Oštrina noževa može se proceniti na mnogo načina - sečenjem papira, magazina, luka ili paradajza. Najprecizniji test je sečenje crnog luka, ukoliko nož bez problema preseče sve slojeve, nož vam je dovoljno oštar. Ako tim nožem možete napraviti čiste rezove kroz masni papir, ili iseći paradajz bez kidanja kore, nož vam je u redu.
U ovom videu možete saznati na koje sve načine možete proveriti oštrinu svog noža.
Limun (lat. Citrus) je citrusno voće kiselog ukusa poreklom iz Istočne Azije. Zbog ogromne količine vitamina koje sadrži u sebi, pogotovo vitamina C, važi za jedno od najrasprostranjenijih i najzdravijih voća na svetu, te je svima opšte poznato da se svaka prehlada najbolje leči uz pomoć čaja u koji je dodat sok od ove tropske voćke. Limun je manje drvo ljubičastih listova, dok je plod žute ili zelene boje. No, ovo nije jedina podela ovog voća - postoje dve glavne sorte limuna: Eureka (izduženijeg oblika i sa hrapavom korom) i Lisbon (okrugliji i sa tanjom korom). Nije ni čudo što limun krasi epitet jednog od najpopularnijeg voća, jer su njegove dobrobiti po zdravlje izvanredne; pored vitamina C, sadrži i puno vitamina A, B, kalcijuma, kalijuma, folnu kiselinu i pektin, pa poboljšava rad jetre, bubrega, želuca, creva, jača kardiovaskularni i imuni sistem. Smatra se da dovodi organizam u bazno stanje, pa da je samim tim najbolji saveznik u borbi protiv raka. Pored toga, ubrzava metabolizam pa se preporučuje i u borbi protiv suvišnih kilograma. Iako se najčešće koristi za pravljenje osvežavajućeg napitka - limunade, od ovog voća se mogu praviti ukusni prelivi za salate, razne marinade za ribu i jela sa roštilja i sosevi kojima se mogu prelivati testenina i pirinač, odlično se kombinuje sa maslinovim uljem a sok od limuna ne dozvoljava drugom voću da potamni. Zanimljivo je da se limun koristi i za izbeljivanje zuba, negu kose i čišćenje lica, pa je pored zdravlja, odličan i za lepotu.
Namirnice koje su najefikasnije u borbi protiv nesanice sadrže sastojke koji pomažu telu da se opusti i lakše utone u san. U kombinaciji sa fizičkom aktivnošću, one vam mogu pomoći da se svake noći dobro odmorite i pripremite za naporan dan.
Ćuretina je bogata triptofanom, aminokiselinom koju telo koristi u proizvodnji serotonina. Serotonin je hemijska uspavanka za naše telo, jer smiruje nerve i mozak. Mozak noću konverzuje serotonin u melatonin, hormone koji reguliše spavanje.
Složeni ugljeni hidrati (ovsena kaša, hleb od celog zrna i sl.) takođe pomažu u proizvodnji serotonina.
Namirnice bogate gvožđem takođe treba konzumirati, jer je anemija još jedan od izazivača nesanice.
Čaj od kamilice umiruje, i mada ne postoje klinički dokazi da ovaj napitak definitivno pomaže u borbi protiv nesanice, mnogi ljudi se kunu u njegovo dejstvo.
Usklađenost je ključ kulture i načina života u Norveškoj. Kada je ostatak civilizacije bio još u povoju, vikinški brodovi su uveliko krenuli daleko od obala kako bi istraživali, trgovali i pljačkali. Čak i danas, sa nešto više od tri odsto obradivog zemljišta, Norveška ima efikasan sistem na kome počiva poljoprivreda. Najveća prednost u odnosu na ostale zemlje - količina čiste izvorske vode. Uživanje uz sve obroke je neizbežno uz čašu hladnog kiselog mleka. Mnoge vrste sireva (mada uglavnom ovčijeg i kozjeg) imaju savršenu penastu strukturu. Kisela pavlaka je neizostavna uz voće, povrće, čorbe, supe, palačinke i peciva. Norvežani uživaju u mesu, ali ribu vole iznad svega. Od lososa, pastrmki, skuša, haringa, jegulja do raža, bakalara, škampi... Poznati su i po velikom izboru hleba i peciva. Maslac se koristi kao sastojak u gotovo svakom jelu.
Ove godine junior je nakon silne pretrage Googla sa namerom da pronađe savršenu tortu odlučio da za rodjendan pozove par drugara kod kuće i da im spremim picu i čokoladne…
Neko bi rekao da ovo i nije neki specijalitet, da nema neke filozofije...ali pokušajte sami da pripremite i videćete koliko energije i volje je potrebno za specijalitet ovakvog kalibra! Ono…