U Severnoj Americi šljive i med korišćeni su za lečenje anksioznosti, hroničnog umora ali i za uspostavljanje ravnoteže crevne flore. U Japanu, Kini i Koreji se i danas konzumiraju za potrebe lečenje infekcija. Brojni su razlozi zbog kojih nećete moći da odolite sjajnoj kombinaciji meda sa dodatkom šljiva. Krenimo redom! Šljive sadrže veoma malo kalorija i ne sadrže zasićene masti. Ono po čemu su zasigurno poznate je činjenica da regulišu rad digestivnog sistema i štite telo od slobodnih radikala. Snižavaju nivo holesterola i ono što je zanimljivo – jačaju kosti. Bogate su kalcijumom, magnezijumom, vitaminom A, B, C, beta karotenom... I šljive i med se vode kao jedni od najsnažnijih antioksidanasa čiji spoj utiče i na zdravlje srca, reguliše krvni pritisak i deluje kao probiotik. Topao čaj i jedna kašičica sirovog meda sa dodatkom šljiva biće idealan saveznik u borbi protiv stomačnih tegoba.
Ishrana nakon 20 časova nije preporučljiva. Ipak, pojedine grickalice imaju iznenađujuće pogodnosti. Ukoliko noću unosite proteine, jačate svoje mišiće dok spavate. Niskoglikemijski ugljeni hidrati mogu pomoći u kontroli šećera u krvi. Izdvojili smo neke od grickalica koje su, prema brojnim istraživanjima, najzdraviji obrok koji sebi možete da priuštite u sitne sate.
Crna čokolada
Za razliku od obične, crna čokolada bogata je antioksidansima koji utiču na snižavanje krvnog pritiska i poboljšavaju osetljivost na insulin. Preporučuje se čokolada koja sadrži minimum 70 odsto kakaoa.
Pistaći
Sadrže vlakna, biotin, vitamin B6, tiamin, folnu kiselinu, nezasićene masti i sve to ih čine veoma hranljivim. Ukoliko volite neobične kombinacije, uparite pistaće sa kozjim sirom ili voćem kao što je malina.
Semenke bundeve
Jedna porcija sadrži skoro 50 odsto preporučenog dnevnog unosa magnezijuma. U pitanju je esencijalan mineral koji je neophodan u više od 300 rekacija u vašem telu.
Mleko i med
Čaša toplog leka može doprineti relaksaciji, iako efekat može biti više psihološke nego fiziološke prirode. Nekada se smatralo da je uzrok tome tripofan u mleku koji dovodi do povežanog lučenja serotnina. Dodavanjem meda ćete neznatno povećati sadržaj šećera koji se lako vari i može stimulisati proizvodnju serotonina.
Osnovni problem brze hrane jesu masti. Studija sprovedena na pacovima koji su osam nedelja konzumirali hranu bogatu mastima otkrila je da pored oštećenja bubrega, može doći i do drugih značajnih problema u radu organa za varenje, pa i srca. Primećeno je da su određene vrste trasportera glukoze u većoj količini bile prisutne kod pacova sa dijabetesom tipa 2. Takođe je utvrđeno da velika količina trans masti utiče na loše pamćenje, koncentraciju i stvara određene probleme u govoru. Nasuprot njima, omega 3 masne kiseline povoljno utiču na mozak - utiče na bolju koncentraciju i obezbeđuje telu dovoljno energije.
Dejvid Kinč utemeljio je poseban kulinarski stil koji ga je postavio na čelo savremene kalifornijske kuhinje. Njegova umetnost kuvanja zasnovana je na specifičnoj filozofiji koja se tiče moderne tehnike i upotrebe pažljivo odabranih sastojaka koje je proučavao širom sveta. Pod uticajem japanskog, francuskog i savremenog katalonskog kuvanja, Kinč pronalazi inspiraciju u evropskoj tradiciji prefinjenosti i insistiranju na detaljima - što je svojstveno japanskoj kuhinji. Njegov restoran je ušao na listu 50 najboljih restorana sveta, a 2010. godine dobio je nagradu za najboljeg kuvara. Kinčov prvi kuvar „Manresa: An Edible Reflection" ušao je na listu najprodavanijih prema viđenju novinskog lista „The New York Times".
Džekfrut je vrsta tropskog voća poznata po svom jedinstvenom obliku i veličini. Drvo džekfruta može da naraste i do 30 metara, a plod može biti težak i do 36 kg. Veruje se da je autohtona biljka i danas se kultiviše u tropskim oblastima. Kada nije sasvim zreo, tekstura džekfruta podseća na meso zbog čega ga neki kuvari koriste kao njegovu zamenu. Bogat je dijetetskim vlaknima, što ga čini dobrim laksativom. Vlakna štite mukoznu membranu debelog creva i uklanjaju hemikalije. Džekfrut sadrži i značajne količine vitamina A, kao i beta karoten, lutein, ksantin itd. Zajedno, ova jedinjenja igraju vitalnu ulogu kada je reč o čulu vida. Jedan je od retkih plodova bogatih grupom vitamina B-kompleksa. Izvor je kalijuma, magnezijuma, mangana i gvožđa.
Navikli smo da ih jedemo isključivo u klasičnoj varijanti - punjene melevenim mesom. Nemojte se plašiti isprobajte sve varijante koje vam padnu na pamet, evo i jedne veoma zanimljive ideje.
Obožavam krompir na bilo koji način. Ovo sam skoro probala i fantastično je. Možete ih služiti kao dodatak nekom jelu, uz bilo koji sos... pustite mašti na volju u svakom…