• Hrana i kultura: Danska

    Hrana i kultura: Danska

    Kada je Danska u pitanju, većina će vam najpre pomenuti mleko ili surutku kao obavezne osvežavajuće napitke. Čorbe, supe, kremasti šlag sosevi, meso, salate spadaju u njihove poslastice. Danski sirevi poznati po neobičnom ukusu, često se služe uz dezert sa voćem ili kasno uveče kao užina. Sveže voće u sezoni ima prednost, a posebno kukuruz i krompir. Jela čija je osnova meso su izuzetno sočna. Ukoliko su po svojoj prirodi suva, služe se uz sos. Iako ribe ima u izobilju, svinjetina je favorit. Jaja se povremeno koriste kao lagani obrok ili za ukrašavanje drugih jela. Pirinač i testenina se generalno izuzetno retko koriste. Puter je obavezan sastojak, a kvalitet je daleko bolji u odnosu na većinu putera koje ste ikada probali. Danci uživaju u pecivu ili kolačićima uz kafu. Ne zaboravite, Danci jedu rado i kalorično! Danski kuvari spadaju među najkreativnije, posebno kada je priprema morskih plodova u pitanju. Tradicija im nalaže i uživanje u dimljenoj hrani, pa je haringa neizostavno tradicionalno jelo. Ipak, najvažniji obrok je večera, nakon koje se služi rakija na bazi lekovitog bilja.

     2775
  • Merenje bez vage

    Merenje bez vage

    Često vam se dogodi da je potrebno da izmerite nešto na brzaka, a nemate vagu pri ruci. I šta sad, za 50 gama brašna treba da vadite i montirate vagu...zaista nema potrebe! Dosta recepata mogu da uspeju sa približnim merama. Evo par saveta kako izmeriti najčešće korišćene namirnice u kuhinji bez kuhinjske vage.


    Oštro brašno

    1 puna kašika=25g

    Meko brašno
    1 puna kasika=20g
    1 čaša od 2dl=120g

    Griz
    1 puna kasika=22g

    Pirinač
    1 puna kasika=30g

    Kristal šećer
    1 puna kašika=25g
    1 čaša od 2dl=210g

    Šećer u prahu
    1 puna kasika=25g
    1 čaša od 2dl=190g

    Mak
    1 ravna kašika=17g

    Margarin
    1 ravna kašika=14g

    Mleveni orasi
    1 puna kašika=20 g

    Pirinač

    1 čaša od 2dl=180g

    Paradajz
    srednje veličine = 100 grama

    Voda
    6-7 kašika = 1 dl

    Med
    1 puna kašika = 50 grama

    Ulje
    1 kašika = 15 grama

     376342
  • Da li je crni čaj zaista dobar?

    Da li je crni čaj zaista dobar?

    Visok sadržaj kofeina u crnom čaju ima svoje prednosti i mane. Povećava budnost, ali stvara razdražljivost i utiče na nepravilan rad srca i eventualno povećanje krvnog pritiska.

    U poređenju sa ostalim čajevima, crni čaj ima manji sadržaj katehina. Oni deluju kao antioksidansi, supstance koje skupljaju i uništavaju slobodne radikale koje mogu oštetiti ćelije DNK ali i povećati rizik od srčanih oboljenja, raka ili dijabetesa.

    Crni čaj može smanjiti apsorpciju gvožđa čak i do 70 odsto, što može izazvati anemiju.

     3823
  • Restoran Diamantis

    Restoran Diamantis

    Riblji restoran Diamantis nalazi se u malom mestašcu Siviri na Kasandri u Grčkoj. Ovaj predivni restoran započeo je svoju kulinarsku avanturu još daleke 1938. godine. Dobio je visoku ocenu posetioca na TripAdvisor-u kao i "Certificate of Excellence" što je bilo i više nego dovoljno da ga posetimo i isprobamo.

    Oduševili smo se kvalitetom, cenom i samim ambijentom! Restoran za svaku preporuku.

     2835
  • Bundeva

    Bundeva

    Bundevu (lat. Cucurbita pepo) svi znamo kao tradicionalni simbol čuvene Noći veštica, a njene semenke su omiljena grickalica omladine širom sveta. No, narandžasti, mesnati deo ove biljke (koji je dobio boju zahvaljujući beta karotenu) nekako kao da je zapostavljen, a može se koristiti u ishrani na zaista mnoge načine, a ne samo kao dekoracija.

    Ovo jesenje povrće spominje se još u Starom zavetu, koristili su ga još i Stari Egipćani, a u Evropu je došlo kada su ga Španci preneli iz Meksika.

    Slatkasti, mesnati deo bundeve upravo zbog beta karotena pomaže u lečenju psorijaze, a ako imate kožu sklonu aknama možete ublažiti stanje tako što ćete plod bundeve iskoristiti za pravljenje jednostavne maske za lice. Ovo povrće je i odličan diuretik, smiruje nadražen želudac i creva, čuva bubrege i smanjuje upale žuči. Pored toga, bundeve sadrže i niz drugih korisnih vitamina kao što je vitamin C.

    Posebno su zdrave semenke bundeve, jer sadrže ogromnu hranljivu vrednost i oblijuju belančevinama i ugljenim hidratima, kao i gvožđem, kalijumom i kalcijumom.

    Što se tiče recepata, od bundeve možete praviti ukusan pire, možete je pohovati, sitno iseckati i kuvati u čorbi, a bundevu možete i uzduž narezati, izbaciti deo sa semenkama i puniti sirom ili drugim povrćem i tako ispeći u rerni. Odlično se slaže sa začinima kao što su peršun, majčina dušica i lovorov list, a ako odlučite da napravite slatku pitu od bundeva, obavezno dodajte i malo cimeta, sigurno nećete pogrešiti.

     2039
Kupus, krmenadle, luk, slanina, belo vino, senf... svašta još po nešto i kada se sve to iskombinuje i dobro spremi dobije se ručak da se prsti poližu!
2976
Mnogi vole prasetinu a smatraju da je rolovano prase posoban specijalitet. Međutim kako je piletina mnogo zdravija od prasetine evo recepta kako da spremite rolovano pile, to jest rolovanu piletinu.…
16811
Ukoliko vam nije strano da mesite testo onda će Vam se ovaj recept sigurno dopasti.
3435
Ovako dobre palačine jednostavno morate da probate. Pravo su remek delo kulinarstva i simfozija raznih ukusa i tekstura. Jednom rečju: Fenomenalno!
7105
Sjajne kiflice i to ni manje ni više nego od bundeve. Obavezno probajte. Ukoliko želite možete ih filovati ali to nije obavezno. Sjajne su!
4514
Popularni keks već nekoliko generacija. Mnogi proizvođači su pokušali da ga imitiraju ali je on de facto postao pravi standar. Čak postoji nekoliko recepata u kojima se kupovni keks koristi…
27006