• Kako držiti bube podalje od hrane?

    Kako držiti bube podalje od hrane?

    Muve, ose, pčele, komarci, paukovi, mravi mogu biti nepozvani gosti ukoliko se odlučite za obrok na otvorenom. Kako ih se rešiti? Mešanje ulja paprike i vode i orošavanje na mestu gde ćete služiti hranu čini čuda kada su paukovi u pitanju. Ulje mente je takođe odličan saveznik u odbrani od paukova. Sveže kriške krastavca oteraće ose i pčele, dok je sirće najkorisnije u odbrani od muva i komaraca. Ekstrakt vanile je podjednako efikasan u iste svrhe.

     995
  • Doručak za mršavljenje

    Doručak za mršavljenje

    Jedna od deset žena preskače doručak kada je na dijeti, ali znate već da je to potpuno pogrešno. Kako biste uravnoteženo gubili na težini, sledi četiri ideje za doručak koji će vam pomoći da dostignete svoj cilj.

    • Integralni sendvič sa mladim sirom i paradajzom - ova opcija nudi ugljene hidrate koji se polako razgrađuju i daju vam energiju, uz dodatak proteina i kalcijuma
    • Sendvič od ražanog hleba, barenog jajeta i paradajza - krcato proteinima, uz gotovo nikakve masnoće, ako budete doručkovali ovo duže ćete biti siti
    • Vegetarijanski omlet - pečurke, paradajz, malo nemasnog sira i dva jajeta, savršena kombinacija
    • Nemasna rikota na integralnom tostu - dobri ugljeni hidrati, dosta vlakana i odličan izvor proteina i kalcijuma, uz sjajan ukus, ovo je dobitna kombinacija.
     2717
  • Zašto je važan unos zdravih masti?

    Zašto je važan unos zdravih masti?

    Veoma dugo su vodeći stručnjaci isticali kako masti na brojne načine loše utiču na zdravlje. Ipak, ustanovljeno je da određene masti poboljšavaju naše zdravlje. „Zdrave masti“ dele se na dve glavne kategorije – nezasićene masti i polinezasićene masti. Polinezasićene uključuju omega-3 masne kiseline, pomažu u regulisanju upala i igraju značajnu ulogu kada je reč o zdravlju srca, pa čak i utiču na raspoloženje. Nezasićene masti mogu smanjiti loš holesterol i od ključnog su značaja za metaboličke funkcije.

    Studija iz 2009. godine objavljena u časopisu za kliničku ishranu merila je efekat uticaja određenih vrsta masti na sitost. Petnaest ispitanika konzumiralo je različite masti ili ih uopšte nije bilo. Rezultati su pokazali da su učesnici koji su konzumirali nezasićene masti bili u većoj meri siti u odnosu na druge. Naravno, unos vlakana ili belančevina može odložiti potrebu za hranom duži vremenski period.

    Da li je vaša koža izrazito suva? Možda je to povezano sa nedostatkom zdravih masti u vašoj ishrani? Skloni ste ekcemima? U težim slučajevima koža puca i krvari? Obratite pažnju na unos zdravih masti!

    Vitamini i njihova apsorpcija je usko povezana sa mastima. Bez adekvatnog unusa vitamina A, mogli biste imati problema sa suvim očima, bez dovoljne količine vitamina C vaše rane i modrice će duže zarastati...

     1180
  • Čime zameniti vino u kuvanju?

    Čime zameniti vino u kuvanju?

    Neretko se dešava da recept nalaže upotrebu vina u kuhinji, ali šta uraditi kada vam ono nije pri ruci?
    Prvo, treba razmisliti kakvu funkciju to vino ima u jelu. Vino se obično koristi da meso bude sočnije, ili da jelu da dodatnu dimenziju, oporu, slatku ili kiselu. U zavisnosti od funkcije, postoje potpuno odgovarajuće zamene koje možete koristiti.

    Umesto crvenog vina možete ubaciti supu (pileću, juneću ili supu od povrća), sok od grožđa ili brusnice, vinsko sirće (za oporost), ili med (ako jelu nedostaje slatka komponenta).

    Sa belim vinom situacija je slična, takođe se može zameniti supom, sokom od jabuke, vinskim sirćetom, limunovim sokom ili medom.

    Treba imati na umu da alkohol ne ispari u potpunosti u kuvanju, tako da ako izbegavate alkohol, najbolje bi bilo da probate neku od navedenih zamena.

     13178
  • Rotkvica

    Rotkvica

    Rotkvica je povrtna biljka sa korenom crvene boje, te saksonski naziv ove biljke - reod znači obojiti krv crvenom. Gaji se preko tri milenijuma, a po nekim spisima nastala je u Južnoj Aziji kultivisanjem divlje vrste Raphanus raphanistrum, što znači "kultivisani kupus".

    Rotkvice su idealno povrće za redukciju telesne težine jer sadrže samo 16 kalorija na 100 grama, obiluju tečnošću i vlaknima, ubrzavaju probavu i potpomažu pražnjenje creva, a opet stvaraju osećaj sitosti. Takođe, ublažavaju i hemoroide, a za to je posebno dobro barem dva puta dnevno piti sok od rotkvica. Nije loše napomenuti i to da je ovo povrće posebno dobro za sve disajne organe, ublažava kašalj, prehladu i grip, ali i ozbiljnije zdravstvene probleme disajnih organa kao što je bronhitis.

    Rotkvice mogu poslužiti kao izuzetno lepa dekoracija, pa se često koriste kao predjelo, no rotkvice možete izrendati i dodati raznim salatama, zatim ih možete u kombinaciji sa lukom koristiti kao prilog testenini, ili pak prodinstati na malo putera i poslužiti kao prilog mesu. Nećete pogrešiti ni ako ih sitno naseckate i dodate u čorbu. Odlično se slažu sa celerom i šargarepom.

    No, samo nam to nije jasno, zašto je ovo zanimljivo povrće, sa svim svojim blagodetima, u Srednjem veku smatrano simbolom svađe? Pretpostavljamo zato što su se svi prepirali ko će uzeti više.

     1618
Evo recepta za predivnu čorbu! Ako volite možete dodati malo mleka ili klasičnu zapršku ali i na ovaj način pripremljena je dovoljno ukusna.
8112
Brokoli preliveni bademom je zdrav i ukusan prilog glavnom jelu. Možete ga služiti uz piletinu ili ribu.
4931
Teta Ankina čarolija nije se završila sjajnim galetama. Uveče nas je oduševila fantastičnom picom koju spremi svaki put kada odemo u Zaječar. Ali ovaj put je bila posebna. Testo je…
Danas sam imao prilike da probam fantastične "bakine kolače" odnosno galete, a u mom slučaju "teta Ankine" kolače. Bili su tako ukusni da sam odmah izvadio telefon, uslikao a kasnije…
59818
Predivna, kremasta, osvežavajuća torta. Preko leta iskoristite sveže crveno voće, a zimi možete iskoristiti zamrznuto.
6469
Recept koji će Vam zagrejati dušu tokom vetrovitih jesenjih dana. Izuzetno slasno i ukusno, što bi se reklo "da prste poližeš!".