• Zašto je važno jesti banane

    Zašto je važno jesti banane

    Banane su voće koje deluje kao probiotik i stimulišu rad creva.

    Banane mogu smanjiti telesnu temperaturu tela tokom vrelih letnjih dana.

    Utrljavanjem unutrašnjosti kore banane možete sprečiti svrab i iritaciju na koži.

    Konzumiranjem jedne banane između obroka možete stabilizovati nivo šećera u krvi i smanjiti jutarnju mučninu.

    Dve banane pre napornog treninga ili na pauzi održavaju šećer u krvi i sprečavaju grčeve u mišićima.

    Bogate pektinom, banane pomažu pri varenju i oslobađanju toksina iz organizma.

    Banane smanjuju otoke, jačaju nervni sistem, pomažu u proizodnji belih krvnih zrnaca i sadrže visok nivo vitamina B6.

    Bogate kalijumom, banane utiču na krvni pritisak i štite od srčanog i moždanog udara.

     1576
  • Heljda

    Heljda

    Heljda se po morfološkim i fiziološkim svojstvima bitno razlikuje od ostalih žitarica ali zbog zrna i načina koriščenja se svrstava u žitarice. Sadrži vitamine B1 i B2, kalijum, fosfor, kalcijum. Kaša od heljdine prekrupe se preporučuje u svakodnevnoj ishrahi odraslih i dece, a pogotovo onih koji se bave umnim radom jer jača memoriju i koncentraciju.
     15528
  • Sastojci i tehnike u molekularnoj miksologiji

    Sastojci i tehnike u molekularnoj miksologiji

    Sastojci i tehnike

    U srcu molekularne miksologije je mnogo procesa i sastojaka koji zvuče kao da pripadaju naučnoj laboratoriji, a ne baru. Na primer, kalcijum laktat i natrijum alginat se koriste za pravljenje jestivih koktel sfera kroz procese koji se naziva sferifikacija. Molekularne mohito sfere su jedan popularan primer, i u suštini su štreberski pogled na žele.

    Drugi uobičajeni proces je emulzifikacija, koja koristi emulgator za vezivanje dve tečnosti koje se obično ne mešaju, kao što su masti. Kokteli takođe mogu da sadrže suspenziju, u kojoj sastojak poput ksantamske gume zgušnjava tečnost tako da se suspenduje u drugoj tečnosti. Kanisteri sa azotnim oksidom su takođe bili prilično popularni i korišćeni za stvaranje pene sa ukusnim ukusom na vrhu koktela.

    In a more straightforward approach, liquid nitrogen or dry ice creates ice-cold drinks that smoke. Great care needs to be taken with these techniques because ingredients at such extreme colds can burn a drinker's throat and internal organs, and no one should consume dry ice.

    U jednostavnijem pristupu, tečni azot ili suvi led stvaraju ledeno hladna pića koja se puše. Sa ovim tehnikama treba biti veoma oprezan jer sastojci kod tako ekstremnio niskih temperatura mogu da opeku grlo i unutrašnje organe osobe koja pije, i niko ne bi trebalo da konzumira suvi led.

    Među sastojcima koji se primenjuju u molekularnoj miksologiji su kalcijum hlorid, guma bagrema, ksantam guma, sojin lecitin, želatin i druga sredstva za želiranje kao što je agar-agar. Neki od njih su donekle uobičajeni sastojci koji se koriste za prilagođavanje standardnih recepata za specijalizovane dijete, uključujući pečene proizvode bez glutena i veganska jela.

     472
  • Neverovatni limun

    Neverovatni limun

    Iako svi znamo da je voće zdravo za naš organizam, često nismo ni svesni pojedinih dobrobiti koje ono ima. Pročitajte kako na vaš organizam utiče samo jedna prirodna limunada dnevno.

    Limun je pun vitamina C (antioksidans, poboljšava imuni sistem), vitamina B (obnavlja energiju), riboflavina (obnavlja tkivo, utiče na rast i ravoj), minerala kao što su kalcijum i magnezijum i vaš je najbolji saveznik kroz dan.

    Pomaže jetri da eliminiše toksine

    Jetra je zadužena za sintezu proteina, detoksifikaciju i proizvodnju svih bioloških hemikalija koje pomažu telu da ispravno vari. Limunada pomaže jetri da ove funkcije obavlja još efikasnije. Budući da je limun dijuretik, on takođe povećava mokrenje što pomaže u čišćenju organizma.

    Jeftin lek za podmlađivanje

    Limun pomaže pri sprečavanju nastanka bora i osvežava lice. Vaša koža ne može izgledati zdravo ako vaše telo skladišti previše toksina. Limun takođe sadrži citrusne kiseline koje vam pomažu da se izborite s aknama.

    Dobar je za gubljenje kilograma

    Jetra usporava metabolizam kada je puna toksina i otpada što vodi do gojenja. Limun pomaže jetri da eliminiše sve te toksine i pomaže da se brže sagorevaju masti. Najbolje deluje kada se kombinuje sa zdravom hranom i vežbama.

    Oslobađa disajne puteve i osvežava dah

    Limunada pomaže da se rešite plućnih infekcija i kašlja. Veruje se da pomaže ljudima s astmom i alergijama. Limun takođe osvežava dah i pomaže kod zubobolje i gingivitisa, ali takođe pazite s unosom jer kiselina zna da ošteti gleđ.

    Izvor:B92.net

     5012
  • Pečeni kesten, prvi vesnik zime

    Pečeni kesten, prvi vesnik zime

    Znate sigurno da je zima stigla kada izađete na ulicu, a tamo vas dočeka zamamni miris pečenog kestenja.

    Pečeni kesten je sjajna grickalica, a zbog teksture može se koristiti i u raznim nadevima i musakama. Kesten ima manje kalorija, ali i manje hranljivih materija nego drugo orašasto voće. 

    Sto grama pečenog kestena sadrži oko 220 kalorija. Većina orašastog voća sadrži dva do tri puta toliko. Međutim, ostalo orašasto voće ima i od 4 do 7 grama vlakana na 100 grama, dok kesten sadrži svega 1 gram. Osim toga, kesten sadrži oko 15 grama ugljenih hidrata (od toga su 3 grama šećeri), a imaju manje od 1% prirodne masti.

    Još jedna prednost pečenog kestena je to što gotovo da ne sadrži so, tako da ne morate da brinete da će vam se pogoršati krvni pritisak ili kardiovaskularni problemi. Kesten takođe sadrži 168 mg kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak. Osim toga, u ovoj namirnici možete naći folate i vitamin C.

    Dakle, pravac napolje, i uzmite fišek ovog mirisnog vesnika zime. 

     1741
Krenule su posne slave, pa evo jednog recepta za posnu tortu. Ako volite možete dodati i suvog grožđa.
8100
Vanilin biskviti se veoma lako spremaju a imaju specifičnu aromu i ukus. Možete ih služiti uz kafu, kakao, mleko, čaj...
9184
Musaku obično pripremam po maminom klasičnom receptu, ali sam kod prijateljice probala ovu varijantu sa kačkavaljem i bešamel sosom i oduševila se. Probajte nećete se pokajati!
27265
Obožavam kompot od dunja, a kako nemam vremena da ga pravim, a ni prostora da ga skladištim koristim ovu brzu varijantu u sezoni dunja.
146895
Jednostavno neodoljivo! Slatko, mirišljavo, aromatično. Prava poslastica za praznike. Prilika da se dobro zabavite sa najbližima dok ih pravite i zajednički uživate u njihovim čarima!
20499
Banatski kupus je podvarak od kiselog kupusa obogaćen komadićima mesa, kobasica i pirinča. Uživajte u hladnim zimskim danima uz ovaj predivni porodični obrok!
7570