe u kontakt sa samo nekoliko kapljica vode. Izvadite posudu iz lonca kada je tri četvrtine čokolade istopljeno. Ukoliko pregrejete čokoladu dobićete zrnastu strukturu. Imajte na umu da se mlečna i bela čokolada brže tope zbog čvrstih materija mleka. Kako bi smesa bila homogena, preporuka je da koristite silikonsku lopaticu.

     1666
  • Tri tipa šećera

    Tri tipa šećera

    Šećer je najjednostavnija vrsta ugljenih hidrata, izvor energije kao i deo kompleksnijih molekula. Pošto telo veoma brzo razgrađuje šećer, on je stvar za kojom posežemo ukoliko smo umorni i brzo nam treba više energije.
    Postoje tri tipa šećera:

    • Monosaharidi - najjednostavnija vrsta, koja se sastoji od do 7 atoma ugljenika, u linearnoj ili prstenastoj strukturi. Ovom tipu pripadaju glukoza i fruktoza. Glukoza je najvažniji monosaharid u prirodi, glavni izvor energije za ćelije i može se naći u većini vrsta voća. Fruktoza je najslađi monosaharid, čiji su izvor voće i med.
    • Disaharidi - to su spojena dva prosta šećera, u duplom prstenu. Telo mora da razgradi disaharid, kao i bilo koji drugi ugljeni hidrat izuzev monosaharida, da bi iz njega crpeo energiju. Maltoza je disaharid, a sastoji se od dva molekula glukoze.
    • Polisaharidi - veliki lanci jednostavnih šećera, koji se sastoje od mnoštva monosaharida. Ovoj vrsti pripadaju skrob i glikogen. Polisaharidi imaju dve glavne funkcije - skladištenje energije kako bi je telo koristilo kada nema dovoljno hrane i strukturna podrška i zaštita.

    Monosaharidi i disaharidi su jednostavni ugljeni hidrati, dok su polisaharidi složeni. Jednostavni ugljeni hidrati najčešće se nalaze u voću i mleku, kao i u slatkišima. Složeni ugljeni hidrati se mogu naći u mahunarkama, žitaricama i skrobnom povrću poput krompira, graška i kukuruza. Preporuka je da treba jesti više složenih ugljenih hidrata, posebno žitarica, dok slatkiše, koji nemaju gotovo nikakvu nutritivnu vrednost, treba ograničiti na minimum.

     1941
  • Šta je zdravije - kečap ili majonez?

    Šta je zdravije - kečap ili majonez?

    Kečap i majonez su prilozi bez kojih mnogi ne mogu ni da zamisle sendvič ili neku drugu vrstu brze hrane. Gotovo da ne postoji frižider u kojem nećete naći bar jedan od ovih priloga. Pitanje šta je od ta dva zdravije je teško, jer nijedno zapravo nije zdravo, ali u ovom tekstu pokušaćemo da pronađemo odgovor.

    Jedna kašičica kečapa ima 15 kalorija, ali sve te kalorije potiču iz šećera. Kečap ne sadrži ni masti, ni proteine. Osim toga, ovaj prilog sadrži izuzetno mnogo natrijuma (190 mg). Ipak, napravljen je od paradajza, tako da sadrži malu količinu antioksidanata.

    Kašičica majoneza, sa druge strane, sadrži 90 kalorija, a sve kalorije potiču od masti. Majonez ne sadrži ni proteine, ni ugljene hidrate, a ima gotovo upola manje natrijuma od kečapa.

    Dakle, pitanje nije "šta je zdravije?", već "šta je manje nezdravo?". Ako pazite na težinu, klonite se majoneza, a ako vam je boljka prekomeran unos šećera, kečap vam nikako nije prijatelj.

    Ni jedan, ni drugi prilog nije zdrav, tako da je u ovom slučaju odgovor - birajte manje od dva zla, po sopstvenom ukusu.

     12471
  • Namirnice za kontrolu migrena

    Namirnice za kontrolu migrena

    Voće, povrće i mahunarke sadrže biljne estrogene, usled čijeg nedostatka se ponekad javljaju migrene kod žena.

    Skuše i pastrmke su idealne za borbu protiv migrena jer su bogate omega 3 masnim kiselinama.

    Iako kod nekih ljudi izaziva migrene, kofein u nekim slučajevima ublažava bol.

    Đumbir se pokazao efikasnim nakon brojnih istraživanja jer ima anti-inflamatorna dejstva.

    Integralne žitarice i zeleno povrće su bogati magnezijumom, usled čijeg nedostatka ponekad nastupaju jake migrene.

     1213
Pre neki dan sam u radnji kupila kore od heljdinom brašna pa rekoh ajde da isprobam i to. Pošto me je mrzelo da tražim recept iskoristila sam svoj za gibanicu.…
68338
Ćuftice od spanaća se pripremaju u kombinaciji sa krompirom. Možete praviti klasične ćuftice ili ako više volite možete oblikvati i šnicle.
14546
Punjeni krompir sam prvi put probala u Temišvaru u tržnom centru, bila sam skeptična ali već za par dana pokušala sam da ponovim isprobano, i evo recepta.
12905
Pohovani kačkavalj se jednstavnno priprema, nemate potrebe da se plašite kako će se sir rastopiti. A i da se razlije nema veze, još je ukusnije :)
38878
Punjena jaja sa sardinama možete pripremiti na više načina. Od mene evo dve vrste fila.
10524
Liker od kumkvata je poznati specijalitet sa Grčkog ostrva Krf. Ako želite da preko godine osetite miris mora u vašem domu trk u neki bolje snabdeveni market da kupite kumkvat…
32549