• Super Size Me

    Super Size Me

    "Super Size Me" je američki dokumentarac iz 2004. Režiran od strane Morgana Spurloka, ovaj film prati tridesetodnevni period tokom 2003. Za to vreme je Morgan jeo isključivo u McDonalds restoranima, radi istraživanja o gojaznosti u SAD koja je poprimila odlike epidemije. Sem filma, izdat je i strip koji se sastoji od više priča o problemima sa brzom hranom.

    Tokom snimanja je postojalo nekoliko pravila koje je sam sebi zadao kako bi eksperiment bio što efektivniji. Morao je jesti sva tri obroka, probati svako jelo koje je bilo u ponudi barem jednom i hodati mnogo manje nego inače. Tehnički je preuzeo ulogu prosečnog građanina SAD-a koji nezdravo živi.

    Tokom ovih mesec dana, tridesetdvogodišnji Spurlock se ugojio drastičnh 11 kilograma (što je otprilike čak 13% mase), holesterol mu se znatno povećao, imao je problema sa raspoloženjem, stanje sa jetrom mu se pogoršalo...Posle ovog eksperimenta mu je trebalo čak 14 meseci kako bi povratio svoju staru težinu, a to dovoljno govori o štetnosti svakodnevne ishrane u lancima brze hrane. Film je kvalitetan baš zbog toga - na jednostavan, svima razumljiv način to pokazuje i prosvetljuje.

    Film je takođe bio inspiracija za BBC seriju "The Supersizers..." koja je proučava i kvalitet obroka kroz istoriju.

     1506
  • Raspodela obroka sa ciljem mršavljenja

    Raspodela obroka sa ciljem mršavljenja

    Doručak

    Nikada ne preskačite doručak. Ukoliko to činite, usporićete metabolizam što je pogubno u održavanju ili gubljenju telesne težine. Da biste održali ravnotežu šećera u krvi, jedite složene ugljene hidrate poput integralnih žitarica, voća i povrća umesto rafiniranih ugljenih hidrata – belog hleba i belog šećera.

    Ručak

    Tri do četiri sata nakon doručka vreme je za naredni obrok. Neka se sastoji od složenih ugljenih hidrata i proteina kako biste održali nivo energije.

    Popodnevna užina

    Ukoliko je razmak između ručka I večere previše velik, nivo šećera u krvi će vam opasti. Konzumirajte namirnice koje sadrže proteine, vlakna. Previše slatkiša doneće vam malo energije ali ćete se osećati umorno ubrzo nakon što ih pojedete.

    Večera

    Tri do četiri sata nakon ručka – vreme je za večeru. Odvojte vreme da pripremite zdrav obrok. Polovinu tanjira bi trebalo da čine voće i povrće, četvrtinu protein a ostatak vlakna.

     901
  • Kurkuma za čišćenje pora

    Kurkuma za čišćenje pora

    Pore se mogu uvećavati kako starimo zbog čega su podložne začepljenjima. Ukoliko pomešate malo kurkume sa kokosovim uljem, možete efikasno smanjiti pore, a istovremeno i zategnuti kožu. Za izradu maske pomešajte jednu kašiku kokosovog mleka, javorovog sirupa i kurkume u prahu. Nanesite i ostavite da odstoji do 20 minuta. Ukoliko maska ostavi žuti trag zbog kurkume, upotrebite bilo koje sredstvo za skidanje šminke ili čišćenje lica na bazi ulja. Ispretite i proces ponovite dva puta nedeljno. Nakon tri nedelje vidljivi su i prvi rezultati.

     903
  • Vitaminima protiv zime

    Vitaminima protiv zime

    Zimi je najkorisnije jesti zimsko povrće, koje sadrži dosta vitamina. Najbolja pomoć telu u održavanju telesne toplote može biti korenasto povrće. To su sve one biljke koje ne sazrevaju brzo, već im je potrebno izvesno vreme. Njihovom rastu ne smetaju ni vetar ni mraz, već im pogoduje hladno zimsko vreme, a jestivi delovi im se nalaze ispod površine zemlje. Sitno seckano i obareno korenasto povrće može se koristiti i kao "temeljac" za laganu čorbu.

    Ovo je takođe period u godini kada je moguće da osećate veću potrebu za konzumiranjem mesa i mesnih proizvoda nego u letnjem periodu. I meso sadrži elemente koji pomažu telu u održavanju toplote.

    Ako ste ljubitelj salata, probajte, umesto uobičajene zelene salate, salate koje sadrže više korenastog povrća, pasulja, boba ili vlaknastih biljaka. U salatu možete dodati i malo mesa.

    Ljudi koji žive u hladnim područjima trebalo bi da u najhladnijim mesecima u potpunosti izbace zelenu salatu iz svog jelovnika. U našim uslovima umereno hladnih zima možemo je, međutim, slobodno s vremena na vreme jesti, na primer u mešanoj salati s piletinom. Ako ste ljubitelj ribe, možete je spremiti na svoj omiljeni način i servirati kao priloge: barene korenaste biljke i zimsko povrće, ili krompir umesto uobičajenog pirinča.

    Predlažemo neke od najzdravijih namirnica za jesenju i zimsku sezonu, koje će vas zagrejati i pomoći vam da ostanete aktivni i u dobroj formi: šargarepa, cvekla, rotkvice, krompiri, kelj, pasulj, bob, klice žitarica, kupus.

    Izvor: Krstarica/Novi magazin, Autor: VPS

     6944
  • Kako otkriti da li je jaje sveže?

    Kako otkriti da li je jaje sveže?

    Ako ste odlučili da napravite kajganu, palačinke, kolače ili neku drugu poslasticu koja sadrži jaje, a niste sigurni koliko vam je stajalo u frižideru, evo nekoliko trikova koji će pokazati da li je jaje bezbedno za upotrebu:

    Prvi način:
    U duboku posudu (najbolje staklenu) natočite hladnu vodu i ubacite jaje. Ako je sveže, ono će skroz potonuti na dno. Ako je jaje staro oko nedelju dana, takođe će potonuti na dno, ali će se jedan kraj blago uzdići. Ako jaje pluta na površini, to znači da je starije i da je ipak bolje da ga ne koristite.

    Drugi način:
    Uzmite jaje i približite ga uhu. Blago ga prodrmajte i pažljivo osluškujte. Ako se ništa ne čuje, jaje je i dalje dobro za upotrebu, a ako se iznutra čuje bućkanje, bolje ga bacite.

    Treći način:
    Uzmite jaje i razbijte ga na tanjir. Ako je žumance čvrsto i okruglog oblika a belance ostalo "zalepljeno" čvrsto usko oko njega, jaje je i dalje sveže. U slučaju da je žumance mekano i spljošteno, a belance isuviše vodenasto i pluta po tanjiru, nemojte koristiti to jaje.

     1762
Ćufte su zakon. Obožavam ih u svakoj varijanti. Evo verzije kako da spremite uz sos od pančete. Ćufte možete servirati uz testeninu kao što je u receptu navedeno ali odlično…
8330
Odlično predjelo ili super večera. Kako želite izbor je na Vama, u svakom slučaju nećete se preći kako god da uradite.
3480
Torta nad tortama - kraljica svih torti. Možda baš i ne zaslužuje tu titulu ali je sasvim sigurno jedna od boljih.
15492
Ribe su zdrave. Ribe su ukusne. Ribe nije teško spremiti. Dokaz za ove tvrde je sledeći recept. Uživajte!
7358
Slane torte su sjajno rešenje kada imate slave, rođendane ili veći broj gostiju bez nekog posebnog povoda. Uvek se sve pojede i gosti budu oduševljeni. Slana majonez torta će sigurno…
5795
Odličan recept kako da spremite pileća prsa sa krompirom, malo belog vina i nešto povrća. Veoma ukusno.
15551