Hrastove buradi su najprepoznatljiviji simbol koji se dovodi u vezu sa vinom. Tokom vekova, romantizovali smo ove buradi i sam proces starenja vina u njima do te mere da ih sada koristimo kao stolove, klupe, postolja za sveću, neizostavnu dekoraciju prilikom sređivanja romantičnog enterijera, itd....a nismo ni svesni toga da je razlog zbog kojeg koristimo baš hrastove buradi rezultat srećnog incidenta. Vekovima su se u ove svrha ustvari koristili glineni ćupovi.
Dakle, pre više od dve hiljade godina, kada su Rimljani širili svoju imperiju, sa sobom su nosili ne samo hranu i oružje, već i vino. A zašto i ne bi? Vino je bilo bezbednije piti od vode, bogatije je kalorijama, a i poboljšava raspoloženje. Tada su se za čuvanje i transport vina koristili glineni ćupovi. Neke druge civilizacije, poput one u Mesopotamiji, koristile u burad od palminog drveta, ali to je pre bio izuzetak nego pravilo. Jeste da je palmino drvo lakše od gline, ali se mnogo teže oblikovalo i savijalo. Zbog toga je upravo glina bila prvi i pravi izbor. Ali, kako su Rimljani napredovali i širili svoje teritorije, bilo je sve teže i teže transportovati ove ćupove. Postali su Rimljeni svesni te činjenice da je palmino drvo možda bolje rešenje, ali i dalje nisu imali dovoljno sredstava za nabavku. No, njihovim mukama uskoro će doći kraj. Kada su prodrli sve do Galije, sluačjno su zatekli su grupu ljudi koja je za transport koristila burad od hrastovog drveta. Doduše, za transport piva, ali to nije tako bitna razlika.
Upravo tada su Rimljani shvatili da je njihovim mukama konačno došao kraj. Hrastovo drvo je imalo puno prednosti u odnosu na palmino: lakše se savija i oblikuje, a šume kontinentalne Evrope su obilovale ovim drvećem. Na kraju, hrast je, zbog svoje čvrte strukture, u velikoj meri i vodootporan. Za manje od dvesta godina, na desetine miliona glinenih ćupova je odbačeno i zamenjeno novim, od hrasta.
I tu priča nema kraj. Rimljani su, vremenom, primetili kako je njihovo vino odjednom počelo da poprima nov, kvalitetniji ukus. Uz dodatnu obradu drveta, vino je poprimalo različite ukuse poput cimeta, vanile ili karanfilića...a možda je najveće otkriće bilo to da je vino, što duže bude stajalo, kvalitetnije i boljeg ukusa.
Hipertireozu karakteriše ubrzan rad štitne žlezde, koja se nalazi u prednjem vratu i tada proizvodi više hormona. Simptomi mogu biti povezani sa ubrzanim lupanjem srca, anksiožnošću, gubitkom težine, nervozom, tremorom, nesanicom, prekomernim znojenjem, promenama raspoloženja, crvenilom u očima... Mnogi istraživači i stručnjaci veruju da neke od biljaka mogu pomoći u suzbijanju oslobađanja hormona štitne žlezde i smirivanju nekih od simptoma.
Čaj od matičnjaka
Univerzitet u Merilendu sugeriše upotrebu matičnjaka za simptome povezane sa hipertireozom. Stabilizuje povišen nivo hormona i potpomaže opštu funkciju štitne žlezde. Smatra se umirujućom biljkom i smanjuje osećaj anksioznosti i tremora.
Kinesko bilje
Neophodno je konsultovati se sa travarima u potrazi za najboljom kombinacijom kineskog bilja, iako to često nameće i promene u ishrani uz praktikovanje istočne i zapadne medicine. Fokus je na biljkama koje smanjuju ubrzan rad srca i preterano znojenje.
Drveni kuhinjski pribor je esencijalan iz više razloga: ne provodi toplotu, ne oštećuje posuđe i ne utiče na ukus hrane koju pripremate. Čišćenje putem mašine za pranje posuđa može skratiti vek trajanja pribora od drveta, stoga imajte na umu i druge alternative. Preporučuje se korišćenje kokosovog ulja i čiste kuhinjske krpe kako bi se izbeglo oštećenje drveta, a uklonile sve mrlje i bakterije. Nakon čišćenja, posuđe je potrebno isprati toplom vodom. Jaki začini ponekad mogu ostaviti tragove koje je teško očistiti. Imamo rešenje! Najpre pribor potopite u vrelu vodu i ostavite da odstoji ne više od 5 minuta. Nakon toga, izvadite pribor iz vode, pospite kuhinjskom soli i utrljajte limun sve dok se so ne otopi. Zatim isperite hladnom vodom i odložite pribor na sušenje.
Proizvod sa slike kao i mnoge druge drvene proizvode za Vašu kuhinju i domaćinstvo možete pronaći i poručiti putem:
Digestivni trakt sadrži bakterije koje su važne za metaboličke funkcije jer podstiču varenje i proizvode neophodne hranljive materije. Održavanje ovih bakterija u ravnoteži je od suštinskog značaja za dobro zdravlje. Jogurt sadrži probiotike koji utiču na pravilan rad sistema za varenje.
Probiotski jogurti mogu da sadrže mnoštvo bakterija. Jedna od njih pomaže varenje u tankom crevu, takođe proizvodi vitamin K. Druge sprečavaju zatvor, smiruju želudac i utiču na netoleranciju na laktozu. Ukoliko osećate bol u abdomenu, imate dijareju ili osećate napetost, popijte čašu jogurta.
Japanska kompanija koja se bavi proizvodnjom čokolada, predstavila je svoj novi proizvod: listiće topljene čokolade. Inspirisani listićima topljenog sira, tim okupljen oko „Bourbon" kompanije je izjavio su da su čokoladni listići samo jedna od ideja. Predlažu da ih stavite u palačinke, krekere, kolače ili ih umotate u jagode. Za sada čokoladne listiće možete kupiti jedino putem interneta, a minimalna porudžbina je pet pakovanja. Cena ove slatke porudžbine je 3.240 jena, odnosno oko 27 dolara.
Ako imate smrznute jagode ovaj rolat možete pripremiti bilo kada u toku godine. A ako nemate jagode možete iskorstiti neko drugo voće kao na primer maline.
Krofnice su predivne u bilo kojoj varijanti. Ja ih više volim pečene jer nisu tako masne kao pržene. Možete ih praviti u plehu za mafine ako nemate onaj za krofne…