• Wolfgang Puck

    Wolfgang Puck

    Wolfgang Johannes Puck je trenutno jedan od najbogatijih i najuticajnijih svetskih kuvara za kojeg možemo reći da je pravi „vladar iz senke“. Naime, on je na čelu kompanije (Wolfgang Puck Companies) u čijem je vlasništvu preko dvadeset luksuznih restorana (među kojima je i čuveni Spago), preko osamdeset kioska brze hrane koji su locirani širom sveta, nekoliko servisa za ketering, kao i nekoliko linija proizvoda konzervirane hrane i kafe. Takođe, napisao je i šest knjiga o kuvanju (Modern French Cooking for the American Kitchen, The Wolfgang Puck Cookbook, Adventures in the Kitchen with Wolfgang Puck, Pizza, Pasta, and More, Live, Love, Eat i Wolfgang Puck Makes it Easy).


    Rođen je u austrijskom gradiću u oblasti Karintije 8. jula 1949. godine. Svoje prve kulinarske trikove naučio je u Monaku, a sa samo 24 godine seli se u Los Anđeles gde radi kao glavni kuvar u retoranu Ma Maison. Nakon što 1981. objavljuje svoju prvu knjigu sa receptima iz ovog restorana, zajedno sa svojom suprugom Barbarom otvara čuveni restoran Spago koji će dvadesetak godina kasnije ući u top 40 najboljih restorana u SAD. Kako sam kaže, omiljeno jelo su mu najobičnije makarone, što ni ne čudi s obzirom na to da njegov zaštitni znak i jeste italijanska hrana pripremljena na moderan način, a najpoznatije jelo koje sprema je pica sa dimljenim lososom. Voli da sprema i peciva, morske plodove, sveže salate i razne dresinge i soseve.


    Pored kulinarskog, Wolfgang se može pohvaliti i izuzetnim glumačkim talentom, pa je i lista filmova i serija u kojima se pojavljuje zaista impresivna: glumio je u serijama CSI: Crime Scene Investigation, Keeping Up with the Kardashians, Las Vegas, The Simpsons, u emisijama Hell’s Kitchen, Top Chef, MasterChef, kao i u filmovima The Weather Man, The Muse i The Smurfs.


    Veliki je filantrop i njegova humanitarna organizacija je do sada skupila preko 25 miliona dolara pomoći gladnima i obolelima od raka.


    Na njegovom sajtu http://www.wolfgangpuck.com/recipes možete naći preko stotinu recepata za spremanje jela koja se nalaze na meniju njegovih restorana širom sveta.

     4361
  • Deset činjenica koje niste znali o jagodama

    Deset činjenica koje niste znali o jagodama

    Jagode, vesnik proleća među voćem, omiljena su poslastica većini dece, a ni odrasli nisu imuni na njihov primamljivi ukus. Međutim, koliki god da ste ljubitelj ove prirodne poslastice, evo nekoliko stvari koje verovatno  niste znali o jagodama:

    • Svaka jagoda ima oko 200 semenki i one su jedino voće čije se semenke nalaze na spoljnoj strani ploda.
    • Pripadaju porodici ruža.
    • U Belgiji postoji muzej posvećen jagodama.
    • Stari Rimljani su verovali da jagode imaju lekovita svojstva.
    • Jagode su niskokalorične namirnice, a bogate su vitaminima C, K i B6, kao i kalijumom, folnom kiselinom, amino kiselinama i vlaknima. Veruje se da pomažu u smanjivanju rizika od srčanih oboljenja i nekih vrsta raka.
    • Istraživanja pokazuju da osobe koje konzumiraju jagode pre treninga sagorevaju više kalorija i izdržljivije su, u poređenju sa onima koji to ne čine.
    • Sok od jagode pomešan sa medom može da ublaži opekotine od sunca.
    • Francuzi veruju da su jagode afrodizijak, a mladenci ih tradicionalno konzumiraju za doručak, u obliku kremaste, slatke supe.
    • Jagode se mogu i kiseliti, ako se uberu zelene.
    • Kada bi se sve jagode proizvodene u Kaliforniji tokom jedne godine poređale plod uz plod, obišle bi svet 15 puta.
     3422
  • Zašto su tikvice zdrave?

    Zašto su tikvice zdrave?

    Sadrže veoma malo ugljenih hidrata, proteina i masti, kao i kalorija.

    Poseduju manje količine mangana, magnezijuma, fosfora, bakra, cinka, gvožđa i kalijuma.

    Bogate su vitaminom B.

    U tragovima sadrže i tiamin, riboflavin, niacin, folnu kiselinu, kao i vitamin K.

    Na 100g tikvica - 1,1g dijetetskih vlakana i 2,2 g luteina.

    Malo je poznato da tikvice mogu doprineti lečenju astme i tradicionalna medicina je upravo sledila to verovanje u pokušaju suzbijanja ove hronične bolesti.

    Semenke tikvice su delotvorne u snižavanju krvnog pritiska.

    Poboljšava probavu i savršen je dodatak uz ribu i meso.

    Sprečava paradentozu, a koristi se i u borbi protiv drugih upala.

    Povećava nivo energije i čisti creva od toksina.

    Prevencija je za bolesti prostate.

    Doprinosi snižavanju nivoa holesterola.

     2591
  • Zašto je ovsena kaša najbolji doručak?

    Zašto je ovsena kaša najbolji doručak?

    Ovsena kaša je odličan izbor za doručak, jer sadrži mnogo hranljivih sastojaka, veoma je zdrava i pomaže u regulisanju telesne mase. Osim toga, ovas je bogat vitaminom B, folnom kiselinom, proteinima, manganom i magnezijumom. U nastavku sledi nekoliko razloga zbog kojih treba da zavolite ovsenu kašu, ukoliko već niste ljubitelj.

    Ovas je dobar za srce - ova žitarica sadrži antioksidanse koji pročišćavaju arterije i sprečavaju pojavu masnih naslaga na zidovima krvnih sudova, čime smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

    Ovas je krcat vlaknima - postoje studije koje tvrde da vlakna u ovasu redukuju holesterol za preko 20%. Osim toga, vlakna su veoma važna za regularnu probavu, kao i za sprečavanje gorušice.

    Duže će vas držati sitim - ovsena kaša se duže razgrađuje u želucu, zbog čega se duže osećamo sitim. Jedna činijica ove kaše sadrži svega oko 150 kalorija, a bićete siti mnogo duže neko da ste pojeli tost ili činiju nekih drugih žitarica.

     2619
  • Koje sujeverje je zajedničko Grčkoj, Maroku i Indiji?

    Koje sujeverje je zajedničko Grčkoj, Maroku i Indiji?

    U sve tri kulture, na tri kontinenta, postoji verovanje da je badem simbol plodnosti.

    U antičkoj Grčkoj mladenci su bili darivani bademom, kako bi njihova zajednica bila plodonosna, a ukoliko bi neudata devojka stavila bademe pod svoj jastuk, sanjala bi budućeg muža.

    U Maroku bademi su služili da prenesu dobru sreću na naredne generacije, tako da su njime darivana deca nakon prve bračne noći novog para, a u Indiji darivanje pripadnika suprotnog pola bademom bio je jasan poziv na romansu.

    Povezanost badema i plodnosti datira još od biblijskog vremena. U njoj postoji priča kako je Aron, začetnik kuće Levi, znao da će se njegova loza nastaviti kada je njegov štap badema napupeo, procvetao i konačno dao plod badema.Bademi su pomenuti na još nekoliko mesta u Starom zavetu, ali sa manje eksplicitnim aluzijama na reprodukciju.

     1602
Govedina Stroganoff je Ruski specijalitet za koji se pretpostavlja da je nastao u 19 veku. Njegova specifičnost je u tome što se meso secka na tanke trake. Isprobajte predivno je.…
10410
Juče je "lepša polovina" došla kući sa suvom kolenicom, pljeskavicama i sjajnom slaninom iako zna da sam na "dijeti". Od kolenice je spremila pasulj a za večeru je klincu i…
11179
Moje dete obožava kubete, non stop ih kupuje, a mene izluđuje taj veštački miris sira ili nekog drugog ukusa... jednog dana mi je palo na pamet da mogu da iskoristim…
14592
Namaz od patlidžana smo slučajno otkrili i oduševili se. Obično deca ne vole ukus patlidžana i ovo je odličan način da ga zavole.
Ukoliko ste vegetarijanac, ili vam je jednostavno dosta klasične pice evo jedne dobre ideje za mini pice sa povrćem.
9357
Evo jednog predivnog kolačića za dobro jutro :) Miris pite od jabuka sa cimetom će probuditi sve vaše ukućane sa osmehom na licu. Uživajte!
17554